Pengikut

Pakatan Rakyat

Posted by Unknown | | Posted on 3:24 PTG

sumber :-

Pakatan Rakyat


DIALOG RAKYAT

Posted: 12 May 2014 03:18 PM PDT

Ahmad Said letak jawatan, Razif MB baru Terengganu

Posted: 12 May 2014 04:09 AM PDT

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said (gambar) sah meletakkan jawatannya sebagai ketua eksekutif negeri itu dan digantikan dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Razif Abdul Rahman berkuat kuasa hari ini kata Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, seperti dilaporkan The Star.

Perubahan jawatan menteri besar di Terengganu timbul selepas Ahmad Said menandatangani surat persetujuan beliau akan memegang jawatan itu hanya selama setahun selepas Barisan Nasional (BN) menang tipis pada Pilihan Raya Umum 13 (PRU13).

BN hanya memenangi 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), manakala 15 kerusi dimenangi Pakatan Rakyat (PR) yang berjaya memenangi separuh daripada lapan kerusi Parlimen

Penangguhan Hudud...Kejayaan Fasa Pertama UMNO Terhadap PAS

Posted: 12 May 2014 04:05 AM PDT

shahbudindotcom

Pas akhirnya mengambil keputusan menangguhkan pembentangan usul persendirian mengenai hudud yang dijangka akan dilakukan pada sidang Parlimen Jun depan. Presiden Pas, Haji Hadi Awang dalam kenyataan yang diumumkan oleh timbalannya, Mohamad Sabu menjelaskan, penangguhan itu dibuat bagi memberi laluan kepada jawatankuasa teknikal yang telah dipersetujui penubuhannya untuk memberi saranan dan mengemukakan cadangan lanjut mengenainya.

Terserah kepada jawatankuasa teknikal yang akan berbincang dengan kerajaan Kelantan dan Pusat, tambah Mohamad Sabu lagi.

Ketika isu hudud panas dengan hasrat Pas membentangkan usul persendirian, UMNO dan kerajaan Pusat melalui Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin telah mencadangkan agar ditubuhkan sebuah jawatankuasa bersama bagi mengkaji perlaksanaan hukum Islam itu. Ia kemudian disusuli dengan kunjungan Jamil Khir Baharom keatas Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah dan seterusnya mengumumkan persetujuan penubuhan jawatankuasa teknikal itu.

Walaupun bersangka baik dengan kesungguhhan Pas mahu melaksanakan hukum Islam itu, blog ini beberapa hari lalu telah meramalkan bahawa usul hudud ini bakal ditangguhkah sekali lagi berikutan sikap Pas yang mulai terperangkap dengan permainan UMNO mengenainya.

Cadangan penubuhan jawatankuasa teknikal itu, walaupun niatnya baik, tetapi ianya lebih dipercayai merupakan permainan licik UMNO untuk melengah-lengahkan, bermain dengan masa dan seterusnya menangguhkan perlaksanaan hukum hudud itu.

Ini kerana UMNO bukanlah serius sangat terhadap hukum Islam itu, malah Perdana Menteri, Najib Razak sendiri yang beberapa tahun lalu menolak perlaksanaan hukum hudud, baru-baru ini pula menyatakan banyak perkara perlu dihalusi dan diteliti sebelum hukum itu mahu dilaksanakan.

Dalam masa yang sama, bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad yang masih berpengaruh dan kadangkala ditakuti oleh kebanyakan pemimpin UMNO, masih keras menolak perlaksanaan hukum itu.

Penolakan nyata UMNO terhadap hudud juga terserlah apabila DUN Negeri Terengganu yang dikuasai oleh UMNO baru-baru ini turut menolak untuk melaksanakan hukum tersebut.

Rakan karib UMNO dalam BN iaitu MCA dan Gerakan pula terang-terang menolak hudud. Mereka bukan saja mengancam akan mengadakan kempen bantahan, memungut tandatangan, menyediakan 100 peguam, bahkan mengugut mahu meninggalkan BN jika UMNO memberi sokongan kepada usul hudud yang mahu dibawa oleh Pas.

Sebagai parti yang disokong oleh orang Melayu dan Islam, terutama di luar bandar, UMNO cuba berselindung di sebalik pelbagai hujah dan alasan untuk tidak menolak bulat-bulat hudud kerana bimbangkan kehilangan sokongan melayu dan Islam dengan pendiriannya menolak hudud yang memberi gambaran tidak Islamik. Penubuhan jawatankuasa teknikal bersama adalah untuk menjadikan Pas bergantung kepada UMNO bagi melaksanakannya.

Di sebalik mencadangkan menubuhkan jawatankuasa bersama, UMNO juga sehingga ini belum memberi kata putus sama ada mahu menyokong atau menentang usul itu. Ini ditambah dengan ugutan MCA, ancaman Gerakan dan gertakan Mahathir - tindakan UMNO dan kerajaan Pusat seolah-olah menyokong usul hudud ini memang boleh diragui.

Kini, sebagaimana yang dijangka, setelah sekian lama berlarutan di media dan banyak pemimpin kedua-dua belah pihak juga sudah mengulas mengenai hudud itu, Pas akhirnya mengambil keputusan menangguhkannya bagi memberi kuasa kepada jawatankuasa teknikal memainkan peranannya. Tetapi tidak pula diberitahu sehingga bila?

