Pengikut

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN KUBANG PASU

Posted by Unknown | | Posted on 11:44 PTG

sumber :-

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN KUBANG PASU


Nasib malang institusi pendidikan di Kedah

Posted: 14 Apr 2014 06:20 AM PDT

OLEH ZULKIFLI YAHAYA  

KERAJAAN BN Kedah kini diulit kebanggaan apabila berjaya melancarkan Pelan Induk Pembangunan Perdana Quay bernilai RM4 bilion di Teluk Burau Langkawi pada 30 Mac lalu yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Apapun ianya bukan projek kerajaan negeri pimpinan Datuk Paduka Mukhriz Mahathir. Jutawan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary turut hadir yang membayangkan bahawa beliau adalah pelabur utama projek tersebut.

Sejak BN mendapat mandat mentadbir Kedah hampir setahun lalu, memang tiada projek besar yang dibuat oleh negeri. Kesemua projek besar didatangkan oleh Pusat atau swasta, sedang kerajaan negeri cuma ‘tumpang tui’ mencari nama.

Ia berbeza sama sekali dengan kerajaan negeri pimpinan Almarhum Ustaz Azizan dahulu yang mampu melaksanakan projek berskala besar, khususnya di bidang pendidikan.

Jangankan projek besar, projek kecil pun tidak mampu dilakukan lebih-lebih lagi yang melibatkan bidang pendidikan. Apa sudah jadi dengan Maahad Tahfiz Sains di Pulau Tuba, Langkawi? Kerajaan terdahulu telah meluluskan bajet RM16 juta untuk pembinaan fasa pertama. Bajet sudah disediakan, sepatutnya bina sajalah. Setahun berlalu, tiada apa yang dibangunkan.

 

Maktab Mahmud

Cuma berita yang bertiup kencang projek tersebut dibatalkan kerana kononnya Langkawi adalah pulau peranginan. Lebih untung buat projek pelancongan. Cara golongan sekular menilai untung rugi, berbeza dengan golongan cintakan ilmu menilainya.

Hujung tahun lalu kerajaan negeri dengan mudahnya menyerahkan sembilan  buah Maktab Mahmud cawangan yang menjadi sekolah kebanggaan milik negeri kepada Pusat di bawah pentadbiran Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) Kementerian Pelajaran. Dengan berlepas tangan terhadap urusan pendidikan tersebut, kerajaan negeri dapat menjimatkan RM26 juta.

Setelah sekolah tersebut di bawah pentadbiran kerajaan Persekutuan, maka apa yang membimbangkan adalah silibus Azhariah yang menjadi kekuatan Maktab Mahmud sejak sekian lama akan pupus. Apa pula yang mereka buat dengan penjimatan RM26 juta itu? Entahlah tidak tahu ke mana lesapnya jumlah peruntukan yang besar itu.

Semua masih ingat, sebaik sahaja BN mengambil alih Kedah pada Mei 2013, kampus induk Kolej Universiti Insaniah (KUIN) hampir dilelong. Pusat pentadbiran dan beberapa buah fakulti penting sudah diarah pindah ke tapak asal di Alor Setar. Bahkan program perubatan sudah diserahkan kepada pihak lain. Mujur rektor yang baru dilantik ialah orang berjiwa akademik bukan orang politik, maka masa depan KUIN menjadi lebih baik.

Dalam manifesto BN bagi menghadapi PRU13, mereka mencanangkan mahu menjadikan Kedah sebagai hab pendidikan terulung di rantau ini. Sebaliknya selepas mendapat mandat, bidang pendidikan terpinggir.

 

Kisah AIU

Berita terbaru yang mengejutkan adalah sebuah universiti terkemuka di Bandaraya Alor Setar iaitu Universiti Antarabangsa Albukhary (AIU), akan ditutup pada pertengahan tahun ini.

