Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Unknown | | Posted on 7:18 PG

sumber :-

Barisan Nasional


anakbukitgantang says

Posted: 03 Sep 2014 03:22 AM PDT

anakbukitgantang says


DAP nak istihar perang ke atas Yang Di Pertuan Agong ker?

Posted: 03 Sep 2014 12:18 AM PDTHong Kong dikawal oleh TRIAD. 3 perusahaan yang dikawal teguh oleh TRIAD samseng Hong Kong ialah Pelacuran, perjudian  dan dadah/arak.

Di khabarkan di Pulau Pinang  semua samseng  telah berjaya disatukan.  Dengan tertubuhnya PPS jelas  kesatuan itu mendapat recognition Kerajaan Negeri dengan salah seorang ahlinya sebagai EXCO Kerajaan Negeri.Lebih menghairankan bila perarakan Hari Merdeka yang kononnya dianggotai oleh ahli yang paling bersih didapati mem[unyai rekod jenayah dan positif ujian dadah , seperti yang dijelaskan rakan fb  Ong Eu Soon

Ong Eu Soon: "11 arrested with criminal background. 4 tested positive with drug. 
15 out of 155 arrested pps. Meaning this random arrest shown at least 10%of the 
members might be criminals or secret society members. 10% of 9002 is 900. Phee said
 that there is no secret society members. Do you believe?"

Namun persoalan paling ketara ialah kenapa ditubuhkan PPS jika sudah ada RELA (pasukan peronda di kawasan perumahan) dan JKKP (Kampung)?

RELA ditubuhkan pada  11 Januari 1972 dibawah Akta Ordinan Darurat (Pindaan 2005)  setelah mendapat kelulusan parlimen dan perkenan Yang Di Pertuan Agong.


Selain itu rakyat tertanya tanya perlukan ditubuhkan satu unit keselamatan negeri sedangkan ia adalah tanggungjawab Kerajaan Pusat?


DAP sudah lupa bahawa kumpulan Al Maunah telah didapati bersalah kerana mengangkat senjata memerangi Yang Di Pertuan Agong!


bumiyang

Posted: 03 Sep 2014 03:10 AM PDT

bumiyang


PKR Mohon Sembah Derhaka???

Posted: 03 Sep 2014 12:48 AM PDT

Pas Akur Perintah DYMM Sultan Selangor Untuk Hantar Calon Lain Selain Azizah???

Posted: 02 Sep 2014 05:48 PM PDT

tunku

Posted: 03 Sep 2014 03:01 AM PDT

tunku


Proton Preve rated safer than Altis,Civic

Posted: 02 Sep 2014 10:03 AM PDT

The Proton Preve, which has previously garnered 5-star ratings in the Australasian New Car Assessment Programme (ANCAP) and Asean NCAP, has now added another award to its list of achievements : "Winner in the Medium Family Adult Occupant Protection category".
In so doing, the Preve beat fellow C-segment nominees Honda Civic and Toyota Corolla Altis, Proton Holdings Bhd said in a statement today.
"The announcement of the award was made at the Asean NCAP Grand Prix Awards in Kuching, Sarawak on Aug 27.
"This award is a strong testimony of how much Proton has grown throughout the years," said chief executive officer Datuk Abdul Harith Abdullah.
"Proton has invested a lot in technology and enhancing our talents to perform beyond our comfort zone.

"It isn't easy to come to this stage especially with the perception that Malaysian-made products are of inferior quality.


"Winning this award from Asean NCAP puts us in a better position in changing the mindset of the public."

Besides its high standard of safety, he said the Preve is one of the global cars of Proton that offers the most well-equipped and advanced technological features in terms of performance, styling, driving dynamics and sophistication.


"As we have always mentioned, Proton continuously work on improving our R&D and testing, to ensure that our cars are not only of good quality but to also have safety features of international standards.
"We mean what we say and we shall keep doing better."

Taipingmali (tm)

Posted: 03 Sep 2014 01:35 AM PDT

Taipingmali (tm)


Tragedi MH 17 : Majlis Pengebumian Jenazah Allahyarham Muhammad Firdaus ...

Posted: 02 Sep 2014 08:59 AM PDT

Tiada Penyokong Perak Terlibat Dalam Insiden Rusuhan Di Sarawak

Posted: 02 Sep 2014 08:41 AM PDT

Perlombongan Mampu Lonjak Ekonomi Kerajaan Negeri - Datuk Zainol Fadzi P...

Posted: 02 Sep 2014 07:37 AM PDT

PEMUDA GERAKAN PERLUKAN KAJIAN SEJARAH PENUBUHAN MALAYSIA

Posted: 02 Sep 2014 03:03 AM PDT

Apa hal dengan Pemuda Gerakan? Ucapan Zahid Hamidi dikatakan mempunyai unsur hasutan.

Andy Yong pelajar aliran apa? Kalau aliran sains boleh juga dimaafkan tetapi sekarang mustahil beliau tidak memahami susur galur sejarah penubuhan Malaysia dan syarat menjadi warga negara kepada imigeran yang dibawa masuk oleh British.

Yong sebaiknya pergi lah berjumpa dengan Profesor Ramlah Adam dan Khoo Kay Kim untuk memahami syarat menjadi warga negara.

Kenyataan Zahid sebenar nya adalah luahan rasa kecewa dengan sikap golongan yang suka menghina agama Islam , menghina bangsa melayu dan institusi Raja-Raja Melayu.

Perkara ini tidak pernah berlaku kepada datuk nenek mereka terdahulu.

Jika diikutkan penubuhan parti Dap juga merupakan satu-satu cara penderhakaan terhadap ketuanan melayu. Halal jika semua penganut fahaman dan ajaran Dap dilucutkan taraf kewarganegaraan.

Berikut ialah laporan media mengenai kebodohan Andy Yong


"Pemuda Gerakan mahu Zahid didakwa menghasut"

2 Sep 2014 Pemuda Gerakan hari ini menggesa Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi didakwa menghasut kerana kenyataannya yang mendakwa orang bukan Melayu kini angkuh kerana diberi muka oleh orang Melayu.
Timbalan Ketua Pemuda Gerakan, Andy Yong membuat perbandingan di antara kenyataan Zahid itu dengan tuduhan terhadap pensyarah undang-undang, Dr Azmi Sharom yang didakwa di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan pagi ini.Menurut Andy, kenyataan Zahid itu menepati maksud "kecenderungan menghasut" yang dijelaskan dalam Seksyen 3(1)(e) akta yang sama.
Kecenderungan menghasut dalam seksyen itu didefinisikan sebagai "mengembangkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kaum atau golongan penduduk yang berlainan di Malaysia"."Walaupun saya tidak menggemari undang-undang itu, saya tak nampak sebarang sebab tindakan yang sama tidak boleh dikenakan terhadap Zahid," katanya dalam kenyataan hari ini.
Portal TheSunDaily  semalam melaporkan Zahid berkata orang-orang Melayu kini "membayar harga" akibat terlalu baik kepada orang bukan Melayu. Naib presiden Umno itu mendakwa orang bukan Melayu kini semakin angkuh dan menghina bumiputera, Raja dan Islam.
Kenyataan dilaporkan dibuat Zahid sewaktu merasmikan mesyuarat Umno bahagian Segambut.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 02 Sep 2014 11:32 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


#prkpengkalankubor: Apa nak dikata...bila ahli PAS pun berperangai Yahudi?

Posted: 02 Sep 2014 09:22 PM PDT


Perang di Gaza sudah tamat seketika dengan adanya gencatan senjata antara pejuang Hamas dengan regim zionis.

Perang yang ternyata merugikan semua pihak hinggakan proses pembangunan semula Gaza bisa mencapai jutaan dollar US dan mengambil masa lebih dari dua dekad. 

Sedangkan di pihak Zionis Israel, ketidakmampuan mereka menghadapi serangan ala gerila mujahidin Al Qassam dan Saraya Al Quds menyebabkan Tel Aviv terpaksa menanggung malu maruahnya tercalar kononnya sebagai pasukan tentera terkuat di rantau Asia Barat dan Timur Tengah.

Bahkan Bajet Israel tahun 2015 untuk pembangunan dan perkhidmatan negara tersebut terpaksa dipotong dan disalurkan untuk membangunkan pasukan dan kelengkapan tentera yang lebih canggih bagi melawan Palestine di masa akan datang. 

Kita bersyukur dengan keprihatinan kerajaan dan rakyat Malaysia yang sentiasa membantu umat Palestine dengan wang, tenaga dan masa meskipun dalam masa yang sama kita juga ditimpa musibah MH 17.


Keprihatinan semua NGO's terutamanya Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) yang berjaya mengumpul semua sumbangan rakyat Malaysia untuk diberikan terus kepada rakyat Palestine di Gaza amat membanggakan.

Tapi dalam masa yang sama ada juga puak-puak bangang tak bertempat yang terus-menerus mempertikaikan kenapa Malaysia masih berdagang dengan Israel.

Penafian MITI

Walaupun telah berkali-kali kerajaan Malaysia melalui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah menjelaskan menafikan penglibatan hubungan dagang Malaysia dengan Israel seperti biasa puak-puak buta kayu dan hati ini masih tak mahu menerima kebenaran. Klik <sini> dan <sini>

Mungkin kerana hati mereka sudah gelap disogok dan disumbat dengan duit-duit haram DAP menyebabkan nasihat, penerangan fakta dan kebenaran sukar diterima oleh mereka.

Mungkin juga kerana tiada lagi isu yang boleh dimainkan untuk menghasut rakyat membenci kerajaan Barisan Nasional menyebabkan mereka terpaksa berbohong. 

Walhal semua tahu PAS hanya bermuka-muka sokong Palestine...Kutip duit berkarung-karung atas nama Palestine lesap entah ke mana !  

Betapa sukarnya untuk membantu rakyat Palestin, hinggakan Pengerusi KP1M terpaksa mengadai nyawanya masuk ke Gaza. PAS buat apa?.. Boleh berdemo menkapir dan maki hamun orang-orang Melayu UMNO je lah...
Rakyat akan mempersoalkan apa yang dibuat oleh PAS untuk membantu Palestine...PAS tentunya tak boleh jawab atau banding dengan jasa UMNO-BN, KP1M dan Kerajaan Malaysia.

Jadi untuk mengelakkan rakyat terus menerus mempersoalkan apa yang PAS telah buat maka pakar-pakar strategi PAS mencadangkan agar pengikut-pengikut PAS berdemo depan kompleks Kerajaan Jalan Duta Jumaat 29 Ogos lalu untuk membantah MITI dan kerajaan Malaysia yang dikatakan berdagang dengan Israel.

Kesian dapat pahala solat Jumaat di Masjid Jalan Duta tetapi lebur semuanya akibat mengadakan demonstrasi haram menipu rakyat. Berkatkah perbuatan PAS tersebut?

Lepas solat Jumaat pergi memekik berdemo dengan isu yang palsu lagi mendustakan ...berbohong depan rakyat dan berbohong juga depan Allah s.w.t...
Hakikatnya nak bagitau, betapa susahnya KP1M hendak membawa masuk segala barangan sumbangan rakyat Malaysia ke Gaza. Bukan saja disekat oleh regim Al Sisi di Mesir yang menutup pintu sempadan Rafah tetapi dipersulitkan dengan pelbagai sekatan.

Nak bawa masuk barang ikut laut lagi susah, mana ada pelabuhan laut di Gaza. Semuanya dimusnahkan oleh Israel semasa peperangan tahun 2000 lalu. Yang ada jeti perikanan pun amat daif dan dikawal ketat oleh regim Israel.

Laluan masuk ke pelabuhan paling dekat adalah pelabuhan Ashdod di Israel. Semua barang dari seluruh dunia perlu melalui antaranya pelabuhan ini. 

Pelabuhan Ashdod di Israel menjadi laluan masuk barangan ke Palestine. Israel mengharamkan laut Gaza digunakan untuk kemasukan sebarang barangan dari luar dan mempunyai hubungan antarabangsa. Sementara pintu Rafah ditutup Mesir. Kemasukan barang dari Jordan ke Tebing Barat dihalang Israel...Adakah PAS tahu fakta ini?

Kapal frotilla Mavi Marmara diserang oleh komando Israel sebelum memasuki perairan Gaza pada 31 Mei 2010 ketika cuba membawa masuk bekalan antarabangsa ke Palestine. Bekalan dari kapal ini hanya dibenarkan berlabuh di Pelabuhan Ashdod  dengan diringi kapal-kapal tentera Israel. Adakah PAs tahu fakta ini?


