Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Unknown | | Posted on 7:16 PG

sumber :-

Barisan Nasional


Ohpolitik!™

Posted: 02 Jul 2014 03:12 AM PDT

Ohpolitik!™


'Wayang' YB DAP 'Bersahur' dan 'Berpuasa' : Petangnya Boleh Pulak 'Berjoging'

Posted: 01 Jul 2014 06:06 PM PDT

Menjelangnya Ramadhan, kita akan disajikan dengan adengan-adengan Islamik daripada pemimpin-pemimpin DAP. Ada yang telah mula memakai jubah dan ketayap, ada yang telah mula mengedarkan buah kurma, ada yang mula memijak kaki ke Masjid untuk berbuka. Tidak kurang ada di antara YB-YB DAP yang 'berpuasa' dan 'bersahur'. Dua diantaranya adalah ADUN Mengkibol, YB Tan Hong Pin dan Ahli Parlimen Serdang, YB Ong Ka Ming. 

Kelihatan mereka mengemaskinikan status laman sosial Twitter mereka dengan adengan-adengan bersahur dan berbuka puasa. Kadang-kadang peminpin-pemimpin DAP ini lebih Melayu dari orang Melayu sendiri. CTS pun kekadang kekok untuk sebut iftar, malah lebih selesa menyebut berbuka puasa. Baguslah kalau YB-YB berkenaan berpuasa untuk mengenali keindahan Islam. Celakalah mereka kalau niat mereka sekadar untuk memancing undi dan mempermainkan sensitiviti Masyarakat Islam.
Apapun CTS tabik dekat YB Ong Ka Ming. Kalau CTS sebelah petang sudah tidak berupaya lagi untuk membuat kerja-kerja berat di bulan Ramadhan, YB Serdang seorang ini boleh siap berjogging lagi sebelum berbuka! Mungkin boleh dapatkan rahsia dan petua daripadanya kot?
 
 
http://khairulryezal.blogspot.com

HAKIM-HAKIM BAKAL MELUTUT KEPADA PEGUAM-PEGUAM PEMBANGKANG?

Posted: 01 Jul 2014 05:03 PM PDT

ARTIKEL YANG DIHILANGKAN OLEH SI PENAKUT
Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad menolak tawaran menjadi Pengerusi Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) kerana khuatir diperalat oleh pihak yang berkepentingan dalam MPKN yang sentiasa mencari peluang memperkukuh kedudukan dan menghakis hak orang Melayu dan kedudukan Islam serta anak negeri Sabah dan Sarawàk.

Ikuti luahan beliau  tentang  Majlis Konsultansi Perpaduan Negara.

"Jika ada satu keputusan yang saya buat dalam beberapa bulan lepas yang semakin terbukti bahawa ia adalah betul, ianya adalah keputusan saya untuk menolak tawaran untuk menjadi Pengerusi Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MKPN) atau lebih dikenali dalam Bahasa Inggerisnya sebagai National Unity Consultative Council (NUCC)."

"Saya menolak tawaran itu kerana saya khuatir saya akan menjadi alat untuk memanjangkan tuntutan-tuntutan pihak-pihak tertentu yang senentiasa mencari peluang untuk menguatkan kedudukan mereka dengan menghakiskan hak-hak orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak dan kedudukkan agama Islam, sambil mengekalkan hak-hak mereka. Saya takut kiranya saya akan menjadi 'pengkhianat' kepada bangsa Melayu dan agama Islam."

"Saya berbuat demikian sebelum saya mengetahui komposisi dan nama ahli-ahli MKPN. Apabila saya melihat komposisi dan nama ahli-ahli saya lebih yakin bahawa keputusan saya itu adalah betul. Besar kemungkinan MKPN akan menjadi saluran untuk pihak-pihak yang mendokong program parti-parti pembangkang, terutama sekali DAP dan PKR (manakala PAS, seperti biasa akan menurut sahaja) dan ahli-ahli Melayu/Islam tidak akan dapat mempertahankan kedudukan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan, malah ada yang tidak akan mempertahankannya kerana fahaman mereka yang 'liberal' itu".

"Ahli-ahli yang terdiri daripada anak-anak negeri Sabah dan Sarawak, terutama sekali yang beragama Kristian, yang kurang senang denagn orang Melayu/Islam di Semenanjung kerana isu kalimah Allah, juga akan bersekongkol tanpa menyedari bahawa hak-hak mereka juga akan terhakis".

"Siapakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Undang-Undang dan Polisi MKPN?"

"Pengerusinya ialah YB Dato' Dr Mujahid Yusof Rawa, Ahli Parlimen PAS Parit Buntar dan Timbalan Pengerusinya ialah Encik Lim Chee Wee (LCW), bekas Presiden Majlis Peguam. Dato' Dr. Mujahid adalah seorang pemimpin PAS dan LCW adalah mantan Pengerusi Majlis Peguam".

"Saya katakan bahawa Kerajaan melalui Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), secara sengaja atau tidak, sedar atau tidak, telah menyerahkan tugas menetapkan dasar (polisi) dan menyediakan draf rang-rang undang-undang berikut kepada pembangkang".

1. Racial and Religious Hate Crime Billl;

2. National Harmony and Reconciliation Bill; and

3. National Harmony and Reconciliation Commission Bill.

"Mengapa saya kaitkan Majlis Peguam dengan pembangkang? Semua orang tahu pendirian Majlis Peguam mengenai politik tanahair."

"Terus terang saya katakan bahawa Majlis Peguam menyebelahi dan menyokong Pakatan Rakyat, terutama sekali DAP dan Keadilan. Tidak perlu saya menghabiskan ruang untuk menurunkan fakta-fakta untuk menyokong kenyataan ini".

"Walau bagaimana pun saya akan cerita satu peristiwa yang berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara".

"Selepas PRU12, Majlis Peguam mengadakan Majlis Makan Malam Tahunannya. Untuk menjaga hubungan baik di antara Badan Kehakiman dan Majlis Peguam, saya hadir. Majlis itu tak ubah seperti majlis menyambut kemenangan parti-parti pembangkang".

"Antara lain, Dato Ambiga, Presiden Majlis Peguam berkata:-

"Akhirnya pengundi-pengundi telah matang".
 (Soalan saya: Adakah pengundi hanya matang apabila mereka mengundi pembangkang, khususnya DAP dan Keadilan?) Encik Cecil Rajendra, peguam-penyair dari Pulau Pinang itu, menulis sebuah puisi memuji peguam-peguam yang memenangi pilihanraya atas tiket DAP dan Keadilan.

"Sebelum membaca puisinya, beliau memanggil mereka naik ke pentas dan mengisytiharkan mereka sebagai "Our heroes". Itulah majlis rasmi Majlis Peguam yang menjemput Ketua Hakim Negara sebagai dif kehormat!"

"Saya berfikir sama ada hendak meninggalkan majlis itu atau tidak, tetapi kerana tidak mahu membuat heboh, saya sabar juga. (Mungkin itu salah satu kelemahan orang Melayu: Orang Melayu terlalu sensitif terhadap perasaan orang lain sehingga orang lain tidak perlu sensitif terhadap perasaan mereka.)"

"Saya difahamkan bahawa LCW dan Andrew Khoo (Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam dan seorang aktivis COMANGO) terlibat dalam menyediakan draf ketiga-tiga rang undang-undang itu. Malah saya percaya bahawa firma guaman merekalah yang membuatnya. Naskah awal yang saya terima melalui email tertera kata-kata "Prepared by Bar Council". Saya juga membandingkan kedua-dua set rang-rang undang-undang itu. Banyak peruntukan kedua-dua set itu serupa, seksyen demi seksyen."

"Apa salahnya jika pembangkang dilantik menjadi Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa itu? Ia bererti, paling kurang, bahawa setelah BN berhempas pulas untuk memenangi PRU 13, ia mengenepikan pengundi-pengundinya untuk mengambil hati pembangkang. Jika demikian untuk apa penyokong-penyokong BN terutama sekali UMNO berkerja keras untuk memberi kemenangan kepada UMNO dan BN? Pembangkang pula tidak perlu berkerja keras untuk menang, sebab jika ia kalah sekalipun ia akan dapat menyerapkan rancangannya untuk dilaksanakan juga."

"Apa salahnya jika Majlis Peguam yang menggubal draf awal? Saya katakan, apabila diberi peluang Majlis Peguam semestinya akan menggubal seperti yang dikehendakinya, sesuai dengan kehendak parti-parti yang disokongnya ia itu DAP dan Keadilan. Hal seperi ini pernah berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara. Majlis Peguam telah menggubal Rang Udang-Undang Pelantikan Hakim-Hakim. Draf itu dibawa kepada Perdana Menteri (pada masa itu) oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (pada masa tu), Dato Zaid Ibrahim. Kerana ia melibatkan Badan Kehakiman, saya diberi satu salinan."

"Ringkasnya, mengikut draf itu Suruhanjaya itu akan menentukan siapa yang akan dilantik menjadi Hakim dan siapa yang akan naik pangkat sehingga menjadi Ketua Hakim Negara. Dalam draf Majlis Peguam itu, majoriti ahli-ahli Suruhanjaya itu adalah peguam-peguam. Ertinya penguam-peguamlah yang akan menentukannya. Saya membantahnya. Antara lain, saya berkata: "Jika Rang Undang-Undang ini diluluskan, Hakim-Hakim akan melutut kepada peguam-peguam." Akhirnya, rang undang-undang itu dipinda dan peruntukan mengenai ahli-ahli yang terdiri daripada peguam-peguam dikeluarkan."

"Tidakkah kita belajar dari kesilapan itu? Atau, dalam hal ini, adakah ia disengajakan, cuai, atau kerana tidak atau tidak dapat berfikir?
Saya difahamkan bahawa LCW, bersama-sama Christopher Leong (Presiden Majlis Peguam ) dan Andrew Khoo telah pun turun padang untuk mempromosikan agenda mereka."

"Seperti yang ditegaskan oleh MKPN, rang-rang undang-undang itu berada di peringkat rundingan. Walaupun ia masih di peringkat rundingan, soalan saya ialah mengapa pembangkang, termasuk Majlis Peguam dan COMANGO diminta, dibenarkan, dibiarkan untuk menetapkan dasar dan menggubalnya, sedangkan mereka mempunyai agenda sendiri? Mengikut amalan biasa, apabila Kerajaan hendak membuat sesuatu undang-undang, Kerajaan (Kementerian atau Jabatan) akan terlebih dahulu membuat keputusan-keputusan dasar."

"Selepas itu Kementerian/Jabatan akan mengarahkan Jabatan Peguam Negara (melalui pegawai-pegawainya di Kementerian atau Jabatan itu.) Tugas Peguam Negara adalah untuk menggubal seperti yang dikehendaki oleh sesuatu Kementerian atau Jabatan. Mengapa amalan itu tidak diikuti? Dalam hal ini, adalah amat menghairankan mengapa jawatankuasa itu bukan sahaja diberi tugas untuk mendraf rang-rang undang-undang, tetapi juga untuk menetapkan dasar mengenainya. Peguam Negara pun tidak tidak diberi tugas seperti itu."

"Perlu ditegaskan bahawa saya tidak menentang pihak pembangkang dirunding mengenai rang-rang udang-undang itu. Tetapi, janganlah sampai menyerahkan penentuan dasar dan penggubalan kepada mereka. Mereka tentu sekali akan menetapkan dasar akan menggubal mengikut kehendak mereka. Ini kita dapat lihat daripada kandungan draf rang-rang undang-undang tersebut.

Kerajaan BN, terutama sekali UMNO dan juga PAS akan bertanggungjawab jika undang-undang itu diluluskan dan ia akan menghakis hak-hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam."

"Pemimpin-pemimpin anak negeri Sabah dan Sarawak juga tidak akan terlepas daipada tanggungjawab itu".
 
http://mymassa.blogspot.com

tunku

Posted: 02 Jul 2014 03:04 AM PDT

tunku


Wan Junaidi: Malaysia under militant threat without ISA

Posted: 01 Jul 2014 10:00 AM PDT

The repeal of the Internal Security Act (ISA) has impacted the fight against militant activities, said Deputy Home Minister Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

He said without the ISA, which allowed for the detention of someone without trial, it was difficult for the security forces to take appropriate action against suspected militants.

Under the Security Offences (Special Measures) Act 2012 or SOSMA, which replaced the ISA, individuals can only be remanded for 28 days and have to be charged in court after this period.

"And only after they have been convicted by the court, can the individuals involved be jailed.

"But in the movement (militancy), it is not easy to provide proof that is acceptable to the court," Wan Junaidi told Dewan Negara in a reply to Senator Noriah Mahat.

Noriah wanted to know the reason for the existence of militant groups in this country and the holistic approach taken by the government with the cooperation of other countries in stemming the militancy threat.

Wan Junaidi noted that 12 Malaysians had been charged in court for militant activities.

"Eight were released due to lack of evidence. Only four cases are still on trial.

"So, this is among the effects of the abolishment of the much-feared ISA but unfortunately, our country is under threat without the ISA," he said.

Wan Junaidi said among the other factors that led Malaysians to become militants were the desire to help friends fight against what was purportedly for the sake of Islam.

He said there was also the wish to die as martyrs and the believe that involvement in such militant activities was the easiest and fastest way to go to heaven.

He said the authorities arrested 108 individuals of different nationalities since 2010 for their involvement in militant activities.

He said various measures had been taken through the police in curbing such activities, including investigating the activities of groups that aroused suspicion and monitoring of individuals who had been involved in militant groups before.

The deputy minister said the ministry also conducted a series of rehabilitation programmes for the detainees and their family members, besides establishing close cooperation and exchange of intelligence information with foreign security agencies, especially in Asean countries.

To a supplementary question from Senator Datuk Dr Firdaus Abdullah on whether the ISA should be brought back, he said as the Act had already been abolished, the government should move forward by taking various initiatives to stem militant activities.

"We have to live with the current situation and the existing law. What is left for us to do is to improve our intelligence personnel and raise further their capabilities, besides enhancing cooperation with foreign intelligence agencies," he said.

The Unspinners

Posted: 01 Jul 2014 11:34 PM PDT

The Unspinners


UM statement shows Saifuddin mental incompetence and Opposition true intention

Posted: 01 Jul 2014 11:30 PM PDTMEDIA STATEMENT

Professor Mohammad Redzuan's tenure not extended due to election process

Referring to the current news reports, highlighting the issue of Professor Mohammad Redzuan's  tenure as the Dean of Faculty of Arts and Social Sciences not being extended, the management would like to state that this was a decision based on democratic and transparent election process.

The management would like to clarify that this election exercise is a normal process to decide the faculty deans for the upcoming term after their tenure expires on the 30th of June 2014.

The position of faculty dean is an administrative position, whereby the appointment is by the Vice-Chancellor for one term (2 or 3 years) and subject to the normal process of selection: application by academic staff, election by faculty members; followed by interview and a panel selection headed by the Vice-Chancellor.


In accordance with the University of Malaya constitution 2010, sub section 24(4) which provides the Vice-Chancellor the authority to appoint a Dean/Director for each faculty, school, centre, academy and institute, the Vice-Chancellor shall appoint the said Dean/Director from among three candidates who have received the highest scores.

From the list of the three candidates who received the highest scores from the elections held from the 10th to 12th June, an interview was conducted with each of the candidates from the 17th until 20th of June to decide on the appointment of the new Dean/Director for 2014.

Professor Mohammad Redzuan was shortlisted among two other candidates, Professor Dr Md Sidin Ahmad and Professor Dato' Dr. Azizan Hj Abu Samah.