AIU mempunyai 600 pelajar dari dalam dan luar negara yang kurang berkemampuan, mempunyai lebih 100 kakitangan termasuk pensyarah. Bagaimana nasib pelajar dan kakitangan? Tiada siapa dari kalangan pemimpin kerajaan Pusat atau negeri dapat menjelaskannya. Mukhriz jauh sekali mahu mengulas, seolah-olah tidak berminat bercakap mengenai isu pendidikan. Ini yang membezakan beliau dengan Almarhum Ustaz Azizan.

AIU sebelum ini dikenali sebagai sebuah universiti yang banyak mengubah kehidupan golongan kurang berkemampuan kerana tidak mengenakan sebarang bayaran terhadap penuntutnya yang rata-ratanya terdiri daripada golongan tidak berkemampuan dari seluruh dunia. Selain tempat tinggal, makan dan minum serta kos pembelajaran, penuntut juga ditanggung pihak Yayasan Al-Bukhary yang ditubuhkan oleh Syed Mokhtar pada 1996.

AIU menawarkan tiga program termasuk diploma dan ijazah sarjana muda di Sekolah Perniagaan dan Pengajian Teknologi Maklumat dan Komunikasi. Pelajar AIU tidak dikenakan bayaran yuran pengajian malahan diberi biasiswa penuh oleh universiti yang dibiayai sepenuhnya oleh yayasan itu di bawah konsep wakaf.

Naib Canselor AIU, Profesor Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak juga dilaporkan telah mengosongkan jawatan tersebut. Isu sebahagian pensyarah KUIN yang didera dengan tidak dibayar gaji beberapa bulan masih belum dilupakan, apakah selepas ini akan muncul pula golongan pensyarah yang menderita kerana hilang pekerjaan?

 

Malang rakyat Kedah

Hendak dikatakan punca penutupan adalah disebabkan masalah kewangan, tidak munasabah. Syed Mokhtar yang banyak berinfaq kepada universiti tersebut sangatlah kaya.  Menurut Forbes, dianggarkan nilai bersih syarikat korporat yang dimilikinya ialah berjumlah AS $3.1 bilion (RM10 bilion).  

Selama ini pun beliau tidak pernah menjadikan AIU sebagai projek pelaburan atau perniagaan. Beliau menyumbang dengan murah hati dan pihak yang sepatutnya berfikir mengenai maju mundur universiti tersebut adalah pihak kerajaan. Maka penutupan AIU jika berlaku adalah terjemahan kepada kegagalan kerajaan BN dalam menangani isu pendidikan.

Bukan mudah untuk melihat tertegaknya sebuah institusi pengajian peringkat antarabangsa di negeri Kedah, namun setelah dibangunkan terpaksa ditutup pula. Kerajaan BN pula tidak berbuat apa-apa untuk menanganinya. Malang sungguh rakyat Kedah mendapat sebuah kerajaan yang tidak prihatin mengenai isu pendidikan.

Macam kata Mukhriz setiap projek yang nak dibuat kerajaan negeri mesti ada untung. “Kita tak mahu curah air ke daun keladi,” katanya. Maksudnya jangan buang duit buat pelaburan yang tidak untung dari segi wang ringgit.

Tidak berkudis pun rasa hati pemimpin BN di Kedah apabila institusi pendidikan di negeri ini menjadi mangsa satu demi satu. Itulah BN.

PAS: Tahaaluf siasi dan hudud

Posted: 14 Apr 2014 06:18 AM PDT

Oleh NASRUDIN BIN HASSAN

1.Tahaaluf Siasi ialah Kerjasama Politik. Ia dijalin dengan parti yang berbeza ideologi untuk bekerjasama dalam mendepani perkara yang disepakati bersama seperti membasmi rasuah, menentang kezaliman dan menolak penindasan. Terdapat di sana perkara yang tidak disepakati, maka ia urusan perjuangan dan tindakan parti masing-masing. 

 2.Tahaaluf Siasi adalah kerjasama politik. Justeru itu, ia hanya mencakupi urusan politik tanpa sekali-kali melibatkan dasar dan prinsip parti yang diperjuangkan. Masing-masing parti yang menjadi kompenan tahaaluf siasi tidak boleh mencampuri, memaksa apatah lagi menghalang dasar perjuangan yang dianut oleh parti-parti kompenan yang lain.