Inilah pelabuhan Gaza yang hanya mampu mendaratkan perahu dan bot-bot kecil nelayan.  Bagaimanakah kapal-kapal kontena yang besar mahu berlabuh di jeti perikanan seperti ini?  ...PAS tahu ke keadaan ini???

Antara lokasi Jeti Gaza yang telah dimusnahkan oleh tentera Yahudi untuk menyekat bekalan antarabangsa. Jika pihak antarabangsa mahu menghantar bantuan melalui laut perlu ke pelabuhan Ashdod yang jaraknya 22.6 km dari Gaza. Begitu juga semua bekalan ke Palestine mesti melalui pelabuhan Ashdod. Adakah ini bermakna Malaysia berdagang dengan Israel. Apakah  PAS tak tahu fakta ini?

Sempadan kelautan yang ditetapkan oleh Israel ke atas Gaza...Adakah PAS pernah tengok peta ini dan tahu betapa deritanya rakyat Palestine mencari rezeki di laut? Begitulah juga deritanya kerajaan Malaysia mahu menembusi sempadan laut untuk menghulurkan bantuan kepada Palestine. 
PAS buta fakta...masih tegar memfitnah 

Sama jugalah barangan untuk kegunaan rakyat Palestine termasuklah minyak masak kelapa sawit, tepung, perubatan dan sebagainya dari Malaysia wajib dilabuhkan dan diperiksa di Pelabuhan Ashdod ini jika tidak menggunakan pintu sempadan di Rafah. 

Mana boleh masuk ikut laut Gaza nanti tak pasal ditembak tentera laut Israel seperti mana terjadi pada Frotilla Gaza Mavi Marmara tahun 2010 lalu. Kalau tak ditembak Israel silap-silap ditembak pula tentera laut Mesir.

Rasanya PAS tak tahu aspek penguatkuasaan undang-undang laluan maritim ini. Manakan tidak dok asyik baca Harakah dan dengar ceramah siang malam dok maki hamun hinggakan isu antarabangsa pun tak tahu. Sebab tu Allah tak izinkan langsung mereka memerintah Malaysia kerana kejahilan mereka.

Begitu juga halnya apabila PAS terus memfitnah kononnya barangan Malaysia dieksport ke Israel. Hakikatnya produk-produk Malaysia tersebar di seluruh dunia.

Malaysia berdagang dengan banyak negara dunia. Apabila barangan Malaysia dijual atau dieksport  ke sesebuah negara dan negara itu menjual balik produk Malaysia ke negara-negara yang lain seterusnya produk itu dijual pula ke Israel, maka itu tidak boleh dikatakan Malaysia mengeksport produk ke Isreal.

Malah Malaysia tidak boleh menghalang aktiviti dan sistem perdagangan antarabangsa sedemikian. Itu adalah hak negara terbabit menjual apa jua barangan yang telah mereka beli dari sesebuah negara lain.

Inilah isu yang dimainkan oleh tukang-tukang kempen PAS dan PKR di Pengkalan Kubor kepada rakyat yang tidak tahu isu sebenar untuk mengaitkan UMNO-BN dan Kerajaan Malaysia dengan Israel. Sedangkan pemimpin anugerah Tuhan mereka menjadi penjilat tegar Yahudi mereka mahu sembunyikan.

Jika kita tiba-tiba terjumpa budu, serunding dan kain batik Kelantan dijual di Tel Aviv maka bolehkah kita menuduh kerajaan PAS Kelantan berdagang dengan Israel? 

Kepada PAS dan umat kami nak berpesan; kerja baik orang lain jangan kita asyik nak pertikai, sedangkan kerja sendiri tak buat. Dok asyik nak cari kesalahan orang lain, sedangkan diri sendiri berantakan sana sini macamana hidup nak berkat?


ANUGERAH CINA PALING BODOH DI MALAYSIA

Posted: 02 Sep 2014 05:56 PM PDT

Exco Kerajaan Negeri Pulau pinang, Phee Boon Poh yang mengetuai Pasukan Peronda Sukarela (PPS) ditahan polis petang ini -Agendanews
Guan Eng terus tunjuk lagak. Tadi cabar KPN, Tan Sri Khalid debat pasal PPS. Tanya bila dia pula nak ditangkap. Kata kerajaan Penang tak akan tunduk.
Cina bodoh macam Guan Eng tangkap pun buang masa!
Noboby scared of u, lupakah berapa kali masuk ISA. Orang macam Guan Eng patut duduk jail sampai mampus. Jangan kurang ajar. Memang tak layak jadi Ketua Menteri, patut jadi pariah jalanan kalau melakukan begini.
Kalau Melayu pula buat pasukan macam tu, macam mana?
Guan Eng sudah jadi Ketua Menteri berlagak mengatasi undang-undang. Nak buat undang-undang sendiri. Nak jadikan Penang milik keluarga. Biarlah hari-hari bom meletup di rumahnya. Dia berlagak hero pertahan PPS.
Kalau tidak matikan PPS sekarang, besok-besok akan jadi lebih ganas dari Unit Amal (PAS). Dia mencabar semuanya kerana dia tahu samseng-samseng di tepi perairan Penang akan support dia.
Kita Melayu boleh hidupkan dan perbesarkan semula Home Guard di Penang kerana di Penang banyak jenayah.
PPS kata jaga keselamatan awam tapi yang pergi pasang bendera DAP itu pasal apa?
Melayu Penang 
sumber; adc.

The Unspinners

Posted: 02 Sep 2014 11:17 PM PDT

The Unspinners


PKR sambut 916 sempena pertabalan Anwar sebagai PM

Posted: 02 Sep 2014 09:00 PM PDT


Berikut antara acara-acara yang akan diadakan pada 16 September 2014 sempena hari memperingati 'Pertabalan' Anwar Ibrahim sebagai 'Perdana Menteri Malaysia'.

Lokasi : Ibu Pejabat Parti Kencing Rakyat
Masa : 12 Tengah Malam Sampai 12 Tengah Malam hari yang sama.

Tentatif Program :


12.01am-1.00am : Pidato Kerusikan Rakyat yang bertajuk " If I Was A Prime Minister"

1.00 am- 2.00am : Tayangan Filem Rakyat yang bertajuk "50 Januari Menjadi Perdana Menteri"


2.00am - 3.00am: Ceramah Kencing Rakyat yang bertajuk "Kajang Move bersama Anwar"

3.00am - 4.00am: Wacana Kencing Rakyat yang bertajuk "Anwar si AnuGERAH"

5.00am - 6.00am : Kuliah Sebelum Subuh yang bertajuk "Tahaluf Siyasi Mengikut Mazhab Anwar Ibrahim"

6.00am - 7.00am : Subuh dan Kuliah Selepas Subuh yang bertajuk "Siyasah Syari'ah menurut pandangan Anwar.


8.00am - 9.00am : Perbarisan 'Ambil Alih Putrajaya'

9.00am - 10.00am : Sesi penerimaan pingat

1)Kerabat Diraja Melaka Kelas Pertama kepada Anwar Ibrahim dan Wan Azizah serta

2) Pingat Permaisuri Cantik Bistari kepada Nurul Izzah

oleh DYMM PADUKA SERI SULTAN AHMAD SHAH (TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI ALMARHUM YAM RAJA TUAH SHAH) - Sultan Melaka Darul Islam. - Istana Hinggap 'Sultan' Melaka di Gombak.11.00am - 12.00pm:
Bicara Nurul Izzah : Tuntut Fasakh adalah Hak Rakyat


12.00pm-1.00pm : Demonstrasi mengipas oleh Wan Azizah

1.00pm - 2.00pm : Bicara Bersama Pakar Ekonomi Sehinggit : Anwar Ibrahim dan Rafizi Ramli


2.00pm - 3.00pm : Sukaneka : We Have A Numbers - Pertandingan mencari MP BN untuk lompat parti"

3.00pm - 4.00pm : Sesi Khas Bersama Pengundi Melayu dengan ceramah yang bertajuk "Anwar PM untuk Melayu"

4.00pm - 5.00pm : Sesi Khas Bersama Pimpinan Pakatan Rakyat yang dihadiri oleh pemimpin DAP dan PKR serta kumpulan Anwarinas dalam PAS

5.00pm - 6.00pm : Taklimat Khas : "UMNO punca pemilihan PKR berterabur"

7.00pm - 8.00pm : Program penyerahan 'Kerusi Rakyat' bagi mengantikan kerusi-kerusi yang jahanam dalam pemilihan yang lalu.


8.00pm - 9.00pm - Pembacaan Sajak Kencing Rakyat dengan Tema 'ANWAR PMku' oleh A.Samad Said

9.00pm - 10.00pm - Nyanyian Lagu Tema 'Kencing Rakyat', 'Anwar Ibrahim PMku', '16 September', 'Reformasi', '50 Januari', 'We Have A Numbers', 'Oh Azizah', 'Tanya Sama Anwar Apa Sebab Goyang' dan lain-lain lagi [Akan dinyatakan kemudian].


10.00pm -11.00pm : Debat dengan tema "Kenapa Azizah Bukan Azmin sebagai MB?"

11.00pm - 12.00am : Pidato Ketua Umum yang bertajuk 'PKR UNTUK KELUARGAku'


12.01am -16 SEPTEMBER 2015 : Anwar Ibrahim Masih bergelar KETUA PEMBANGKANG.

Dari Pena Minang

Dah masa Jeffrey Kitingan dicekut, STAR dan UBF ditutup

Posted: 02 Sep 2014 05:55 PM PDT


IGP Tan Sri Khalid sudah keluarkan amaran sedang memerhati pihak pemisah Sabah. Harap jangan lagi buang masa tapi tangkap saja dan pejabat STAR dan UBF ditutup segera!

Menurut Flying Kick, rancangan berpisah dari Malaysia dirancang bersama dengan PKR dan DAP. Ini bukan hanya taktik untuk PR dapatkan undi tapi sesuatu yang sudah dianggap treason dan boleh dikenakan hukuman mati...

Isu pemisahan Sabah dan Sarawak dari Malaysia telah dicetuskan oleh Pakatan Rakyat yang membabitkan PKR dan DAP dalam usaha mereka untuk merampas Putrajaya dari UMNO-BN. Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang-Guan Eng melihat hanya dengan mengeluarkan Sabah dan Sarawak dari Malaysia sahaja, barulah mereka dapat menguasai Putrajaya, sebelum kemudiannya dicantumkan dengan Singapura yang memberi majoriti 4/5 yang tidak membolehkan lagi Islam, Melayu-Bumiputera, Raja-Raja Melayu dan Bahasa Melayu wujud secara diiktiraf oleh Perlembagaan.

Kerana itulah, pada tahun 2011, ketika Pilihanraya Negeri Sarawak, isu ini mula dimainkan dan ditiupkan. Selepas 'kejayaan' DAP menguasai 12 kerusi DUN di Sarawak pada PRN itu berbanding 6 pada tahun 2006, isu tersebut semakin panas. PKR  yang bercita-cita besar dengan bertanding di 49 kerusi DUN, mula mereka-reka cerita kononnya mereka akan menang dan merampas Sarawak dari tangan Barisan Nasional.

Untuk tujuan tersebut, PKR menerusi Azmin Ali dan Zuraida Kamaruddin mula bercakap tentang perlunya Sarawak keluar dari Sarawak. Tetapi percakapan tersebut dibuat secara berkias dan tidak terlalu berterus-terang.

Seterusnya di SINI


PADA 16 SEPTEMBER setiap tahun, Hari Malaysia disambut untuk memperingati penubuhan Persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Sempena sambutan Hari Malaysia yang ke-49 pada 16 September 2012 yang lepas di Sabah, Jeffery Kitingan dalam perutusan ucapannya seolah-olah ingin membawa Sabah keluar dari Malaysia dan ingin membentuk Negara dan kerajaan yang baru yang dinamakan North Borneo. Berikut adalah perutusan ucapan beliau yang diedarkan oleh Parti STAR.

PERUTUSAN parti STAR pimpinan Datuk Dr. Jeffrey G Kitingan :

Mari Generasi Muda North Borneo (Sabah) undi Parti STAR!

Salam hormat, salam perpaduan dan salam Merdeka North Borneo (Sabah) yang ke-49 tahun. Disini, ingin saya serukan kepada anda semua yang cintakan negara ini (North Borneo-Sabah), yang mahu memperkasakan negara ini, kerajaan ini demi kepentingan bersama untuk bersama-sama memberi mandat dan kuasa kepada PARTI STAR dibawah pimpinan seorang "Pejuang Hak-Hak Negara North Borneo (Sabah)" iaitu Dr.Jeffrey G. Kitingan.

