Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Tanpa Nama | | Posted on 7:31 PG

sumber :-

Barisan Nasional


bumiyang

Posted: 30 Jan 2015 03:25 AM PST

bumiyang


WOW!!! - Pemuda PAS Kelantan Kata, KM Penang Lebih Sibuk Berbanding TPM???

Posted: 29 Jan 2015 05:56 PM PST

DS Najib Menziarahi TG Nik Aziz di Hospital.

Posted: 29 Jan 2015 06:36 AM PST

Belantan

Posted: 29 Jan 2015 11:43 PM PST

Belantan


QZ8501: Co-pilot Remi Emmanuel Plesel was flying plane?

Posted: 29 Jan 2015 12:54 AM PST


Jakarta – Indonesia's National transportation Safety Commmittee announced Thursday that Air Asia QZ8051 had been piloted by co-pilot Remi Emmanuel Plesel, and not the captain as previously believed.

Plesel, 46, who was also the president of a French pilot association, had only completed 2,275 flying hours with Air Asia Indonesia as compared to Captain Irianto. The captain had clocked up 20,000 flying hours, of which 6,100 were with AirAsia on the Airbus 320 in his six years of service with the budget carrier.

Irianto had worked for another airline in Indonesia for 13 years prior, and started his flying career with the Indonesian Air Force.

The co-pilot was flying the ill-fated plane, as the captain monitored the flight that crashed in the Java Sea during a regular flight from Surabaya to Singapore, killing all 162 people on board.Chief investigator for the committee Mardjono Siswosuwarno told media that the plane had been in good condition and that the crew were all qualified.

Indonesian aviation investigators are investigating why the Air Asia Flight went down in an area of heavy thunderstorms December 28 while planes in the vicinity completed their journeys safely.

Indonesian authorities have succeeded in recovering 70 bodies from the sea, leaving 92 still unaccounted for.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 29 Jan 2015 11:19 PM PST

The Unspinners


Mula-mula bawa jalan anjing, akhirnya apa? Aksi doggie...

Posted: 29 Jan 2015 10:33 PM PST


Mula-mula benda yang najis kemudian itu benda haram pun buat. Itulah cara mereka mengikis keimanan dan keislaman kita.

Sikit demi sedikit

Lepas bercium nak dapat burit, sekarang Zaril sembah patong pula?

Posted: 29 Jan 2015 07:30 PM PST

Gambar foto Zarul bersama Dyana bercengkerama mendedahkan budak toye anak ____ arwah Tan Sri Khir Johari tidaklah setoye yang dijangka.

Sementang dia memelok ugama Islam, jangan pula anggap dia tidak mengikuti ugama asal ibu dan bapa kandongnya.

Ternyata salah anggapan tersebut ....


Bila dia nak komen atau buat laporan polis terhadap penyiar gambar Zarul cium anak 'dara' Yammy untuk dapat burit, berikut:
Guan Eng di "queen control" Betty, mana tahu tadbir

Posted: 29 Jan 2015 04:30 PM PST


Guan Eng hanya bawah Queen Control Betty. Kalau tidak dengar cakap, ashtray kena ke kepala. Betty marah lalu dia kena defend boss dia Betty Chew.


Apabila Betty berhadapan tekanan, kenalah dia buat diversion:Dahlah tak tolong mangsa banjir dan tipu rakyat konon tolong. Duit banjir kasi PASMA untuk kempen jatuhkan Hadi.

Lu nak tegur tu macam bagus sangat tadbir ....cuba jawab ni.Kasi roboh untuk bikin baru?


Tadbir tak tahu tapi mahu tegur orang lain
Tambah lagi
THE DEVOUTED SAVIOUR OF TFK: LAGI PROJEK UNTUK KRONI LIM GUAN ENG, DIDEDAHKAN!!!! PATUTLAH MENGGELUPUR SEMACAM DI FACEBOOK!!! -


Ikut sajalah cakap Betty tu ...


Tertekan isu pilihanraya PBT, LGE guna auta ala "half truth"

Posted: 29 Jan 2015 07:00 AM PSTPilihanraya PBT bukan sebahagian dari persetujuan Pakatan Rakyat. Bila PAS bbawa agenda Hudud, DAP serang PAS. Bila DAP bawa agenda pilihanraya PBT, PR terima tanpa bincang dan Azmin penyamun Datum sedia kaji untuk Selangor.


Padahal ini tidak menguntungkan PKR dan PAS. Ada kebenaran sejrah disebalik kata-kata Hadi dan Harun Din bahawa pilihanraya PBT tidak perlu dan hanya mencetuskan perkauman. Ianya pernah jadi isu yang mencetuskan Mei 13 dan tidak membawa keuntungan untuk semua rakyat tapi HANYA UNTUNGKAN KRONI TAUKEH CINA PRO DAP. .


Pilihanraya PBT tidak sah dari segi undang2. Ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.  Ia hanya permainan ego LGE untuk bawa saman menamakan kerajaan persekutuan sebagai defendan ke mahkamah persekutuan. Akhirnya DAP dan kerajaan Pulau Pinang akan kalah saman itu. Jika Parlimen tidak luluskan, ianya tak boleh dilakukan.


Ini juga berkait rapat dengan agenda DAP untuk adakan polis sendiri di Pulau Pinang. Konon jaga keamanan tapi sebenarnya jadi samseng.

Baca The Selangor Chronicle: Keegoan dan Keangkuhan Lim Guan Eng-DAP Mahu Buktikan Pulau Pinang Sepenuhnya NEGERI CINA!

 
Ekoran dari itu, Anthony Loke telah marah. Baca di THE DEVOUTED SAVIOUR OF TFK: KENAPA PULAK ANYHONY LOKE NAK MARAH BILA HADI AWANG KATA PILIHANRAYA MAJLIS BANDARAN BAKAL CETUS 13 MEI 1969 YANG BARU? -

Malah hujah berikut sebenarnya menyorok hasrat untuk kuasa negara dengan mula ambbilalih pentadiran penguasa tempatan dan manipulasi peraturan kecil untuk penguasaan satu kaum.


Pilihan raya Kerajaan Tempatan. Pandangan Haron Din jumud.

Berikutan pemansuhan pilihan raya kerajaan tempatan sejak tahun 1960-an, pegawai-pegawai tertinggi PBT dan juga ahli-ahli Majlis yang bertindak sebagai penasihat dan penggubal undang-undang kecil di PBT, tidak lagi dipilih penduduk di sekitar kawasan PBT itu, sebaliknya oleh kerajaan negeri. Amalan ini telah sekian lama dikritik terutamanya oleh penduduk-penduduk yang tidak berpuas hati dengan prestasi PBT di kawasan mereka. Antara kritikan-kritikan itu ialah PBT tidak menjalankan tugas mereka dengan sebaik-baiknya terutamanya merancang pembangunan dengan teratur dan mampan sehingga menyebabkan kesesakan lalulintas, banjir kilat, pencemaran alam sekitar dan juga kadar cukai pintu yang amat membebankan penduduk.