After lengthy deliberations, the management decided to appoint Professor Dr Md Sidin, 55, as the new Dean of Faculty of Arts and Social Sciences, taking into account Professor Mohammad Redzuan's, 59, expected retirement next year and the opportunity for Professor Dr Md Sidin to familiarize himself with his new role as Professor Mohammad Redzuan's successor.

The management also took into consideration the the two terms served by Professor Mohammad Redzuan (3+2 years) with Professor Md Sidin's appointment providing stability in line with the faculty's succession plan.

The appointment of Professor Md Sidin, is timely as he was formerly the Deputy Dean (Postgraduate) Faculty of Arts and Social Sciences for 5 years and is seen as the perfect candidate to continue in the faculty's  outstanding culture of excellence in research.

Regarding the allegations of outside interference in the removal of Professor Mohammad Redzuan as the Director of University of Malaya's Centre for Democracy and Elections (Umcedel), the management would like to take this opportunity to clarify certain issues regarding this matter.

Firstly, the management would like to categorically state that this decision was taken in the interests of the university and not in any way linked to any form of pressure from outside parties.

This decision was solely taken by University of Malaya in light of Professor Mohammad Redzuan's impending retirement next year and to provide his deputy, Dr. Amir Saifude Ghazali an opportunity to familiarize himself with the responsibilities as a the survey body's director.

Nevertheless, Professor Mohammad Redzuan will still be contributing his expertise as a member of UMCEDEL's research group and as a professor in the History Department in the Faculty of Arts and Social Sciences.

His invaluable knowledge and wisdom will certainly be asset in grooming the upcoming political researchers in maintaning UMCEDEL's position as the premier political research body in the country.

Vice-Chancellor,
Professor Dato' Dr. Mohd Amin Jalaludin

Policy relaxation only made ACCCIM businessmen more greedy

Posted: 01 Jul 2014 07:37 PM PDT


ACCCIM expects more business-friendly policies, corporate tax cut

2 JULY 2014 @ 1:26 AM
NEW STRAITS TIMES PRESS

BY RUPA DAMODARAN


KUALA LUMPUR: The Chinese business community, which is pessimistic about the economic outlook for the next two years, is looking towards more business-friendly policies and reduction in corporate tax.


The Associated Chinese Chambers of Commerce and Industry of Malaysia (ACCCIM) wants the government to provide incentives to rejuvenate the manufacturing sector through machinery upgrade, automation and productivity improvement for 15 years.

"The 7.8 per cent bank loan ratio is low for the manufacturing sector to expand. Measures need to be taken to encourage banks to lend more to this sector, " it said in a memorandum to the government yesterday.

Its deputy secretary general, Tan Sri Teo Chiang Kok has also urged the government to exempt SMEs from the Competition Act 2010 to enable them to expand their operations.

ACCCIM described the introduction of new land-side charges by shipping companies as high-handed treatment and against the Competition Act.

[DO these Chinese businessmen believe in competition, being fair minded and pursuit of social justice?]
The government should also set up a Corporate Advisory Committee in which all national level chambers of commerce and affected stakeholders are adequately consulted before concluding the negotiations under the Trans Pacific Partnership (TPP).

--------------------

ACCCIM wants TPPA policy which will infringe on Malaysia's sovereignty. Thus they demand the set=up of their Advisory Council to make more demands and influence Government policy.

[DO these greedy Chinese businessmen only think of the interest of Malaysia or their fat stomach?]

Read ABITW here

Bekas Ketua Hakim tahu MPKN diperguna COMANGO dan Majlis Peguam

Posted: 01 Jul 2014 03:25 PM PDT


Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad menolak tawaran menjadi Pengerusi Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) kerana khuatir diperalat oleh pihak yang berkepentingan dalam MPKN yang sentiasa mencari peluang memperkukuh kedudukan dan menghakis hak orang Melayu dan kedudukan Islam serta anak negeri Sabah dan Sarawàk.

Ikuti luahan beliau  tentang  Majlis Konsultansi Perpaduan Negara.

"Jika ada satu keputusan yang saya buat dalam beberapa bulan lepas yang semakin terbukti bahawa ia adalah betul, ianya adalah keputusan saya untuk menolak tawaran untuk menjadi Pengerusi Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MKPN) atau lebih dikenali dalam Bahasa Inggerisnya sebagai National Unity Consultative Council (NUCC)."

"Saya menolak tawaran itu kerana saya khuatir saya akan menjadi alat untuk memanjangkan tuntutan-tuntutan pihak-pihak tertentu yang senentiasa mencari peluang untuk menguatkan kedudukan mereka dengan menghakiskan hak-hak orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak dan kedudukkan agama Islam, sambil mengekalkan hak-hak mereka. Saya takut kiranya saya akan menjadi 'pengkhianat' kepada bangsa Melayu dan agama Islam."

"Saya berbuat demikian sebelum saya mengetahui komposisi dan nama ahli-ahli MKPN. Apabila saya melihat komposisi dan nama ahli-ahli saya lebih yakin bahawa keputusan saya itu adalah betul. Besar kemungkinan MKPN akan menjadi saluran untuk pihak-pihak yang mendokong program parti-parti pembangkang, terutama sekali DAP dan PKR (manakala PAS, seperti biasa akan menurut sahaja) dan ahli-ahli Melayu/Islam tidak akan dapat mempertahankan kedudukan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan, malah ada yang tidak akan mempertahankannya kerana fahaman mereka yang 'liberal' itu".

"Ahli-ahli yang terdiri daripada anak-anak negeri Sabah dan Sarawak, terutama sekali yang beragama Kristian, yang kurang senang denagn orang Melayu/Islam di Semenanjung kerana isu kalimah Allah, juga akan bersekongkol tanpa menyedari bahawa hak-hak mereka juga akan terhakis".

"Siapakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Undang-Undang dan Polisi MKPN?"

"Pengerusinya ialah YB Dato' Dr Mujahid Yusof Rawa, Ahli Parlimen PAS Parit Buntar dan Timbalan Pengerusinya ialah Encik Lim Chee Wee (LCW), bekas Presiden Majlis Peguam. Dato' Dr. Mujahid adalah seorang pemimpin PAS dan LCW adalah mantan Pengerusi Majlis Peguam".

"Saya katakan bahawa Kerajaan melalui Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), secara sengaja atau tidak, sedar atau tidak, telah menyerahkan tugas menetapkan dasar (polisi) dan menyediakan draf rang-rang undang-undang berikut kepada pembangkang".

1. Racial and Religious Hate Crime Billl;

2. National Harmony and Reconciliation Bill; and

3. National Harmony and Reconciliation Commission Bill.

"Mengapa saya kaitkan Majlis Peguam dengan pembangkang? Semua orang tahu pendirian Majlis Peguam mengenai politik tanahair."

"Terus terang saya katakan bahawa Majlis Peguam menyebelahi dan menyokong Pakatan Rakyat, terutama sekali DAP dan Keadilan. Tidak perlu saya menghabiskan ruang untuk menurunkan fakta-fakta untuk menyokong kenyataan ini".

"Walau bagaimana pun saya akan cerita satu peristiwa yang berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara".


"Selepas PRU12, Majlis Peguam mengadakan Majlis Makan Malam Tahunannya. Untuk menjaga hubungan baik di antara Badan Kehakiman dan Majlis Peguam, saya hadir. Majlis itu tak ubah seperti majlis menyambut kemenangan parti-parti pembangkang".

"Antara lain, Dato Ambiga, Presiden Majlis Peguam berkata:-

"Akhirnya pengundi-pengundi telah matang".

(Soalan saya: Adakah pengundi hanya matang apabila mereka mengundi pembangkang, khususnya DAP dan Keadilan?) Encik Cecil Rajendra, peguam-penyair dari Pulau Pinang itu, menulis sebuah puisi memuji peguam-peguam yang memenangi pilihanraya atas tiket DAP dan Keadilan.

"Sebelum membaca puisinya, beliau memanggil mereka naik ke pentas dan mengisytiharkan mereka sebagai "Our heroes". Itulah majlis rasmi Majlis Peguam yang menjemput Ketua Hakim Negara sebagai dif kehormat!" 

"Saya berfikir sama ada hendak meninggalkan majlis itu atau tidak, tetapi kerana tidak mahu membuat heboh, saya sabar juga. (Mungkin itu salah satu kelemahan orang Melayu: Orang Melayu terlalu sensitif terhadap perasaan orang lain sehingga orang lain tidak perlu sensitif terhadap perasaan mereka.)""Saya difahamkan bahawa LCW dan Andrew Khoo (Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam dan seorang aktivis COMANGO) terlibat dalam menyediakan draf ketiga-tiga rang undang-undang itu. Malah saya percaya bahawa firma guaman merekalah yang membuatnya. Naskah awal yang saya terima melalui email tertera kata-kata "Prepared by Bar Council". Saya juga membandingkan kedua-dua set rang-rang undang-undang itu. Banyak peruntukan kedua-dua set itu serupa, seksyen demi seksyen."

"Apa salahnya jika pembangkang dilantik menjadi Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa itu? Ia bererti, paling kurang, bahawa setelah BN berhempas pulas untuk memenangi PRU 13, ia mengenepikan pengundi-pengundinya untuk mengambil hati pembangkang. Jika demikian untuk apa penyokong-penyokong BN terutama sekali UMNO berkerja keras untuk memberi kemenangan kepada UMNO dan BN? Pembangkang pula tidak perlu berkerja keras untuk menang, sebab jika ia kalah sekalipun ia akan dapat menyerapkan rancangannya untuk dilaksanakan juga."

"Apa salahnya jika Majlis Peguam yang menggubal draf awal? Saya katakan, apabila diberi peluang Majlis Peguam semestinya akan menggubal seperti yang dikehendakinya, sesuai dengan kehendak parti-parti yang disokongnya ia itu DAP dan Keadilan. Hal seperi ini pernah berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara. Majlis Peguam telah menggubal Rang Udang-Undang Pelantikan Hakim-Hakim. Draf itu dibawa kepada Perdana Menteri (pada masa itu) oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (pada masa tu), Dato Zaid Ibrahim. Kerana ia melibatkan Badan Kehakiman, saya diberi satu salinan."

"Ringkasnya, mengikut draf itu Suruhanjaya itu akan menentukan siapa yang akan dilantik menjadi Hakim dan siapa yang akan naik pangkat sehingga menjadi Ketua Hakim Negara. Dalam draf Majlis Peguam itu, majoriti ahli-ahli Suruhanjaya itu adalah peguam-peguam. Ertinya penguam-peguamlah yang akan menentukannya. Saya membantahnya. Antara lain, saya berkata: "Jika Rang Undang-Undang ini diluluskan, Hakim-Hakim akan melutut kepada peguam-peguam." Akhirnya, rang undang-undang itu dipinda dan peruntukan mengenai ahli-ahli yang terdiri daripada peguam-peguam dikeluarkan."

"Tidakkah kita belajar dari kesilapan itu? Atau, dalam hal ini, adakah ia disengajakan, cuai, atau kerana tidak atau tidak dapat berfikir?


Saya difahamkan bahawa LCW, bersama-sama Christopher Leong (Presiden Majlis Peguam ) dan Andrew Khoo telah pun turun padang untuk mempromosikan agenda mereka."

"Seperti yang ditegaskan oleh MKPN, rang-rang udang-undang itu berada di peringkat rundingan. Walaupun ia masih di peringkat rundingan, soalan saya ialah mengapa pembangkang, termasuk Majlis Peguam dan COMANGO diminta, dibenarkan, dibiarkan untuk menetapkan dasar dan menggubalnya, sedangkan mereka mempunyai agenda sendiri? Mengikut amalan biasa, apabila Kerajaan hendak membuat sesuatu undang-undang, Kerajaan (Kementerian atau Jabatan) akan terlebih dahulu membuat keputusan-keputusan dasar."

"Selepas itu Kementerian/Jabatan akan mengarahkan Jabatan Peguam Negara (melalui pegawai-pegawainya di Kementerian atau Jabatan itu.) Tugas Peguam Negara adalah untuk menggubal seperti yang dikehendaki oleh sesuatu Kementerian atau Jabatan. Mengapa amalan itu tidak diikuti? Dalam hal ini, adalah amat menghairankan mengapa jawatankuasa itu bukan sahaja diberi tugas untuk mendraf rang-rang undang-undang, tetapi juga untuk menetapkan dasar mengenainya. Peguam Negara pun tidak tidak diberi tugas seperti itu."

"Perlu ditegaskan bahawa saya tidak menentang pihak pembangkang dirunding mengenai rang-rang udang-undang itu. Tetapi, janganlah sampai menyerahkan penentuan dasar dan penggubalan kepada mereka. Mereka tentu sekali akan menetapkan dasar akan menggubal mengikut kehendak mereka. Ini kita dapat lihat daripada kandungan draf rang-rang undang-undang tersebut.
Kerajaan BN, terutama sekali UMNO dan juga PAS akan bertanggungjawab jika undang-undang itu diluluskan dan ia akan menghakis hak-hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam."

"Pemimpin-pemimpin anak negeri Sabah dan Sarawak juga tidak akan terlepas daipada tanggungjawab itu".

Rafizi ikut telunjuk DAP serang UiTM, Diam pula hal YTL dan Bestari.net

Posted: 01 Jul 2014 06:23 AM PDT


UiTM telah lama diserang oleh Pakatan Rakyat, khususnya DAP dan PKR. DAP terutamanya, mahukan UiTM dihapuskan walaupun UiTM diwujudkan atas prinsip dan peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

Manakala PKR pula yang hidup atas dasar makan upah, turut serta dalam perjuangan DAP untuk menghapuskan apa-apa sahaja saingan daripada orang Melayu kepada taukeh-taukeh besar Cina yang sangat kuat menyokong DAP.
UiTM dikatakan telah memberi keuntungan besar kepada syarikat-syarikat milik pemimpin UMNO.

Bagaimana pula dengan BESTARI.NET yang memberi keuntungan besar kepada satu pihak iaitu FRANCIS YEOH, taukeh YTL yang baru-baru ini menghentam kerajaan kerana tidak memberikan kelebihan kepadanya walaupun dia menjadi kaya raya dan salah seorang orang terkaya di Malaysia kerana projek-projek kerajaan.

Mana Rafizi Ramli?

Mengapa Rafizi Ramli langsung tidak bersuara tentang BESTARI.NET yang langsung tidak mendatangkan kebaikan kepada Kementerian Pelajaran tetapi dipaksa ambil dan BERJAYA GROUP memperolehi lebih RM1.6 bilion setiap tahun kerana BESTARI.NET?

Ikuti suara hati guru-guru ini tentang BESTARI.NET yang dipaksa ambil oleh YTL kepada Kementerian Pelajaran Malaysia.


Tajuk: Perkhidmatan 1BestariNet tidak memuaskan malah menyusahkan guru seluruh Malaysia.
Tarikh: 17 Jun 2014

Saya merasakan bahawa KPM telah menjadi 'kambing hitam' dalam isu masalah perkhidmatan 1BestariNet.

1BestariNet diperkenal oleh KPM bagi mempermudahkan segala urusan dalam talian untuk kegunaan para guru di Malaysia. Akan tetapi apa yang berlaku sekarang ialah perkhidmatan yang diberikan agak menyedihkan malah menyusahkan lebih 300,000 guru di seluruh Malaysia.