3.Tahaaluf Siasi adalah kerjasama politik bukan kerjasama dasar perjuangan, juga bukan kerjasama fikrah, ibadah dan akidah. Ia kekal menjadi parti yang berbeza dengan sempadan masing-masing namun bekerjasama di antara satu sama lain dalam perkara yang dimeterai bersama.

4.Hudud ialah Kanun Jenayah Syariah Islam yang adil dan bijaksana justeru ia adalah bersumber daripada Allah SWT Tuhan yang mencipta manusia dan sekelian alam. Suatu yang telah ditetapkan oleh Allah SWT secara muhkamat lagi muktamad di dalam al-Quranil Karim dan ia merupakan sebahagian daripada Syariat Islam yang wajib ditegakkan oleh hamba Allah SWT sebagai khalifah di atas muka bumi ini.

5.Hudud adalah hukum Islam dan ia sebahagian daripada keseluruhan Islam yang menjadi dasar perjuangan PAS malah termaktub di dalam perlembagaan PAS bahawa Islam adalah dasar PAS. Benar, ia bukan agenda dan perjuangan Pakatan Rakyat tetapi ia adalah dasar dan agenda perjuangan PAS. Insya-Allah PAS akan mengemukakan Private Bill di Parlimen ke arah implementation Kanun Jenayah Syariah Islam II (Hudud) di Kelantan setelah sekian lama ia di luluskan di DUN Kelantan.

6.Hudud adalah juzuk Islam yang tidak boleh diperkecilkan. Ia adalah solusi kepada isu nasional yang sekian lama buntu ditangani oleh undang-undang dan peraturan manusia. Ini adalah masa terbaik untuk PAS mengemukakannya ke Parlimen, sementelah pula Menteri di Jabatan Menteri membuka laluan agar Private Bill dibentang pada sidang Dewan Rakyat akan datang. Ahli Parlimen muslim sewajibnya menyokong demikian juga Ahli Parlimen non muslim diharapkan turut memberi sokongan kerana ia adalah undang-undang Allah SWT yang adil untuk semua.

7.Justeru, membentang "Private Bill" Kanun Jenayah Syariah Islam (Hudud) ke Parlimen tidak akan menjejaskan Tahaaluf Siasi atau kerjasama politik PAS dengan parti-parti rakan yang lain. Sebagaimana Tahaaluf Siasi juga bukanlah penghalang untuk PAS membentang Private Bill tersebut ke Parlimen.

Khairy membela tak bertempat, ‘salahkan’ anak muda

Posted: 14 Apr 2014 06:16 AM PDT

Oleh RAYUSA
WALAUPUN mungkin bukan kerana terlalu mengenang budi dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan selepas rombakan Kabinet pasca PRU13, yang pasti, Khairy Jamaluddin tetap keras membela Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak.

Memang Khairy mengakui tinjauan Merdeka Centre bahawa rasa tidak puas hati rakyat terhadap kepimpinan Najib bertambah sedikit, tetapi beliau mempertahan dan menegaskan kepercayaan pengundi terhadap bosnya itu. Bagi Ketua Pemuda Umno itu, keyakinan responden pada kecekapan kerajaan dalam mengendalikan pelbagai isu termasuk agama dan antara kaum masih pada tahap yang tinggi. Katanya, sekadar beberapa angka dan rumusan tidak boleh diambil untuk menyimpulkan bahawa sokongan kepada BN telah merosot.