Suara-suara yang menyeru kepada penganjuran semula pilihan raya kerajaan tempatan telah dengan lantang cuba diketengahkan oleh pelbagai pihak terutamanya daripada parti-parti pembangkang, pergerakan-pergerakan awam dan juga ahli-ahli akademik selain penduduk-penduduk sendiri. Suara ini adalah amat lantang terutamanya di sekitar kawasan pantai barat Semenanjung dan juga di Kuching, Sarawak yang menyaksikan urbanisasi yang pesat. Malah, beberapa ahli politik daripada parti pemerintah seperti Datuk Shahrir Samadpernah turut sama menyuarakan isu ini pada tahun 2007.

Sejak Pilihan Raya Umum pada 8 Mac 2008 yang lalu, parti-parti politik dari Pakatan Rakyat telah menyuarakan hasrat mereka untuk menganjurkan pilihan raya tempatan terutamanya di negeri-negeri yang dikuasai mereka seperti Selangor, Perak danPulau Pinang. Antara hujah-hujah mereka untuk membawa semula pilihan raya ini ialah meletakkan tanggungjawab ke atas pegawai tertinggi PBT yang selama ini merupakan kakitangan awam kerajaan negeri yang tidak dilantik oleh penduduk di sekitar PBT itu, selain memilih barisan ahli majlis melalui pengundian yang akan mencerminkan perwakilan secara seimbang di kalangan penduduk di kawasan tersebut.

Usaha memperkenalkan semula pilihan raya ini dijangkakan mendapat tentangan daripada kerajaan persekutuan lebih-lebih lagi dengan perlunya mendapat persetujuan parlimen untuk meminda Akta Kerajaan Tempatan 1976 bagi membolehkan pilihan raya diadakan semula. Sehingga pilihan raya boleh diadakan, kerajaan-kerajaan negeri terutamanya di kalangan Pakatan Rakyat telah melantik ahli-ahli majlis PBT di kalangan tokoh-tokoh dan aktivitis-aktivis setempat bagi menyeimbangkan pandangan di kalangan penduduk sekitar yang akan dapat memberikan maklumat berguna bagi pentadbiran sesebuah PBT.


Mustapha Ali Setiausaha Agong PAS naik angin tadi di PC kerana Lim Guan Eng berbohong mengatakan bahawa beliau telah berbincang dengan Mustapha dan Hj Hadi berhubung Pilihanraya PBT.


Di PC tadi Mustapha mengelar Lim Guan Eng mulut celupar. Menurut Mustapha, Guan Eng hanya telefon beliau selepas DUN Penang lulus enakmen 2012. Baca di KL Xpress SINI

Dia turut ajak Guan Eng berdebbat.

Dalam perkembagaan terbaru, Semut Hitam SINI terkesan pencacai Guan Engg, Anthony Loke sudah buat kenyataan buat kenyataan berikut:
"Ini perlu diselesaikan dalam mesyuarat bersama dan debat merupakan pilihan terakhir untuk membincangkan isu tersebut," katanya selain turut meminta Mustafa untuk menasihati pimpinan PAS supaya menghadiri mesyuarat PR daripada mencabar diadakan debat terbuka.
Takut nak debat ke???Dengan demikian, Kerajaan pusat jangan sesekali bersetuju!!! Takde kerja kita untuk asyik berpilihanraya ... dahlah coming up Permatang Pauh.

Nak tambah dengan PBT pulak.

Psyche PASMA sudah diliwat Anwar dan dibabikan DAP

Posted: 29 Jan 2015 04:25 AM PST


Kenyataan tegas Abdul Hadi itu bagaimana pun ditolak mentah-mentah oleh Pasma apabila presidennya dilaporkan berkata bahawa tiada sebab untuk Pasma keluar dari PAS melainkan jika pertubuhan itu menentang perlembagaan atau dasar parti.

"Jika ahli parti tidak setuju dengan perlembagaan atau dasar parti, memang wajar dia keluar parti.
Tetapi, jika sekadar berbeza pandangan, atau tidak setuju dengan pandangan pemimpin, tidak ada sebab untuk keluar parti", kata Phahrolrazi seperti yang dilaporkan Sinar Harian hari ini.


Pasma nampaknya tidak akan tunduk dan mengalah kepada presiden PAS apabila akhbar sama melaporkan bahawa Phahrolrazi menegaskan "Pasma tidak akan berganjak dengan pendirian, dan tidak terancam dengan mana-mana amaran, malah tetap meneruskan program dialog serta menerima mana-mana ahli parti termasuk PAS".Baca PASMA Sanggah Hadi: Tiada Sebab Kami Keluar Pas di KL Express SINI

"Saya Tidak 'Ambil Pusing' Gertakan Abdul Hadi", Kata Presiden PASMA dilaporkan KL Exprress di SINI


Bila dah degil sangat, Dato Mustapha Ali hanya berkata:


Boleh baca di Malaysian Insider di SINI.


Segera terus Pemimpin PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail membidas kenyataan Stopa. Dia  mengingatkan PAS akan jasa KETUM PKR itu.


"Semasa pilihan raya 2008 dan 2013, pilihan raya ketika itu berlangsung ketika Anwar yang bebas dan hasilnya Pakatan berjaya menafikan majoriti dua pertiga BN. Malah menang undi popular."

Saifuddin berkata, keputusan mahkamah pada Februari depan penting kepada masa depan PR dan juga harapan rakyat yang mahu melihat sistem 2 parti berjaya.

Nampak risau saja Puding jerawat batu

Betul Anwar yang menjadikan Pakatan Rakyat, TAPI dia juga yang menjahanamkan Pakatan Rakyat dengan permainan politik tikam belakang dan perbuatan liwatnya.


Namun begitu, PASMA ni berani pasal ada wang DAP dan permainan Anwar hingga dah rosak pemikiran mereka.

Keberanian PASMa ini boleh dilihat dalam mesej Whats up yang sedang tersebar antara ahli-ahli PAS


>>>> Sehari dua ini Datuk Pharolrazi menjadi mangsa serangan dan kritikan ahli2 pas berikutan kenyataan Datuk Presiden 2 hari lps yg menyamakan pasma sbg org menebuk lubang kapal.

Ahli2 pas tidak mengetahui siapa sebenarnya individu penting belakang pasma.org itulah yg menggerakkan rancangan tubuh pasma.mengeluarkan wang dan sebagainya.org itu yg dimaksudkan adalah naib presiden pas,datuk husam musa.