Dibawah kepimpinan beliau, masa depan negara kita akan lebih dan sangat terjamin kerana mereka telah menyediakan dasar yang mantap untuk mentadbir kerajaan Negara kita. Dibawah pimpinan mereka, Hak-hak dan kepentingan Negara kita akan PASTI TERJAGA DAN TERJAMIN. Dibawah pemerintahan mereka, akan hilang isu-isu pendatang tanpa izin (pti). Dibawah pimpinan mereka juga, akan wujud 7 buah kerajaan dalaman (7 Internal Government) yang mana dengan wujudnya kerajaan dalaman ini akan membuka peluang pekerjaan kepada semua generasi muda North Borneo (Sabah).

North Borneo (Sabah) terbahagi kepada lima bahagian iaitu Bahagian Kudat, Sandakan, Tawau, Pedalaman dan Pantai Barat. Labuan akan diambil semua oleh kerajaan North Borneo (Sabah) dan satu Wilayah Persekutuan akan diwujudkan yang mana jumlah keseluruhan kerajaan yang bakal diwujudkan ialah 7.

Dengan wujudnya 7 buah kerajaan dalaman ini, pecutan ekonomi akan menjadi pantas dan ini seterusnya memberi implikasi yang positif terhadap pertumbuhan ekonomi negara dan dengan pertumbuhan ekonomi yang pesat akan membolehkan Kerajaan Baru Ini untuk membangunkan Negara ini dengan lebih lancar.

Selain itu, 7 buah kerajaan yang bakal diwujudkan ini akan melancarkan lagi proses pentadbiran Negara Sabah yang mana ini akan meningkatkan kecekapan dan menjadikan North Borneo antara Negara di Asia Tenggara dan Dunia yang Terbaik!

---------------------

Selain itu, awas buat kumpulan-kumpulan seperti STAR, UNITED BORNEO FRONT, PACOS TRUST, dan BORNEO HERITAGE FOUNDATION!!!

Sabah dan Sarawak sebuah negara sebelum Malaysia?

Posted: 02 Sep 2014 07:29 AM PDTAda pihak kata Sabah dan Sarwak satu negara sebelum menyertai Malaysia. Berikut apa tertulis dalam Malaysia Agreement...


Malaysia Agreement menulis Sabah dan Sarawak sebagai Colonies of North Borneo and Sarawak. Mereka tandatangan sebagai colonies yang baru merdeka. Macam mana kata sebuah negara jika masih dijajah? 

Modern nation states yang bersempadan hanya wujud dari penjajahan bangsa Eropah. 

Dalam hal 16 september dan 31 ogos, kerajaan Malaysia mahu satukan hari pada 31 ogos tapi Indonesia dan Phillipines dah kacau buat petision. Cukup-cukup ulang cerita sama.

31 Ogos hari Merdeka, 16 september hari malaysia. Itu juga Anwar PM kan? Kikiki

Let us move on.

Sapa ngaku unit risikan khas maknanya conman

Posted: 02 Sep 2014 05:24 AM PDT


Kalau terjumpa kad seperti berikut, kira tipu lah tu...PPS urusan keselamatan polis, UMNO usah tumpang tui

Posted: 02 Sep 2014 03:28 AM PDT


PPS melibatkan isu keselamatan di mana sebuah badan ditubuhkan tapi tidak didaftarkan.

Pihak kerajaan Pulau Pinang sudah menceroboh bidang kuasa polis dan apa sekali alasan untuk dibandingkan dengan pelbagai badan yang ditubuhkan, ianya melibatkan pihak polis dan KDN, bukan negeri.

Kerajaan negeri tidak ada legitimasi kerana ianya tidak dibentangkan di DUN. Tambah lagi, PPS tidak terlibat untuk membantu polis tapi sudah menentang polis. KM sendiri telah mencabar IGP dan pihak polis. Maka polis berhak melakukan tindakan yang sewajar.

Tambah lagi, ahli-ahli PPS adalah penjenayah dan penagih dadah. Ada pula kejadian di mana PPS telah memukul orang ramai. Mereka menahan kenderaan seperti berkuasa macam polis.Tujuan tersirat PPS adalah untuk menjadi enforcer menentang polis dan ini dapat dilihat apabila jumlah ahli sudah sampai 10 ribu. Jumlah sedimikian berupaya menentang dan menghadapai polis terutama bila melibatkan kongsi gelap.

INi boleh menimbulkan suasana lepas.


Jika Guan ENg terus bersikap menentang dari mengikut lunas-lunas undang-undang dan mahu mengugut untuk kucar kacirkan keselamatan awam, maka pihak berkuasa harus memikirkan untuk hidupkan kembali ISA dan tambah baik SOSMA untuk diisi elemen pencegahan.

Itu peranan UMNO dan parti yang menguasai kerajaan. Polisi kerajaan harus selari dengan aspirasi parti untuk menjaga kepentingan rakyat. Bukan untuk menimba populariti sementang PWTC nak bersidang.


Tak perlu nak ungkit hal Unit Amal PAS atau nak buat laporan SPRM untuk sumbangan kerajaan negeri yang hanya RM1 juta. Ketua Perhubungan Negeri tak perlu nak buat komen. Tahun lepas ada yang cakap berkobar di PWTC tapi tiada tindakan. Bila kena saman, diam saja hingga tiba-tiba off court settlement.

Ini kerja polis, usah campur tangan.Urusan Pemuda dalaman tu lebih baik diselesaikan ...


Lagi pun, tak mahu urusan polis dipolitikkan.

Anwar tunaikan janji Wifi Khalid

Posted: 02 Sep 2014 01:30 AM PDT


Takut saja Anwar nak tunaikan Wifi 4G pulak ....
Panglima Perang Cyber

Posted: 02 Sep 2014 11:15 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Hasut keluar Malaysia: Polis ambil tindakan

Posted: 02 Sep 2014 04:45 PM PDT


LAHAD DATU 2 Sept. - Polis akan bertindak termasuk mengambil tindakan mengikut undang-undang terhadap 'dalang' dan pihak-pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan kenyataan untuk menghasut rakyat negeri ini supaya membawa Sabah keluar dari Malaysia.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd. Bakri Mohd. Zinin (gambar) berkata, pihaknya sedang melakukan siasatan lanjut berhubung beberapa kenyataan itu yang disifatkan mampu menggugat keamanan, khususnya di Sabah.

"Kita (polis) tahu (mereka yang membuat kenyataan tersebut) dan akan melakukan tindakan. Kenyataan itu dianggap cuba menghasut masyarakat tempatan supaya membenci negara ini," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Kompleks Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu di sini, hari ini.

Yang turut hadir ialah Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman; Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom), Datuk Abdul Rashid Harun dan Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Hamzah Ahmad.

Minggu lalu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika merasmikan Festival Gasing dan Tamu Besar (Gata) Sipitang 2014 mahu pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang mencadangkan supaya Sabah keluar dari Malaysia.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi semalam berkata, pasukan keselamatan telah pun mengenal pasti pihak tidak bertanggungjawab yang cuba menghasut rakyat negara ini agar menuntut supaya Sabah keluar dari Malaysia.

Perkara sama turut dilontarkan beberapa pemimpin di negeri ini yang melihat cadangan itu sebagai hasutan untuk memporak-perandakan keharmonian Sabah.

Mohd. Bakri seterusnya memberitahu, semua pihak perlu berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan berhubung kedudukan negeri ini dan segera menghentikan hasutan atau usaha membawa keluar Sabah dari Malaysia.

Sementara itu, sumber keselamatan ketika dihubungi Utusan Malaysia berkata, kebanyakan kenyataan hasutan tersebut bermotifkan politik dan disebarkan menerusi blog, media sosial termasuk diucapkan secara terbuka.

"Ini bagi meraih simpati dan menanam kebencian sesetengah kaum kepada kerajaan Persekutuan.

"Kita juga memantau beberapa laman blog dipercayai milik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berhubung isu terbabit," ujarnya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140903/dn_03/Hasut-keluar-Malaysia-Polis-ambil-tindakan#ixzz3CCm6u3X0 
© Utusan Melayu 


Sent from my iPhone

Bapa MB Terengganu meninggal dunia - Al Fatihah

Posted: 02 Sep 2014 08:19 AM PDT


Oleh ISWAN SHAFIQ MAT ISA

KUALA TERENGGANU 2 Sept. - Bapa kepada Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman meninggal dunia akibat sakit paru-paru di Kediaman Seri Iman di sini kira-kira pukul 6.15 petang tadi.

Allahyarham Abdul Rahman Mohammad, 86, yang juga bapa kepada sembilan anak itu dikatakan menghembuskan nafasnya di hadapan cucu-cucunya selepas dibawa pulang daripada Hospital Pakar Kuala Terengganu (KTS).

Jenazah Allahyarham dijangka disembahyangkan di Kediaman Seri Iman kira-kira pukul 10 pagi esok sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Seberang Takir dekat sini. - UTUSAN ONLINEArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140902/dn_46/Bapa-MB-Terengganu-meninggal-dunia#ixzz3CAj6K36X
© Utusan Melayu (M) Bhd

@Zahid_Hamidi : Majority of non-Malays moderate, respect other races – @StarOnline cc @malaysiakini @tm_insider

Posted: 02 Sep 2014 07:11 AM PDT


KUALA LUMPUR: The majority of the non-Malay communities in Malaysia are moderates who respect the sentiments and sensitivities of other races, Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said.
He said a newspaper report that quoted him as saying that non-Malays were getting increasingly arrogant and insulting the bumiputras, the royalty and Islam had been taken out of context.
He said he was referring to leaders and supporters of the DAP, in his speech, who lacked respect for the feelings of the Malays.
Zahid said this was evident in comments made by the opposition party and their supporters, especially those posted on pro-opposition news portals and the social media.
The Umno vice-president said the Barisan Nasional had non-Malay component parties and certainly they were not racists in their approach and that decisions affecting the country were discussed.
The power sharing approach and consensus-making were the hallmark of Barisan's success.
"But it cannot be denied that DAP supporters had taken a different approach with their arrogant method of politicking," he said when contacted.
An English daily had quoted him as saying that Malays were paying the price of being kind to non-Malays and that the latter was getting increasingly arrogant.
He was reported as saying that the insults were made under the pretext of democracy, freedom of speech and globalisation.
Zahid said he would not have endorsed those who made insulting remarks against the non-Malay communities, citing police actions against these culprits.

Video Sidang Media @Zahid_Hamidi Pertahan @PDRMSia Tahan #PPS & Kemungkinan Unit Amal PAS cc @KDNPutrajaya @NajibRazak @Kbab51

Posted: 02 Sep 2014 07:04 AM PDTKenyataan DS @Zahid_Hamidi Isu Unit Amal PAS Yang Diputarbelitkan Portal Pro Pembangkang @malaysiakini @tm_insider

Posted: 02 Sep 2014 12:20 AM PDT


Semalam kenyataan DS Ahmad Zahid Hamidi berkenaan isu Unit Amal PAS telah diputarbelitkan.

Sila teliti kenyataan asal yang dibuat berbanding kenyataan yang diterbitkan di portal pro pembangkang seperti Malaysiakini The Malaysian Insider.

Harap jangan pula pihak pro kerajaan mudah terpengaruh dengab putar belit mereka ini kecuali tersilap pandang maksud sebenar.

Jika sedar kesilapan elok diperbetulkan demi kebaikan semua pihak.

Maksud sebenar DS Ahmad Zahid ialah tindakan akan diambil kepada Unit Amal PAD jika ada kesalahan dan setakat ini tidak ada laporan diterima.

Baca laporan di bawah : 
Selepas PPS, giliran Unit Amal PAS, kata Zahid Hamidi 
Lihat berita ini yang mengesahkan kenyataan sebenar DS Ahmad Zahid 


Blog yang memainkan isu ini :

Selepas PPS, Giliran Unit Amal PAS, Kata Zahid Hamidi http://www.ibnuhasyim.com/2014/09/selepas-pps-giliran-unit-amal-pas-kata.html?m=1
[Video] Unit Amal PAS berdepan tindakan sama PPS - Zahid Hamidi

Sent from my iPhone

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 02 Sep 2014 11:08 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Minta Seluruh Rakyat Doakan Kesihatan Tengku Abdul Jalil

Posted: 02 Sep 2014 07:05 PM PDT


Diharap seluruh rakyat menadah tangan berdoa ke hadrat Allah SWT agar Y.A.M Tengku Abdul Jalil segera sembuh dan segalanya dipermudahkan, bagi membolehkan Y.A.M Tengku Abdul Jalil menjalankan sinar baktinya kepada seluruh rakyat Johor. klik sini

Belantan

Posted: 02 Sep 2014 11:04 PM PDT

Belantan


# MH17 - Keranda tiga beranak MH17 disimpan sementara di Nirvana, jurugambar ditumbuk keluarga mangsa?

Posted: 02 Sep 2014 03:58 PM PDT

Tinggal kenangan...Subashni Jretnam, Paul Goes dan anak mereka, Kaelamayajay Goes.