1. 1BestariNet hanya menyediakan 1 Mbps dengan bayaran melebihi rm200 atau mungkin lebih mahal dan merugikan kementerian.

2. 1BestariNet hanya menyediakan kuota 300mb sahaja untuk kegunaan satu sekolah setiap bulan.

3. 1BestariNet menumpang tiang anterna di dalam sekolah di samping untuk perkhidmatan Yes 4G untuk orang awam?

4. 1BestariNet telah menyebabkan lebih 300,000 guru terbeban dengan sistem server yang lembab. Buktinya ialah SPPBS yang telah dimansuhkan.

Saya memohon kepada pihak KPM agar mengkaji semula atau membatalkan terus perkhidmatan YTL iaitu 1BestariNet yang lebih memalukan pihak KPM sendiri.

Saya meminta semua kesatuan, persatuan guru untuk menyuarakan pendirian tentang kelemahan perkhidmatan 1BestariNet yang lebih menyusahkan para guru dan murid.

Saya yakin, KPM mahu menyediakan kemudahan terbaik seiring dengan PPPM 2013-2025 iaitu penggunaan ICT ke tahap maksimum tetapi KPM wajar memilih syarikat perkhidmatan yang lebih baik daripada sedia ada.

Mohd Nor Izzat bin Mohd Johari
Ketua Gerak Kerja
Suara Guru-Masyarakat Malaysia (SGMM)
Mengapa Rafizi Ramli langsung tidak peka dengan BESTARI.NET? Adakah kerana BESTARI.NET milik Francis Yeoh, maka Rafizi Ramli buat-buat pekak badak, tetapi sekiranya BESTARI.NET milik seorang MELAYU, maka Rafizi Ramli akan dapat melihat adanya UMNO di dalam BESTARI.NET?

Sebaik jadi wakil rakyat, Pakar Gugur Anak lebih suka bersantai sukan gliding

Posted: 01 Jul 2014 03:30 AM PDT


....Ketua Cabang PKR di Miri yang juga merupakan Ahli Parlimen Miri, Dr. Michael Teo, menunjukkan parti yang disertainya tidak pernah berminat untuk menyelesaikan masalah rakyat.

Sebaliknya menjadikan rakyat sebagai umpan untuk mereka mengekalkan kuasa dan merampas pemerintahan negeri dalam kempen IMPIAN SARAWAK yang dilancarkan baru-baru ini oleh Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chien Jen.Dr. Michael Teo masih tidak menerima sebarang tindakan undang-undang berhubung amalan menggugurkan bayi secara haram di kliniknya di Miri.

Beberapa pendedahan sebelum ini telah dilakukan, tetapi sehingga kini, klinik miliknya itu cukup terkenal dengan operasi haram itu. Malah beberapa sumber memberitahu, cukup dengan hanya bermodalkan RM10,000 urusan jual beli anak di klinik itu juga boleh dilakukan.

Semua dokumen senang diperolehi memandangkan klinik tersebut menyediakan surat yang 'mengesahkan' bahawa pembeli telah 'melahirkan' anak berkenaan. Dokumen itu juga boleh dibawa ke JPN untuk mendapatkan surat beranak. Bayaran lebih akan dikenakan untuk anak lelaki.

Itu satu hal. Antara masalah lain yang melanda Bandaraya Miri adalah SETINGGAN. Masalah ini tidak pernah cuba diselesaikan oleh Dr. Michael Teo Yu Keng walaupun dia diberikan mandat sebagai Ahli Parlimen bagi kawasan Parlimen P.219 Miri.
Semasa berkempen dalam PRU-13 lalu, Michael Teo telah berjanji untuk menyediakan sejumlah 4000 buah rumah kepada penduduk setinggan sekiranya dia dipilih sebagai Ahli Parlimen. Namun setelah mandat diperolehi, Teo bukan sahaja gagal memenuhi janjinya, bahkan lebih banyak menghabiskan masa dengan hobinya iaitu GLIDING.

Sepenuh SINI

Kebodohan "reject of Temerloh": Letak jawatan lain dan keluar UMNO sekali!!!

Posted: 01 Jul 2014 12:20 AM PDT


Dato Saifuddin Abdullah yang mana lebih sesuai digelar 'reject of Temerloh" kerana tidak sedar dia tidak diterima orang ramai dan hanya perasan dirinya hebat telah meletakkan jawatan sebagai Felo Universiti Malaya. Baca Malaysiakini SINI

Perletakkan jawatan itu dibuat sebagai protes di atas Professor Samdol Redzuan yang menggunakan dana dan institusi biayaan kerajaan untuk memainkan peranan sebagai alat psywar pembangkang melalui UMCEDEL.

UMCEDEL berperanan di PRU lepas sebagai pusat kajian persepsi bagi menggantikan Merdeka Centre yang sudah hilang langsung krediliti. Sama macam Merdeka Centre, UMCEDEL diatur mengikut Merdeka Centre untuk membina persepsi BN sudah hilang pengaruh bagi memberi dorongan kepada pengundi untuk BN.


Saifuddin memang terkenal dengan pandangan bodohnya. Sebagai contoh adalah pandangan=pandangan liberal dan konon terbuka yang hanya menunjukkan kecenderungan orang Anwar ini kepada pemikiran pembangkang.

Pernah dia kata negara Islam seperti Iraq dan Afghanistan menyokong hak asasi manusia tanpa terlintas dalam otak dia bahawa ini adalah negara yang dijajah dan hidung sudah ditarik Amerika.

Tak langsung dia fikir bahawa hak asasi manusia yang diperjuangkan puak kiri adalah aliran pemikiran human right-ism yang hedonism dan human centric hingga menolak ketuhanan dan ugama. Perjuangan hak uagma lain hanya luaran saja kerana mereka anti ugama.

Itu hanya menunjukkan kecetekan intelek Saifuddin. Mungkin Saifuddin ini turut sama sesat akidahnya akibat kecetekkan intelek yang hanya menggunakan hukum akal dan nafsu manusia hingga pernah mengepikan ibu bapanya kerana sudah di queen control isteri.


MI ada melaporkan SINI

Sebenarnya Professor Redhuan tidak dipecat tapi hanya tak disambung jawatan Dekan. Mungkin Saifuddin tidak pernah pergi Universiti untuk tahu bahawa Dekan bukan jawatan yang boleh dipegang kekal sampai pencen tapi jawatan itu sering di gilir-gilirkan dengan pensyaray lain.

Kuasa melantik balik Redhuan ke jawatan Dekan dan di UMCEDEL terletak pada kausa Menteri. Terpulang kepada Menteri. Lagi pun, Prof Redhuan yang merupakan dalam rangkian ABIM pro Anwar Ibrahim sudah dua penggal pegang jawatan Dekn dan sesuai diberi peluang orang lain.

Dia masih kekal sebagai pensyarah. APa isunya? Bodohnya Saifuddin.

Pandangan liberal dan kebebasan tak kena gaya Saifuddin ketika memegang Timbalan Menteri Pengajian Tinggi adalah penyebab utama penuntut menjadi pro pembangkang rupanya.

Dah tentu dia mahu letak jawatan felo yang mana tidak sesuai untuk intelek rendah sepertinya. Dah tentu letak jawatan felo, letak sekali jawatan di Global Moderate sebelum Najib ditekan untuk buang Saifuddin yang akan sesatkan hala tuju konsep wasatiyyah yang dipopularkan Najib.

Buat masa sekarang, kecenderungan Saifuddin menyokong COMANGO dan terlibat dalam MPKN pun cukup untuk tunjukkan dia adalah musuh pada UMNO, Melayu dan Islam.

Keluar sajalah dari UMNO Saifuddin. Baca Flying Kick SINI

Belantan

Posted: 01 Jul 2014 11:33 PM PDT

Belantan


Diplomat Malaysia suspek serangan seksual di New Zealand?

Posted: 01 Jul 2014 07:58 PM PDT


Wisma Putra hari ini mengesahkan seorang diplomat Malaysia telah menjadi suspek dalam satu kes serangan seksual di New Zealand.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman seperti yang dipetik melalui sebuah portal hari ini berkata, suspek kini didakwa atas tuduhan terbabit dan bakal berhadapan dengan hukuman berat jika disabitkan kesalahan.

Suspek juga telah diarahkan untuk meninggalkan negara itu dan diarah pulang serta-merta ke Malaysia.

Menurutnya, Wisma Putra juga tidak akan bertanggungjawab melindungi serta membenarkan siasatan pihak berkuasa New Zealand ke atas suspek demi kepentingan sistem keadilan dan undang-undang.

"Hanya kerana dia seorang diplomat, tidak semestinya dia akan terlepas dari sebarang salah laku, imuniti yang diberikan pada seorang diplomat bukannya untuk membolehkan dia melakukan jenayah.

"Saya sudah pun menghubungi Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di New Zealand untuk bercakap mengenai hal ini," katanya.

Dalam satu laporan oleh Associated Press, polis telah menahan diplomat itu pada 9 Mei lalu dan mendakwanya atas tuduhan memecah rumah dan serangan dengan niat untuk merogol, kedua-duanya membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun jika disabitkan kesalahan.

Suspek yang merupakan seorang diplomat dalam lingkungan usia 30-an, telah mengekori seorang wanita berusia 21 tahun pulang ke rumah dan menyerangnya.

Suara Politik
Belantan

LHDN patut bertimbang rasa dengan pembayar PCB!

Posted: 01 Jul 2014 03:47 AM PDT


Sebagai kakitangan awam dan swasta, jangan haraplah dapat lari daripada cukai pendapatan. Kalau nak 'belit' dalam penyata pendapatan pun susah. Kecuali golongan berkerja sendiri yang tak ada slip gaji.

Golongan makan gaji di sektor awam dan swasta yang termasuk dalam kumpulan pembayar cukai inilah yang setia bayar cukai dan diwajibkan membuat potongan cukai berjadual iaitu PCB.

Dahulu langkah Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) ini diperkenalkan untuk memudahkan (bukan meringankan beban) potongan cukai. Selepas itu dikatakan PCB memudahkan pengiraan sebenar melalui e-filing yang biasanya diisikan pada Mac setiap tahun.

Sekarang ceritanya sudah lain. Bayar tetap bayar. Kalau terlewat atau terlupa isytihar pendapatan bercukai bagi tahun tertentu, tunggulah surat daripada LHDN - bukan setakat denda lewat, ditambah pula dengan potongan kiraan oleh pihak LHDN sendiri.

Kiraannya jangan harap serupa macam potongan PCB. Jumlah potongannya tak termasuk potongan untuk isteri dan anak-anak. Takkan data peribadi pembayar PCB pun tak ada dalam rekod LHDN. Mudah betul kerja. Jadi bayangkan jumlah potongan cukai itu. Saya akui hal ini sebab sudah ada pengalaman.

Sekarang LHDN bertambah pandai. Tak peduli pandangan pembayar cukai dan kesatuan sekerja. Sejak 16 Jun lalu LHDN mengarahkan majikan melaksanakan potongan gaji (Arahan CP38) ke atas pembayar cukai yang memperoleh pendapatan daripada sumber penggajian tetapi masih mempunyai tunggakan cukai.

Tunggakan cukai satu hal, tapi bagaimana dengan mereka yang tiap-tiap bulan gaji dipotong untuk PCB. Sesetengah pihak terutama bagi LHDN, arahan potongan gaji merupakan langkah yang betul dan kaedah terbaik bagi 'mengajar' sikap liat membayar cukai yang membelenggu masyarakat.

Walaupun mereka liat, tapi mereka tetap bayar cukai melalui PCB. Ada juga kata, arahan potongan gaji bulanan adalah kaedah terbaik bagi memastikan pembayar tidak terlepas pandang dalam melaksanakan kewajipan membayar cukai.

Yang ini saya setuju. Namun pembayar cukai hanya boleh menggunakan e-filing untuk taksiran cukai dalam tempoh satu bulan sahaja (1-30 Mac). Pada LHDN, buatlah apa cara sekalipun sama ada guna e-filing atau datang ke kaunter mereka. Tak isytihar taksiran cukai, tanggunglah denda.

Mengikut rekod LHDN, sehingga 24 Mei lalu, dianggarkan 156,158 orang pembayar cukai individu menerima Arahan CP38 yang melibatkan amaun tunggakan cukai berjumlah hampir RM418 juta. Wow, banyak jumlahnya. Tapi adilkah cara 'mengejut' LHDN mengambil tindakan pemotongan gaji terhadap pembayar cukai ini?

Tempoh masa kurang daripada sebulan selepas pengumuman arahan pada 2 Jun lalu, sedangkan arahan potongan gaji kepada majikan pada 16 Jun dilihat membebankan pembayar cukai dan merupakan satu tindakan tidak adil.

Adakah LHDN sudah terdesak untuk mengutip cukai sebagaimana disasarkannya sebanyak RM140.15 bilion tahun ini, berbanding RM128.9 bilion tahun lalu. Khabarnya sehingga 30 April lalu sebanyak RM41.5 bilion sudah dikumpul. Takut sasaran tak kesampaian maka pembayar cukai tetap PCB pula didera.

Hakikatnya mahu tak mahu LHDN tetap akan mendapat kutipan cukai mengikut jadual daripada pembayar cukai melalui PCB. Jadi apakah salah mereka hingga didera supaya membayar cukai mengikut kiraan suka hati LHDN. Kalau mereka masih tak isytihar taksiran, untunglah LHDN dapat cukai daripada potongan gaji bulanan dan PCB.

Hakikatnya pembayar cukai PCB sudah lama dipaksa membayar awal kepada LHDN tapi penyelarasnya dibuat kemudian. Kalau ada lebihan bayaran cukai, lambat pula dipulangkan. Tapi kalau pembayar cukai PCB lewat isytihar, denda tetap dikenakan.

Mungkin LHDN tidak buka fail betul-betul, golongan mana yang akan menerima kesan daripada pelaksanaan arahan potongan gaji kepada para majikan. Barangkali LHDN tak perasan bahawa golongan berpendapatan rendah yang menerima bebanan ini.

Tanpa rundingan dengan pembayar cukai terlebih dahulu, arahan sudah pun bermula bagi gaji bulan Julai ini. Tanpa perbincangan, LHDN tak peduli apakah masalah dan halangan utama yang menyebabkan ramai pembayar cukai gagal melunaskan baki tertunggak atau tak isytihar taksiran seperti yang diwajibkan.

Beberapa komitmen dan tanggungan lain pembayar cukai seperti tanggungan keluarga, ansuran kereta, rumah dan perbelanjaan harian, memang bukan urusan LHDN. Tapi LHDN perlu prihatin beban pembayar cukai yang semakin tinggi terutamanya kos sara hidup yang tinggi sekarang.

Kalau LHDN dikatakan boleh memberi 'layanan istimewa' kepada syarikat korporat dalam bentuk pembayaran secara ansuran dalam tempoh tidak munasabah dan pemotongan melampau bagi penalti kerana mempunyai cukai tertunggak, jadi apakah pembayar tetap PCB tak layak mendapat layanan yang sama.

Berlaku adil dan bertimbang rasalah kepada pembayar cukai PCB. Kementerian Kewangan kenalah ambil tahu terhadap perkembangan ini.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 01 Jul 2014 11:33 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


AWAS PENGKHIANAT SUDAH NAIK TOCANG DALAM KERAJAAN!!!

Posted: 01 Jul 2014 09:06 PM PDT


Kata orang-orang tua; harapkan pagar, pagar makan padi...