Itulah dalang sebenar di belakang pasma yg sedang menggerakkan rancangan menumbangkan presiden dlm pemilihan akan dtg.

Tlg sebarkan kpd semua barisan jemaah kita.datuk husam perlu dicampak kelaut dgn segera sebelum kapal kita bocor. <<<<<

Apahal pun, takkan muka-muka ni jadi pemimpin PAS?
Anwar elok diberi passport istimewa untuk lari ke Brunei

Posted: 29 Jan 2015 02:30 AM PSTAsal Mahkamah nak mula bicara dan beri keputusan, mulalah dia nak lari dan kempen ke sana kemari, dari dalam atau luar negara Brunei lagi bagus....Itu yang membuat Mursyidul am TIBAI buat kenyataan tuntut tarik balik passport Anwar. Sabagaimana kita tahu banyak ahli politik Australia membela dia.


Ditakuti dia akan guna taktik Sirul pula.

Anwar sudah tahu dua hari sebelum tarikh keputusan diumumkan pejabat mahkamah. Entah-entah ada kaki dalam pejabat AG dah bocorkan.

Anwar buat kenyataan:
26 JANUARI 2015
KENYATAAN MEDIA
UNTUK EDARAN SEGERA

Tarikh Penghakiman 10 Februari

Saya menerima maklumat yang menyatakan Mahkamah Persekutuan telah menetapkan 10 Februari hadapan sebagai tarikh penghakiman bagi rayuan kes saya di peringkat Mahkamah Persekutuan di Istana Kehakiman Putrajaya.

Berdasarkan penghujahan pasukan guaman, saya yakin akan dibebaskan berdasarkan perincian fakta dan undang-undang kukuh yang telah dibentangkan di hadapan panel Mahkamah Persekutuan.


Fitnah tidak wajar dijadikan alat dalam tinju politik dan diberi ruang untuk memporak-perandakan negara.

Saya panjatkan doa pada Allah Yang Maha Esa agar keadilan dapat ditegakkan dan saya dibebaskan.

ANWAR IBRAHIM

http://anwaribrahimblog.com/2015/01/26/kenyataan-media-10-februari/

Kalau yakin, kenapa nak keliling satu Malaysia?


Macam-macam rancangan telah diaturnya. Arahan ambik cuti pun dah keluar.

Sebanyak 13 program demi rakyat 2.0 telah diatur di seluruh negara. Masa banjir tidak boleh dapat tiket baaik, tapi nak selamatkan jubor, boleh ....


Konon ini adalah peluang terakhir untuk lihat wajah si kaki jubor ini.


Program terakhir pada 6 mac 2015. Berikut adalah jadual penuh siri jelajah menjelang keputusan rayuan Kes Liwat KETUM:  Anwar Ibrahim pada 10 Feb 2015..

1. Negeri Sembilan (1 Feb, Ahad, 8.30 malam)
Pasti di Seremban

2. Kedah (2 Feb, Isnin, 8.30 malam)
Taman perumahan diSg petani

3. Terengganu (3 Feb, Selasa, 8.30 malam)
Pejabat Keadilan di Kuala Terengganu

4. Selangor (4 Feb, Rabu, 7 malam)
Bukit Beruntung

5. Perak (4 Feb, Rabu, 9 malam)
Tanjung Malim

6. Pulau Pinang (7 Feb, Sabtu, 4.00 petang)
Bayan Lepas

7. Penang (7 Feb, Sabtu, 7 malam)
Masjid Jamek Seberang Jaya

8. Penang (7 Feb, Sabtu, 8.30 malam)
Tapak Pasar Awam, Permatang Pauh

9. Johor (8 Feb, Ahad, 8.30 malam)
Bilik Gerakan Utama Pakatan Rakyat Gelang Patah

10. Melaka (8 Feb, Ahad, 8.30 malam)
Bukit Piatu, Melaka


11. Solat Hajat Perdana/Tazkirah (9 Feb, Isnin, 6.00 petang)

Stadium Tertutup Malawati Shah Alam

12. Grand Finale (9 Feb, Isnin, 9.00 malam)
Stadium Tertutup Malawati Shah Alam

Jangan risau kita dedahkan. Masa nak bicara, roadshow dia takde orang datang. Kali ini pun tak berapa ramai. Kelentong benda sama.


Pada malam 30hb ini, dia ada CERAMAH UMUM di KK, Sabah. Sepena lawatan DSAI. Pertemu anak-anak ikan di sebuah hotel di Penampang, KK.


Esoknya 31 Januari, dalang yang nak keluarkan Sabah dari Malaysia pada tahun 90an akan berucap di sebuah hotel di Tuaran dalam Forum bertajuk Autonomi dan Masa Depan Rakyat Sabah.


Program ini dirangka utk tingkat momentum rakyat untuk tolak keputusan mahkamah nanti.Kita cuma mahu keadilan buat Saiful ...Diversion Rafizi untuk Datum Jelatek

Posted: 29 Jan 2015 01:25 AM PST


Rafizi Ramli menipu lagi. 

Semalam di dalam laman sosial Facebook beliau, beliau telah mempertikaikan kenapa Kerajaan Malaysia menjual tanah di Iskandar kepada syarikat hartanah dari negara China. 

Ini adalah penipuan terbesar Setiausaha Agong PKR.


Tanah bernilai RM2.4 billion yang dikatakan dibeli dari Kerajaan sebenarnya dibeli dari Iskandar Waterfront City Bhd, sebuah syarikat pembinaan tempatan milik Rakyat Malaysia.

Walaupun nama syarikat tempatan berkenaan ada Iskandar, tidak bermakna ianya milik Kerajaan.Syarikat berkenaan dimiliki oleh seorang taikun Cina tempatan, 'billionaire' Lim Kang Hoo. Kesemua tanah ini telah dibelinya pada harga murah semasa Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997. 

Pembelian berkenaan berlaku pada masa kemelesetan ekonomi iaitu 9 tahun sebelum projek Iskandar dilancarkan pada tahun 2006. 

Syarikat hartanah dari negara China membeli dari syarikat Malaysia yang memiliki tanah berkenaan secara sah, apa kaitannya dengan Kerajaan, wahai Rafizi Ramli? 

Rafizi Ramli mungkin cuba untuk mengalihkan isu penjualan tanah berkenaan untuk menutup isu Datum Jelatek di Selangor. 

Mungkin Kerajaan boleh memikirkan untuk menyaman Setiausaha Agong PKR ini atas fitnah yang dilakukan olehnya.

Sumber Whats App

Apsal bodoh sangat Setiausaha Agong PKR ni. Lagi bodoh yg lantik dia ....