Apa yang mengharukan, siapa anggota jawatankuasa teknikal ini, berapa lama tempoh diberikan untuk memberikan saranan dan sebagainya belum pun diumumkan lagi. Tetapi Pas sudah pun mengalah kepada jawatankuasa itu.

Dengan pelbagai isu dan masalah yang melanda negara sekarang ini, bolehkah kita mengharapkan jawatankuasa teknikal ini dapat menjalankan tugasnya dalam tempoh enam bulan atau setahun dari sekarang? Atau mungkinkah ia nanti akan memakan masa selama tiga tahun, lima tahun atau sepuluh tahun?

Bolehkah juga kita yakin jawatankuasa teknikal ini mampu menyelesaikan tugasnya sebelum PRU 14 empat tahun lagi?

Apa yang nyata, dengan pengumuman penangguhan ini, isu hudud ini akan reda dalam jangka masa yang sukar diramalkan. Mungkin juga ia tidak dibangkitkan lagi sehingga pilihahraya akan datang. Walaupun ada baiknya kerana ia akan menyebabkan hudud tidak lagi dihina dan diperlekeh dengan pelbagai andaian serta syak wasangka oleh bukan Islam, harapan umat Islam seluruhnya ialah agar ia tidak ditangguhkan untuk tempoh yang terlalu lama atau selama-lamanya.

UMNO dan kerajaan Pusat tentulah lega dengan kejayaan mereka berjaya membuatkan Pas menangguhkan pembentangan usul hudud itu. Ia adalah kejayaan fasa pertama melalui sikap berbaik-baik dan mencadangkan penubuhan jawatankuasa teknikal itu. Penangguhan ini akan membuatkan keretakan UMNO dengan MCA dan Gerakan dapat dipulihkan serta imejnya di mata penganut Islam tidak terjejas.

Setelah MCA mengumumkan tidak bertanding di Bukit Gelugor tetapi Gerakan ghairah mahu meletakkan calonnnya di Teluk Intan, pilihanraya kecil ini akan menjadi medan UMNO merapatkan semula hubunngannya dengan rakan-rakan komponennya tanpa dibayangi oleh isu hudud yang mungkin menghantuinya.

Tanpa diketahui bila isu hudud ini akan bangkit kembali atau sama ada Mursyidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat sempat melihat ianya menjadi kenyataan sebelum menutup matanya, kesediaan Pas berjinak-jinak dengan UMNO serta kerajaan Pusat dan kemudian akur kepada jawatankuasa teknikal, jelas suatu kesilapan.

Setelah beberapa kali diperdaya, UMNO sekali lagi berjaya memperdaya Pas atau dalam ertikata lain Pas juga membenarkan dirinya diperdaya. Percayalah, jika masih bergantung kepada UMNO, sampai bila pun hudud ini tidak akan berjaya.

Ramkarpal yakin menang majoriti lebih besar

Posted: 12 May 2014 03:53 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

Kepimpinan DAP berikrar bekerja keras dalam pilihan raya kecil Bukit Gelugor dan tidak akan mengambil mudah berdepan tiga calon bebas yang mencuba nasib di kawasan itu kali ini.

Walaupun begitu, calon mereka Ramkarpal Singh sendiri yakin akan mendapat undi majoriti lebih tinggi berbanding mendiang bapanya Karpal Singh.

Jangkaan itu dibuat ekoran sokongan pengundi dan sekutu DAP dalam Pakatan Rakyat.

"Kesemua anggota Pakatan jangka menang. Saya tidak nampak kenapa tidak (untuk tambahkan majoriti)," katanya dalam sidang media di Dewan Sri Pinang, tempat penamaan calon berlangsung hari ini.

Selain Ramkarpal, tiga lagi calon akan bersaing dalam pilihan raya kecil itu, iaitu, pemimpin Parti Cinta Malaysia (PCM) Huan Cheng Guan dan dua calon bebas Mohamed Nabi Bux dan Abu Backer Sidek Mohammad Zan.

Pilihan raya itu diadakan ekoran kematian penyandangnya Karpal Singh akibat kemalangan jalan raya.

DAP memang selesa dalam pilihan raya umum lalu dengan majoriti lebih 40,000 undi.

Ikhlas buat laporan polis terhadap Pengarah Imigresen NS

Posted: 12 May 2014 03:50 AM PDT

Pengarah Imigresen Negeri Sembilan telah gagal dan cuai melaksanakan tugas sebagai penjawat awam.

Ikhlas buat laporan polis

SEREMBAN: Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas), Mohd Ridzuan Abdullah hari ini membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Polis Seremban terhadap Pengarah Imigresen Negeri Sembilan, Faizal Fazri Omar.

Dalam laporan polis tersebut Mohd Ridzuan berkata Faizal Fazri selaku Pengarah Imigresen Negeri Sembilan telah gagal dan cuai melaksanakan tugas sebagai penjawat awam dalam menangani isu pendatang asing yang telah melanggar Akta Imigresen.

Mohd Ridzuan berkata disebabkan itu telah wujud peniaga-peniaga warga asing haram yang berani melanggar peraturan kerajaan.

"Mereka (peniaga warga asing haram) menyekat periuk nasi peniaga tempatan khususnya peniaga Melayu. Duit hasil perniagaan mereka kirim ke negara asal melalui money changer tanpa membayar cukai perniagaan (Lembaga Hasil Dalam Negeri)

"Rasuah melibatkan penjawat awam berkenaan dan penambahan kerakyatan pendatang asing.
"Pasar malam, Uptown, Bazaar Ramadhan, kawasan kampung dan bandar telah dimonopoli.
"Terlibat dengan gejala sosial, kongsi gelap, jenayah kekerasan dan harta benda awam.