Khairy menganggap sedemikian kerana BN turut menerima banyak reaksi positif dalam tinjauan tersebut. Beliau memberi contoh dalam pilihan raya kecil (PRK) Dun Kajang, 23 Mac lalu, BN sedang melalui musim yang agak mencabar akibat kenaikan harga minyak, tarif elektrik dan sebagainya yang pasti memberi kos politik terhadapnya.
Tegas beliau, BN telah menjangka hal tersebut, tetapi terpaksa melakukannya.
Soalnya, kalau sudah menjangka akan menerima kesan buruk, mengapa melakukan juga? Adakah tiada pilihan sehingga terpaksa melakukannya?
Siapa yang memaksa kerajaan menaikkan harga barang dan perkhidmatan atau mengurangkan subsidi?
Tinjauan Merdeka Centre pada Mac lalu mendapati 44 peratus daripada 1,005 responden memberi jawapan tidak berpuas hati dengan kepimpinan Najib. Ia menunjukkan peningkatan empat peratus berbanding hasil tinjauan pada Disember tahun lalu. Namun begitu, kepercayaan pengundi kepada Najib kekal pada tahap 52 peratus.
Mengenai sokongan golongan muda kepada BN di Dun Kajang, Khairy mengakui kemerosotan dialami akibat faktor nasional meskipun jentera mereka lebih baik berbanding semasa PRK Dun Sungai Limau.
Menurut Ahli Parlimen Rembau itu lagi, faktor kenaikan kos sara hidup yang menyebabkan penurunan sokongan telah dijangka. Namun begitu, katanya, strategi untuk menaikkan semula sokongan sedang diusahakan.
Tidak menghairankan kalau Khairy membela Najib. Walau bagaimanapun, pembelaan beliau itu "tidak kena" dan sia-sia sahaja kerana imej Najib memang sedang merudum dan akan bertambah tenat.
Apatah lagi, sebagaimana bosnya yang memberi kenyataan bercanggah baru-baru ini dalam tragedi MH370, Khairy menyebut perkataan "mungkin" seolah-olah masih belum pasti.
Katanya, "Mungkin musim politik sekarang melibatkan kos sara hidup," padahal beliau telah menganggap faktor tersebut suatu kepastian.
Khairy juga seperti belum pasti mengenai jalan penyelesaian. Beliau menggunakan perkataan "mungkin" lagi. Katanya, Pemuda Umno mungkin perlu meningkatkan penerangan terhadap generasi muda supaya mereka memahami langkah kerajaan (untuk mengatasi masalah itu).
Beliau mendakwa PRK Dun Kajang juga tidak memberi banyak peluang kepada BN kerana "tempat" dipilih oleh Pakatan Rakyat yang mempunyai sokongan ramai anak muda.
Kata Khairy, Pakatan pasti memilih kawasan yang ramai pengundi muda menyokongnya.
Beliau berpendapat PRK Dun Kajang tidak memberi gambaran keseluruhan (kemerosotan pengundi muda) dan BN mengambil iktibar.
Bagaimana ayat sedemikian boleh terpacul dari mulutnya sedangkan selama ini Khairy selalu mendakwa sokongan anak muda terhadap BN semakin bertambah di seluruh negara? Nampaknya, sambil mengharap sokongan anak muda, beliau seperti menyalahkan golongan tersebut.
Mereka seolah-olah dijadikan "kambing hitam" pula atas kekalahan BN itu.
Mengapa Khairy semacam mengeluh? Perkara tersebut tidak aneh kerana kebijaksanaan strategi memang diperlukan dalam berpolitik. Tiada salahnya jika masih bersih dan tidak melanggar peraturan. Beliau perlu sedar kerajaan BN yang selama ini bermain politik secara kotor dan tidak bermaruah.
Mengenai krisis sokongan anak muda, Pemuda Umno, kata Khairy, akan menubuhkan makmal "BN Youth Lab 2.0" pada bulan ini bagi mengenal pasti dan mengkaji kecenderungan pengundi muda terhadap BN.
Mengulas sokongan golongan muda dalam PRK Dun Balingian yang dimenangi oleh calon BN, Khairy berkata sokongan mereka padu dan Pemuda Umno akan memastikan hal itu berterusan agar Sabah dan Sarawak menjadi "simpanan tetap" BN dalam PRU14 nanti. Jadi, Khairy tidak boleh "mendabik dada" mengatakan anak muda seluruh negara semakin menyokong BN. Berdasarkan keputusan PRK Balingian, hanya anak muda Sabah dan Sarawak sahaja yang masih setia memilih BN.

Comments (0)