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 29 Jan 2015 11:03 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PASCA BANJIR: RUMAH DAPAT BARU, PADI DAN IKAN BERLEBIHAN...MASIH SALAHKAN UMNO JUGAK???

Posted: 29 Jan 2015 06:32 AM PST


Di sebalik musibah banjir, Allah tetap memberikan rezeki kepada hamba-hambanya dalam pelbagai bentuk kenikmatan.

Betullah kata orang, setiap musibah yang menimpa pasti ada hikmahnya...pasti ada rezeki yang menanti. Orang Malaysia memang terkenal dengan sifat murah hati.

Kerajaannya pula amat prihatin dengan masalah rakyat. Sanggup bersusah payah mengubahsuai Bajet 2015 semata-mata ingin memberi perhatian untuk menyelesaikan masalah banjir.

Syukur kita dapat kerajaan persekutuan yang begitu prihatin. Kita dapat hak kita sebagai rakyat. 

Tapi hak dan keistimewaan tersebut tak akan dapat dinikmati sekiranya kita diperintah oleh kutu-kutu brahak yang kerjanya tahu mengkritik semuanya tak betul dan salah. Tapi satu idea baik pun tiada untuk kebaikan negara.

Bayangkan di kebanyakan negara-negara lain yang ditimpa musibah, mahu saja kerajaan mereka membiarkan saja rakyat mereka bergelimpangan mampus sebab kerajaan mereka tak cukup bajet dan dana bantuan.

Biar saja rakyat mereka mampus dari menyusahkan negara. Jika hari ni mati 100 orang, hari tu jugalah akan lahir 1,000 orang baru yang akan membawa 1001 masalah kepada negara. 

Itulah bezanya negara kita dengan negara-negara lain. Sebab itulah ramai di kalangan warga asing sanggup jadi pendatang haram di negara kita dari balik ke negara asal yang hidupnya memang susah.

Kedah dan Perlis banyak beras!

Di Perlis dan Kedah telah timbul situasi  pengeluaran padi dan beras lebihan akibat pengeluaran serentak hingga padi para petani tidak sanggup dibeli oleh pengilang-pengilang tempatan yang kekurangan modal.

Lambakan ini akhirnya dibeli oleh Padi Beras Nasional (Bernas) Sdn Bhd bagi menyelamatkan industri beras negara. Seterusnya Bernas akan menjualnya ke negeri-negeri lain seperti Perak, Selangor dan negeri-negeri lain.

Mungkin pada orang yang berakal melihat situasi ini sebagai tanda keberkatan kita telah memberi sedekah begitu banyak pada mangsa-mangsa banjir di Pantai Timur.

Tapi pada manusia yang kufur dan bangang kelam hatinya tetap akan mencari kesalahan kerajaan kononnya lemah menguruskan lambakan padi ini. 

Tokey-tokey kapitalis sepet yang selama ini boroi menjadi peraih, pemborong dan pengilang telah melihatnya sebagai ancaman pada perniagaan mereka. Lebihan beras akan menjejaskan perniagaan mereka kerana keuntungan akan berkurangan.

Mereka kata kononnya berlakunya pemberian 'toci' (rasuah) dalam pemberian lesen pemborong mendapatkan kuota khas membekalkan beras subsidi ST15 disamping kemasukan lambakan beras dari Siam.   

Tambahan pula banyak pemborong baru di kalangan bumiputera-Islam di Kedah dilantik oleh Kementerian Pertanian untuk membeli terus padi dari pesawah bukannya dari pengilang dan pemborong sedia ada. Tu dengki sangat tu. 

Walaupun harga beras tak jatuh apabila berlakunya lambakan, namun kita harus bersyukur negara kita tidak perlu mengimport beras dari Thailand, Vietnam atau China dalam keadaan nilai ringgit kita yang lemah.

Sebaliknya lebihan beras membolehkan negara kita mampu sara diri dengan hasil pertanian keluaran tempatan.

Mungkinkah tokey-tokey kapitalis sepet ini nanti akan menyorok beras agar harganya boleh dinaikkan kemudian hari.

Tambahan lagi alasan kononnya menjelang perlaksanaan GST telah menyebabkan harga beras naik sekarang, apatah lagi jika GST dilaksanakan... mereka momokkan kononnya harga beras akan naik lagi disebabkan kena cukai GST ...

Bijakkan cara penipuan mereka dalam perniagaan? Lepas tu kita pula cakap mereka pandai berniaga kerana berdisiplin!  

Nampak sangat Ahli Parlimen Alor Setar dari PKR: Gooi Hsioo Leung sedang membela kartel chauvinist kapitalis yang selama ini menjadi penyumbang dana politiknya...

Lepas ni dia akan serang Bernas yang 90% milik jutawan Melayu Tan Sri Syed Mukhtar Al Bukhary...nampak sangat dah isi perut chauvinist nya tu kan!

Kedah banyak ikan...

Terjadi juga fenomena lambakan ikan yang berjaya ditangkap dan didaratkan di pantai Kuala Kedah sejak Januari lalu.

Lebih 250 orang nelayan menikmati hasil tangkapan sehingga 2,000kg sehari berbanding sekitar 400 kg sahaja pada musim tengkujuh sebelumnya. 

Utusan Malaysia 29 Januari 2015 ms: 24
Dengan kata lain pendapatan mereka juga bertambah. 

Kebiasaanya peraih di pasar berbisik ini membeli harga ikan serendah RM1.50 sekilogram dan menjualnya di pasar-pasar malam dan kawasan perkampungan di Kedah dengan harga yang berbeza sedikit untuk cari untung.

Tetapi bila harga bertambah sikit disebabkan oleh peniaga nak tampung kos pengangkutan dan gaji pekerja mereka, kenapa ada juga malaun pencacai yang kata salah UMNO-BN sebab naikkan harga?

Pencacai sebegini nak dikatakan bodo ke bangang?

Mangsa banjir Kelantan, Pahang dan Terengganu dapat rumah baru...

Meskipun pahit untuk menerima musibah banjir yang telah memusnahkan banyak harta benda seperti rumah kediaman, namun kemanisannya akan tetap dirasai oleh mangsa-mangsa banjir.

Mangsa-mangsa bukan saja dibantu semasa banjir melanda, tetapi pasca banjir menyaksikan pelbagai bantuan datang mencurah-curah dan diberi secara percuma.

Paling mengembirakan mangsa-mangsa banjir akan mendapat sebuah rumah baru yang serba lengkap yang dahulunya usang bagai nak rebah dan sekadar berkhayal saja.

Sebelum dapat rumah tetap mereka telah diberi penginapan percuma di khemah-khemah serta merta dan sementara disamping makan minum secara percuma juga.