"Kewujudan MyKad dan Passport Antarabangsa klon dan membawa penyakit merbahaya," katanya.

Mohd Ridzuan menambah, pada 5 Mei, 2014, Ikhlas telah membuat sidang media berkenaan isu warga asing haram dan mendesak pihak imigresen untuk membuat tangkapan.

"Pada hari yang sama pihak Imigresen telah membuat tangkapan seramai 40 warga asing yang berniaga dan menyalahi undang-undang Imigresen.

Mohd Ridzuan Abdullah"Ini menunjukkan bukti yang amat jelas bahawa kenyataan sidang media Ikhlas adalah benar. Oleh itu Pengarah Imigresen Negeri Sembilan harus diambil tindakan tatatertib.

"Saya juga mohon Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) membatalkan lesen peniaga 'Ali Baba' bagi mengelakkan rasuah.

"Ikhlas beri tempoh satu bulan dari tarikh laporan polis ini dibuat kepada jabatan-jabatan berkaitan untuk mengambil tindakan," ujar beliau.
Mohd Ridzuan meminta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (SIAP) melakukan pemantauan.

"Tujuan laporan polis ini adalah untuk tindakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi; Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kassim; Ketua Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan untuk rujukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," jelas Mohd Ridzuan

Abdullah Sani nyaris ditumbuk ahli PKR

Posted: 12 May 2014 03:47 AM PDT


Abdullah Sani (tengah) dan isteri terpaksa bergegas keluar dari dewan selepas berlaku insiden baling kerusi dan meja.
KUALA LANGAT - Calon Ketua Cabang PKR Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid, nyaris ditumbuk sekumpulan ahli PKR yang mencetuskan provokasi di dewan selepas beliau masuk untuk mengemukakan bantahan terhadap pengundian yang didakwa tidak telus, semalam.

Kejadian kira-kira jam 4.45 petang itu menyaksikan sekumpulan lelaki membaling kerusi dan meja menyebabkan kertas undi berselerak.

Kekecohan tidak berhenti di dalam dewan, malah sehingga  ke luar apabila sekumpulan penyokong menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Abdullah Sani.

Abdullah Sani, yang juga Ahli Parlimen Kuala Langat, ditemani isterinya, Faizah Arifin, terpaksa berlari ke arah kenderaan mereka untuk menyelamatkan diri apabila dikejar sekumpulan lelaki.

Lebih memburukkan keadaan apabila berlaku tumbuk-menumbuk antara dua kumpulan terbabit sehingga mencetuskan pergelutan dan tolak-menolak sesama mereka di luar dewan.

Abdullah Sani memaklumkan, beliau membuat laporan di Balai Polis Telok Panglima Garang berhubung apa yang didakwa pemilihan tidak telus itu.

Sementara itu, calon Ketua Cabang PKR Kuala Langat, N Radha Krishna berkata, beliau kecewa dengan insiden yang berlaku itu dan ia menjejaskan bilangan mereka yang mengundi.

Beliau mendakwa nyaris dipukul sekumpulan lelaki kejadian tumbuk-menumbuk itu berlaku.

"Bagi saya tindakan ini tidak profesional kerana menimbulkan imej negatif kepada parti.

"Saya akan buat sidang media esok (hari ini) berhubung dengan kekacauan yang berlaku tadi (semalam)," katanya, yang turut membuat laporan polis berhubung insiden tersebut.

Dilema SRA: Kapasiti 900, murid lebih 1,200

Posted: 12 May 2014 03:45 AM PDT


Keadaan dalam kelas dipenuhi pelajar dengan jumlah melebihi kapasiti dalam kelas yang sepatutnya.
 

DENGAN jumlah murid  1,244 orang, sedangkan kapasiti sepatutnya hanya kira-kira 900 murid, Sekolah Rendah Agama (SRA) Al-Khawarizmi, Pantai Dalam di sini, berdepan dengan kesesakan murid ditambah permintaan semakin bertambah menyebabkan satu-satu bilik darjah itu melebihi kapasiti yang sepatutnya.

Mengambil contoh bagi murid darjah lima, lebih 200 murid direkodkan, namun kelas yang diperuntukkan hanya empat menyebabkan setiap satunya mempunyai jumlah murid yang ramai lebih-lebih lagi pada sesi petang.

Sekolah ini menjadi satu-satunya SRA di kawasan Pantai Dalam setelah dua sekolah lain, iaitu di Kampung Kerinchi dan Masjid Ar-Rahman, Universiti Malaya, ditutup dan pelajarnya dipindahkan ke SRA ini.

Sumber Jabatan Agama Islam, berkata, kesesakan di situ dikenal pasti berlaku sejak 2009 lagi sejak penutupan SRA di Kampung Kerinchi.

Keberadaan murid sehingga lebih 40 orang dalam satu-satu bilik darjah tidak dapat dielakkan meskipun kapasiti sepatutnya hanya sekitar 35 orang bagi memastikan sesi pembelajaran yang lebih baik.

Ketika tinjauan Sinar Harian, mendapati kebanyakan kelas mempunyai bilangan murid yang ramai sehingga kerusi dan meja disusun sehingga ke belakang.