Betul kata bekas Ketua Hakim Negara; Tun Abdul Hamid yang sebahagian anggota MKPN sebenarnya mewakili suara-suara sumbang minoriti yang ghairah ingin mencabar kedaulatan negara.

Pemimpin mereka tidak perlu berpanas dan menjerit-jerit di jalanan lagi, kini cukup mudah mengubah dasar dan teras negara apabila sudah berada dalam MKPN.

Cuma macai-macai mereka di luar sana hanya perlu gertak sekali sekala.

Tapi apa pula kata majoriti di luar sana...diam dan tengok sajakah?

HAKIM-HAKIM AKAN MELUTUT KEPADA PEGUAM-PEGUAM PEMBANGKANG !

Posted: 01 Jul 2014 04:26 PM PDT

ARTIKEL YANG DIHILANGKAN OLEH SI PENAKUT
Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad menolak tawaran menjadi Pengerusi Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) kerana khuatir diperalat oleh pihak yang berkepentingan dalam MPKN yang sentiasa mencari peluang memperkukuh kedudukan dan menghakis hak orang Melayu dan kedudukan Islam serta anak negeri Sabah dan Sarawàk.

Ikuti luahan beliau  tentang  Majlis Konsultansi Perpaduan Negara.

"Jika ada satu keputusan yang saya buat dalam beberapa bulan lepas yang semakin terbukti bahawa ia adalah betul, ianya adalah keputusan saya untuk menolak tawaran untuk menjadi Pengerusi Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MKPN) atau lebih dikenali dalam Bahasa Inggerisnya sebagai National Unity Consultative Council (NUCC)."

"Saya menolak tawaran itu kerana saya khuatir saya akan menjadi alat untuk memanjangkan tuntutan-tuntutan pihak-pihak tertentu yang senentiasa mencari peluang untuk menguatkan kedudukan mereka dengan menghakiskan hak-hak orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak dan kedudukkan agama Islam, sambil mengekalkan hak-hak mereka. Saya takut kiranya saya akan menjadi 'pengkhianat' kepada bangsa Melayu dan agama Islam."

"Saya berbuat demikian sebelum saya mengetahui komposisi dan nama ahli-ahli MKPN. Apabila saya melihat komposisi dan nama ahli-ahli saya lebih yakin bahawa keputusan saya itu adalah betul. Besar kemungkinan MKPN akan menjadi saluran untuk pihak-pihak yang mendokong program parti-parti pembangkang, terutama sekali DAP dan PKR (manakala PAS, seperti biasa akan menurut sahaja) dan ahli-ahli Melayu/Islam tidak akan dapat mempertahankan kedudukan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan, malah ada yang tidak akan mempertahankannya kerana fahaman mereka yang 'liberal' itu".

"Ahli-ahli yang terdiri daripada anak-anak negeri Sabah dan Sarawak, terutama sekali yang beragama Kristian, yang kurang senang denagn orang Melayu/Islam di Semenanjung kerana isu kalimah Allah, juga akan bersekongkol tanpa menyedari bahawa hak-hak mereka juga akan terhakis".

"Siapakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Undang-Undang dan Polisi MKPN?"

"Pengerusinya ialah YB Dato' Dr Mujahid Yusof Rawa, Ahli Parlimen PAS Parit Buntar dan Timbalan Pengerusinya ialah Encik Lim Chee Wee (LCW), bekas Presiden Majlis Peguam. Dato' Dr. Mujahid adalah seorang pemimpin PAS dan LCW adalah mantan Pengerusi Majlis Peguam".

"Saya katakan bahawa Kerajaan melalui Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), secara sengaja atau tidak, sedar atau tidak, telah menyerahkan tugas menetapkan dasar (polisi) dan menyediakan draf rang-rang undang-undang berikut kepada pembangkang".

1. Racial and Religious Hate Crime Billl;

2. National Harmony and Reconciliation Bill; and

3. National Harmony and Reconciliation Commission Bill.

"Mengapa saya kaitkan Majlis Peguam dengan pembangkang? Semua orang tahu pendirian Majlis Peguam mengenai politik tanahair."

"Terus terang saya katakan bahawa Majlis Peguam menyebelahi dan menyokong Pakatan Rakyat, terutama sekali DAP dan Keadilan. Tidak perlu saya menghabiskan ruang untuk menurunkan fakta-fakta untuk menyokong kenyataan ini".

"Walau bagaimana pun saya akan cerita satu peristiwa yang berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara".

"Selepas PRU12, Majlis Peguam mengadakan Majlis Makan Malam Tahunannya. Untuk menjaga hubungan baik di antara Badan Kehakiman dan Majlis Peguam, saya hadir. Majlis itu tak ubah seperti majlis menyambut kemenangan parti-parti pembangkang".

"Antara lain, Dato Ambiga, Presiden Majlis Peguam berkata:-


"Akhirnya pengundi-pengundi telah matang".
 (Soalan saya: Adakah pengundi hanya matang apabila mereka mengundi pembangkang, khususnya DAP dan Keadilan?) Encik Cecil Rajendra, peguam-penyair dari Pulau Pinang itu, menulis sebuah puisi memuji peguam-peguam yang memenangi pilihanraya atas tiket DAP dan Keadilan.

"Sebelum membaca puisinya, beliau memanggil mereka naik ke pentas dan mengisytiharkan mereka sebagai "Our heroes". Itulah majlis rasmi Majlis Peguam yang menjemput Ketua Hakim Negara sebagai dif kehormat!"


"Saya berfikir sama ada hendak meninggalkan majlis itu atau tidak, tetapi kerana tidak mahu membuat heboh, saya sabar juga. (Mungkin itu salah satu kelemahan orang Melayu: Orang Melayu terlalu sensitif terhadap perasaan orang lain sehingga orang lain tidak perlu sensitif terhadap perasaan mereka.)"

"Saya difahamkan bahawa LCW dan Andrew Khoo (Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam dan seorang aktivis COMANGO) terlibat dalam menyediakan draf ketiga-tiga rang undang-undang itu. Malah saya percaya bahawa firma guaman merekalah yang membuatnya. Naskah awal yang saya terima melalui email tertera kata-kata "Prepared by Bar Council". Saya juga membandingkan kedua-dua set rang-rang undang-undang itu. Banyak peruntukan kedua-dua set itu serupa, seksyen demi seksyen."

"Apa salahnya jika pembangkang dilantik menjadi Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa itu? Ia bererti, paling kurang, bahawa setelah BN berhempas pulas untuk memenangi PRU 13, ia mengenepikan pengundi-pengundinya untuk mengambil hati pembangkang. Jika demikian untuk apa penyokong-penyokong BN terutama sekali UMNO berkerja keras untuk memberi kemenangan kepada UMNO dan BN? Pembangkang pula tidak perlu berkerja keras untuk menang, sebab jika ia kalah sekalipun ia akan dapat menyerapkan rancangannya untuk dilaksanakan juga."

"Apa salahnya jika Majlis Peguam yang menggubal draf awal? Saya katakan, apabila diberi peluang Majlis Peguam semestinya akan menggubal seperti yang dikehendakinya, sesuai dengan kehendak parti-parti yang disokongnya ia itu DAP dan Keadilan. Hal seperi ini pernah berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara. Majlis Peguam telah menggubal Rang Udang-Undang Pelantikan Hakim-Hakim. Draf itu dibawa kepada Perdana Menteri (pada masa itu) oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (pada masa tu), Dato Zaid Ibrahim. Kerana ia melibatkan Badan Kehakiman, saya diberi satu salinan."

"Ringkasnya, mengikut draf itu Suruhanjaya itu akan menentukan siapa yang akan dilantik menjadi Hakim dan siapa yang akan naik pangkat sehingga menjadi Ketua Hakim Negara. Dalam draf Majlis Peguam itu, majoriti ahli-ahli Suruhanjaya itu adalah peguam-peguam. Ertinya penguam-peguamlah yang akan menentukannya. Saya membantahnya. Antara lain, saya berkata: "Jika Rang Undang-Undang ini diluluskan, Hakim-Hakim akan melutut kepada peguam-peguam." Akhirnya, rang undang-undang itu dipinda dan peruntukan mengenai ahli-ahli yang terdiri daripada peguam-peguam dikeluarkan."

"Tidakkah kita belajar dari kesilapan itu? Atau, dalam hal ini, adakah ia disengajakan, cuai, atau kerana tidak atau tidak dapat berfikir?
Saya difahamkan bahawa LCW, bersama-sama Christopher Leong (Presiden Majlis Peguam ) dan Andrew Khoo telah pun turun padang untuk mempromosikan agenda mereka."

"Seperti yang ditegaskan oleh MKPN, rang-rang undang-undang itu berada di peringkat rundingan. Walaupun ia masih di peringkat rundingan, soalan saya ialah mengapa pembangkang, termasuk Majlis Peguam dan COMANGO diminta, dibenarkan, dibiarkan untuk menetapkan dasar dan menggubalnya, sedangkan mereka mempunyai agenda sendiri? Mengikut amalan biasa, apabila Kerajaan hendak membuat sesuatu undang-undang, Kerajaan (Kementerian atau Jabatan) akan terlebih dahulu membuat keputusan-keputusan dasar."

"Selepas itu Kementerian/Jabatan akan mengarahkan Jabatan Peguam Negara (melalui pegawai-pegawainya di Kementerian atau Jabatan itu.) Tugas Peguam Negara adalah untuk menggubal seperti yang dikehendaki oleh sesuatu Kementerian atau Jabatan. Mengapa amalan itu tidak diikuti? Dalam hal ini, adalah amat menghairankan mengapa jawatankuasa itu bukan sahaja diberi tugas untuk mendraf rang-rang undang-undang, tetapi juga untuk menetapkan dasar mengenainya. Peguam Negara pun tidak tidak diberi tugas seperti itu."

"Perlu ditegaskan bahawa saya tidak menentang pihak pembangkang dirunding mengenai rang-rang udang-undang itu. Tetapi, janganlah sampai menyerahkan penentuan dasar dan penggubalan kepada mereka. Mereka tentu sekali akan menetapkan dasar akan menggubal mengikut kehendak mereka. Ini kita dapat lihat daripada kandungan draf rang-rang undang-undang tersebut.


Kerajaan BN, terutama sekali UMNO dan juga PAS akan bertanggungjawab jika undang-undang itu diluluskan dan ia akan menghakis hak-hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam."


"Pemimpin-pemimpin anak negeri Sabah dan Sarawak juga tidak akan terlepas daipada tanggungjawab itu".

ISU KEHILANGAN PELAMPAU BUKAN MELAYU, MEREKA BERANI DALAM KETAKUTAN

Posted: 01 Jul 2014 04:11 PM PDT

SATU PERMINTAAN KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN 

Pada, atau lebih kurang pada, 22 April 2014 saya memuat-naikkan satu rencana 
bertajuk "Perpecahan Melayu Punca Tuntutan Melampau Bukan Melayu" ke 
laman web saya ini. Rencana itu disiarkan oleh Utusan Malaysia pada 24 April 
2014. Beberapa hari kemudian rencana itu telah "hilang" daripada laman web saya. 
Saya muat-naikkan semula. Beberapa hari kemudian ia "hilang" semula. 

Pada 29 Jun 2014, saya memuat-naikkan satu rencana bertajuk "Pembangkang, 
Majlis Peguam dan Comango 'Merampas' MKPN". Beberapa jam kemudian ia 
juga "hilang". Saya muat-naikkan semula. Saya tidak tahu berapa lama ia akan 
berada di situ. 

Memandangkan kepada isi kandungan kedua-dua rencana itu dan bahawa perkara 
seperti itu tidak berlaku kepada beratus-ratus rencana, kertas kerja, ucapan dan 
penghakiman yang saya muat-naikkan, saya percaya kedua-dua rencana itu telah 
"dihilangkan" oleh seseorang yang tidak suka kepada isi kandungannya. Saya tidak 
tahu siapa orangnya, Melayu atau bukan Melayu, Islam atau bukan Islam, datang 
dari pihak kerajaan atau pembangkang dan apa sebab dia berbuat demikian. Tetapi, 
biar siapa pun dia, saya minta dia bertanya diri sendiri, berfikir dengan tenang, dan 
menjawab soalan ini dengan jujur sambil mengketepikan soal sama ada dia suka 
atau tidak: Apa yang saya katakan itu betul atau tidak? 

Jika ada mana-mana bahagian yang tidak betul, sila hubungi saya dan britahu saya 
bahagian mana yang tidak betul dan apa sebab dan alasanyanya. Alamat email 
saya boleh didapati dalam laman web saya ini. 

Tun Abdul Hamid Mohamad 
30 Jun 2014

* Siasatan dilakukan untuk mengesan si pelaku tersebut. Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua...he he...

PAS BENGANG LAGI - KUDA LUMBA ANWAR MULA BUAT PASAL!

Posted: 01 Jul 2014 02:00 AM PDT


Perang mulut tak boleh dielakkan lagi antara PAS dan PKR/DAP berhubung soal kuda.

Kali ini melibatkan pembinaan pusat judi lumba kuda terbesar di Asia; Selangor Turf Club di Bukit Tagar, Selangor.

Dikhabarkan pembinaan ini menimbulkan tentangan dari PAS Hulu Selangor yang mendakwa kerajaan PKR Selangor lebih mementingkan keuntungan judi dan hal-hal haram berbanding dengan soal-soal agama.

Bertambah kronik apabila berlaku percanggahan berkaitan hasil kajian oleh dua kem pusat kajian pro pembangkang iaitu UNISEL dan Merdeka Centre berhubung kajian penerimaan masyarakat Melayu terhadap 'industri judi lumba kuda' di kawasan berkenaan. 


Masing-masing cuba menegakkan kelentong masing-masing kononnya pembinaan pusat judi lumba kuda tersebut tidak dibantah (baca disokong) oleh majoriti penduduk Melayu beragama Islam di situ. Hebatkan?

Bertambah hebat lagi apabila masing-masing di pihak Pakatan Rakyat menyatakan pembinaan pusat judi ini adalah bagi meneruskan kesinambungan pembinaannya yang tertangguh oleh Kerajaan Barisan Nasional sebelum ini.

Tak heran kalau lepas ni suara fitnah Pakatan Harakah Daily, Suara Keadilan dan Roket Kini akan spin menghambur fitnah kononnya pembinaan pusat judi lumba kuda ini adalah idea BN, dan UMNO tidak langsung menghalang pembinaannya kerana ia syarikat kroni dan terletak pula dalam kawasan Parlimen BN!

Gagal memerintah dituduh pula BN yang salah.

Walaupun PAS ada kerusi majoriti di Selangor, adakah PAS benar-benar serius membantah untuk menghentikan projek judi ini? Atau sekadar marah-marah manja saja?

PAS bantah lebih-lebih nanti DAP tak masyukkan duit pulak!  

Apa pula kaitan Penasihat Ekonomi Selangor yang suka aksi berkuda dengan projek judi ini?

Jangan lepas ni puak-puak Pakatan gaduh baling taik-taik kuda pula. 

Judi lumba kuda di Bukit Tagar bakal merosakkan akhlak ummah GERAKAN ANTI PKR

Posted: 01 Jul 2014 09:12 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


MKPN PERLU DITIADAKAN PENGLIBATANNYA DALAM DRAF RUU.

Posted: 01 Jul 2014 08:52 PM PDT

MKPN : BEKAS KETUA HAKIM NEGARA SAHKAN IANYA AMAT BERBAHAYA KEPADA ISLAM,MELAYU DAN BUMIPUTRA.