Wow ...bertambah manis lagi apabila menjelang Ramadhan pada pertengahan Jun nanti sudah tersedia rumah baru yang jauh lebih baik untuk berkumpulnya anak beranak beraya nanti.

http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=1104747

Semuanya disediakan oleh sebuah kerajaan yang bertanggungjawab. Bandingkan dengan negara-negara lain yang hadapi masalah banjir? 

Sekali lagi... itulah hak rakyat yang diberikan oleh sebuah kerajaan yang berhak dan baik. 

Bayangkanlah apa pula jasa sekelompok manusia spesis kutu brahak buat selain hanya mengkritik itu tak betul dan ini semuanya salah? 

Sebab itulah kita wajib bersyukur pada nikmat dan rahmat Allah. Jangan sesekali kufur dan hanya tahu mengeluh dan mengkritik saja.  ANGIN PERUBAHAN

Posted: 29 Jan 2015 09:46 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Setiausaha Agung PAS Ini Macam Yakin Benar Anwar Akan Masuk Lokap

Posted: 29 Jan 2015 03:00 AM PSTAyat yang terkeluar dari mulut Musthapa Ali ini jelas membuktikan ada krisis besar dalam pakatan pembangkang hari ini. Sebenarya maksud tersirat yang mahu disebut adalah PAS akan lebih kuat jika Anwar masuk ke dalam lokap. 

Pengaruh Anwarinas dan PasMa dalam PAS akan mulai lemah jika Anwar sudah tiada. Hadi Awang pun mungkin tidak akan dicabar sebagai Presiden PAS dalam Muktamar PAS pada Oktober 2015 ini. 

Sebab itu Mustapa Ali cakap bersahaja perkara tersebut dengan gelak ketawa. PAS sebenarnya lebih risau dan gelisah jika Anwar terus berada di luar.

Hadi Awang Usir PASMA, Suruh PASMA Masuk DAP

Posted: 29 Jan 2015 01:00 AM PST

Haron Din Dikecam Di Twitter Oleh Melayu DAP

Posted: 28 Jan 2015 11:30 PM PST


Siapakah sebenarnya Zainulfaqar ini? Khabarnya sekarang sudah bertugas bersama dengan Lim Guan Eng di Pulau Pinang. Dulu Zainulfaqar ini adalah bekas penulis sambilan di Harakahdaily (baca sini). Kemudian katanya sudah diambil oleh Guan Eng. Berani "Melayu DAP" ini kecam Haron Din. Apakah komen Haron Din selepas ini?

Rupanya Pelukis Vincent Leong Ini Pro Pembangkang

Posted: 28 Jan 2015 09:36 PM PST


Malaysia dikejutkan semalam oleh kebiadapan seorang pelukis bernama Vincent Leong yang melukis lukisan yang cukup kurang ajar terhadap Raja Melayu dan pemimpin Melayu. 

Ramai mencari siapakah beliau yang sebenarnya. Dalam satu video di Youtube, lihat video di bawah, Vincent Leong ketika itu ditemubual oleh Asia Society yang berpusat di Hong Kong. 

Dalam video tersebut jelas sekali menceritakan apakah kecenderungan politik Vincent ini. Gambar dan hujah beliau nampak ke arah pro pembangkang. 

Pihak berkuasa perlu segera menahan dan menyiasat pihak yang memberi dana untuk pelukis ini membuat lukisan lukisan yang biadap dan kurang ajar terhadap institusi raja dan kepimpinan negara. 

Kebebasan ada hadnya. Banyak lagi yang boleh dilukis, mengapa sampai menghina begitu sekali?

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 29 Jan 2015 03:30 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Adik Neelofa terlanjur....

Posted: 29 Jan 2015 12:01 AM PST

Salah satu perkara yang menjadi topik bualan ramai apabila Neelofa memuatnaik gambar ubun-ubun kepalanya dipegang oleh bapa saudaranya ialah komen yang dikeluarkan oleh adiknya, Ameera. Komen tersebut memang agak kasar dan mengejutkan orang ramai yang membacanya. Mana tidaknya, ramai yang tak menyangka gadis berwajah lembut seperti Ameera sanggup mengeluarkan kata-kata maki hamun yang amat kesat. Abang Nara pun terkejut sebenarnya.Antara komen-komen yang ditujukan kepada Ameera selepas komen tersebut dimuatnaik ialah 'muka cun, tapi perangai tak cun', 'perangai pun kenalah secantik wajah' dan 'tak sangka Ameera sanggup cakap macam ini'. Buat yang terlepas pandang, berikut ialah komen adik Neelofa.

Secara jujur, Abang Nara pun akan bengang sekiranya kakak sendiri dikutuk habis-habisan kerana sekeping gambar. Stress pun ada jugak. Lagipun Ameera baru berusia 14 tahun. Orang muda memang darah menggelegak sikit. Menyedari kesilapannya, Ameera telah membuang komen tersebut dan kini tampil dengan permohonan maaf yang panjang lebar.


Bukan mudah mengakui kesilapan dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi, namun itulah yang telah ditulis oleh Ameera di dalam permohonan maafnya. Semoga perkara yang sama tidak berulang lagi. Memang tak molek sebenarnya lebih-lebih lagi apabila anda merupakan seorang adik kepada selebriti popular. Apa pun, jadikan ini semua sebagai pengajaran. Tahniah kerana mengakui kesilapan anda.

Beautiful Nara

Malang gadis dicabul ‘tukang paip’

Posted: 28 Jan 2015 11:07 PM PST

Kuala Lumpur: Seorang remaja perempuan berusia 14 tahun menempuh detik hitam apabila dicabul seorang 'tukang paip' dalam kejadian di sebuah kondominium di Bukit Jalil, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 1 petang itu, suspek berusia 20-an dilapor menyamar sebagai tukang paip dengan mengenakan pakaian hampir sama digunakan pekerja pengurusan kondominium itu.

Harian Metro difahamkan, suspek terlebih dulu 'mencuri' maklumat mengenai penduduk kondominium itu sebelum melakukan penyamaran.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad berkata, pihaknya menyiasat laporan polis yang dibuat remaja terbabit di Balai Polis Bukit Jalil itu mengikut Seksyen 377c Kanun Keseksaan.

"Siasatan awal mendapati ibu mangsa membuat aduan kepada pihak pengurusan kondominium itu kerana paip rumahnya mengalami masalah minggu lalu, tetapi pihak pengurusan memberitahu mereka tidak menghantar tukang paip termasuk pada hari kejadian," katanya, semalam.

Zainuddin berkata, bagaimanapun remaja terbabit yang bersendirian di rumahnya didatangi seorang tukang paip.