2 Sept - Mayat tiga sekeluarga, pelakon Subashni Jretnam dan suami, Paul Goes serta anaknya, Kaelamayajay Goes, tiba di Memorial Nirvana, Sg. Besi di sini hari ini untuk disimpan sementara menunggu hari pengebumian pada Jumaat ini.

Ketiga-tiga mayat sekeluarga ini adalah sebahagian daripada sembilan jenazah mangsa tragedi pesawat MH17 yang berjaya dibawa pulang untuk dikebumikan.

Subashni yang berkahwin dengan Paul, warganegara Belanda merupakan antara 298 termasuk anak kapal yang menjadi mangsa apabila pesawat MAS, MH17 ditembak jatuh pada 17 Julai lalu di Timur Ukraine.

Suasana di Nirwana pada mulanya tenang sementara menunggu ketibaan van-van jenazah tetapi bertukar menjadi kecoh apabila ahli keluarga mendiang bertindak agresif terhadap sekumpulan wakil media massa yang bertugas membuat liputan ketibaan van-van jenazah.


Keadaan menjadi kelam kabut apabila salah seorang jurufoto akhbar berbahasa Inggeris tempatan, diserang sehingga menyebabkan kecederaan di bahagian mukanya.

Ekoran insiden tersebut, kamera jurufoto berkenaan pecah dan beliau terpaksa dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Bagaimanapun kekecohan itu dapat dileraikan apabila pihak berkuasa campur tangan dan pihak pengurusan Nirvana pula bertindak menenangkan keadaan.

Mayat ketiga-tiga mangsa MH17 ini akan disemadikan di Nirvana Semenyih, berdekatan Broga pada Jumaat nanti selepas segala persiapan penghormatan terakhir kaum keluarga dan sahabat handai terdekat dijalankan.-UMO

Suara Politik
Belantan

Proton Iriz officially revealed!

Posted: 02 Sep 2014 04:09 AM PDT


This Merdeka weekend, Proton introduced the first images of its latest compact car, the Proton Iriz.

This car is said to be the main competitor for Perodua's Myvi, Hyundai i10, VW Up and Honda Brio. The images released shows that the Iriz is equipped with projector headlamps, six airbags, Bluetooth, in-built dashboard touchscreen, WiFi hotspot, satellite navigation.

However, a specific release date is yet to be announced.

Photo Credit : Rush Lane

Suara Politik
Belantan


ANGIN PERUBAHAN

Posted: 02 Sep 2014 09:43 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


MB Kelantan Berbincang “Agenda Sulit” Dengan Tok Pa ? #PengkalanKubor

Posted: 02 Sep 2014 05:00 PM PDT
 Namun di tengah tengah itu muncul pula Menteri Besar Kelantan, Dato' Ahmad Yakub.

Apakah yang mereka bertiga bincang untuk Pengkalan Kubor? Apakah Pengkalan Kubor menjadi medan untuk PAS tolak Anwar dan berpakat dalam diam dengan UMNO untuk kebaikan orang Melayu? Baca lanjut

Apakah Ada Lagi Kebebasan Bersuara Dalam PKR?

Posted: 02 Sep 2014 09:23 AM PDTPasukan Peronda Atau Pasukan Pencacai Sukarela?

Posted: 02 Sep 2014 08:03 AM PDT

Ini Bukti PPS Ada Agenda Lain

Posted: 02 Sep 2014 05:04 AM PDTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 02 Sep 2014 09:12 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


KALAU JIJAH TAK JADI MB. MOHON SEPITAL TAMPOI SEDIAKAN WAD GILA UNTUK NUAR !

Posted: 02 Sep 2014 06:33 PM PDT

RAKYAT MALAYSIA BERDOA KE HADRAT ALLAH SWT AGAR ANAKANDA SULTAN JOHOR CEPAT PULIH.

Posted: 02 Sep 2014 11:36 AM PDT

DEMOKRASI ALA PKR PAKATAN : SIAPA KRITIK NUAR KARIPAP, MAKA DIPECAT ! LAGI POSTER SEBARAN..

Posted: 02 Sep 2014 11:02 AM PDT

KEMBALIKAN PEMILIKAN PULAU PINANG KEPADA PEMILIK ASALNYA...KESULTANAN KEDAH.

Posted: 02 Sep 2014 07:55 AM PDT

BLOGER HEBAT PARPUKARI BALUN LGE..KAW KAW...!!!

Posted: 02 Sep 2014 05:34 AM PDT

ESOK : ADAKAH ANWAR AKAN LAWAN SULTAN SELANGOR ???

Posted: 01 Sep 2014 11:18 PM PDT

MH 17 : JURUGAMBAR DISERANG AHLI KELUARGA MANGSA ? ADEH TENANGLAH..KAN BOLEH BAWAK BINCANG.

Posted: 01 Sep 2014 10:12 PM PDT

ALAMAK..APA CERITA DIN PUDU NIH ? EDISI KANTOI MUAHAHAHAH

Posted: 01 Sep 2014 09:19 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 02 Sep 2014 03:14 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Suami paksa isteri hamil bersetubuh dengan Bangla di Kepong

Posted: 02 Sep 2014 04:01 PM PDT

Gombak: Seorang wanita sarat mengandung dipercayai menjadi mangsa seks luar tabii suaminya berjaya menyelamatkan diri, Ahad lalu.

Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, wanita malang berusia 26 tahun dikatakan sudah tidak tahan menjadi mangsa nafsu suaminya apabila lelaki berusia 34 tahun itu memaksa mangsa bersetubuh dengan seorang lelaki warga Bangladesh dikenali sebagai Nizam di kediaman mereka di Kepong, di sini.

Difahamkan, wanita terbabit berjaya melarikan diri selepas dipercayai dipaksa suaminya sebanyak tiga kali untuk mengadakan hubungan seks dengan Nizam sejak tiga bulan lalu sebelum membuat laporan polis.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak Asisten Ali Ahmad berkata, lelaki warga Bangladesh berusia 26 tahun bersama suami mangsa telah ditahan di dua lokasi berasingan semalam.

Beliau berkata, kedua-dua suspek direman selama tujuh hari untuk membantu siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

JDT mahu Fernando Torres

Posted: 02 Sep 2014 06:01 AM PDT

Johor Bahru: Penyerang Sepanyol dan AC Milan, Fernando Torres menjadi buruan Johor Darul Ta'zim (JDT) untuk musim 2016.

Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengesahkan pihaknya sudah berhubung dengan agen mewakili pemain itu.

"Jika gagal bawa Torres, beberapa nama besar juga akan di bawa ke JDT untuk musim 2016.

"Antara pemain itu termasuklah dari Juventas dan Fiorentina di Liga Itali," katanya ketika pertemuan khas bersama media dan kelab penyokong di sini, hari ini.

Menurutnya, ia bukan janji kosong pihaknya tetapi pihaknya pasti akan membawa masuk nama besar pada musim 2016 nanti.

Tampil cengkung, kusut tidak terurus, Mamat Exist cuba kembali

Posted: 02 Sep 2014 05:01 AM PDT

PETALING JAYA: Bekas vokalis kumpulan Exist iaitu Mamat terpaksa menumpang di beberapa rumah kenalannya di Kuala Lumpur selepas mengambil keputusan untuk kembali aktif sebagai penyanyi.

Mamat atau nama sebenarnya, Mohd Ali Kamarudin, 36, berkata, semenjak bercerai dengan isterinya, Marshila Mustapa Kamal empat tahun lalu dia lebih selesa menumpang di rumah temannya kerana dapat berkongsi masalah dengan mereka.

"Saya tiada rumah di Kuala Lumpur jadi setiap kali ada tugasan di sini saya akan duduk menumpang dengan kawan-kawan atau pun tidur di hotel.

"Biarpun saya ada rumah di Johor tetapi saya kini lebih selesa untuk tinggal bersama rakan-rakan kerana sekurang-kurangnya ada teman untuk berbicara dan berkongsi masalah," katanya kepada mStar Online.

Dalam pada itu, Mamat turut mengakui dia kadang-kala tertekan dengan pandangan negatif sesetengah pihak terhadapnya berhubung kisah silamnya termasuk dalam soal penyalahgunaan dadah sebelum ini.Mamat muncul dengan single terbaharunya berjudul Keluhan Cinta.

Jelas Mamat, dia berharap masyarakat dapat memberinya peluang untuk menebus semua kesilapan yang pernah dilakukannya dan bukan terus menghukumnya tanpa mengetahui keadaan sebenar."Mungkin saya nampak seperti tidak kisah dengan apa yang orang perkatakan tentang saya tetapi jauh di sudut hati perasaan sedih itu ada.

"Apa yang berlaku sebelum ini adalah sejarah dan harap ia boleh diambil sebagai iktibar malah ia mengajar saya mengenai erti kehidupan," ujarnya.Sementara itu, Mamat berkata, dia bakal muncul dengan single terbaharunya berjudulKeluhan Cinta dan berharap lagu itu nanti akan dapat diterima peminat selepas sekian lama menyepi.Jelas Mamat, lagu berkenaan diterbitkan oleh Anita Entertainment dan dia bersyukur atas kepercayaan diberikan oleh syarikat berkenaan.

"Klip video lagu itu juga sudah dirakamkan dan sedang menjalani proses suntingan. Harap-harap ia akan dapat diterima peminat," ujarnya.Dalam pada itu saksikan temubual video wartawan kami, Addy Junaidi bersama Mamat menerusi ruangan Zoom.

Penyanyi ini menjelaskan pendapatannya terjejas. Wajah terbaharu Mamat mengejutkan banyak pihak kerana dia kelihatan cengkung bagaikan tidak terutus. Klik di sini:http://www.mstar.com.my/hiburan/zoom/2014/09/02/video-mamat-exist/- See more at: http://www.suriafm.com.my/hiburan-filem-tempatan/hiburan/mamat-exist-hidup-merana-mahu-tebus-kesilapan/#sthash.J0tLlCLC.dpuf

Lana Nordin akhirnya buka mulut isu foto seksi

Posted: 02 Sep 2014 03:01 AM PDT

Aktres Lana Nordin mengakui terkejut apabia gambar-gambar seksinya tersebar di internet, baru-baru ini. Jelas Lana, gambar-gambar tersebut adalah gambar lamanya lamanya dan ia telah dimuatnaik oleh teman rapatnya Stephanie Liah yang bukan beragama Islam.

"Saya pun terkejut juga dengan gambar itu, tapi gambar itu telah dihastag 'throwback' semasa saya hadiri sambutan majlis ulang tahun kelahiran kawan-kawan saya tahun lalu. Saya mohon kepada semua saya minta maaf kerana gambar itu telah mencetuskan kontroversi yang negatif," katanya seperti yang dilaporkan murai.com.my

Dalam pada itu, Lana memberitahu Stephanie tidak ada niat untuk memburuk-burukkanya dan rakannya itu telah momohon maaf. Sebaliknya Stephanie membeli telefon baru, ketika memindahkan data gambar dari telefon lama ke baru. Menyedari masih ada gambarnya bersama Lana lalu dia memuat naik di Instagram dan dihastag 'throwback' sebagai menghargai tanda persahabatan mereka.

"Ini semua salah faham, saya harap jangan diperbesarkan lagi, saya pun tidak salahkan dia 100% kerana dia pun tidak tahu saya sudah pulang dari umrah kerana dia tidak ada di Malaysia atas urusan kerja. Saya baru berjumpa dia baru-baru ini dan telah menjelaskan segala-galanya dan barulah dia faham," ujar Lana mengulas mengenai dakwaan dia dikatakan sudah kembali ke 'perangai lamanya' ekoran tersebarnya gambar-gambar tersebut.

Sementara itu Stephanie menjelaskan ini semua adalah salah faham dan tidak ada niat untuk dia memburukkan imej Lana.

"Saya sudah mohon maaf dengan Lana, bagi saya adalah perkara biasa untuk memuat naik gambar tersebut walaupun ia adalah gambar lama. Pengetahuan saya mengenai agama Islam juga tidak banyak, saya tidak tahu yang Lana telah pergi ke Mekah untuk mengerjakan Umrah," kata Stephanie.

Dia juga tidak menyangka gambar itu menjadi isu besar dan menyebabkan orang ramai menyalahkan Lana dengan begitu teruk sekali dek kerana Lana sudah pulang dari Umrah.