Posted: 01 Jul 2014 07:42 AM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 01 Jul 2014 03:31 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Juadah berbuka di bazaar Ramadan rasa sampah - Azwan Ali

Posted: 01 Jul 2014 04:01 PM PDT

Ramadhan baru masuk hari keempat, adik kepada Azmin, Azwan Ali semalam mengamuk di Twitternya.

Entah apa yang dibelinya semalam, kemudian beliau terus meroyan mengutuk-ngutuk jualan juadah di bazaar Ramadan yang dianggapnya sebagai sampah.

Antara twit yang di tulisnya adalah seperti di bawah:


Selepas dikecam beberapa pengikutnya, beliau tetap mempertahankan kenyataan awal di atas. Beliau turut mempersoalkan keihklasan peniaga-peniaga yang dianggapnya menipu dengan juadah yang tidak setimpal dengan rupanya dan rasanya.

Memang ada benar apa yang dikatakan beliau, namun cara teguran beliau mungkin menyebabkan semua peniaga di bazaar Ramadan rasa terkilan, tapi apa nak heran, memang itu cara beliau bercakap kaaan?

Komen lucah pada foto Nora Danish dan Nedim

Posted: 01 Jul 2014 07:01 AM PDT

Hai pelik-pelik perangai peminat zaman kini. Ingatkan dengan kecanggihan teknologi, adab dan tatatertib dalam menggunakan media sosial pun turut diselarikan dalam serta ditanam dalam diri mereka.

Namun, hampeh…

Tak pasal-pasal gambar selebriti Malaysia yang mempunyai pengikut paling ramai di Instagram, Nora Danish dikomen lucah oleh segelintir pengikutnya.
Kalau diikutkan, gambar ini takdelah pula over ke apa, tapi kalau dah fikiran itu sentiasa kotor dan kuning, tak tahu nak kata apalah.

Macam-macam hal.. - MYNEWSHUB.MY


Kak Pah dikejarkan ke ICU sekali lagi...

Posted: 01 Jul 2014 06:01 AM PDT

KUALA LUMPUR: Biduanita negara, Datuk Sharifah Aini atau Kak Pah telah dimasukkan ke unit rawatan rapi di Pusat Perubatan Pakar Damansara.

Biduanita itu yang akan genap 61 tahun esok dikesan menghidap fibrosis paru-paru dua tahun lalu.

Menurut pakar yang merawatnya, Datuk Dr Zainudin Md Zain, fibrosis paru paru mengakibatkan paru paru mengeras dan berparut.

Kak Pah dimasukkan ke hospital oleh anaknya, Aliff Omar susulan kesukaran bernafas awal pagi Isnin.

Menurut Dr Zainuddin keadaan beliau stabil dan hanya menerima lawatan ahli keluarga terdekat.

Kak Pah anak pasangan Syed Jaafar Syed Sahil dan Sharifah Noor Syed Ahmad Al-Attas yang dilahirkan di Nee Soon, Singapura pada 2 Julai 1953. Namun sejak usia lapan bulan lagi, Kak Pah mula dijaga serta dibesarkan oleh neneknya, Tengku Wan Mariam Tengku Wan Tahir serta datuknya, Syed Sahil Syed Ali Al-Jufry, di Majidee, Johor Bahru.

Datuknya seorang pemandu teksi dan kehidupan mereka keluarga bukanlah senang. Kak Pah sewaktu kecil pernah mengambil upah menggiling cili dan menjual buah nangka serta kuih.

Namun seperkara yang jelas, Kak Pah memang pandai mengaji dan berqasidah dengan suaranya yang merdu.

Titik tolak Kak Pah menjadi artis adalah selepas menjuarai pertandingan Bintang RTS 1968 di Singapura dengan lagu Tiga Malam. Beliau kemudian disunting menjadi artis rakaman EMI dan terus bertahan dengan label itu selama 38 tahun.

Hasilnya, nama Kak Pah terukir dalam The Malaysia Book of Records sebagai penyanyi paling lama dengan sesebuah syarikat rakaman dan memiliki 135 album.

Neelofa berhijrah sempena Ramadan

Posted: 01 Jul 2014 05:13 AM PDT


Noor Neelofa Mohd Noor
KUALA LUMPUR: Pelakon dan pengacara terkenal, Neelofa, mengambil keberkatan bulan Ramadan untuk tampil berhijab.

Perubahan pemenang kategori Pengacara TV Wanita Popular, Anugerah Bintang Popular BH 2013 itu disahkan oleh pengurusnya, Shawn Amer, hari ini.

"Memang sejak tiga bulan lalu Lofa mula dilihat mengenakan tudung terutama ketika menghadiri acara bersesuaian. Bagaimanapun tidak pula beliau melahirkan hasratnya itu pada saya.

"Apapun, saya sangat gembira dengan keputusan yang diambilnya. Saya juga tidak lihat perkara itu memberikan masalah kepadanya dalam meneruskan kerjaya seni selepas ini, seperti pengacaraan dan sebagai duta produk," katanya ketika dihubungi BH.

Neelofa atau nama sebenarnya Noor Neelofa Mohd Noor bagaimanapun tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasannya berhubung perubahan imej berkenaan.

Berita Neelofa, 25, mengenakan tudung diketahui menerusi kenyataan adiknya, Ameera, yang memuat naik foto pelakon itu bertudung di Instagram miliknya.

Foto itu turut disertakan keterangan gambar melahirkan rasa syukur dengan perubahan dilakukan oleh kakaknya pada Ramadan.

Ramadan Pun Yana Kongsi Gambar Hampir Nampak Buah Dada

Posted: 01 Jul 2014 03:05 AM PDT

Kalau nak diikutkan aurat wajib ditutup bukan pada bulan puasa sahaja tapi sekurang-kurangnya hormatilah Ramadan dengan berpakaian lebih sopan kan?

Atas sebab itu teruk Yana Samsudin dikritik peminat gara-gara gambar seksinya di laman Facebook.
Muatnaik Gambar Seksi Di FB, Yana Tak Hormat Bulan Puasa?
Rata-rata peminat menasihatkan supaya Yana memperbanyakkan amalan di bulan mulia ini, tak kurang juga yang beristighfar melihat gambar tersebut.

komen peminat
Bagaimanapun, kami yakin Yana sebenarnya tidak bersalah dalam hal ini.

Pertama kerana page Facebook ini tidak diuruskan olehnya tetapi peminat dan kedua, ada beberapa komen membetulkan bahawa gambar ini sebenarnya sudah lama dimuatnaik dan bukannya di bulan puasa.

komen peminat lagi
Cuma dah konsep Facebook bila ada komen pada status atau gambar lama maka ia akan di'up' semula maka mungkin itulah sebabnya gambar seksi ini kembali dikomen ramai agaknya.

Apa pun, diharapkan artis Malaysia akan terus mengurangkan seksi dan kontroversi di bulan Ramadan ini.

Daripada kongsi gambar seksi baik muat naik gambar lakukan solat terawih ke.. kan lagi sesuai agar jadi ikutan peminat. #mynewshub

Sumber: marigosip.blogspot.comKanak-kanak maut dikelar bapa saudara dengan parang restoran

Posted: 01 Jul 2014 12:47 AM PDT

TELUPID: Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun mati selepas lehernya dikelar bapa saudaranya dengan parang di restoran milik ibu mangsa di Kampung Gambaron dekat sini semalam.

Ketua Polis Daerah Beluran Supt V. Sivanathan berkata lelaki berusia 23 tahun itu yang dipercayai sakit mental menggunakan parang memotong daging untuk mengelar leher Mohamad Khairul Aize Abdullah. Kejadian berlaku kira-kira 6 petang.

Beliau berkata suspek yang merupakan adik kepada bapa mangsa telah memanggil mangsa yang sedang bermain di dalam restoran itu lalu membawanya ke belakang restoran sebelum mengelar leher mangsa.

"Mangsa yang cedera parah telah menjerit kesakitan yang jeritannya disedari keluarganya. Mereka kemudiannya membawa mangsa ke Klinik Kesihatan Telupid, namun mangsa tidak dapat diselamatkan, katanya kepada Bernama.

Sivanathan berkata suspek yang tidak melarikan diri selepas kejadian telah ditahan oleh anggota keluarga mangsa sebelum dia diserahkan kepada polis.

Katanya polis turut menemui sebilah parang yang digunakan untuk mengelar mangsa.

Beliau berkata tidak diketahui punca lelaki itu bertindak demikian dan dia kini direman.

Nama diplomat M'sia, suspek serangan seksual di New Zeland didedah

Posted: 01 Jul 2014 12:01 AM PDT

PUTRAJAYA: Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman hari ini mengesahkan seorang diplomat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Zealand sedang disiasat berkaitan dakwaan membuat serangan seksual dan rompakan keatas seorang wanita warga New Zealand pada 9 Mei lalu.

Anifah menamakan suspek sebagai Pegawai Waran II MINDEF di New Zealand, Muhammad Rizalman Ismail, 38 yang telah dibawa pulang ke Malaysia pada 22 Mei 2014.

Katanya, sehingga kini kekebalan diplomatik suspek kekal.

"Malaysia tidak akan menarik balik kekebalan imuniti terhadap seorang diplomatnya yang menjadi suspek kes serangan seksual di New Zealand, kecuali ia diperlukan," kata Anifah dalam satu sidang akhbar di Wisma Putra, Putrajaya hari ini.

Sebaliknya siasatan akan dijalankan keatas suspek di negara ini.

Katanya lagi, siasatan akan dijalankan oleh Kementerian Pertahanan (MINDEF) yang telah pun menubuhkan satu lembaga siasatan untuk menyiasat perkara itu.

"Hanya sekiranya perlu, pada pendapat kita untuk melakukannya (mengenepikan kekebalan) kita akan lakukan, tanpa ragu-ragu," kata Anifah.

"Kita amat yakin dengan lembaga siasatan MINDEF dan pihak MINDEF akan berkomunikasi dengan pihak berkuasa New Zealand."

Rizalman menurutnya turut menjalani ujian kesihatan di Pusat Perubatan MINDEF pada 29 Mei untuk menjalani ujian mental dan fizikal. Ujian air kencing dan darah turut dijalankan ke atas suspek. Keputusan ujian kesihatan itu adalah memuaskan.

Rizalman kini masih berada di Hospital Tentera Tuanku Mizan untuk penilaian tahap kesihatan mental dan emosinya.

Pihak berkuasa New Zealand juga bekerjasama dalam mendapatkan bukti yang diperlukan, tambah Anifah.

Menurutnya dalam satu perbincangan pada 12 Mei, pihak New Zealand telah menawarkan alternatif untuk suspek dibawa pulang ke Malaysia dimana suspek bersama keluarganya telah pun dibawa pulang 22 Mei lalu.

Menurut Anifah, PesuruhjayaTinggi Malaysia di New Zealand telah mengadakan perbincangan bersama Timbalan Ketua Protokol dari Kementerian Luar dan Perdagangan New Zeland selain pegawai polis New Zealand mengenai perkara ini.

"MINDEF juga tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas keatas suspek di bawah Akta Angkatan Tentera 1972, jika ia terbukti tanpa sebarang keraguan bahawa tertuduh bertanggungjawab serta telah melakukan kesalahan seperti yang didakwa," katanya.

Tertuduh ditahan oleh polis New Zealand pada 9 Mei 2014 dan dibawa ke mahkamah pada 10 Mei atas tuduhan cubaan merompak serta gangguan seksual ke atas seorang wanita dengan niat merogol.

Identiti suspek sebelum ini dirahsiakan tetapi mahkamah New Zealand hari ini telah menarik balik larangan terbabit selepas menerima desakan dari pihak media.

Tatu atas payudara tunang Keith Foo jadi perhatian

Posted: 30 Jun 2014 11:01 PM PDT

Dia hot dan dia seksi. Okay, rasanya cukup dua perkataan itu untuk menggambarkan aktor kacak Keith Foo. Itu pun sudah cukup membuatkan kakak-kakak dan makcik-makcik 'histeria', kan.

Semuanya gara-gara penangan drama bersiri yang mencetuskan fenomena, Ariana Rose malah akui Keith sendiri sehingga kini ramai peminat tetap memanggilnya dengan nama Tengku Adam Kamil — nama wataknya dalam drama tersebut.

Mempunyai ramai peminat, jejaka kacukan Cina-India ini beruntung dan tambah beruntung apabila dia juga mempunyai seorang teman wanita yang cukup sporting dan selamba. Tak cukup dengan itu, tunangnya juga mempunyai tatu di bahagian atas payudara...seksi tuh!
"Kalau peminat mengurumuni saya, teman wanita saya hanya akan gelak saja. Pada dia, situasi tu kelakar sebab dia tak biasa melihat keadaan itu. Dia tak lah cemburu malah dia akan memberi peluang seketika untuk peminat-peminat bergambar dengan saya. Tapi dia sentiasa berpesan supaya saya bawa diri baik-baik"

"Saya hormati peminat-peminat saya kerana merekalah saya berada hingga ke tahap ini. Kalau boleh saya nak bersalaman dengan setiap orang daripada mereka dan mahu mengucapkan terima kasih atas sokongan mereka terhadap saya," katanya mengulas mengenai situasinya setiap menghadapi peminat fanatik.


Gadis dinoda abang kandung bimbang status kesucian

Posted: 30 Jun 2014 09:01 PM PDT

Gambar hiasan
SAYA gadis berusia 22 tahun. Dilema yang saya hadapi ialah status kesucian saya. Untuk pengetahuan Dang Setia, ketika berusia enam atau tujuh tahun, saya dirogol beberapa kali oleh abang kandung saya. Namun, pada masa itu, saya tidak tahu apa dilakukannya adalah rogol.

Setelah dewasa, baru saya mengerti bahawa itu yang dinamakan rogol tetapi saya merahsiakannya kerana bimbang dan malu.

Pada tahun lalu barulah saya memberitahu ibu saya mengenai perkara ini, namun tiada ada dapat dilakukan kerana perkara itu sudah lama terjadi.

Saya juga tidak menyalahkan abang saya 100 peratus kerana pada waktu itu dia di alam remaja dan mungkin tidak berfikiran matang.

Ibu saya juga terperanjat namun merasakan tidak dapat berbuat apa-apa, dan bagi saya, yang lepas itu biarlah berlalu walaupun kesucian saya dirampas oleh abang kandung.

Dalam pada itu, saya masih menjaga perilaku sebagai gadis, di mana saya tidaklah terlalu sosial. Boleh dikatakan saya mementingkan 'dara' walaupun ia tiada lagi. Saya bagaikan ada dara kerana pegangan saya hanya melakukan seks selepas nikah.

Yang merunsingkan saya adalah teman lelaki atau calon suami pernah beberapa kali bertanya mengenai selaput dara, lalu saya mengatakan tidak pernah melakukan hubungan seks dan hanya akan melakukannya selepas kahwin.

Dia juga pernah meminta saya berterus terang jika mempunyai kisah silam (seperti tiada dara) dan menyatakan akan tetap menerima saya kerana ia kisah silam.

Jika saya tidak berterus terang dan dia mengetahui perkara sebenar, dia pasti tidak memaafkan saya. Dan, jika saya memberitahunya perkara sebenar, saya gusar dia tidak dapat menerimanya.

Seperkara lagi, kesihatan saya tidak sempurna seperti orang lain, dan saya bimbang jika dia tahu hal sebenar nanti, dia akan meninggalkan saya kerana dua sebab ini. Mengenai sakit saya, dia dapat terima dan saya bimbang jika diberitahu hal ini pula dia tidak sanggup menerima saya.