"Disebabkan rumahnya memang ada masalah paip, remaja terbabit tidak curiga dan membenarkan lelaki itu masuk.

"Selepas memasuki, suspek menarik tangan mangsa dan mengheretnya ke dalam sebuah bilik sebelum mencabul remaja itu," katanya.

Menurutnya, suspek melarikan diri selepas selesai melempiaskan nafsu.

Beliau berkata, mangsa memaklumkan kejadian itu kepada ibunya sebelum dia dibawa ke balai polis berhampiran.

"Mangsa sudah dirujukkan ke hospital berhampiran untuk pemeriksaan dan diberikan rawatan lanjut.

"Polis berusaha mengenal pasti suspek dan usaha mengesannya dilakukan," katanya.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/27159#sthash.D5pGwI1n.dpuf

Cucu Tok Selampit

Posted: 29 Jan 2015 01:13 PM PST

Cucu Tok Selampit


Pemimpin Berjiwa Besar - DS @NajibRazak Melawat Datuk Nik Aziz Di HUSM

Posted: 29 Jan 2015 12:32 AM PSTKatalah apa sahaja kepada beliau. Apa yang beliau tidak pernah terima. Maki hamun, kata nista dan fitnah sudah jadi makanan setiap hari. Politik beliau letakkan ke tepi. Buang segala ego untuk datang melawat Datuk Bentara Nik Aziz Nik Mat di Hospital USM, Kubang Krian, sebentar tadi. Inilah seorang pemimpin berjiwa besar.


@cmlimguaneng Tak Patut Meroyan Desak Pilihanraya PBT, Beliau Telah Kalah Ditangan SPR Di Mahkamah Persekutuan

Posted: 28 Jan 2015 09:49 PM PST


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dengan disokong oleh bapanya, Lim Kit Siang, sekali lagi mencetuskan polemik apabila mencadangkan semula rancangan untuk mengadakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) yang pernah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang pada 2012. Anak-beranak ini agaknya sudah lupa kepada keputusan dibuat panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Tan Sri Raus Sharif, pada 14 Ogos tahun lalu.

Untuk makluman, Mahkamah Persekutuan adalah mahkamah tertinggi di Malaysia, yang mana tidak ada lagi mahkamah lain yang lebih tinggi yang boleh mengubah keputusannya. Kita meminta semua pihak menghormati keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan. Isu ini tidak sepatutnya dipanaskan kembali, terutama oleh anak-beranak ini.

Dalam tahun 2013, Kerajaan negeri Pulau Pinang telah membawa Kerajaan Pusat dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ke Mahkamah Persekutuan untuk mendesak pemulihan undi ketiga dan pilihanraya kerajaan tempatan untuk Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP). 

Pada 14 Ogos 2014, ketika menolak permohonan kerajaan Pulau Pinang untuk mengadakan pilihan raya PBT di negeri itu, panel lima hakim sebulat suara tidak memberi kebenaran kerana ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan dasar negara. Ketika membacakan keputusan itu, Tan Sri Raus Sahriff berkata, enakmen yang diluluskan badan perundangan Pulau Pinang pada 2012 untuk mengadakan pilihan raya PBT juga terbatal dan tidak sah. Rujuk keputusan yang dibacakan oleh Tan Sri Raus Sharif, di sini.

Persoalannya, kenapakah Lim Guan Eng anak beranak masih berterusan memainkan 'resipi cauvinis' bagi menyakitkan hati bangsa Melayu dan umat Islam?

Batu Asas Tok Guru Di Tumpat Tumbang

Posted: 28 Jan 2015 05:34 PM PST


Akibat terlalu lama batu asas Tok Guru didirikan tanpa ada tindakan susulan, akhirnya batu asas berkenaan tumbang juga akhirnya. Batu asas berkenaan adalah tanda untuk mendirikan Jambatan Tok Guru Nik Aziz di Telok Benjuna, Tumpat, namun jambatan berkenaan sehingga ke hari ini tidak dibina. Nasib baiklah batu asas berkenaan dibuat daripada batu marmar yang cantik. Kalau dibuat daripada kayu, sudah pasti telah reput. Bayangkanlah batu asas berkenaan didirikan dalam bulan Jun 2006. Selepas ini mungkin Menteri Besar baru boleh membuat usaha untuk mendirikan batu asas baru di tempat yang sama. Tak gitu?

Langkah SPAD Rancang Kad Tunggal Untuk Tren, Bas pada 2017 Amat Praktikal

Posted: 27 Jan 2015 01:30 AM PST


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) merancang memperkenalkan sistem pembayaran tanpa tunai bersepadu (ICPS) pada 1 Januari 2017 untuk perkhidmatan tren dan bas di Lembah Klang. Bernama melaporkan Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata SPAD bekerjasama dengan pelbagai pihak untuk menghasilkan penyelesaian terbaik bagi pelaksanaan sistem baharu itu.

Kad transit baharu itu akan membolehkan penumpang termasuk pelancong melakukan perjalanan di mana-mana sahaja menaiki tren dan bas di Lembah Klang menggunakan kad tunggal, katanya pada taklimat media mengenai perkhidmatan rel bersepadu. Beliau berkata SPAD percaya pelaksanaan ICPS akan menjadi tarikan kepada pelancong kerana ia memudahkan mereka untuk melakukan perjalanan di sekitar Lembah Klang.

Akhbar The Star pula melaporkan, Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd Nur Ismal Kamal berkata adalah sukar untuk pengguna pengangkutan awam di Lembah Klang merancang perjalanan memandangkan kebanyakan penumpang membayar tunai untuk tiket mereka. Beliau berkata di negara-negara lain penggunaan kad tanpa tunai untuk sistem pengangkutan awam mencecah 90%, berbanding dengan hanya 10% di Malaysia.

CTS melihat Langkah SPAD ingin menseragamkan penggunaan satu kad menggunakan kad tunggal untuk bas dan tren dilihat sebagai praktikal dan menyenangkan pengguna. Langkah tersebut dapat mengurangkan pengguna dari membawa tunai secara berlebihan yang mungkin mendedahkan mereka kepada risiko kecurian dan dapat mengelakkan penyediaan wang kecil untuk menaiki bas atau tren.

Walaupun pihak SPAD tidak menamakan jenama bagi sistem kad tunggal berkenaan, namun kita dapat mengagak bahawa sistem yang bakal mendapat tempat pastinya Touch & Go. Sistem ini telah digunakan secara meluas di komuter, LRT, Monorel selain daripada tol-tol di seluruh negara. Tambahan pula sistem berkenaan telahpun dimuatkan ke dalam cip pintar yang terdapat pada kad pengenalan bermutu tinggi. Semoga cadangan SPAD ini akan mendapat sokongan daripada orang ramai untuk keselesaan bersama.