"Kalau saya tahu impaknya sebegini memang saya tak akan muat naik, sekali lagi saya mohon kepada orang ramai, jangan menuduh Lana yang bukan-bukan kerana saya dan dia sudah berkawan sudah lama dan bukannya sehari dua.", katanya.

(Video) Majlis kecoh, ahli keluarga #MH17 belasah jurugambar

Posted: 02 Sep 2014 12:01 AM PDT

Majlis penyempurnaan jasad seorang mangsa pesawat Malaysia Airlines (MAS) penerbangan MH17 kecoh apabila seorang ahli keluarga menumbuk seorang jurugambar.

Kejadian dikatakan berlaku apabila ahli keluarga di Pusat Reringatan Nirvana di Sungai Besi, Kuala Lumpur berang dengan wartawan yang terus merakamkan upacara berkenaan.

Sudah 'stim', ganas pulak awek seksi ni...

Posted: 01 Sep 2014 10:28 PM PDT

Chon Buri: Seorang wanita merempuh kereta dipandunya pada tiang sebuah jambatan di Pattaya sebelum menendang pegawai polis yang cuba menahannya.

Dalam kejadian jam 2 pagi kelmarin, Left Kwanchai Namkanitsorn berkata, dia melihat wanita awal 20-an itu keluar dari keretanya selepas kemalangan berlaku.

"Berdasarkan kepada keadaannya yang tidak berpakaian sempurna dan tanpa kasut, saya percaya dia mabuk," katanya.

Apabila cuba ditahan, wanita terbabit bertindak ganas dengan meronta serta menendang Kwanchai.

Polis itu juga dimaki, manakala wartawan yang mengambil gambarnya dicerca.

- Agensi

Gadis 'Malam Merdeka' mangsa nafsu diminta tampil buat laporan

Posted: 01 Sep 2014 07:31 PM PDT

KUALA LUMPUR: Wanita tempatan yang muncul bogel sebelum gambarnya tersebar melalui laman sosial Facebook (FB) sejak kelmarin diminta membuat laporan polis bagi membolehkan siasatan terperinci dilakukan.

Wanita dipercayai berusia 20-an itu sebelum ini mencetuskan kegemparan apabila terdapat tulisan 'Malam Merdeka' pada gambar lucah yang tersebar.

Gambar berkenaan yang turut dikongsi ramai pemilik FB mencetuskan rasa kurang senang apatah lagi wanita itu tampil memakai tudung.

Gambar itu turut dipercayai dirakam bersama seorang lelaki di dalam sebuah bilik berdasarkan gambar tangan seorang lelaki yang meraba wanita itu.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) Datin Asmawati Ahmad berkata, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) memandang serius penyebaran gambar lucah itu yang jelas menyalahi undang-undang.

Menurutnya, wanita itu yang mungkin mangsa perbuatan pihak tidak bertanggungjawab perlu tampil membuat laporan polis secepat mungkin sekiranya dia dirogol atau sebaliknya.

"Polis kemudian akan melakukan siasatan dan mengambil tindakan yang sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang.

"Polis juga menyeru masyarakat tidak berkongsi dan menyebarkan apa sahaja bahan tidak senonoh di dalam media sosial yang boleh mengaibkan pihak tertentu sehingga menimbulkan kegusaran awam," katanya.

Dia menyifatkan kegiatan penyebaran gambar seumpama itu hanya akan memalukan mangsa selain menyebabkan ia menjadi ikutan golongan remaja.


- Harian Metro

Remaja Melayu makin kronik, muat naik foto berzina ke FB!

Posted: 01 Sep 2014 07:01 PM PDT

Elok benarlah cadangan nak menutup laman FB tu, dah makin nazak perangai budak-budak mentah ni.

Walaupun tindakan menutup laman FB itu dianggap mustahil, namun kaedah yang lebih baik untuk mengelakkan perlakuan sebegini wajib ada. Sampai bila nak tengok wajah budak perempuan Melayu diperlakukan seperti pelacur?

Sudah tiada rasa malukan remaja pada zaman ini? Nauzubillah!

'PAS ni tak faham prinsip Pakatan Rakyat sebenarnya' - Anwar

Posted: 01 Sep 2014 06:01 PM PDT

PUCHONG, 31 Ogos – Jika sebelum ini Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat mengambil sikap berdiam diri berhubung sikap PAS yang 'liat' menyatakan sokongan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor, namun hari ini beliau tampil menegur sikap parti Islam itu.

Walaupun teguran itu disuarakan dalam nada yang tidak keras, namun jelas Ketua Umum PKR itu kecewa dengan PAS yang masih lagi bermain tarik tali dan disifatkan sebagai 'tidak faham prinsip'.

"(PAS) secara rasmi mahu bersama Pakatan Rakyat walau beberapa kenyataan bercanggah dengan keputusan awal. Sebab itu saya tegur.. Sebab itu saya tanya, Adakah benar PAS tak mahu sokong Azizah sebab wanita?

"Kalau ada alasan betul, kita boleh wacana.. tapi kalau bimbang Tuanku tak setujulah, jadi kena hantar dua tiga nama…saya kata, ini soal prinsip, kalau nanti PM tiga nama, MB tiga nama.. Ini soal prinsip," katanya dalam program Dialog Anak Muda, di sini hari ini.

PAS sebelum ini terpaksa 'mengambil masa' bagi membincangkan pencalonan Wan Azizah di kala dua parti komponen Pakatan Rakyat (PR) iaitu PKR dan DAP sebulat suara menyatakan sokongan kepada ADUN Kajang itu.

Walaupun Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang membincangkan perkara tersebut pada 17 Ogos lalu kemudiannya menyatakan sokongan kepada Wan Azizah, namun PAS bertindak mengemukakan satu nama tambahan lain, iaitu Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.

Bagaimanapun mesyuarat Majlis Pimpinan Paktan Rakyat pada hari yang sama kemudiannya memutuskan untuk mengangkat nama Wan Azizah sebagai calon tunggal, memandangkan Azmin mengambil keputusan untuk mengundur diri.

PAS bagaimanapun dalam sidang medianya pada 25 Ogos lalu dalam pada itu juga menyerahkan calon tersebut kepada Sultan Selangor selain mengesahkan bahawa 13 ADUN partinya tidak perlu menandatangani surat akuan bersumpah menyokong Wan Azizah, sekaligus menghantar mesej bahawa pemimpin wanita itu tetap ditolak oleh PAS.

Sementara itu, bekas Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali dalam pada itu juga membidas PAS kerana bertindak mencalonkan nama Azmin tanpa merujuk kepada empunya badan terlebih dahulu.

Malah beliau dalam pada itu juga berkata, sekiranya Wan Azizah ditolak sebagai calon Menteri Besar Selangor, perkara tersebut adalah 'sejarah' baru dalam negara ini.

Ini kerana katanya tidak pernah mana-mana pemimpin yang mempunyai sokongan majoriti ditolak untuk diangkat sebagai pemimpin.

"Kalau Sultan tolak itu tindakan yang tidak pernah berlaku dalam sejarah negara ini dan mana-mana negara yg pakai sistem 'westminster'," katanya.

bERANIKAN hATI

Posted: 02 Sep 2014 03:10 PM PDT

bERANIKAN hATI


PAS DAN MENTERI BESAR SELANGOR

Posted: 01 Sep 2014 08:07 PM PDT


Krisis Menteri Besar Selangor semakin gawat. Segalanya berpunca dan kerana Anwar Ibrahim. Rakyat tertanya-tanya kenapa DS Khalid dipecat ketika khidmatnya sedang menuju puncak kecemerlangan. Itu diakui sendiri oleh Anwar dalam banyak ceramahnya bahkan beliau sendiri memuji kejayaan negeri Selangor adalah kerana usaha DS Khalid.

Rakyat sudah semakin bosan dengan gelagat Anwar akhir-akhir ini. Anwar memecat DS Khalid semata-mata untuk mengangkat isterinya menjadi Menteri Besar. Manusia yang kononnya pejuang dan menolak kronisme dan nepotisme dan sering menuduh UMNO mengamalkannya sudah semakin hari semakin menampakkan dirinya lebih buruk dalam mengamalkan kronisme dan nepotisme. Dalam politik PKR, siapa DS Wan Azizah... siapa Nurul Izzzah... siapa Azmin dan ramai lagi.

Apabila Sultan Selangor meminta Pakatan Pembangkang menghantar cadangan lebih dari satu nama, Anwar tetap berkeras untuk hanya menghantar satu nama iaitu isterinya DS Wan Azizah. Jelas bahawa bukan lagi soal Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar, tetapi adalah soal melawan titah Sultan... soal derhaka. Itu yang ingin Anwar tonjolkan. Anwar ingin menentang bukan sahaja Sultan bahkan sesiapa sahaja sebagai protes menentang kerajaan.

Anwar ingin dikenakan tindakan dan hukuman untuk dijadikan alasan bagi membangkitkan kemarahan rakyat untuk dijadikan alasan rakyat bangkit dalam rusuhan menentang kerajaan, seperti masa lalu bagi meraih simpati rakyat dan menuduh kerajaan zalim terhadapnya.

Sebenarnya bukan terlalu ramai mereka yang benar-benar sanggup untuk merusuh kerana memperjuangkan Anwar serta ideologinya, namun mereka melakukan itu semua adalah kerana mendapat upah. Mereka adalah pendemo dan perusuh upahan, sebagaimana yang kebanyakkannya berlaku di Indonesia.

Bahkan menurut maklumat sulit perancangan yang bocor kepada awam, mengangkat DS Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor juga adalah kerana perancangan jahat untuk memudahkan pengurusan kewangan negeri bagi tujuan mengadakan siri-siri tunjuk perasaan dan rusuhan apabila Anwar disumbatkan semula kedalam penjara kerana kesalahan-kesalahan yang sememangnya dilakukannya.


Banyak pihak dikalangan rakyat menuding jari kepada Pas dalam krisis Menteri Besar Selangor ini. Pertamanya, Pas lah yang memenangi lebih banyak kerusi berbanding DAP dan PKR justeru wakil rakyat Pas lah yang sepatutnya lebih layak menjawat jawatan Menteri Besar, tetapi mengapa Pas tidak dilihat berminat kepada jawatan Menteri Besar itu?

Apakah kerana Pas takut kepada rakyat apabila Menteri Besar dari kalangan mereka tetapi mereka masih lagi gagal melaksanakan apa yang Pas janjikan dan perjuangkan dalam setiap Pilihanraya? Soal hududnya.. soal pusat hiburannya... serta segala soal kemungkaran yang selama ini dengan lantang Pas menuduh UMNO gagal melaksanakannya.

Atau apakah Pas yang ada sekarang ini benar-benar sudah dikuasai oleh kelompok penyokong Anwar sehingga para ulamak didalam Pas juga sudah tidak berani untuk bersuara serta sudah hilang bisanya?

Mungkin ini adalah satu petanda bahawa golongan ulamak didalam Pas akan disingkirkan tidak lama lagi. Nik Aziz yang semakin kurang upaya sudah tentu kata-katanya tidak lagi dihiraukan oleh kebanyakan ahli Pas, bahkan Haji Hadi juga sudah semakin menurut kata golongan tertentu didalam Pas bagi survival politiknya sendiri kerana takut disingkirkan.

Pas mesti mengambil kesempatan krisis Menteri Besar Selangor kini untuk menonjolkan partinya serta untuk terus dilihat relevan. Kegagalan Pas dalam menangani isu ini serta kegagalan mengambil peluang kali ini akan membawa kepada parti itu akan ditolak oleh rakyat dalam pilihanraya akan datang kerana rakyat dan penyokongnya semakin jemu dan jelak dengan helah dan tipudaya Pas selama ini.

Bagi Pas, mereka harus melihat bahawa ini adalah masa dan saatnya, atau mereka tidak akan mendapat peluang sebegini sampai bila-bila lagi bahkan lebih buruk lagi apabila mereka tidak lagi akan diberikan peluang dan kepercayaan oleh rakyat dan penyokongnya sendiri. Kepada Pas; it's now or never!

Apa Yang Tersirat

Posted: 02 Sep 2014 01:45 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Kalau Tuanku Tidak Berkenaan?

Posted: 02 Sep 2014 12:12 AM PDT

PKR dan DAP tiada kuasa untuk memaksa Sultan Selangor menerima cadangan tunggal mereka untuk dilantik sebagai MB Selangor.

Wan Azizah isteri Anwar adalah calon tunggal yang bakal dikemukakan kepada Sultan selewat-lewatnya esok. Sementara itu PAS tetap menghantar dua nama, Azmin Ali sebagai alternatif kepada Azizah.