Yang pasti, kalau boleh saya tidak mahu memberitahunya. Saya juga bimbang dia akan memusuhi abang saya jika kami berkahwin kelak. Apa harusnya saya lakukan kerana saya rasa bahawa tidak memberitahu hal sebenar adalah jalan terbaik.

Saya juga bimbang pada malam pertama kami nanti, dia akan persoalkan mengenai dara saya yang sudah tiada, apa harus saya katakan?

Tolong beri buah fikiran kerana saya tidak tahu nak mengadu pada siapa lagi. Sesungguhnya, apa yang terjadi pada saya adalah di luar kehendak saya dan saya tidak bersalah dalam hal ini.

RUNSING
Skudai, Johor


Teringat Dang Setia pada perumpamaan Melayu iaitu 'membungkus api' yang bermaksud menyimpan rahsia yang lambat-laun akan diketahui juga oleh orang.

Dalam konteks saudari, jelas teman lelaki atau calon suami mahu saudari berterus terang dengannya mengenai sebarang kisah 'hitam' sebelum mendirikan rumah tangga.

Buat masa ini, saudari enggan menceritakan pengalaman malang itu kerana khuatir ditinggalkannya. Bagaimanapun, bayangkan apa akan berlaku apabila rahsia itu terbongkar selepas kalian berkahwin kelak.

Dang Setia percaya bala lebih hebat boleh menimpa saudari jika tidak berterus terang dari awal. Pedih ditipu insan tersayang rasanya lebih pilu berbanding pedih menerima kenyataan pahit.

Kalau dia benar-benar menyayangi saudari, insya-Allah dia dapat menerima saudari seadanya, apatah lagi saudari menjadi mangsa keadaan ketika kecil. Cuma, mungkin saudari boleh menyembunyikan identiti perogol itu bagi mengelak persengketaan keluarga.

Pada peringkat awal, mungkin dia sukar menerima kenyataan itu tapi lama-kelamaan dia akan kembali semula ke pangkuan saudari jika cintanya benar-benar kukuh.

Yang penting, saudari terus mengekalkan prinsip mempertahankan 'dara' itu walaupun selaputnya dirobek angkara abang kandung ketika kanak-kanak. Itulah lambang kesucian seorang wanita.

Ingatlah, setiap insan yang hidup di muka bumi Allah ini ada dugaan masing-masing. Anggaplah insiden malang dan tahap kesihatan tidak sempurna itu ujian buat saudari di alam fana ini.

Jadilah individu hebat yang sentiasa berusaha untuk mengatasi masalah dan dugaan hidup, bukan insan lemah yang hanya tahu meratapi dugaan tapi tidak bersyukur apabila beroleh kesenangan.

Sebagai manusia, kita hanya dipinjamkan ke dunia ini dalam tempoh tertentu. Justeru, manfaatkan sepenuhnya tempoh itu untuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat.

Nasihat Dang Setia, lupakan kisah hitam itu dan mulakan hidup baru. Kata orang tua-tua, wanita baik untuk lelaki baik, insya-Allah.

Mungkin saudari boleh mengambil kata-kata itu sebagai azimat untuk membina kehidupan bahagia pada masa depan.


Dang Setia

Isu kemban, Lisa Surihani mohon maaf

Posted: 30 Jun 2014 08:01 PM PDT

Minggu lalu, melalui akaun Facebook beliau Lisa Surihani ada memuat naik beberapa keping gambar beliau di sekitar acara KL Fashion Week 2014 yang pastinya menampilkan fesyen terkini buat tatapan para peminat dunia peragaan dan fesyen.

BACA: Lisa Surihani Berkemban DI KL Fashion Week 2014?

Pakaian Lisa Surihani yang dikenakan menjadi tumpuan ramai peminaty apabila ianya dikatakan menyerupai imej berkemban dan terlalu seksi untuk pelakon itu.

"Sebenarnya kalau tengok betul-betul tak ada sampai saya terus berkemban pun tetapi jika ada pihak yang kurang senang, saya minta maaf," jelas Lisa Surihani kepada Harian Metro apabila diminta mengulas tentang isu ini.

Lisa Surihani turut menambah yang ianya adalah perkara biasa jika penampilan beliau mendapat tentangan peminat dan ada juga antara mereka yang menyokong.

"Apa yang saya boleh kata adalah minta maaf kalau ada yang kurang senang atau tersinggung dengan imej itu tapi saya selesa bekerjasama dengan Alia untuk pakaiannya. Saya cukup terbuka dan okey jika ada yang sokong atau menentang penampilan saya. Itu adalah biasa kalau apa yang kita pakai ada yang suka dan ada yang menentang," tambahnya lagi. (rtky/m)

Lima selebriti Hollywood yang berpuasa di bulan Ramadan

Posted: 30 Jun 2014 07:01 PM PDT

Jutaan muslim di seluruh dunia menunaikan ibadat puasa setiap tahunnya di bulan Ramadan. Tak terkecuali mereka yang bergelar artis di dunia hiburan dunia atau Hollywood.

Antaranya seperti adik perempuan mendiang King of Pop, Michael Jackson hingga legenda petinju dunia Mike Tyson turut menunaikan ibadah puasa.

Dipetik daripada International Business Times, Isnin (30/6/2014), berikut adalah lima selebriti dunia yang menunaikan ibadah puasa Ramadan kali ini.

1. Janet Jackson
Penyanyi yang juga adik kandung kepada mendiang Michael Jackson itu baru memeluk Islam tahun lalu, setelah menikah dengan pengusaha asal Arab, Wissam Al Mana. Secara tidak langsung Ramadan kali ini adalah kali pertama Janet melaksanakan puasa sebagai mualaf. Janet mengakui puasa tidak asing padannya kerana beliau sering berdiet dan menjaga waktu makannya selama bertahun-tahun.

2. Jermaine Jackson
Abang kepada Michael Jackson dan Janet memeluk Islam sejak awal 1989 lagi. Ketika itu, mantan ahli Jackson 5 ini melakukan perjalanan ke Timur Tengah dan akhirnya memutuskan untuk memeluk Islam.

"Setelah memeluk islam, saya merasa seperti dilahirkan kembali," ujarnya.

3. Jemima Khan
Jemima adalah jurnalis internasional berbangsa Yahudi. Beliau memeluk Islam tatkala menikah dengan pengusaha asal Pakistan, Imran Khan, pada 1995.

4. Mike Tyson
Mantan juara dunia tinju kelas heavyweight ini telah memeluk Islam sejak awal 2010 lalu. Setelah melakukan ziarah suci ke Mekah, Arab Saudi, pada Julai 2010, dia menuliskan dalam akaun twitternya. "Aku baru saja meninggalkan kota suci Mekah, di mana aku baru saja diberkati untuk melakukan Umrah... Inshaallah, Allah akan terus memberkatiku untuk terus berada di jalan yang tepat," papar petinju berjuluk Leher Beton ini.

5. Ellen Burstyn
Artis veteran ini dibesarkan dalam keluarga katholik satu ketika dahulu. Namun setelah dewasa dan mengalami pengalaman spiritual, beliau memutuskan untuk memeluk agama Islam dan menjadi seorang muslimah.

"Semangat membuka kebenaran yang hidup pada semua agama," ujarnya.

Diplomat Malaysia Terlibat Kes Seksual Di New Zealand?

Posted: 30 Jun 2014 06:30 PM PDT

Gambar hiasan
PETALING JAYA – Wisma Putra akan mengadakan sidang media pada Selasa bagi menangani "isu penting" ketika seorang pegawai diplomat dilaporkan dituduh melakukan serangan seksual di New Zealand.

Menurut laporan, lelaki yang berusia 30an itu didakwa mengikut seorang wanita berusia 21 tahun dan melakukan serangan ke atasnya pada bulan lepas.

Dia didakwa oleh polis New Zealand kerana merompak dan menyerang dengan cubaan untuk merogol, di mana setiap kesalahan itu membawa kepada hukuman penjara maksimum 10 tahun.

Nama lelaki dan butiran kes itu yang boleh mengenal pasti identitinya telah disembunyikan oleh seorang hakim New Zealand.

Perdana Menteri New Zealand, John Key dilaporkan berkata pada Isnin bahawa "keutamaan paling kuat" adalah lelaki itu berhadapan dengan perbicaraan di negara itu.

Key berkata, majikan pegawai diplomat itu di New Zealand telah disaman oleh para pegawai menunjukkan betapa seriusnya New Zealand melihat situasi itu.

Mahkamah New Zealand kadang-kadang menyembunyikan butiran mereka yang tertuduh dalam jenayah seksual bagi melindungi identiti mangsa.

Dilaporkan bahawa para pegawai New Zealand tidak dapat memberikan alasan berhubung perintah sekatan terhadap kes berkenaan. – Mstar.com.my

(Foto) Meninggal Jatuh Longkang Di Bazar Ramadan

Posted: 30 Jun 2014 06:01 PM PDT

Putrajaya – Seorang kakitangan di Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Muhammad Kamal Salleh Hodin meninggal dunia selepas terhantuk di tebing longkang ketika melompat di longkang besar, untuk ke bazar Ramadan yang terletak di Presint 3, di sini, petang tadi.

Mangsa berusia 34 tahun dan berasal dari Kluang.

Ketika kejadian pada 5.45 petang itu, beliau dikatakan memanjat cerun untuk tapak bazar Ramadan itu dan cuba melompat melalui longkang besar tersebut.

Namun malang menimpa apabila lompatannya gagal dan mangsa terhantuk di tebing longkang.

Polis mengesahkan Muhammad Kamal meninggal dunia di tempat kejadian. – Mynewshub.my

Nasib malang perempuan simpanan suami

Posted: 30 Jun 2014 05:37 PM PDT

Yunnan: Seorang wanita menyimbah petrol dan membakar perempuan simpanan suaminya sebelum cuba membunuh diri.

Kejadian berlaku kelmarin apabila suspek yang hanya dikenali dengan nama keluarganya, Shi, menyimbah mangsa dengan petrol di luar sebuah warung kopi.

Wanita itu mendakwa perempuan simpanan suaminya memaksa dia bercerai.

Rakaman video menunjukkan seorang wanita terbakar dengan bunyi jeritan yang menakutkan.

GAMBAR Shi sebelum cuba membunuh diri.
Mangsa kemudian rebah dan mati di tempat kejadian.

Mayat itu rentung hingga tidak dapat dikenali.

Selepas serangan itu, Shi meminum racun serangga dan cuba mengelar dirinya dengan pisau tetapi berjaya diselamatkan dan dihantar ke hospital.

Menurut pemilik warung itu, Shi datang dengan berpakaian serba hitam dan mengekori mangsa sambil memegang baldi berisi petrol.

Apabila tiba di warung itu, Shi bertanya kepada mangsa: "Adakah kamu yang mendampingi suami saya?"

Tanpa menunggu jawapan daripada mangsa, Shi menyembur serbuk lada ke muka wanita itu dan berlari mengambil baldi berisi petrol lalu, menyimbah wanita berkenaan dan membakarnya.

Piala Dunia: Jerman ranapkan impian Algeria

Posted: 30 Jun 2014 05:14 PM PDT

PEMAIN Jerman, Andre Schuerrle (tiga dari kanan) menjaringkan gol pertama bagi pasukannya pada minit ke-92 menewaskan penjaga gol Algeria, Rais M'Bolhi dalam perlawanan di Stadium Estadio Beira-Rio di Porto Alegre, awal pagi ini. - Foto Reuters
BRASILIA: Satu tandukan daripada Paul Pogba dan gol sendiri Joseph Yobo menceriakan Perancis untuk layak ke suku akhir buat menggapai impian besar ketika jurulatih, Didier Deschamps berulang kali menyebut semangat anak didiknya sama seperti barisan 1998 yang menjuarai Piala Dunia di halaman sendiri.

Skuad bergelar The Bleus itu menewaskan Nigeria 2-0 dalam saingan pusingan kedua di Stadium Nasional Mane Garrincha dengan dua gol hadir pada 11 minit terakhir permainan.

"Kami antara lapan pasukan terbaik dunia yang masih kekal dalam saingan. Kami tidak akan terbawa-bawa dengan pencapaian ini dan akan mengulangi prestasi sama dalam tempoh empat hari lagi," kata Deschamps, awal pagi tadi.

Perancis akan menentang Jerman atau Nigeria dalam saingan suku akhir pada 4 Julai ini di Stadium Maracana, Rio de Janeiro.

Dalam perlawanan itu, Pogba - antara pemain paling menyinar dalam pasukan ketika ini - memecahkan kebuntuan dengan gol pertama pasukan pada minit ke-79 selepas bijak melonjak menanduk masuk bola ke dalam gawang terbuka selepas penjaga gol Nigeria, Vincent Enyeama gagal mendakap bola hasil sepakan sudut.

Ia satu saat kejam buat Enyeama yang sebelum ini menafikan percubaan berbahaya Perancis beberapa kali. Gol kedua Perancis adalah jaringan sendiri pemain pertahanan, Yoko yang tertampan bola selepas dicabar Antoine Griezmann.

"Gol kami datang lewat tetapi semua perlawanan dalam Piala Dunia adalah sukar," kata Deschamps.

Nigeria pulang berundur dengan sorakan daripada penyokong selepas memberikan satu persembahan baik, khasnya berjaya menyekat Perancis menjaringkan sebarang gol pada 45 minit pertama.

"Kami bermain dengan baik tapi tiada nasib dan kalah hari ini (awal pagi tadi)," kata jurulatih Nigeria, Stephen Keshi.

"Keputusan tidak menceritakan persembahan keseluruhan perlawanan ini." - AFP

Piala Dunia: Perancis mara, Nigeria kandas

Posted: 30 Jun 2014 05:01 PM PDT

BRASILIA: Satu tandukan daripada Paul Pogba dan gol sendiri Joseph Yobo menceriakan Perancis untuk layak ke suku akhir buat menggapai impian besar ketika jurulatih, Didier Deschamps berulang kali menyebut semangat anak didiknya sama seperti barisan 1998 yang menjuarai Piala Dunia di halaman sendiri.

Skuad bergelar The Bleus itu menewaskan Nigeria 2-0 dalam saingan pusingan kedua di Stadium Nasional Mane Garrincha dengan dua gol hadir pada 11 minit terakhir permainan.

"Kami antara lapan pasukan terbaik dunia yang masih kekal dalam saingan.Kami tidak akan terbawa-bawa dengan pencapaian ini dan akan mengulangi prestasi sama dalam tempoh empat hari lagi," kata Deschamps, awal pagi tadi.

Perancis akan menentang Jerman atau Nigeria dalam saingan suku akhir pada 4 Julai ini di Stadium Maracana, Rio de Janeiro.

Dalam perlawanan itu, Pogba - antara pemain paling menyinar dalam pasukan ketika ini - memecahkan kebuntuan dengan gol pertama pasukan pada minit ke-79 selepas bijak melonjak menanduk masuk bola ke dalam gawang terbuka selepas penjaga gol Nigeria, Vincent Enyeama gagal mendakap bola hasil sepakan sudut.

Ia satu saat kejam buat Enyeama yang sebelum ini menafikan percubaan berbahaya Perancis beberapa kali. Gol kedua Perancis adalah jaringan sendiri pemain pertahanan, Yoko yang tertampan bola selepas dicabar Antoine Griezmann.

"Gol kami datang lewat tetapi semua perlawanan dalam Piala Dunia adalah sukar," kata Deschamps.