Apa Yang Tersirat

Posted: 29 Jan 2015 01:11 PM PST

Apa Yang Tersirat


Operasi Bunuh Marwan Korbankan 44 Polis Filipina

Posted: 29 Jan 2015 05:57 AM PST

PADA Ahad pagi, 25 Januari 2015, satu operasi membunuh Marwan atau Zulkifli Hir dijalankan oleh Polis Filipina secara bersendirian.

Jumlah anggota polis yang terlibat seramai 392 setara komando yang mendapat latihan daripada askar Amerika. Pasukan polis itu berpecah kepada beberapa kumpulan, memasuki satu kawasan yang dipercayai tempat Marwan bersembunyi di Kampong Tukanalipao, Pekan Mamasapano, Propinsi Maguindanao.

Operasi yang membawa kod Oplan Woiverine hanya memerlukan 30 minit sepertimana perancangan Philippiens National Police (PNP).

Operasi itu tersangat penting kepada PNP, kerana Marwan adalah Osama Ben Ladennya Asia Tenggara, malah kepalanya bernilai USD6juta yang ditawarkan kerajaan Amerika.

Marwan atau Zulkifli Hir seorang pakar pembuat bom kelahiran Johor dan mendapat latihan dariapa Jemaah islamiah Indonesia.

Sejak tahun 2010, perburuhan terhadap Marwan dilakukan. Hanya tahun 2011, ianya menjadi perburuhan rasmi PNP dan Kerajaan Filipina.

Kira-kira pukul 4.20 pagi, pasukan komando PNP berjaya memasuki sebuah kawasan dimana terdapat sebuah rumah nipah, dan didalamnya Marwan sedang tidur. Pada pukul 4.30 pagi, target terbangun, lalu ditembak dengan tepat. Salah seorang anggota komando PNP sempat mengambil darah target untuk ujian DNA, namun pasukan memutuskan untuk membawa keluar mangsa.

Dalam proses keluar itulah, pasukan komando polis dihujani peluru daripada seluruh arah dan dipercayai dilakukan oleh BIFF ( Bangsamoro Islamic Freedom Fighters) serpihan MILF ( Moro Islamic Liberation Front).

Dalam pertempuran itu, 44 anggota PNP terkorban berbalas nyawa Marwan.

Sebagai rakyat negara ini, memang kita simpati kepada keluarga mangsa, namun undang-undang dan kegiatan jenayah tidak boleh ditoleransi.

Marwan mempunyai impiannya sendiri, satu impian yang bercanggah dengan kemauan masyarakat antarabangsa, termasuk negaranya sendiri. Apapun, Al-fatihah kepada arwahnya, dan anggota PNP yang beragama islam.

Mengapa Masih Ada Yang Percaya Pembunuhan Altantuya Atas Arahan Seseorang?

Posted: 28 Jan 2015 06:12 PM PST

MENGAPA masih ada yang percaya, bahawa pembunuhan Altantuya adalah atas arahan? Di Mahkamah tinggi melalui 159 hari perbicaraan, akhirnya membuat keputusan bahawa pembunuhan itu adalah pembunuhan biasa dan mendapati dua anggota polis melakukan pembunuhan tanpa sebab. Dapatan itu, menghampiri keadaan apabila tahanan reman mati semasa dalam tahanan, di mana tidak berlakupun sebarang arahan.

Altantuya didapati dibunuh pada tahun 2006, di sebuah kawasan di Pinggir Shah Alam, di mana pembunuhannya cukup mengerikan, kerana dipercayai menggunakan sejenis bom c-4.

Dua anggota UTK polis yang terlibat adalah Ketua Inspektor Azilah Hardi dan kopral Sirul Azhar Umar, telah didapati bersalah dan dihukum gantung sampai mati, meskipun sempat menghidup udara segar selepas mahkamh rayuan membebaskan mereka pada tahun 2013. Atas sebab pembebasan itu, salah seorang daripada mereka, iatu Sirul lari ke Australia, dan sudah menyatakan tidak akan kembali ke Malaysia semata-mata untuk menjalankan hukuman gantung. Kerajaan Malaysia berusaha untuk membawa Sirul pulang ke tanah air. Sirul kini ditahan di satu penjara di Austarlia, selepas polis antarabangsa memberi alert merah kepada beliau.

Meskipun Mahkamah Persekutuan telah meutuskan hukuman mati, namun hukuman itu mungkin hanya dapat dijalankan kepada Azilah, jika Malaysia gagal membawa pulang Sirul.

Umum memang menunggu untuk mengetahui, siapa yang mengarah pembunuhan Altantuya?. Altantuya adalah bekas kekasih penganalisa Politik Razak Baginda. Razak dibebaskan daripada tuduhan bersubahat pada awal perbicaraan.

Apa kah Sirul, akan muncul dengan cerita lain??? dan merungkai persoalan sebab musabab pembunuhan model Mongolia beranak satu itu??? Episode kematian Altantuya sebenarnya belum berakhir.

PEJUANG BANGSA

Posted: 29 Jan 2015 11:20 AM PST

PEJUANG BANGSA


FORT CONWALLIS DISWASTAKAN KERAJAAN DAP TAK LALUI TENDER TERBUKA ?? @RRAFIZAL @dzainalabidin

Posted: 29 Jan 2015 09:25 AM PSTKetua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Rafizal Abdul Rahim mendesak Kerajaan Negeri Pulau Pinang menjelaskan kepada rakyat kaedah yang digunakan di dalam pemberian tender kepada syarikat Ewein Berhad bagi menguruskan tempat pelancongan Fort Cornwallis.
Tegas beliau, sepatutnya syarikat yang bakal dilantik haruslah dipilih melalui tender terbuka.
 "Kerana itulah saya mahu kerajaan negeri memberi penjelasan kerana ini melibatkan rakyat.
"Dahulu tempat pelancongan ini boleh dikunjungi tanpa sebarang bayaran tetapi kini pengunjung terpaksa membayar sekiranya mengunjungi kota Fort Cornwallis. Syarikat tersebut diberikan hak untuk mengutip bayaran masuk, bayaran letak kenderaan dan bayaran sewa pusat penjaja bagi menampung bayaran sebanyak RM30,000 sebulan yang kepada kerajaan negeri.

"Adakah ini cara kerajaan negeri pimpinan Dap membayar kepercayaan rakyat kepada mereka? Dahulu mereka sering menyebut untuk membela nasib rakyat.
 Sering menyalahkan dan menuduh kerajaan pusat pimpinan Barisan Nasional (BN) tidak menjaga kebajikan rakyat. Tetapi kini terbukti mereka hanya pandai menanam tebu di tepi bibir…. Rakyat sudah kena tipu," ujarnya kepada UMNO-Online.