Tuanku punya pilihan, boleh sahaja mempertahankan Khalid sebagai MB sementara mencari penggantinya yang sesuai, di mana pengganti itu boleh berkhidmat dengan rakyat Selangor dan bukannya seseorang boneka atau dikawal oleh pihak lain atau seseorang yang ingin mencari peluang untuk membelanjakan kewanagan negeri.

Wan Azizah pernah berkata, beliau tidak kisah sebagai MB Boneka asalkan dapat menduduki jawatan MB, kerana kedudukan itu akan dipergunakan untuk memperkuat Pakatan Rakyat, dalam rangka merampas Putrajaya.

Sesebuah parti akan kuat kalau sumber kewangannya kuat; untuk itu Pakatan Rakyat perlu kuat dalam segi kewangan, khususnya pada PRU-14.

Cucu Tok Selampit

Posted: 02 Sep 2014 01:34 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Forum Kontroversi "#AkuMerdeka" - Prof Madya Dr Shamrahayu Aziz Tarik Diri

Posted: 02 Sep 2014 07:21 AM PDT


Beberapa pihak cuba untuk mewujudkan kontroversi apabila mereka ingin mengadakan satu forum '#AkuMerdeka' yang bakal membincangkan satu tajuk yang bakal mencetuskan polemik iaitu "Raja, Islam & Melayu Dalam Perlembagaan Relevan Lagikah Di Malaysia". Apakah tujuan sebenar penganjur apabila memilih tarikh Hari Malaysia 16 September dan forum berkenaan bakal diadakan di masjid? Kalau dilihatkan daripada barisan moderator dan barisan panelnya, dua daripadanya condong kepada pembangkang. Moderator Wan Ji Wan Hussin, merupakan seorang penceramah bebas di dalam PAS dipanggil Ustaz, juga merupakan blogger pro-PAS dikenali sebagai Al-Bakistani. 

Beliau pernah memanggil tokoh PAS, Ustaz Harun Din sebagai ulama kepala lutut, pernah mengutuk Presiden PAS, pernah menghina Ahli Majlis Tertinggi Syura dan lebih-lebih lagi beliau mempunyai dendam amarah dengan UMNO. Malah di dalam sebuah video, beliau telah mengesa diwujudkan gerakan menghapuskan Sultan di Malaysia dan mewujudkan negara Republik. (Lihat posting terdahulu CTS, di sini). Shahredzan Johan pula adalah peguam yang condong menyokong dan membantu PR, orang kuat Majlis Peguam, penyokong tegar BERSIH. 

Untuk menampakkan keseimbangan, mereka telah menjemput Prof Madya Dr Shamrahayu Abd Aziz sebagai panel ketiga. Kalau sekiranya forum ini diteruskan, pastinya Prof Madya Shamrahayu akan diperbodohkan di khayalak ramai. Syukur Alhamdulillah, selepas iklan forum ini menjadi kontroversi, Profesor Madya Shamrayu telah menarik diri dari menjadi panel forum berkenaan. Berikut adalah kenyataan beliau di dalam laman sosial Facebook.

Duke of UMNO

Posted: 02 Sep 2014 01:25 PM PDT

Duke of UMNO


KISAH MAT SABUN, AH KIT DAN SURRENDER...HEH!

Posted: 02 Sep 2014 06:17 AM PDT


Baru-baru ni Ayah Chik buat statement. Dia kata, jangan samakan PAS dengan PKR dan DAP. Katanya, PAS berada di atas landasan yang benar dengan bertonggakkan Islam dan keadaan itu sangat berbeza dengan PKR dan DAP...

Boleh refer kenyataan Ayah Chik tu kat sini...

Bila saya fikirkan tentang kenyataan Ayah Chik tu... saya boleh umpamakan keadaan PAS adalah lebih kurang cerita kat bawah...

Begini ceritanya... 

 

Mat Sabun (contoh nama saja...) seorang pak lebai. Dia berkawan dengan Kit Sial (pun nama contoh). Kit Sial pula merupakan seorang boss kongsi gelap dan tauke ladang babi. Depa dua orang berkawan pulak dengan Surrenderan (juga nama contoh).. Surrenderan ni pulak asyik dok mabuk dengan todinya....

Satu hari, Mat Sabun ajak Surrenderan pi jumpa Kit Sial...Kit Sial kata, dia dok ada kat kandang babi.. Setiakawan dan "tahaluf siyasi" punya pasai, depa pun pi la kandang babi Kit Sial tu...

Sampai kat kandang babi Kit Sial tu, depa nampak Kit Sial dok berendam dalam kubang babi... siap buat kuak lentang bagaiiii... nampak kawan dia sampai, Kit Sial pun ajak depa join berkubang dalam kubang babi tu... dia kata "manyak siookk woooo... muleh baik manyak penyakit!"...

Demi setiakawan dan "tahaluf siyasi", Mat Sabun dan Surrenderan terus terjun buat gaya bebas kat kubang babi tu... maklum laaa.. depa ni sahabat baik.. berkubang sakan depa petang yang nyaman tu di kubang babi...

Tengok syok depa dok berkubang, datang la bini Mat Sabun yang bernama Norimah (juga sekadar nama contoh). Norimah geram jugak la tengok laki dia dok berkubang sakan dengan kawan-kawan dia dalam kubang babi tu... Norimah ajak laki dia balik... dia kata malu kat orang...

"Mai balik lekaihhhh... buat malu kat orang ja.. najis tu semua tu! Abang Mat ni sama ja dengan Ah Kit dan Surrender.. depa takpa la kapiaq... kita ni Islam mana buleh dok berkubang sakan dalam najis macam tu.. babi pulak tuuuu... jenuh kena samak nanti!" Norimah berletiaq..

Merah padam muka Mat Sabun...seraya berkata...

"Aku ni tak sama dengan Ah Kit dan Surrender.. depa lain aku lain... jalan aku benar di atas landasan Islam...jangan nak samakan aku dengan depa dua orang ni... aku kawan saja dengan depa..." jelas Mat Sabun pada bini dia...

Agak-agak apa respon Norimah kat Mat Sabun lepas tu?

Memang PAS bukan DAP dan PKR. Tapi PAS dok dalam "tong taik" bersama PKR dan DAP. Sama-sama busuk dan sama-sama bergelumang dengan najis walaupun dasar parti atas landasan yang berbeza...

Soalnya, kenapa PAS jadi "bijak pandai" sangat dok berkubang dalam "tong taik" atau "kubang babi"? Lepas tu bila ahli kat bawah dok merungut PAS dah terpengaruh dengan PKR dan DAP, Ayah Chik boleh nak nafi lagi?

Ayah Chik... sebabnya ialah orang PAS sendiri dah sedar betapa busuknya PAS bila dok bergelumang dalam "tong taik" Pakatan Haram tu... dok bergelumang denga taik satu badan sampai tak kenal rupa yang mana satu PAS, yang mana satu DAP dan yang mana satu PKR dahhh... semua serupa! 

Itu la maksud keluhan akar umbi PAS tu... saya dapat tangkap maksud depa tu sebab saya sendiri pernah dok bersama PAS masa di zaman Arwah Ustaz Fadhil dulu... saya kenal perjuangan PAS tu lagu mana dulu berbanding sekarang... 

Dan sebab tu la saya kata PAS di zaman sekarang ni memang memalukan! Tu saja... harap Ayah Chik faham maksud kiasan saya... Wallahu'alam...

PEJUANG BANGSA

Posted: 02 Sep 2014 11:31 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Syabas Polis ! Tian Chua didakwa Akta Hasutan kes Lahad Datu

Posted: 02 Sep 2014 06:35 AM PDT Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua didakwa di bawah Akta Hasutan berhubung kenyataannya mengenai insiden di Lahad Datu Sabah pada Mac 2013.

Beliau didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur berhubung kenyataan disiarkan portal Keadilan Daily, bertarikh 1 Mac 2013 yang mengaitkan penglibatan Umno dalam konflik berkenaan.

 Tian ChuaTian yang juga Ahli Parlimen Batu, dituduh mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 dan boleh didenda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

 Terdahulu, peguam yang mewakili Tian, N Surendran menyerahkan surat injuksi untuk menggugurkan dakwaan ke atas Tian disebabkan terdapat satu pengesahan oleh Jabatan Perdana Menteri pada 30 Ogos lalu yang menyatakan Akta Hasutan akan dimansuhkan dan diganti dengan akta lain.

 Surendran memberi alasan jika terdapat secara jelas bahawa Akta Hasutan dimansuhkan, kes berkenaan tidak patut diteruskan dan tidak adil untuk dijalankan. 

Namun hakim perbicaraan, Norsharidah Awang menolak permohonan Surendran dan meneruskan kes berkenaan.

TERKINI ! PERKATAAN " LEMBU SUCI " , GELARAN BIADAP TERBARU GUAN ENG KEPADA IGP

Posted: 02 Sep 2014 04:01 AM PDT

Menyamakan IGP sebagai  " lembu suci " jelas satu tuduhan biadap dan melampau   oleh Guan Eng hari ini .

 Ia juga satu penghinaan terhadap bangsa MELAYU  dengan menyamakan seperti seekor lembu suci  . 

Jika beliau boleh mengatakan IGP sedemikian rupa , sebenarnya Guan Eng juga bukan lah BABI SUCI yang tidak boleh dikritik tetapi lihatlah apa yang berlaku kepada pengkritik kerajaannya ,  kebanyakkannya akan berdepan saman di mahkamah . 

Jadi , tak perlu la Guan Eng mendabik dada mengutuk orang lain dan cerminla diri anda dulu dengan gelaran TOKONG oleh rakan sekutu PR sendiri ...Ketua Polis Negara (IGP) Tan Sri Khalid Abu Bakar perlu ketepikan sikap sombong dan sedar bahawa beliau bukan maksum atau "lembu suci" yang tidak boleh dikritik, tetapi hanyalah seorang penjawat awam yang dibayar oleh rakyat untuk melaksanakan kewajipan berkanun bagi memerangi jenayah.
Jika Khalid meletakkan usaha dalam membanteras jenayah dan penjenayah sebagaimana usaha mempertahankan dirinya dan terhadap mereka yang menyatakan pendapat mereka, maka Malaysia akan lebih selamat.

Khalid tidak boleh menyalahgunakan undang-undang jenayah atau undang-undang punitif bagi mengelak kritikan terhadap dirinya tetapi sebaliknya bergantung kepada undang-undang fitnah untuk membersihkan namanya.

Menggunakan undang-undang jenayah menentang musuh ketika Khalid mempunyai sumber penuh pada kedudukan beliau sebagai ketua polis negara, akan meletakkan pengkritiknya dalam kedudukan yang tidak adil dan tidak sama rata.

Apakah Khalid akan berjuang secara adil dengan membawa kepada mahkamah sivil terhadap mereka yang beliau dakwa memfitnah beliau?

Kerajaan negeri Pulau Pinang ingin meminta mengesahkan dakwaan Timbalan Komander Kanan Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Wira Abdul Rahim Hanafi bahawa sebelas daripada 156 ahli unit Pasukan Peronda Sukarela (PPS) yang ditahan mempunyai rekod jenayah yang melibatkan kecurian, rompakan, dadah, kesalahan berkaitan kongsi gelap dan juga bunuh.

Begitu juga, mereka yang air kencing diuji positif mungkin disebabkan oleh ubat yang diambil untuk penyakit.

Pendirian anti-PPS

Kerajaan negeri Pulau Pinang juga akan berusaha untuk mengesahkan sama ada terdapat apa-apa laporan polis atau tuduhan terhadap 11 anggota ini ketika mereka melaksanakan peranan mereka secara sukarela dalam PPS.

Jika tidak, adalah tidak adil kepada keseluruhan PPS yang terdiri daripada 9,000 orang dengan maklumat yang didakwa sebagai latar belakang beberapa ahli.

Apakah perlu untuk 120,000 anggota polis juga didakwa hanya kerana tindakan beberapa anggota polis yang terlibat dalam pembunuhan kejam menggunakan bahan letupan C4, menyebabkan kematian tahanan, jenayah kejam seperti rompakan atau menyalahgunakan kuasa mereka dengan terlibat dalam rasuah?

Kerajaan negeri Pulau Pinang telah menegaskan bahawa tiada anggota PPS akan dilindungi jika mereka melakukan apa-apa kesalahan atau melanggar undang-undang melainkan akan tertakluk penuh kepada undang-undang.

Penduduk Pulau Pinang boleh membuktikan kerja baik yang telah dilakukan PPS, khususnya membantu orang ramai dan polis untuk menjalankan sukarela polis komuniti.