Nigeria pulang berundur dengan sorakan daripada penyokong selepas memberikan satu persembahan baik, khasnya berjaya menyekat Perancis menjaringkan sebarang gol pada 45 minit pertama.

"Kami bermain dengan baik tapi tiada nasib dan kalah hari ini (awal pagi tadi)," kata jurulatih Nigeria, Stephen Keshi. "Keputusan tidak menceritakan persembahan keseluruhan perlawanan ini." - AFP

Kata Pakteh...!!

Posted: 01 Jul 2014 01:32 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Benarkah Dakwaan Exco Kedah cilok projek?

Posted: 30 Jun 2014 09:50 PM PDT

Pakteh terbaca tulisan Mummy Rokiah disini dan terus teringatkan keluhan rakan Pakteh yang juga seorang kontraktor. Keluhan rakan Pakteh hampir 100% sama seperti yang ditulis oleh Mummy Rokiah. Rakan Pakteh bukan mengenali mana2 blogger malah Pakteh yang berstatus blogger cap ayam ni pun dia tak tau kata pandai tulis blog. Jadi pasti bukan rakan Pakteh yang memberi maklumat kepada Mummy Rokiah. Ini bermakna.....kisah ini memang berlegar dikalangan kontraktor dan di kedai-kedai kopi.

Ada baiknya pihak-pihak tertentu/terlibat menyelesaikan masalah ini kerana saya amat pasti, isu n cilok projek-projek kecil sehingga menutup mata pencarian kontraktorG1 dan G2 menyebabkan pemerintahan BN kini dipandang serong. Ini amat tidak bagus untuk MB. Janganlah orang sekeliling yang merosakkan imej MB yang disukai rakyat. 

------sedikit sedutan dari Mummy Rokiah----------------

Rahsia bukan rahsia lagi apabila setiap kedai nasi kandar di daerah dalam Negeri Kedah sudah kedengaran suara-suara bahawa sedang ada satu gerakan mengumpul tanda tangan tanda protes di kalangan usahawan kontraktor kelas marhaen G1 dan G2 terhadap seorang ahli exco Kerajaan Negeri Kedah.
Protes ini  membengkak terhadap exco ini kerana beliau dikatakan telah meraup @ pondoi kesemua pojek-projek kecil hak kontrakotor G1 dan G2 dan mengumpulkan menjadikan satu projek besar yang bernilai jutaan ringgit dan projek itu sebaliknya telah dianugerahkan kepada sebuah kontraktor besar kepunyaan exco tersebut. 
Pemerhati difahamkan kontrator-kontrator kecil dari setiap daerah seluruh negeri Kedah akan berarak berjumpa MB membawa surat petisyen sebagai tanda protes terhadap tindakan tamak exco tersebut dalam sedikit masa ini. 
Jika ini berlaku ia pasti akan mencalarkan integriti kewibawaan kepimpinan Mukhriz Tun Mahathir sebagai MB di Kedah. Dan yang lebih parah lagi ia akan menjejaskan pengaruh Barisan Nasional di Kedah dalam PRU14 kelak dan ketika itu BN akan menangis tidak berlagu. 

Baca seterusnya di blog Mummy Rokiah

Cucu Tok Selampit

Posted: 01 Jul 2014 01:30 PM PDT

Cucu Tok Selampit


@cmlimguaneng Hantar Bunga Kepada Mangsa JE - Rasa Bersalah Ker?

Posted: 01 Jul 2014 07:13 AM PDTAdik Muhammad Ammar Murqish Bin Zulkifli, pelajar tahun 6 Sekolah Rendah Kampung Selamat yang disahkan menghidap virus JE, hari ini mendapat sebakul bunga daripada Ketua Menteri Lim Guan Eng dan isterinya Betty Chan. Apakah kalungan bunga yang dihantar ke Hospital Pantai Pulau Pinang ini atas dasar simpati atau rasa bersalah Ketua Menteri berkenaan yang bertanggungjawab secara tidak langsung ke atas sengsara dan keperitan yang ditanggung oleh Adik Ammar.

Kenapa tidak, di bawah pentadbiran Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang, kandang-kandang babi dibiarkan diternak secara tidak terurus. Lihatlah sahaja bagaimana sistem perparitan dicemari dengan najis dan bahan buangan daripada kandang-kadang babi terbabit? Bagaimana kandang babi boleh diusahakan di depan rumah dan berdekatan jalan? Malah yang lebih penting bagaimana ianya boleh diteruskan dalam keadaan jarak diantara sekolah dan penduduk kampung lain tidak sampai satu atau dua kilometer daripada tempat penternakan?


tun faisal dot com

Posted: 01 Jul 2014 01:28 PM PDT

tun faisal dot com


Denggi, Kekurangan Air & Banjir - Bala yang turun di negeri Selangor?

Posted: 30 Jun 2014 10:42 PM PDT

Mesej mengenai bahaya denggi di Selangor yang sedang disebarkan di pelbagai platform media sosial:-

This message is from Chairman of Assunta Hospital. :
I wish to warn all of you about the latest Dengue cases. I attended a wake yesterday of my friend's son who passed away very suddenly at the age of 48 due to Dengue fever. He was bitten by mosquito while visiting a house in Ampang area. Got fever two days later, admitted to hospital, then next day was in ICU and passed away on early Saturday morning. While at the wake, we learnt that in the next parlour, was a 38 year old young man who also died of Dengue fever. Apparently the current strain of Dengue is very virulent and it will attack the liver and then cause the whole body's organs to shut down. My friend had given the son all the typical Dengue remedies such as porcupine tumour, frog with bitter gourd and papaya leaves extract but to no effect. 
My friend's relatives included a doctor who was from the hospital to which the two patients were admitted and confirmed that the onset of the Dengue and the way it progressed was frightening. So all of you, please check your home and nearby environment and always go out with protection against mosquitoes. 
Please clean up your compound at all parks and your home. Prevention is better than cure....

Duke of UMNO

Posted: 01 Jul 2014 01:09 PM PDT

Duke of UMNO


SAYANG SUNGGUH PAS KAT DAP NOOOO..... HEH!

Posted: 01 Jul 2014 07:16 AM PDT


Dulu, depa sanggup kafirkan UMNO sebab kononnya Tun M tolak hudud. Padahal, yang ditolak tu sebab hudud ciptaan PAS tu "senget sebelah" dan tidak menepati konsep adil dalam Islam...

Sekarang ni, UMNO siap tadah tangan ajak sama-sama bincang untuk laksanakan hudud. Tapi PAS tarik balik pulak.. tak jadi bentang hudud kat Parlimen... konon "tahaluf siyasi".. nak jaga hati DAP dan PKR... Mengamuk sakan jugak la penyokong-penyokong PAS kat Kedah ni...

Tapi, sekarang dah jelas pendirian DAP... Depa tolak hudud secara total... siap hasut MCA dan Gerakan supaya tolak hudud.. sedangkan dua parti komponen tu dah terbuka untuk "mengenali" hudud sebelum beri pendirian.. thanks to UMNO yang beri penerangan sikit kat pemimpin parti komponen...


Cuba baca kat sini apa yang DAP cakap... dua beranak ni memang cuba cabar kesabaran umat Islam time bulan Ramadhan ni...kan? 

Peliknya, PAS masih lagi nak "bersahabat" dengan DAP? Ishhhh... "tahaluf siyasi" jenis apa yang PAS pakai ni? Buat malu umat Islam je la weiii...

Kalau tak malu kat umat Islam pun, PAS patut malu la kat Allah SWT sebab "tidur sebantal" dengan puak DAP ni... dulu kata nak tarbiah DAP... soalnya, siapa yang "kena" tarbiah? DAP tarbiah PAS kotttt..??? Heh!

APA TUN M KATA BILA AKTA HASUTAN NAK DIMANSUHKAN?

Posted: 01 Jul 2014 12:12 AM PDT

Apa akan berlaku jika Akta Hasutan dimansuhkan di Malaysia? Agak-agak akan berlaku huru-hara tak? Rasanya takkan bergaduh ke antara kaum dan agama? Ada tak pihak yang akan sentuh dan burukkan dua perkara sensetif tu..?

Tapi itu la yang puak pembangkang mahu.. depa dok desak Kerajaan supaya mansuhkan Akta Hasutan tu.. Apa pandangan korang?

Tun M dah bersuara mengenai desakan merbahaya puak Pakatan Haram ni...Baca apa yang Tun M kata pasal perkara ni kat bawah...So setuju ke Akta Hasutan dimansuhkan? Pada saya, kalau dimansuhkan akta tu...berkemungkinan besar ada je yang mati, berdarah-darah, putus tangan, putus kaki, pecah mulut, kerat telinga, cungkil biji mata tiap-tiap hari kat Malaysia ni...kan? 

Tak caya? Try la tengok...heh! Huru hara punyaaaa... Puak Pakatan memang suka huru-hara pun..kan? Itu memang hobi masa lapang depa...

KENYATAAN MENTERI BUAT GUAN ENG LEBIH JELES KAT #MUKHRIZMAHATHIR....

Posted: 30 Jun 2014 07:34 PM PDT


Actually, saya tak tau la pasal apa Guan Eng ni jeles sangat kat Mukhriz ni... Dia takut sangat ke kat Mukhriz? Paranoid ke apa? 

Tapi rasanya kalau dia dengar apa yang Menteri ni cakap, mungkin Guan Eng akan jadi lebih risau...

Cuba tengok kat bawah...

 

Menteri tu kata... cuba baca kat sini...

Phobia la Guan Eng lepas ni... Menteri bangsa dia sendiri boleh bersikap rasional.. tapi dia pulak yang terhegeh-hegeh...

Orang nak buat airport baru, dia pun nak jugakkkkk... padahal kat Bayan Lepas tu mana cukup tanah dahhhhhh.... nak tambak pasir? Buang masa ja layan apek tuuuu....heh!

PEJUANG BANGSA

Posted: 01 Jul 2014 11:19 AM PDT

PEJUANG BANGSA


IBUBAPA MURID KOMA KERANA WABAK JE NAK SAMAN MPSP & PENGUSAHA BABI !! @dzainalabidin

Posted: 01 Jul 2014 12:47 AM PDTPENANG CLEANER GREENER ....

itu semua PEMBOHONG    dan terbukti bila hari ini   seorang murid berusia 12 sedang koma akibat dijangkiti virus JE yang dibawa oleh nyamuk berhampiran landang babi di Kg Selamat , Tasek Gelugor .

Merujuk akhbar Berita Harian hari ini , ibu murid berkenaan akan menyaman tauke Babi  & MPSP kerana meluluskan penternakan babi ini hingga  menyebabkan jangkitan virus JE terhadap anaknya .Puak-puak DAP termasuk Guan Eng ternyata hipokrit  kerana  mereka hanya  gila  membantah LYNAS di Pahang  tetapi buat BODOH ladang babi di negeri mereka hingga mengakibatkan virus JE. 

Mengapa kerajaan DAP menerusi MPSP   tidak menutup terus ladang babi di Kg Selamat jika ia merupakan punca penyebaran wabak JE untuk rakyat negeri ini ?? Mangsa terbaru disyaki dijangkiti virus JE ialah seorang murid berusia 12 tahun di Pulau Pinang pada Jumaat lepas, katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur semalam.

Beliau berkata hasil siasatan mendapati mangsa itu terdedah kepada gigitan nyamuk pembawa virus JE semasa menyertai aktiviti perkhemahan di kawasan sekolah, yang terletak berhampiran dengan ladang khinzir, pada 24 hingga 26 April lepas.

Beliau berkata Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang dan Kedah telah menjalankan siasatan kes dan melakukan aktiviti kawalan di sekolah kanak-kanak itu di Seberang Perai Utara, dan kediamannya di Padang Serai, Kedah.

Antara aktiviti kawalan yang dilaksanakan adalah mengesan penduduk dan pelajar jika mempunyai simptom JE, melaksanakan semburan kabus, menghapuskan tempat pembiakan nyamuk dan menjalankan aktiviti pendidikan kesihatan terhadap penduduk di sekitar kediaman, termasuk pelajar di sekolah berkenaan.

Dr Subramaniam berkata tiada penduduk atau pelajar yang mengalami tanda-tanda JE tetapi pemantauan ini tetap akan dilakukan sehingga tiada transmisi jangkitan berlaku.

Justeru, pihak sekolah diminta mendapatkan khidmat nasihat daripada Pejabat Kesihatan Daerah terdekat sebelum mengadakan aktiviti perkhemahan atau aktiviti malam di kawasan sekolah yang terletak dalam lingkungan dua kilometer radius daripada ladang khinzir.

"Pekerja ladang ternakan khinzir dan penduduk yang tinggal berhampiran juga perlu mengambil langkah perlindungan diri dengan mengurangkan aktiviti luar di waktu senja hingga awal pagi, memakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang ketika di luar rumah atau semasa bekerja, serta menggunakan aerosol membunuh nyamuk dewasa terutama pada waktu malam hingga awal pagi," katanya.

Beliau juga menasihatkan sesiapa yang mengalami demam perlu mendapatkan rawatan segera daripada klinik atau hospital berhampiran. - Bernama

LAGI GADIS MELAYU PILIH SERTAI DAP , BAKAL CALON PRU 14 ??

Posted: 30 Jun 2014 10:32 PM PDT


Pastinya ramai ahli-ahli DAP cuak dengan berita di Akhbar Guang Ming Daily, 30 JUN 2014, halaman A7
di mana seorang aktivis SAMM, RARA binti Othman, umur 25 tahun telah menyertai DAP.

Borang kemasukan keahliannya telah diserahkan kepada YB.Lim Lip Eng - Ahli Parlimen DAP Kawasan Segambut. Rara Othman juga pernah aktif dalam Bersih 3.0


.

GPB yakin  Rara Othman akan  mengikut jejak rakannya dalam DAP iaitu Dyana Sofea  menjadi  salah seorang calon yg bakal mewarnai PRU ke 14 yang akan datang.

Kemasukan Rara akan memudahkan lagi percaturan DAP untuk menampilkan lebih ramai calon wanita Melayu yg cantik, bertudung, berpelajaran bagi meraih sokongan pengundi Melayu.

Mereka ternyata tidak berputus asa untuk  mencari seramai boleh wanita Melayu cantik untuk bersama DAP  bukannya PKR mahupun PAS .

Ia juga sekaligus mengetepikan pemimpin lama   ultra kiasu DAP  yang mengimpikan untuk  menjadi calon di PRU akan datang  seperti mana mereka meletakkan Dyana Sofea di Teluk Intan .


Mengapa Rara pilih DAP bukannya PKR ? 

Itu yang  menjadi  tanda tanya kerana beliau telah lama  diasuh dan didoktrin SAMM & PKR  tetapi kenapa  memilih DAP .   Kenapa tidak sertai Srikandi PKR ??

Adakah DAP menawarkan sesuatu seperti  jawatan seperti mana dinikamti Dyana Sofea sebagai Setiausaha kepada Kit Siang ?
DEKAN UM & PENGARAH UMCEDEL TAK DISAMBUNG KONTRAK BUKTIKAN JAWATAN TAK KEBAL

Posted: 30 Jun 2014 09:56 PM PDTKeputusan Universiti Malaya dan Kerajaan untuk tidak menyambung kontrak Prof Datuk Dr Mohamad Radzuan Othman sebagai pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) dan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial adalah merupakan hak preogratif dan pentadbiran.