Selain itu tambah Rafizal, kerajaan negeri juga perlu menjelaskan kepada rakyat mengapa surcaj air dinaikkan sedangkan Perbadanan Aset Air Berhad (PAAB) telah mengambil alih hutang kerajaan negeri kepada kerajaan persekutuan sebanyak RM655 juta dan kerajaan negeri Pulau Pinang menyerahkan pula semua aset air milik negeri kepada PAAB selama 45 tahun.
"Tahun 2010, kerajaan negeri Pulau Pinang memperkenalkan surcaj pada kadar 24 sen setiap 1,000 liter penggunaan domestik melebihi 35,000 liter sebulan. Alasan yang beri kononnya bertujuan untuk mengurangkan kadar penggunaan domestik air per kapita sehari yang melebihi purata nasional.
" Pada November 2013 menyaksikan pula kerajaan negeri Pulau Pinang menaikkan kadar surcaj sebanyak 100 peratus, dari 24 sen ke 48 sen setiap 1000 liter atas alasan kenaikan surcaj awal gagal mengurangkan kadar penggunaan air per kapita Pulau Pinang malah penggunaan per kapita terus meningkat.
"Pada pendapat saya, kenaikan demi kenaikan yang dikenakan rakyat sebenarnya adalah perancangan Dap untuk melaksanakan Pilihan raya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT)," katanya.
Ujar Rafizal, adakah kerajaan Dap tidak kasihan kepada rakyat yang semakin terhimpit atas kenaikan demi kenaikan yang dikenakan ini. Di manakah janji Dap yang mahu membela nasib dan mengurangkan beban rakyat.
"Jika inilah cara Dap mentadbir negeri, maka tidak mustahil rakyat golongan pertengahan dan rendah akan terus hilang dari negeri ini. Maka tinggallah mereka yang bergolongan atasan sekaligus menyaksikan negeri ini hanya untuk golongan elit," jelasnya lagi.- MediaUMNO.

MISTERI KENAPA AUSTRALIA LOKASI PILIHAN SIRUL AZHAR LARI ??

Posted: 28 Jan 2015 04:30 PM PST


1. Berita terkini perkembangan kes bekas  Koperal UTK Polis  Sirul Azhar di Australia ialah beliau enggan pulang ke Malaysia dan kini berada di dalam tahanan pihak berkuasa Australia


" Peguam yang mewakilinya Hasnal Rezua Merican yang kini berada di Sydney, Australia berkata beliau telah berjumpa dengan anak guamnya untuk berbincang bagi mencari jalan membebaskan dirinya daripada pusat tahanan pihak berkuasa Australia.
"Sirul ada mengatakan dia tak mahu balik. Siapapun yang ada dalam kedudukan seperti dia, mesti tak mahu balik," Hasnal dipetik sebagai berkata dalam laporan itu.

Dia turut berkata dalam pertemuan bersama Sirul tiada perbincangan berkaitan ekstradisi kerana "soal itu setakat ini belum berbangkit".


2.  Ramai yang mempertikaikan mengapa Sirul boleh ke luar negara tetapi menurut undang-undang , seseorang yang didapati tidak bersalah oleh mahkamah bebas untuk ke mana-mana, termasuk ke luar negara.

Apabila seseorang itu dibebaskan, maka dia bebas ke mana-mana saja, melainkan mahkamah letak syarat seperti tahan pasport.

Namun, secara asasnya sekatan itu tidak boleh dilakukan kerana apabila individu itu dibebaskan, bermakna dia tidak bersalah .

 Sirul dan Azhar dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan tetapi Mahkamah Persekutuan pada 13 Januari mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam dengan menjatuhkan hukuman dua anggota UTK Polis iaitu hukuman gantung. 
3.  Mengapa lokasi negara Australia dipilih Sirul bukan negara lain di dunia ini ??


a)  Australia merupakan salah sebuah negara yang tidak memperuntukkan hukuman mati dalam undang-undangnya.Undang-undang ekstradisi Australia  tidak membenarkan seorang individu diserahkan kepada sebuah negara untuk satu kesalahan yang boleh dihukum dengan hukuman mati, melainkan negara itu memberi kepada Australia satu janji bahawa hukuman mati tidak akan dijalankan,


b ) Di Australia terdapat ramai  pemimpin besar  negara itu   yang ada hubungan istimewa menyokong  pembangkang di Malaysia terutama Anwar Ibrahim . Salah seorangnya ialah  Senator  Nick Xenophon merupakan seorang peguam Hak Asasi di Australia yang  banyak terlibat dalam  kes berkaitan dengan LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender)  di Australia.


Nick Xenophon juga lantang mahukan pertuduhan liwat ke atas Anwar digugurkan. Sepatutnya jika mahu bersikap prihatin, belalah nasib mangsa liwat.

Jabatan Imigresen dan polis pernah  bertindak tegas  menghalang Senator Australia, Nick Xenophon daripada memasuki negara kita.


Selain itu , 6  pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) diketuai Rafizi Ramli   pernah ke  Australia dalam usaha mendapatkan sokongan Ahli Parlimen di negara itu mengenai perbicaraan Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung kes liwat II dan Akta Hasutan. klik di sini 

Ini menunjukkan kuatnya isu hak asasi dipejuangkan  mereka   dan tidak hairanlah pembangkang di Malaysia sering mendapat bantuan sokongan  dari sana untuk  campur tangan  dalam soal undang-undang negara kita   . 


 Persoalannya , bagaimanakah  Sirul Azhar yang berlatar belakang seorang anggota Koperal UTK Polis yang dilatih  taktikal bertempur dan mengikut arahan Ketua boleh mengetahui selok belok undang-undang negara Australia ??

Dia tidak akan ke Australia kalau tiada  dalang  yang mempengaruhi dan menyusun pemindahannya untuk tinggal di sana sejak Oktober lepas. 

Tak kan dia pergi sana dan tiba-tiba baru tahu  Undang-undang ekstradisi Australia  tidak membenarkan seorang individu diserahkan kepada sebuah negara untuk satu kesalahan yang boleh dihukum dengan hukuman mati . 

Adakah ia kebetulan ??

Pastinya semuanya ini  telah dirancang oleh tangan2  ghaib  di Australia .

Terbukti   hari ini  memang betul bila  dia katakan  enggan pulang ke Malaysia selepas dimaklumkan peguamnya kepada media .  Siapa yang mahu pulang kalau dah tahu akan ke tali gantung !! 


Mengapa tangan ghaib Australia ini bantu Sirul  ???  

Adakah  ada  konspirasi politik besar sedang dirancang ??

Comments (0)