Meskipun begitu, ruang kelas yang agak besar membuatkan keadaan masih lagi tersusun, dan setiap murid masih mempunyai meja sendiri tanpa perlu dikongsi.

Secara kebetulan kebanyakan murid tahun lima terlibat dengan aktiviti di sekolah kebangsaan masing-masing, kehadiran murid agak kurang namun setiap kelas masih kelihatan 'penuh', menggambarkan kesesakan yang berlaku jika semua murid hadir.

[WASPADA] Kereta Myvinya Dilarikan Orang Selepas Tukar Tayar

Posted: 12 May 2014 03:43 AM PDT

KELAB GREENBOC


Kereta dilarikan selepas tukar tayar

PUCHONG – Malang bertimpa-timpa! Itu yang berlaku kepada seorang peniaga apabila kereta miliknya dilarikan dua lelaki selepas dia selesai menukar salah satu tayar kenderaan yang bocor sebelum itu.

Mangsa, Shafie Salleh, 48, berkata, dia tidak menyangka kejadian malang itu berlaku sejurus dia berhempas pulas seorang diri menukar tayar keretanya yang kempis ketika dalam perjalanan dari Padang Jawa ke Puchong Perdana.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 pagi semalam, Shafie mendakwa sebelum itu melalui Plaza Tol Puchong Barat sebelum menyedari sesuatu tidak kena pada tayar Myvi yang dipandu.

Sebaik selesai menukar tayar dan mahu menutup but kereta, dia didatangi dua lelaki bersenjatakan parang menaiki sebuah motosikal.

Seorang daripada suspek terus mendekatinya seolah-olah mahu menetak lehernya menyebabkan Shafie melarikan diri ke arah pondok tol.

Melihat tindakan spontan Shafie, suspek terus masuk ke bahagian pemandu kereta dan terus melarikan diri.

"Bila nampak parang, saya terus lari untuk selamatkan diri. Akibatnya kereta Myvi warna putih dengan nombor pendaftaran WVX 137 itu dilarikan penyamun terbabit," katanya.

Shafie yang juga ahli Kepolisan Masyarakat (CP) berkata, dia menanggung kerugian RM40,000 akibat insiden tersebut.

Satu laporan polis kemudian dibuat di Balai Polis Bukit Puchong sejurus selepas kejadian. -SH 

 ULASAN GB 

Berwaspadalah, apatahlagi berseorang diri dan lebih buruk jika kejadian yang menimpa itu kaum hawa.

Telah banyak kejadian di mana paku-paku ditaburkan di jalanraya untuk membocorkan tayar mangsa, kemudian kereta mangsa akan diekori dengan motorsikal...

Sebaik-baiknya jika kejadian itu berlaku kepada anda, jangan cepat-cepa turun, tetapi buat panggilan kecemasan kepada ahli keluarga atau rakan rapat yang berdekatan untuk membantu.

'Hudud boleh bendung pendakwaan terpilih?'

Posted: 12 May 2014 03:40 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

Presiden Majlis Peguam Christopher Leong mempersoalkan kemampuan pelaksanaan hukum hudud di Mahkamah Syariah dalam membendung masalah pendakwaan terpilih, walau ia memperuntukkan hukuman yang lebih berat.

Sedangkan, masalah pendakwaan terpilih itu juga berlaku di mahkamah sivil, katanya dalam satu forum anjuran biro perundangan Pemuda MCA di Kuala Lumpur semalam.

Leong berkata demikian dalam sesi kedua forum itu, yang turut menampilkan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia Musa Awang dan Pengerusi jawatankuasa perlembagaan Majlis Peguam Firdaus Husni.

Beliau turut mengulas hujah dari pemimpin Umno mengenai pelaksanaan hukum hudud itu, yang mengemukakan pandangan dari sudut agama bahawa pelaksanaan undang-undang hudud perlu digantung jika keadaan tidak sesuai.

"Jika terdapat pakatan sulit dalam membawa pertuduhan yang merupakan pendakwaan terpilih, dan anda tidak ada badan kehakiman yang bebas rasuah, adakah itu satu persekitaran yang kondusif (untuk melaksanakan undang-undang hudud?)

"Melihat kepada apa yang berlaku di Malaysia, anda pasti boleh mengimbas semula contoh penyalahgunaan kuasa yang berlaku...," katanya selepas mengemukakan pandangannya dengan panjang lebar mengenai kekangan dari segi perlembagaan berhubung undang-undang hudud.

Beliau menegaskan walaupun di bawah sistem undang-undang sivil menunjukkan penjenayah berkuasa sering terlepas daripada hukuman, hanya manusia biasa akan didakwa dan disabitkan dengan sebarang kes jenayah contohnya kes rasuah.

Beliau menegaskan dengan adanya sistem perundangan yang berkuasa namun masih ada tertuduh yang terlepas, manakala hanya orang biasa didakwa dan disabitkan bersalah, contohnya dalam kes rasuah.

Hudud Ditangguhkan, Tertutup Pintu UMNO Untuk Pecahbelahkan Pakatan

Posted: 12 May 2014 03:38 AM PDT

KELAB GREENBOC

Hudud: PAS serah pada jawatankuasa teknikal

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang bersidang hari ini mengambil keputusan tidak akan meneruskan cadangan membawa Rang Undang-Undang Persendirian di Dewan Rakyat pada persidangan Jun ini bagi memberi ruang kepada Jawatankuasa Teknikal yang bakal ditubuhkan untuk mengemukakan cadangan tindakan ke arah pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Negeri Kelantan.