Ia bukan hak pelajar, tenaga akademik mahu pun mana-mana pemimpin parti politik atau mana-mana media massa. Justeru walau apa pun yang alasan atau sebab tindakan tersebut ia adalah hak majikan yang mencari sumber kewangan bagi membayar gaji mereka dan menyediakan pelbagai kemudahan bagi kakitangan akademik.Jawatan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial adalah jawatan yang dilantik secara kotrak selama dua tahun. Kita akan dapati setiap 2-4 tahun Fakulti akan menerima penjawat yang baru. Malah ada beberapa tenaga akademik yang sudah dilantik sebagai Dekan beberapa kali secara berselang seli dengan profesor lain. Justeru, apa masalah apabila Universiti Malaya mahu melantik Profesor lain sebagai Dekan Fakulti?
Sebagai Pengarah UMCedel, Prof Radzuan juga tidak boleh selama-lamanya kekal di situ. Sungguhpun beliau adalah pengasas, bukan bermakna UMcedel milik peribadi beliau.

Prof Khoo Kay Khim merupakan pengasas Pusat Sains Sukan Universiti Malaya. Bagaimanapun beliau tidak menjadi pengarah seumur hidup. Jika tidak silap saya beliau hanya pengarah selama sepenggal sebelum diganti oleh orang lain.

Soal perlantikan jawatan ia adalah hak Universiti dan kerajaan yang membiayai pengurusan Universiti.
Pada April tahun lalu, portal ini mendedahkan bahawa kemungkinan hasil Kaji selidik Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL), merupakan satu perancangan licik oleh Pengarahnya yang juga merupakan sahabat baik Anwar Ibrahim.

Pada Februari 2014, Datuk Zaid Ibrahim juga membuat sidang akhbar mendakwa pengarah UMcedel di bawah pengaruh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Zaid mendakwa kajian oleh Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) ke atas persepsi umum dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Kajang (PRK Kajang) dipengaruhi oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Menurut Zaid, Anwar mempunyai pengaruh dalam tinjauan Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) berkaitan Kajang yang menghasilkan dapatan positif padanya.
Dakwa Zaid, ketika Lee Chin Cheh berundur sebagai anggota DUN – sekali gus memaksa pilihan raya kecil – Anwar mendapatkan Mohammad Redzuan Othman bagi menjalankan tinjauan segera.n
"Redzuan pengarah Umcedel. Beliau juga kawan Anwar ketika zaman Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim)," kata Zaid dalam blognya hari ini.
"Tidak mengejutkan, tinjauan Umcedel mendapati majoriti pengundi Kajang setuju bahawa pilihan raya kecil tidak membazirkan wang rakyat.
Pada Februari 2014 juga, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Kahlid Ibrahim, menyelar UMcedel sebagai satu pusat yang digunakan untuk memutar-belit keinginan rakyat.
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menyelar kaji selidik Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCedel) bahawa keputusan tersebut hanyalah digunakan sebagai maklumat utama untuk memutar-belitkan keingginan rakyat.
Kajian mengenai wajarkah PRK DUN Kajang diadakan atau tidak menampakkan keputusannya menyebelahi kepada Ketua Umum Pembanggkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Kajian dijalankan terhadap 576 responden daripada 38,965 pengundi berdaftar di Kajang yang menampakkan hasil sebanyak 59% mengatakan YA, PRK itu wajar dilakukan berbanding hanya 17% sahaja mengatakan tidak dan 24% lain adalah tidak pasti.
Justeru, tindakan Universiti Malaya tidak menyambung kontrak beliau bukanlah isu besar kerana kredebiliti beliau sendiri menjadi pertikaian.


Mungkin sebab itu juga yang terlebih sudu dari kuah bukan tuan punya tubuh badan tetapi pihak lain yang mahu mengambil kesempatan. - MYKMU.NET-
UM NAFI CAMPUR TANGAN POLITIK 


Universiti Malaya dalam kenyataan petang tadi menafikan Professor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman yang tidak dilanjutkan pelantikannya sebagai Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial kerana campur tangan politik.Malah universiti tertua itu memaklumkan Redzuan tidak dilanjutkan sebagai Dekan fakukti itu merupakan proses biasa yang pernah diamalkan sebelum ini.

"Bertentangan dengan laporan berita,keputusan tidak melanjutkan tempoh Redzuan itu adalah berdasarkan proses pengundian yang demokratik dan telus, dijalankan mengikut Perlembagaan Universiti Malaya 2010.

"Perlembagaan menyatakan Naib Canselor hendaklah melantik seorang dekan/pengarah daripada tiga calon disenarai pendek yang menerima markah tertinggi.

"Pengundian diadakan di antara 10 dan 12 Jun dan temubual diadakan dengan tiga calon antara 17 Jun dan 20," kata UM dalam kenyataan itu, lapor The Malaysian Insider.

Selain Redzuan, dua lagi calon yang disenarai pendek untuk menjawat jawatan dekan fakulti itu, iaitu Profesor Dr Md Sidin Ahmad dan Profesor Datuk Dr Azizan Abu Samah.

"Selepas perbincangan yang panjang, pihak pengurusan memutuskan untuk melantik Md Sidin sebagai dekan baru untuk Fakulti Sastera dan Sains Sosial," kata UM sambil menambah bahawa ia mengambil kira tempoh persaraan Redzuan yang dijangka tahun depan dan untuk memberi peluang kepada Md Sidin untuk membiasakan dirinya dengan peranan baharunya itu.

"UM menekankan bahawa amalan pengundian ini adalah satu proses biasa untuk memilih dekan bagi penggal akan datang selepas tempoh perkhidmatan mereka tamat pada 30 Jun."."

The Malaysian Insider sebelum ini membuat laporan yang agak mengelirukan apabila mencampuradukkan jawatan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial dan Pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMcedel) yang sebelum ini kedua-duanya disandang oleh Redzuan.

Hakikatnya, jawatan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial dan UMcedel adalah dua institusi yang berbeza.

Menurut sumber, jika benar Kementerian Pendidikan tidak berpuas hati dengan UMcedel yang dikatakan condong kepada pembangkang, kenapa baru sekarang kerajaan mencadangkan Redzuan meninggalkan jawatan itu.

Sumber itu memaklumkan Redzuan sengaja membangkitkan isu UMcedel untuk menutup segala kelemahannya berkaitan dengan kajian yang berat sebelah semasa Pilihanraya Umum ke-13 (PRU 13) yang memberi gambaran seolah-olah pakatan pembangkang berjaya menawan Putrajaya pada PRU itu - AIDC

Keris Pusaka Melayu

Posted: 01 Jul 2014 11:12 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Selepas UM, CEO Petronas Ikut Giliran ?

Posted: 01 Jul 2014 09:33 AM PDT

umcdel.jpg

Penulis ingin memetik kenyataan oleh UM mengenai Dekan UMCEDEL, yang tempoh perkhidmatan Professor Datuk Dr Mohammed Redzuan Othman tidak dilanjutkan berikutan proses pengundian yang telus.
prof+dr+redzuan.jpg

UM menafikan ada campurtangan politik khasnya Kementerian Pendidikan Malaysia untuk menyingkir Dekan berkenaan.

UMCDEL, menurut Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Dahalan Rahman, banyak melakukan survey dan rumusan yang pro pembangkang manakala penyelidikan mereka banyak meragukan.

Pada penulis. Alhamdulilah Professor Datuk Dr Mohammad Redzuan di `tidak lanjutkan perkhidmatan’. Penulis lebih suka perkataan `di singkirkan’ atau `dipecat’ dari UM kerana itu lah hakikatnya. Sesiapa yang berani dan telus, boleh menerima pemecatannya. Apa ada kisah, Anwar Ibrahim boleh atur Professor kerja di Amerika Syarikat atau negara luar. Anggaplah ia ketentuan Allah.

saifuddin+dan+dr+redzuan.jpg

Syukur juga, seorang lagi bekas Ahli MT, Datuk Saifuddin Abdullah yang menjadi Felo Penyelidik Kanan turut meletakkan jawatan. Kurang semak sikit UM.

Penulis mengucapkan BRAVO kepada pengurusan UM dan Kementerian Pendidikan kerana berani bertindak keatas anggota pekerjanya. Penulis anggap ia sesuatu `Ops Daulat’ di dalam institusi pendidikan negara.
ts+shamsul.jpg

Penulis sedang menunggu Jabatan Perdana Menteri atau Kementerian Kewangan melaksanakan proses pemecatan Presiden PETRONAS, Tan Sri Shamsul Azhar Abbas, yang diberitakan mengaku ahli PKR Cabang Shah Alam.

Kementerian Kewangan ada kepahlawanan ke?

Read more: http://jkkk-kotasarangsemut.blogspot.com/2014/07/presiden-petronas-ahli-pkr.html#ixzz36CRVzQC1


IPOHMALAY

Posted: 01 Jul 2014 09:36 AM PDT

IPOHMALAY


Pertubuhan politik dibiayai gangster

Posted: 30 Jun 2014 05:17 PM PDT

Tahukah anda parti mana? Di negeri manakah kedapatan pusat-pusat maksiat yang tumbuh mekar. Wakil dari parti manakah yang membunuh usahawati dan 3 orang lagi lalu membakar mereka? Itulah puak-puak sial yang masih disokong oleh Melayu-Melayu gelap hati.
Siasat dakwaan pertubuhan politik dibiayai gengster

KUALA LUMPUR 30 Jun - Pihak berkuasa diminta menyiasat tentang kesahihan desas-desus yang mendakwa pertubuhan politik tertentu menerima dana daripada kumpulan-kumpulan gengster.

Senator Datuk Dr. Lucas Umbul (gambar) berkata, sumber kewangan kumpulan-kumpulan gengster terbabit diperoleh daripada kegiatan jenayah seperti peras ugut, samun, pelacuran, perjudian dan pengedaran dadah.

"Sebagai balasan, mungkin ahli kumpulan gengster ini beroleh imbuhan di atas sokongan mereka dengan memperoleh lesen pusat perjudian dan sebagainya," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (Pindaan) 2013 dalam sidang Dewan Negara, hari ini.

Sementara itu, beliau memberitahu, terdapat pelbagai kaedah digunakan oleh penjenayah untuk melindungi kegiatan pengubahan wang haram.

Lucas menambah, kaedah-kaedah yang digunakan termasuk skim cepat kaya, pengambilalihan koperasi yang bermasalah, pembiayaan projek, pembelian saham dan insurans serta pinjaman wang berlesen dan haram.

"Mereka juga berselindung di sebalik kegiatan pengurup wang asing, perniagaan besar dan perdagangan komoditi," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan mencari kaedah yang berkesan bagi mengesan taktik licik yang digunakan oleh penjenayah untuk melakukan kegiatan pengubahan wang haram.Artikel Penuh: UTUSAN 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Dd i n b u n g a

Posted: 01 Jul 2014 07:23 AM PDT

Dd i n b u n g a


MALAYSIA DIJADIKAN IDOLA OLEH NEGARA POLAND

Posted: 01 Jul 2014 01:13 AM PDT

MESYUARAT BERSAMA MENTERI KEWANGAN POLAND

MESYUARAT BERSAMA CEO STOCK EXCHANGE POLAND

UCAPAN MENTERI KEWANGAN POLAND

MENTERI KEWANGAN KEDUA, DS AHMAD HUSNI MENYAMPAIKAN UCAPTAMA

WAKIL NEGARA NEGARA EROPAH YANG HADIR

DS AHMAD HUSNI DI TEMUBUAL OLEH WARTAWAN POLAND

PADA 23 HINGGA 25 JUN 2014 MENTERI KEWANGAN KEDUA MALAYSIA TELAH DIJEMPUT KHAS OLEH MENTERI KEWANGAN POLAND HRH WLODZIMIERZ KARPINSKI BAGI MENYAMPAIKAN UCAPTAMA DIDALAM EUROPEAN FINANCIAL CONGRESS YANG DIADAKAN DI SOPOT POLAND SEBUAH BANDARAYA PELABUHAN YANG TERKEMUKA DI POLAND.


YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH, MENTERI KEWANGAN KEDUA MALAYSIA TELAH HADIR DAN MENYAMPAIKAN KAN UCAPTAMA YANG MENYENTUH MENGENAI PENGALAMAN DAN KEJAYAAN MALAYSIA SEPANJANG PENUBUHAN DANA PEMBANGUNAN CAPITAL MARKET DI MALAYSIA.

SEBELUM PADA ITU YB DS AHMAD HUSNI TELAH DIJEMPUT MENGHADIRI MESYUARAT BERSAMA MENTERI KEWANGAN YANG TURUT DIHADIRI OELH TIMBALAN MENTERI KEWANGAN POLAND, YANG BANYAK MEMUJI KEJAYAAN MALAYSIA DAN INGIN MENCONTOHI MALAYSIA DALAM MEMBANGUNKAN EKONOMI DAN MENWUJUDKAN BANYAK DANA - DANA PEMBANGUNAN UNTUK RAKYAT DAN NEGARA. YB DS AHMAD HUSNI MEMPELAWA KERAJAAN POLAND UNTUK DATANG KE MALAYSIA DAN KERAJAAN MALAYSIA BERSEDIA UNTUK BERKONGSI PENGALAMAN.

MESYUARAT SETERUSNYA BERSAMA DENGAN CEO STOCK EXCHANGE POLAND YANG BANYAK MENUMPUKAN KEJAYAAN BURSA SAHAM MALAYSIA TERUTAMA PENUBUHAN DANA PEMBANGUNAN CAPITAL MARKET MALAYSIA YANG DIANGGAP OLEH POLAND AMAT BERJAYA.

EN. SUHAIMI DIN, PEGAWAI TUGAS - TUGAS KHAS MENTERI KEWANGAN KEDUA TURUT SERTA DELEGASI KE POLAND

RUMUSAN ADMIN
AMAT BANGGA SEBAGAI ANAK MALAYSIA APABILA SEBUAH NEGARA EROPAH YANG DIKENALI SEBAGAI NEGARA MAJU TETAPI AKIBAT DARIPADA KRISIS EKONOMI DUNIA BARU BARU INI NEGARA NEGARA EROPAH BANYAK YANG TERKENA TEMPIASNYA DAN MALAYSIA BERJAYA MENGELAK DARI TERKENA TEMPIAS DAN BERDIRI TEGUH DARIPADA KEBANYAKAN NEGARA DI ASIA YANG MERUDUM EKONOMI MEREKA.
SEBAB ITU LAH MALAYSIA MENJADI IDOLA DAN RUJUKAN OLEH NEGARA NEGARA SEPERTI POLAND DAN INI AMAT MEMBANGGAKAN APABILA MELIHAT SEORANG MENTERI KEWANGAN KEDUA DARI MALAYSIA YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH BERDIRI DI PENTAS EROPAH DAN MENYAMPAIKAN UCAPAN MENCERITAKAN DENGAN MEGAH KEJAYAAN MALAYSIA DI PENTAS DUNIA YANG DIHADIRI OLEH SEMUA WAKIL WAKIL KERAJAAN KESATUAN EROPAH MENDENGAR DAN MENCATIT DENGAN TEKUN SEKALI.

YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH MENGATAKAN TIADA NEGARA DI DUNIA YANG BERJAYA MEWUJUDKAN BERBAGAI DANA UNTUK RAKYAT SEPERTI KWSP, ASB DAN SEANGKATANNYA, TABUNG HAJI, DAN DANA - DANA LAIN LAGI KECUALI MALAYSIA. BEGITU BANGGA SAYA SEBAGAI ANAK MALAYSIA DAN ANAK MELAYU


Comments (0)