Malangnya media yang dikawal BN, termasuk beberapa dalam akhbar Cina, telah menerima pakai pendirian BN yang anti-PPS.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang ingin mengulangi bahawa PPS tidak pernah menerima apa-apa aduan bertulis daripada pihak polis terhadap PPS secara keseluruhan.

'Lapor terus pada saya'

Jika terdapat sebarang aduan sebegini, aduan ini seharusnya dimaklumkan oleh pihak polis kepada ahli exco negeri Pulau Pinang Phee Boon Poh atau diri saya.

Adalah dikesali apabila media yang dikawal BN yang sama ini telah memutar-belit isu PPS menjadi isu politik untuk menekan kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menubuhkan PPS untuk menyediakan bantuan kecemasan dalam kemalangan, perkhidmatan kecemasan dan menyelamat dan juga sebagai tindak balas kepada seruan oleh pihak polis untuk mengukuhkan polis komuniti bagi memerangi jenayah.

Kerajaan negeri mempunyai kuasa untuk menubuhkan badan seperti itu mengikut cara yang sama penubuhan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) atau JKKK(P) yang telah ditubuhkan oleh kerajaan persekutuan.

Berikutan penangkapan 156 dan sementara menunggu sebutan kes di mahkamah berhubung penangkapan mereka, kerajaan negeri Pulau Pinang telah mengumumkan bahawa semua ahli PPS akan "direhatkan" daripada menjalankan kerja-kerja sukarela dan tidak memakai jaket seragam mereka.

Keputusan ini menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang menghormati kedaulatan undang-undang dan keputusan oleh mahkamah.

Sementara itu kita berharap polis akan menangani kebimbangan awam tanpa kehadiran polis komuniti, dan menguruskan kemalangan dan perkhidmatan menyelamat kecemasan tanpa kerja sukarela daripada 9,002 anggota PPS.

Kerajaan negeri Pulau Pinang terus komited untuk Pulau Pinang yang lebih selamat dan mengekalkan status Pulau Pinang sebagai negeri yang paling selamat di Malaysia.


LIM GUAN ENG ketua menteri Pulau Pinang.

sumber 

NAK TEGUR JURUKAMERA PUN JANGAN SAMPAI BELASAH #MH17

Posted: 02 Sep 2014 12:59 AM PDTini kejadian yang tidak mahu kita lihat, tapi jadi di Pusat Peringatan Nirvana di Sungai Besi pagi Selasa.

Apabila petugas media, jurugambar New Straits Times, Aizuddin Saad ditumbuk oleh salah seorang waris keluarga mangsa nahas pesawat MH17.

Kejadian dikatakan berlaku sejurus selepas jasad Paul Goes, Subashni J.Retnam dan Kaelamayajay Goes (21 bulan) tiba di Pusat Peringatan Nirvana di Sungai Besi.
Beliau cedera di muka dan kemeranya pecah, ini kejadian pertama petugas media dipukul ketika menjalankan tugas berkaitan memperingati mangsa MH17.-2/9/2014

RAKYAT KURANG SENANG SIKAP KURANG AJAR GUAN ENG CABAR & HINA KPN - NGO

Posted: 01 Sep 2014 08:58 PM PDT
Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sini mendesak polis supaya mengambil tindakan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang mempertahankan Pasukan Peronda Sukarelawan (PPS) meskipun pertubuhan tersebut tidak sah.

Jurucakap kumpulan NGO berkenaan, Othman Mohamed, 61, berkata, pendirian Guan Eng yang mempertahankan PPS menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan rakyat.

Menurutnya, tindakan Guan Eng yang mencabar Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam isu penubuhan PPS juga merupakan satu penghinaan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Kami mendesak polis mengambil tindakan terhadap Guan Eng ekoran pendiriannya yang mempertahankan penubuhan PPS.

"Sebagai rakyat yang cintakan keamanan dan kemakmuran, kami mendesak polis menyiasat status PPS," katanya selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Taiping di sini, hari ini.

Hampir 30 orang yang mewakili beberapa NGO hadir membuat laporan polis antaranya Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Taiping, Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Taiping dan Pertubuhan Kebajikan Islamiah dan Dakwah Malaysia (Pekida) Daerah Larut Matang.


DALANG PENGHASUT RAKYAT SABAH TUNTUT KELUAR MALAYSIA TELAH DIKENAL PASTI !!

Posted: 01 Sep 2014 07:47 PM PDTPasukan keselamatan telah pun mengenal pasti pihak tidak bertanggungjawab yang cuba menghasut rakyat negara ini agar menuntut supaya Sabah keluar dari Malaysia. Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi ketika mengesahkan perkara itu bagaimanapun enggan mendedahkan secara terperinci kerana pihak polis akan membuat pengumuman mengenainya. 

"Benar (wujud cubaan menghasut rakyat). Kita telah kenal pasti. Tunggu tindakan dan pengumuman polis," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Segambut di sini hari ini. 

Pada Sabtu lalu, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan rakyat Sabah agar tidak termakan hasutan pihak tidak bertanggungjawab yang mahu melihat Sabah keluar dari Malaysia.


Timbalan Perdana Menteri yang mahu tindakan tegas diambil ke atas pihak berkenaan berkata kerana perbuatan liar itu sangat berbahaya dan boleh memecah-belahkan perpaduan serta keamanan negara. 

Terdahulu dalam ucapannya, Ahmad Zahid menggesa Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail agar peka dengan gesaan akar umbi yang mahu pendakwaan segera diambil ke atas pihak yang menghina bangsa, agama dan institusi raja.
Beliau yang juga Naib Presiden UMNO berkata, kegagalan Abdul Gani untuk berbuat demikian sedangkan isu berbangkit menyentuh hal-hal sensitif hanya akan menyebabkan kredibiliti kerajaan terjejas.


"Polis hanya menjalankan siasatan tetapi bidang kuasa Peguam Negara untuk menentukan ada pendakwaan atau tidak, tetapi beliau pun kena peka kerana kalau tidak rakyat akan menuduh wujud pendakwaan terpilih. "Saya bukan hendak membela polis atau mencari salah mana-mana pihak tetapi dalam hal sensitif seperti agama, bangsa dan institusi diraja ini perlu tindakan tegas dengan segera," katanya.ADAKAH MEREKA INI DALANG MENGHASUT RAKYAT SABAH   ?? 


ELAUN LOKAP KERAJAAN DAP KEPADA PPS MENYALAHGUNAKAN DUIT RAKYAT !!

Posted: 01 Sep 2014 05:57 PM PDT
RM 200 sehari kepada 156 orang PPS yang mana  11 daripada  ditahan mempunyai rekod jenayah lampau termasuk tiga dari mereka positif dadah.

Beginikan cara ketelusan dan bertanggungjawab diamalkan kerajaan DAP hinggan sanggup menyalahgunakan wang rakyat untuk membela PPS yang terang-terang kepada aktivis parti  ?

Rakyat P.Pinang harus membantah penyalagunaan wang rakyat daripada terus disalahkangunakan Guan Eng untuk partinya Seramai 156 anggota Pasukan Peronda Sukarela  (PPS) Pulau Pinang termasuk pengerusi Phee Boon Poh akan menerima bantuan sebanyak RM200 bagi setiap hari selama tempoh mereka ditangkap. 

Di samping itu, kerajaan negeri akan bertanggungjawab bagi apa-apa kerugian yang munasabah yang ditanggung ahli PPS dan Boon Poh dalam tempoh tersebut. 

Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata, setiap juga akan menerima bantuan guaman yang diberikan oleh negara-negara kerajaan. 

"Semua peguam yang dilantik akan membuktikan kesahihan PPS. Thing dibincangkan dalam mesyuarat exco semalam kecemasan yang disokong oleh 30 wakil rakyat dari PR," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya hari ini. 

Menurut beliau, kerajaan negeri telah membuat keputusan untuk berehat  semua aktiviti PPS sehingga keputusan mahkamah dalam memperjuangkan pertubuhan itu. 


IPOHMALAY

Posted: 02 Sep 2014 09:53 AM PDT

IPOHMALAY


2 polis Indonesia ditangkap kes dadah di Kuching, rakyat Indonesia kritik Polis Republik Indonesia

Posted: 02 Sep 2014 05:15 AM PDT

Penangkapan seorang pegawai polis berpangkat ACP Polis Indonesia atas kesalahan berkait Akta Dadah Berbahaya 1952 di Kuching, beserta seorang lagi pegawai polis jawatan bawahan mencetus perbincangan hangat di Indonesia menjurus kepada kritikan-kritikan pedas ke atas pasukan polis negara itu oleh rakyatnya.Senin, 01/09/2014 06:46 WIB

2 Polisi yang Ditangkap Terkait Narkoba di Malaysia Memalukan Indonesia


Jakarta - Wajah Indonesia dan Polri kembali tercoreng. Dua anggota Kepolisian Daerah Kalimantan Barat (Polda Kalbar), Ajun Komisaris Besar Polisi (AKBP) Idha Endri Prastiono dan Brigadir Harahap, ditangkap Polisi Diraja Malaysia (PDRM) karena diperkirakan membawa narkoba seberat 6 kilogram di Bandara Kuching, Malaysia.

Berdasarkan Akta Dadah Berbahaya 1952 yang sampai sekarang masih diterapkan di Malaysia, jika terbukti bersalah membawa narkoba sebanyak itu, keduanya terancam hukuman mati. Polri agar serius menyikapi kasus ini sebab menyangkut nama baik bangsa dan negara di dunia internasional.

"Perilaku negatif dua anggota Polri tersebut sangat memalukan. Perbuatan mereka menurunkan citra bangsa dan negara Indonesia di dunia internasional. Seluruh rakyat Indonesia menanggung malu atas kejadian itu," ujar pengamat kepolisian dan militer Aqua Dwipayana saat diminta tanggapannya mengenai hal tersebut pada Minggu (31/8/2014).


 • kadalcool @kadalcool1 day ago
  Polisi tidak hanya berperan di Indonesia saja, tetapi juga di arena internasional. Maju terus Polri, rakyat mendukungmu!
 • Doyan_komen @sniper6681 day ago
  Biar mereka rasain rasanya ditangkap dan dihukum sebagaimana biasanya mereka menangkap dan merekayasa rakyat dengan kasus narkoba
 • -orangawam_1 day ago
  Sungguh TERLALUuuu...
 • Andri Bimasakti @andri_bimasakti1 day ago
  Jangan kritik polri, ntar ada yg marah. Kasus adrianus m jadi cermin polri tak mau dikritik pedas sampai sepak terjang anggotanya memalukan negara.
 • Tri Sutrisno1 day ago
  tembak aja
 • Arel Noe @arel.noe1 day ago
  Ga perlu malu ... emang kenyataannya begitu !! yg perlu malu tuh kapolri n president nya, yg milih kapolri kan president hadehhhh
 • Living.eyes @living..eyes1 day ago
  Jeruk nangkap jeruk.
 • aldat @aldat1 day ago
  semoga pihak POLRI berbenah lebih baik lagi untuk kedepannya dalam pengawasan penindakan terhadap anggotanya,,, paling tidak ini menjadi pelajaran dan mengurangi oknum polisi yang nakal di tubuh POLRI. ^_^*
 • Maximo Valentrias @joko_toye1 day ago
  Orang yg seharusnya memberantas kok malah kyk gini?? Kapolri hrs brtindak tegas dg anggotanya yg bikin malu Indonesia....??? Kami tunggu actionnya!!
 • Bone Riyanto1 day ago
  Itulah hukum hrs ditegakkan dgn sebenar2nya. Kalo diindonesia sgt longgar hukum bahkan bisa dibeli, coba liat berita2 penangkapan tangan sampai puluhan kilo, apa hukumamya santai2 ja, krn mrk bs byr oknum2 mulai dr semua unsur penegaan hukum. Bahkan jelas2 tertangkap tangan mempriduksi barang2 haram tp ta santai aja malah bs mengolola bismis haram dr dlm penjara.., sampai kapan semua aparat sadar.... Mmg kl sampai terhukum mati sangat memakukan tp itulah wajah indonesia....

Polis berpangkat menengah tersebut ditahan berikutan penahanan seorang wanita Filipina di KLIA sejurus sebelum itu yang membawa bersamanya 6 kg dadah untuk ke Kuching.

Minggu, 31/08/2014 18:03 WIB

Begini Proses Penangkapan 2 Polisi Indonesia di Kuching Malaysia

Sukma Indah Permana - detikNews

Jakarta - Dua orang anggota Polri ditangkap kepolisian Kuching Malaysia karena terkait kasus narkoba. Seperti apa proses penangkapannya?