Dalam satu kenyataan media tiga perenggan yang ditandatangani Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, beliau berkata mesyuarat telah membuat pertimbangan dalam isu Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Negeri Kelantan dan mencapai keputusan berikut:

PAS Pusat mengambil maklum dan bersetuju dengan cadangan penubuhan satu Jawatankuasa Teknikal antara Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri Kelantan untuk meneliti dan mengemukakan cadangan tindakan ke arah pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Negeri Kelantan.

Oleh kerana itu cadangan membawa Rang Undang-Undang Persendirian di Dewan Rakyat pada Persidangan Bulan Jun 2014 ini tidak akan diteruskan. Ini bagi memberi ruang kepada Jawatankuasa Teknikal di atas untuk merumuskan cadangan dan tindakan selanjutnya. -HD

Hasrat Membawa Rang Undang-Undang Persendirian (Hudud) Tidak Diteruskan

PAS Pusat bersetuju dengan cadangan penubuhan satu Jawatankuasa Teknikal antara kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri Kelantan untuk meneliti dan mengemukakan cadangan tindakan ke arah pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Kelantan.

Keputusan itu diumumkan oleh Timbalan Presiden, Haji Mohamad Sabu yang membacakan kenyataan Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Dengan itu, kata Mohamad, PAS tidak meneruskan hasrat untuk membawa Rang Undang-Undang Persendirian (Hudud) di Dewan Rakyat pada persidangan Parlimen bulan Jun 2014 bagi memberi ruang kepada jawatankuasa teknikal tersebut.

"Oleh kerana itu cadangan membawa Rang Undang-Undang Persendirian (hudud) di Parlimen pada bulan enam ini tidak akan diteruskan.

"Ini jawatankuasa antara kerajaan dengan kerajaan, bukan lagi antara parti dengan parti, jadi seriuslah," katanya.

Dalam mesyuarat jawatankuasa pusat PAS, parti itu juga bersetuju bahawa jawatankuasa teknikal hendaklah dipengerusikan oleh Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom akan menyelia jawatankuasa teknikal di bawah naungan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Walaupun keputusan untuk menangguhkan pembentangan usul di Parlimen dibuat, namun Mohamad berkata, PAS bertekad untuk memastikan undang-undang hudud terlaksana.

"Terserah kepada Jawatankuasa Teknikal yang akan berbincang dengan Kelantan dan Pusat.

"Ini jawatankuasa antara kerajaan dengan kerajaan, bukan lagi antara parti dengan parti, jadi seriuslah," katanya.

Ditanya sama ada keputusan itu sudah dimaklumkan kepada rakan sekutu dalam PR, Mat Sabu berkata, pihaknya tidak berbuat demikian.

"Mereka belum tahu. Mereka akan mengetahuinya melalui laporan adil media hari ini," katanya.

Pada April lalu, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob telah mengumumkan kerajaan negeri sudah bersedia dengan draf satu RUU persendirian (private bill) berhubung hukum hudud.

Rang undang-undang itu akan dibawa Ahli Parlimen PAS dari Kelantan ke persidangan Dewan Rakyat bagi mendapatkan kebenaran melaksanakan undang-undang tersebut seperti yang diperuntukkan oleh Perkara 76 (A) Perlembagaan Persekutuan.

Cadangan Kelantan tersebut disambut baik oleh Umno, termasuk pemimpin tertingginya iaitu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mahu melihat usaha itu diteruskan. -Buletin Online


ULASAN GB

GB menarik nafas lega dengan keputusan PAS Pusat menangguhkan pembentangan Rang Undang-Undang Persendirian bagi perlaksanaan hudud di Kelantan.

Bukan GB menentang hukum berkenaan tetapi suasana kini tidak menjamin bahawa Rang Undang-undang tersebut diterima kerana sudah ada tanda-tanda UMNO tidak ikhlas menyokongnya. Pertama penentangan terbuka dari bekas PM, Tun Dr. Mahathir, kedua, kenyataan beberapa Ahli Parlimen UMNO sendiri akan menentang seperti Nur Jazlan Mohamed, ketiga DUN Terengganu menolak usul supaya melaksanakan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) Terengganu yang diluluskan oleh dewan itu pada 7 Julai 2002 dan kenyataan PM, DS Najib sendiri yang membayangkan belum sampai masa hudud dilaksanakan, biar pun menurutnya Umno tidak pernah menolak hudud.

Tujuan sebenar UMNO hanyalah untuk memisahkan PAS daripada Pakatan bukan mereka benar-benar menyokong hudud.

Sekalipun sebelum ini, Presiden PAS pernah menyatakan bahawa soal keikhlasan itu adalah urusan Allah dan terserah kepada kepada Allah untuk menghukum pihak yang tidak ikhlas, namun umat Islam amnya dan PAS khususnya perlu merujuk kepada pesanan Nabi s.a.w yang mengingatkan kita : "Orang yang beriman, sekali-kali tidak akan masuk ke dalam lubang biawak (kebinasaan) sebanyak dua kali."

Bukankah sebelum ini, Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Seri Jamil Khir Baharom telah bertindak menghalang kes Qazaf yang difailkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari dibicarakan di Mahkamah Syariah?

Pada 14 April lalu, Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur membenarkan bantahan awal Jamil untuk membatal permohonan Anwar supaya pengadu dalam kes fitnah II, Mohd Saiful Bukhari Azlan didakwa mengikut qazaf.

Dengan itu, Anwar tidak boleh meneruskan permohonan untuk mengarahkan ketua pendakwa syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain mendakwa Mohd Saiful dengan tuduhan qazaf kerana mendakwa diliwat Ketua pembangkang itu.

Sekarang menteri yang sama beriya-iya ke Kelantang untuk menyokong hudud!

Dengan penangguhan pembentangan Rang Undang-undang Persendirian berkenaan hukum berkenaan telah memnyembuhkan luka ummah dan Pakatan Rakyat apatah lagi di dalam suasana kita akan menghadapi dua PRK .... Bukit Gelugor dan Teluk Intan.

Azmin mahu jawatankuasa baru urus pemilihan

Posted: 12 May 2014 03:33 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

Penyandang Timbalan Presiden Azmin Ali mahu satu jawatankuasa khas pemilihan menggantikan  Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) yang dilihat gagal mengurus proses pemilihan dengan efisyen.

Bagaimanapun, katanya, perkara itu masih di peringkat perbincangan PKR Pusat dan akan diputuskan dalam tempoh terdekat.

"Saya telah cadangkan satu unit jawatankuasa khas untuk mengurus proses pemilihan dengan lebih baik.

"Ada baiknya jika jawatankuasa itu bebas dan dibantu pegawai yang profesional," katanya ketika ditemui selepas menghadiri perasmian Bilik Gerakan Keadilan Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Bukit Gelugor, di Pulau Pinang.

Berkata juga berkata sudah menjangka kekecohan dan pembatalan keputusan pemilihan lebih setengah cabang parti itu di Selangor akan berlaku.

Bagaimanapun beliau tidak mahu mengulas lanjut mengenai perkara tersebut.

"Kita akan bersabar menantikan keputusan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP)," kata beliau kepada Malaysiakini.

Semalam kekecohan berlaku di lebih 13 cabang PKR Selangor ketika pemilihan dijalankan, menyebabkan proses pengundian tidak dapat dijalankan.

Johari akan mengumumkan keputusan rasmi parti berkaitan insiden itu hari ini.

Berdasarkan keputusan rasmi sehingga 4 Mei yang diperoleh Malaysiakini, Azmin mendapat 9,876 undi mendahului Khalid (6,217) dan Saifuddin (5,717).

Sementara itu, sumber rapat dengan Azmin mendakwa sabotaj yang berlaku dibuat sendiri oleh JPP bagi mengekang kemenangan penyandang kerusi itu.

"Menyedari Selangor adalah kubu kuat Azmin Ali dan mempunyai ahli paling ramai, JPP yang dikepalai (Datuk) Johari Abdul dan (Datin Paduka) Tan Yee Kew telah dengan sengaja membatalkan pengundian beberapa seluruh Selangor," kata sumber itu kepada Malaysiakini.

Johari ketika dihubungi berkata akan memberi komen berhubung dakwaan itu dalam sidang medianya hari ini.

PERKASA salahkan orang tengah harga getah jatuh

Posted: 12 May 2014 03:31 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

NGO pendesak Melayu, PERKASA menyalahkan kartel saudagar getah yang didakwa bekerjasama dengan pihak berkuasa komoditi itu, bagi memastikan harga getah jatuh teruk.

"Harga getah jatuh teruk disebabkan industri getah telah berkurun dikuasai oleh kartel seperti Lee Rubber, Lam Seng dan lain-lain.

"Difahamkan pakatan mereka ini telah menyebabkan harga getah jatuh, pekebun kecil tidak mendapat fair price (harga yang wajar) untuk keluaran getah mereka," kata presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali.

Menurutnya, saudagar-saudagar ini menjual getah tersebut pada harga yang jauh lebih tinggi kepada syarikat antarabangsa namun, membelinya pada harga yang jauh lebih rendah daripada pekebun kecil.

Akibatnya, pekebun kecil getah berasa tertindas dan perasaan itu dimanipulasi untuk menghasut mereka membenci kerajaan, seperti Peristiwa Baling 1974, katanya lagi.

"Apabila pekebun kecil getah merasakan mereka tertindas, maka ia boleh disifatkan sebagai satu usaha terancang untuk menghasut rakyat luar bandar membenci kerajaan.

Pekebun kecil ini majoritinya terdiri daripada orang-orang Melayu luar bandar yang amat miskin dan sentiasa tertindas dan berbeza dengan pekebun kecil kelapa sawit.

Beliau mencadangkan agar kerajaan menetapkan harga lantai getah pada RM3.50 sekilogram bagi mengatasi perkara itu.

Selain itu, beliau turut mencadangkan agar koperasi pekebun kecil setiap daerah diwujudkan bagi membeli getah terus daripada pekebun kecil.

'Raja boleh dilucut takhta jika langgar hudud'

Posted: 12 May 2014 03:29 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

Pakar perlembagaan Abdul Aziz Bari menegaskan bahawa hudud juga boleh dilaksana ke atas sultan dan raja-raja Melayu, malah golongan itu boleh dilucutkan takhta sekiranya tidak mematuhi undang-undang Islam atau melakukan dosa besar.

Katanya, perkara itu dinyatakan secara tersirat dalam perlembagaan persekutuan dan ada di antara butirannya itu dinyatakan dalam perlembagaan negeri masing-masing.