Lewat email kepada detikcom, Kapolda Kalbar Brigjen Arief Sulistyanto menjelaskan awal mula peristiwa ini terjadi. Pada 29 Agustus 2014, pukul 15.15 WIB waktu Kuching Malaysia, Polisi Narkotika PDRM diketahui telah mengamankan dua WNI di Kuching. Tindakan tersebut dilakukan sebagai hasil pengembangan terhadap pelaku yang telah ditangkap oleh Polis Narkotik PDRM di KLIA, yang mengaku bahwa akan mengirimkan barang ke Kuching. 

"Sehingga berdasarkan informasi tersebut dilakukan pelacakan ke Kuching, dari hasil penelusuran tersebut maka Polis Narkotik PDRM menemukan 2 orang atas nama Idha Endri Prastiono (sebelumnya ditulis�Prasetyono) dan MP Harahap yang ternyata adalah anggota Polda Kalimantan Barat," ujar Arief kepada detikcom, Minggu (31/8/2014).

Idha sempat menjabat sebagai Anjak Muda Biro Rena Polda Kalbar . Sedangkan Harahap merupakan anggota Polsek Entikong Polres Sanggau. 

Penangkapan ini kemudian dilaporkan oleh Liaison officer (LO) Polri di Kuching Kompol Taufik Nurisya SIK pada pukul 19.30 WIB kepada Kapolda Kalimantan Barat. Laporan ini kemudian diteruskan kepada Kapolri. 

Selain melaporkan penangkapan, Kapolda Kalbar juga memohon izin menugaskan Wakapolda Kalbar dan Direktur Reserse Narkoba melakukan pengecekan dan berkoordinasi dengan Kepolisian di Kuching. 

Dari hasil penyelidikan terhadap keberangkatan kedua polisi tersebut, diketahui dari data perlintasan Imigrasi Bandara Supadio, Idha berangkat dengan menggunakan Maskapai MASWINGS Pontianak - Kuching pada tanggal 29 Agustus 2014. Idha check in pada saat penumpang sudah boarding (late check in), dengan alasan terburu-buru.

Sementara Bripka M.P Harahap berangkat ke Kuching atas permintaan AKBP Idha melalui telepon untuk menjemput di Bandara Kuching dan tanpa seijin atasan (baik Kapolsek maupun Kapolres).

Belum jelas jumlah barang bukti yang diamankan pihak Malaysia. Namun beredar kabar jumlahnya mencapai 6 kilogram. Tak ada keterangan soal barang bukti tersebut di email dari Brigjen Arief. DETIKNEWS

Punca Ananda Krishnan didakwa di India atas pertuduhan rasuah

Posted: 02 Sep 2014 01:12 AM PDT


​Ananda Krishnan serta beberapa pegawainya didakwa pihak polis di India bersama bekas Menteri Telekomunikasi negara tersebut. Usahawan bergelar Tan Sri serta orang kedua terkaya di Malaysia itu disabitkan dengan tuduhan rasuah dalam upaya membeli sebuah syarikat telekomunikasi mudah alih melibatkan persekongkolan yang merugikan kerajaan India sehingga hampir RM91 juta kira-kira 8 tahun lalu.

Ananda Krishnan disabitkan dengan kesalahan yang disebut negara itu sebagai perlakuan jenayah dan pemerintah negara tersebut turut menyabitkan pertuduhan ini dengan semua syarikat di bawah kekuasannya, Astro All Asia Networks Plc, Maxis Communications Bhd.

Ketegasan India dalam hal ini perlu ditabik dan model pembanterasan rasuah seperti ini adalah model yang layak dikagumi. Dan perbuatan billionair tersebut amat memeranjatkan dan amat memalukan negara ini. Layakkah untuk kita terus mengkayakan mereka?

Kepada pemonopoli TV Satelit berbayar di negara ini, ambil iktibar atas apa yang terjadi dan pihak yang bersekongkol di belakangnya di negara ini juga semestinya dikenakan getahnya juga.

Jual Operator ke Malaysia, Menteri Telekomunikasi India Ditangkap
Achmad Rouzni Noor II - detikinet
Selasa, 02/09/2014 09:04 WIB

Jakarta - Mantan menteri telekomunikasi India bersama sejumlah pengusaha dan bos Maxis dari Malaysia ditangkap pihak kepolisian setempat dalam kasus dugaan korupsi penjualan operator seluler India.

Seperti detikINET kutip dari Reuters, Selasa (2/9/2014), Dayanidhi Maran yang sempat menjadi menteri telekomunikasi periode 2004-2007, ditangkap polisi federal India karena terlibat suap dan persekongkolan dalam penjualan aset negara yang merugikan keuangan pemerintah hingga USD 29 miliar.

Ia diduga kuat punya andil dalam upaya membantu kelompok perusahaan telekomunikasi asal Malaysia, Maxis, mengambilalih perusahaan operator seluler India, Aircel, delapan tahun silam

Selain menangkap sang menteri, kepolisian juga menangkap bos media Kalanithi Maran, yang merupakan saudara sang menteri. Terakhir, aparat menangkap orang kedua terkaya di Malaysia Ananda Krishnan serta tangan kanannya, Augustus Ralph Marshall.

Biro Pusat Investigasi India (CBI) mulai menelisik keterlibatan Maran bersaudara pada tahun 2011. Investigasi mendalam dilakukan setelah tuduhan terhadap Menteri Dayanidhi yang memaksa menjual perusahaan operator seluler Aircel semakin kencang.

"Dari hasil penyelidikan, Dayanidhi menyalahgunakan jabatannya sebagai menteri telekomunikasi untuk menjual aset publik ke pengusaha asing. Ia menerima sejumlah uang gratifikasi untuk aksinya itu," demikian pernyataan CBI India.

Setelah menerima suap, Dayanidhi mengalihkan uangnya tersebut kepada sang adik yang juga pemilik Kalanithi Maran Sun Group, diduga menerima uang gratifikasi USD 123 juta.

CBI menuturkan, kongkalikong Maran bersaudara bersama miliarder Malaysia Ananda Krishnan termasuk konspirasi kriminal. Karenanya, polisi juga menuntut seluruh perusahaan yang berada di bawah kekuasaan Ananda Krishnan, yakni Astro All Asia Networks Plc, Maxis Communications Bhd.

Sementara ketika dikonfirmasi, juru bicara Maxis menyatakan belum bisa mengeluarkan komentar terkait kasus ini.Indian police charge ex-minister, Malaysian tycoon in telecoms scandal
BY DEVIDUTTA TRIPATHY
MUMBAI Sat Aug 30, 2014 2:54pm IST

Aug 30 (Reuters) - India's federal police have filed charges against a former minister, his media mogul brother, and a Malaysian tycoon over alleged corruption to help Malaysia's Maxis group take control of an Indian mobile phone carrier eight years ago.

South Indian politician Dayanidhi Maran, who was India's telecommunications minister between 2004 and 2007; his brother billionaire Kalanithi Maran; Malaysia's second-richest man T. Ananda Krishnan and his aide Augustus Ralph Marshall, are among those named in the charge sheet filed in a New Delhi court on Friday, a police spokeswoman said.

The case is separate from a massive scandal that a state auditor said had lost the government about $29 billion during a 2008 telecoms permits sale process. Another former telecoms minister and several company executives are among the accused in an ongoing trial over that case.

The Central Bureau of Investigation (CBI), India's top crime-fighting agency, started investigating the Maran brothers and Krishnan in 2011 after allegations that the telecoms minister had forced the sale of mobile carrier Aircel, allowing Krishnan's Maxis to acquire a controlling stake in 2006.

"The investigation revealed that the then (telecoms minister) had allegedly abused (his) official position and constricted the business environment of Chennai-based private firm on frivolous grounds with an intent to force its exit from telecom business and its sale to Malaysia-based company," the CBI said in a statement on Friday.

Companies controlled by billionaire Kalanithi Maran's Sun Group, which runs a media business including television channels and satellite TV services, had received "illegal gratification" totalling about 7.42 billion rupees ($123 million), the CBI said. About 5.49 billion rupees of it was "in the garb of" the premium paid for the purchase of a stake in a Sun Group company, the agency said.

The charges against the Marans, Krishnan and his aide include criminal conspiracy, the CBI said. Astro All Asia Networks Plc, Maxis Communications Bhd, South Asia Entertainment Holdings Ltd - all part of Ananda Krishnan's business empire - and Sun Group's Sun Direct TV Pvt. Ltd have also been named in the police charge sheet.

A spokeswoman for Maxis said she could not immediately comment. A Sun Group spokesman also declined comment. Dayanidhi Maran and Kalanithi Maran could not be immediately reached for a comment.

Dayanidhi Maran has previously denied any wrongdoing. Maxis had said in October 2011 that it was co-operating with the probe and was confident that the allegations against it would prove to be "unfounded and without basis." ($1 = 60.5050 Indian rupees) (Additional reporting by Anuradha Raghu in Kuala Lumpur; Editing by Frank Jack Daniel and Simon Cameron-Moore)

2 polis Indonesia ditangkap di Kuching bersama 6 kg syabu

Posted: 02 Sep 2014 12:43 AM PDT

Susulan penangkapan 2 anggota polis Indonesia, AKBP Idha Endri Prastiono dan Bripka MP Harahap di Kuching, Sabtu (30/8) lalu, berkaitan penemuan syabu sebanyak 6 kg bersama mereka menggemparkan institusi kepolisan negara jiran. Pihak berkuasa di sana tidak senang duduk dalam menantikan proses reman 7 hari yang perlu dilalui oleh kedua-dua tertuduh kes ini. Walaubagaimanapun pihak polis Indonesia mengakui menghormati proses undang-undang di Malaysia dan menyerahkan tertuduh untuk dihukum mengikut undang-undang Malaysia sekiranya terbukti bersalah.


Jakarta - AKBP Idha Endri Prastiono aktif menulis di blog pribadinya. Dia banyak bicara soal kasus narkoba, hingga berbagai renungan relijius. Bagaimana sosok Idha Endri sebenarnya?
Blog AKBP Idha dapat diakses di endriprastiono.blogspot.com. Saat dikunjungi, Senin (1/9/2014) pukul 18.42 WIB, postingan tulisan terakhirnya dibuat pada 24 Juli 2014.
 
Idha banyak menulis soal masalah keagamaan dan kehidupan relijius. Judul-judulnya antara lain: 'Misteri injil Kuno pengungkap kerasulan Muhammad SAW', kisah jenazah yang disalati 70 ribu malaikat' dan 'bermartabat'.
 
"martabat adalah sifat atau keadaan layak, dihormati, atau dihargai. Jadi, martabat manusia menyangkut cara kita memandang diri kita maupun cara orang lain memperlakukan kita. Meskipun ada berbagai faktor yang dapat mempengaruhi perasaan kita terhadap diri sendiri, cara orang lain memandang atau memperlakukan kita sangat berperan untuk menentukan harga diri kita dalam kehidupan sehari-hari.
 
Di setiap masyarakat terdapat golongan yang miskin, orang-orang yang tidak berdaya, dan lemah. Meskipun seseorang dalam keadaan demikian, tidak berarti ia harus kehilangan martabatnya. Sikap dan reaksi orang lainlah yang dapat merongrong martabat seseorang. Kenyataan yang menyedihkan ialah bahwa orang yang kurang beruntung sering kali menjadi korban yang haknya untuk memiliki martabat dilecehkan atau diinjak-injak. Betapa sering kita mendengar kata-kata seperti "orang tak berguna", "sampah masyarakat", dan "orang sial", dalam kasus-kasus perlakuan yang sewenang-wenang terhadap para lansia, kaum miskin, atau penyandang cacat mental atau fisik," demikian cuplikan dari tulisannya berjudul 'Bermartabat'.
 
Tidak hanya itu, AKBP Idha juga kerap menulis soal masalah-masalah kepolisian. Misalnya, ada postingan berjudul 'Polisi Bagi Kalbar' dan 'Pentingnya Kepolisian dalam sebuah negara'.
Dia juga memajang sejumlah fotonya bersama sang istri serta beberapa kasus narkoba yang pernah diungkapnya. Wajah para tersangka tak sedikit juga yang ditampilkan oleh pria yang memiliki sederet masalah selama bertugas ini.

Senin, 01/09/2014 16:04 WIB
Kapolri Jenderal Sutarman Sebut AKBP Idha 'Troublemaker'
Jakarta - Penangkapan AKBP Idha Endri Prastiono dan Brigadir Harahap oleh Malaysia karena narkoba mencoreng institusi Polri. Bahkan Kapolri Jenderal Sutarman tak segan meminta anak buahnya yang disebutnya troublemaker itu dihukum berat bila terbukti bersalah. BACAAN LANJUT
 


​Idha

Comments (0)