"Sultan boleh dilucut takhta sekiranya mereka melakukan tindakan yang dianggap sebagai uzur sharie, yang mendedahkan kelemahan peribadi mereka, dari sudut pandangan Islam.

"Faktor ini juga penting untuk menentukan sama ada pewaris takhtanya boleh dilantik sebagai sultan," katanya.

Abdul Aziz berkata, majlis perajaan di setiap negeri bagaimanapun terlepas pandang peruntukan tersebut, yang menimbulkan masalah pada hari ini.

Keadaan ini menyebabkan kemunculan pemerintah yang personalitinya tidak mengikut tatasusila moral Islam yang tegas.

Abdul Aziz bersetuju dengan pandangan oleh anggota exco Pemuda Umno Fathul Bari Mat Jahaya yang berkata hudud boleh dilaksana ke atas sultan dan raja Melayu.

Fathul berpendapat, perlembagaan persekutuan tiada peruntukan yang menghalang perkara itu.

"Sebagai ketua agama Islam, tidak perlu dinyatakan lagi bahawa sultan pertama sekali tertakluk kepada undang-undang Islam.

"Ini bermakna tertakluk kepada hudud. Oleh itu sultan tidak boleh melakukan dosa besar termasuk berzina, mencuri dan minum arak," katanya kepada Malaysiakini.

Pakar perlembagaan itu juga berkata, perlembagaan persekutuan memansuhkan kekebalan raja-raja dan mereka tertakluk kepada undang-undang sivil, ekoran pindaan pada tahun 1993 ke atas Perkara 182 Perlembagaan Persekutuan.

"Perlu dilihat bahawa keistimewaan kekebalan atau dikecualikan dari prosiding perundangan agak terasing dari fahaman mengenai kesamarataan dalam Islam.

"Dari sudut pandangan ini, mahkamah khas itu satu anomali kerana ia meletakkan sembilan raja-raja melebihi undang-undang, kononnya."

Kes saman Hadi, Mat Sabu terhadap Mashitah selesai

Posted: 12 May 2014 03:27 AM PDT


KUALA LUMPUR - Kes saman Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu atau lebih dikenali Mat Sabu terhadap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim berjaya diselesaikan secara baik, hari ini.

Penyelesaian itu direkodkan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Yeoh Wee Siam dalam kamarnya yang dihadiri peguam Hanifa Maidin bagi pihak plaintif dan peguam Mohd Haaziq Pillay serta. Nizam Bashir yang mewakili defendan.

Hanifa memberitahu pemberita, kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan kes itu secara baik namun enggan mendedahkan terma dan syarat penyelesaian.

Kedua-dua pemimpin Pas itu mengambil tindakan saman berhubung tulisan menteri berkenaan dalam akhbar Sinar Harian pada 2 Mac 2012 yang didakwa berniat jahat memfitnah mereka.

Selain Mashitah sebagai defenden pertama, Ketua Pengarang Sinar Harian, Norden Mohamed dinamakan sebagai Defenden kedua; Sinar Karangkraf Sdn Bhd sebagai defenden ketiga; dan Ultimate Print Sdn Bhd sebagai defenden keempat

Petikan artikel tersebut bertajuk "Skandal seks, krisis politik Pakatan" oleh Dr Mashitah Ibrahim didakwa menyebabkan kedua-dua pemimpin itu menanggung malu dan aib serta menjatuhkan harga diri, air muka dan maruah mereka.

Mereka mendakwa kata-kata tersebut telah menjejaskan reputasi, integriti dan kredibiliti ke atas beliau setersunya mendedahkan penghinaan, cercaan dan cemuhan masyarakat.

Mereka  menuntut relif-relif termasuk, gantirugi am; gantirugi teladan; gantirugi melampau, dan kos.

Peruncit tak bersedia untuk GST?

Posted: 12 May 2014 03:21 AM PDT


 

KERAJAAN pada tahun lalu telah pun mengumumkan bahawa cukai barangan dan perkhidmatan (GST) akan mula dilaksanakan dan diguna pakai di Malaysia pada 1 April tahun depan.

Walaupun hanya tinggal kurang setahun lagi sebelum ia dimulakan, banyak perusahaan kecil dan sederhana (PKS) masih tidak tahu secara menyeluruh tentang pelaksanaan GST.

Rata-rata PKS sedia maklum mengenai pelaksanaan cukai itu tetapi tidak tahu tentang aplikasi sistem yang akan digunakan apabila GST bermula kelak.

Sehubungan itu, Persatuan Rangkaian Peruncit Malaysia (MRCA) meminta peruncit PKS mendapatkan maklumat secara terperinci mengenai pelaksanaan GST bagi mengelakkan kekeliruan apabila ia dilaksanakan pada 1 April 2015.

Presidennya, Nelson Kwok berkata, peruncit PKS perlu mendaftar di persatuan-persatuan peruncit dan dinasihatkan supaya tidak bergerak secara sendirian untuk mendapatkan maklumat mengenai GST.

Menurutnya, operasi perniagaan akan terganggu jika peruncit tidak tahu mengaplikasikan sistem yang akan digunakan di bawah GST.

"Mereka (PKS) perlu mengambil inisiatif dan bertanya dengan persatuan peruncit yang sedia ada serta kepada pihak penguat kuasa iaitu Jabatan Kastam Diraja Malaysia (Kastam) untuk mendapatkan maklumat mengenai GST," katanya.

Nelson berkata, Kastam juga perlu aktif menganjurkan seminar untuk memberikan penerangan kepada peruncit kerana kebanyakan peniaga tidak memahami sistem GST.

"Peruncit juga tidak tahu perisian apa yang akan digunakan.

"Sekiranya sistem perisian itu (hanya) digunakan tiga bulan sebelum pelaksanaan GST, saya bimbang peruncit tidak dapat menguasai sistem itu dengan sebaiknya," katanya.

Menurutnya, peruncit sekurang-kurangnya perlu mempelajari sistem perisian baharu untuk GST itu selama enam bulan selain ia juga perlu dikuasai oleh semua pekerja sebelum 1 April 2015.

PKR dakwa 'Parti Cari Makan' proksi BN

Posted: 12 May 2014 03:12 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

Walaupun tidak meletakkan calonnya, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali hari ini mendakwa BN menggunakan proksi dalam pilihan raya kecil Bukit Gelugor.

Ini kerana, perdana menteri yang juga pengerusi BN Datuk Seri Abdul Razak tidak dapat mencari calon bertanding dalam pilihan raya Parlimen itu.

Beliau berkata demikian merujuk kepada penyertaan calon Parti Cinta Malaysia (PCM) yang diejeknya sebagai "Parti Cari Makan".

Naib Presiden PCM Huan Cheng Guan antara yang bersaing dengan tiga lagi calon bagi merebut kerusi di Pulau Pinang itu.

"Kami tidak minta mereka cari 10 orang, hanya seorang dan itu pun mereka tidak mampu mereka lakukan.

"Sebaliknya mereka lantik Parti Cinta Malaysia untuk bertanding," katanya kepada pemberita selepas melancarkan pusat operasi PKR di Bukit Gelugor.

Huan pagi ini menafikan menjadi calon mesra BN, dan menegaskan bertanding bawah logo partinya sendiri.

Beliau juga menyifatkan pemimpin DAP sebenarnya lebih mesra BN jika dibandingkan dengan PCM.

Selain Huan, tiga lagi calon bertanding Ramkarpal Singh (DAP), Mohamed Nabi Bux (bebas) dan Abu Backer Sidek Mohammad Zan (bebas).

Kuala Lumpur banjir kilat lagi

Posted: 12 May 2014 03:07 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

Banjir kilat melanda beberapa kawasan di Kuala Lumpur susulan hujan lebat bermula sekitar jam 2.30 petang tadi.

Paras air meningkat di beberapa jalan utama termasuk Jalan Bangsar, Jalan Chan Sow Lin dan Jalan Semantan, lapor Dewan Bandaraya Kuala Lumpur menerusi Sistem Maklumat Bersepadu Pengangkutan (ITIS) milik mereka.

"3.40 petang - Laporan banjir di LRT berhampiran terowong Chan Saw Lin. Trafik ditutup kedua-dua hala. Berhati-hati," lapor akaun Twitter ITIS (@ITISDBKL).

Terkini, akaun sama melaporkan aliran trafik di sekitar pusat bandar sudah mula sesak.

"4.30 petang - Trafik di sekitar pusat bandar Kuala Lumpur bergerak secara sesak dan perlahan di beberapa lokasi terjejas oleh bencana alam. Berhati-hati," lapor akaun itu.

Pengguna akaun Twitter turut berkongsi beberapa gambar dan maklumat tentang paras air yang meningkat di JalanMahameru, Jalan Duta, Jalan Chan Sow Lin dan Jalan Kia Peng.

Sebahagian gambar memaparkan paras air meningkat lebih 30 sentimeter dengan hujan berterusan, menyebabkan kerisauan tentang kemungkinan jalan raya sesak selepas waktu pejabat bermula jam 5 petang.

MB T'ganu dilapor letak jawatan

Posted: 12 May 2014 03:02 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

Anggota Dewan Undangan Negeri Seberang Takir dijangka mengangkat sumpah sebagai menteri besar Terengganu malam ini.

Menteri besar dua penggal, Datuk Seri Ahmad Said pula dipercayai menyerahkan surat peletakan jawatan kepada Sultan Terengganu pada hari ini.

Biaqpila

Posted: 12 May 2014 03:17 PM PDT

Posted by Admin Direktori Blog | | 3:17 PTG

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

sumber :-

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info


AHMAD SAID KELUAR UMNO

Posted: 12 May 2014 01:33 PM PDT


Bekas Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said ketika dihubungi Malaysiakini awal pagi ini mengesahkan beliau bersama ADUN Ajil Ghazali Taib mengisytihar keluar Umno dan menjadi ADUN Bebas.

Ahmad yang juga ADUN Kijal berkata beliau telah memohon kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya menangguhkan pertukarannya selepas majlis perkahwinan anaknya pada 17 Mei ini.

"Saya sudah lama bekerja dengan Umno. Saya sudah beritahu PM bahawa anak saya kenduri saya kahwin pada 17 Mei dan tukar selesai selesai kenduri.

"PM kata itu soal peribadi. Jadi saya beritahu, kalau saya keluar (parti), jangan salahkan saya," katanya bagi menjawab soalan mengapa beliau bertindak keluar daripada Umno dan menjadi ADUN Bebas.

Ditanya mengapa mengheret soal perkahwinan anaknya sehingga berbuat demikian, Ahmad berkata:

"Saya ada prinsip. Anak saya nak kenduri, kalau boleh bagi kenduri selesai. Tapi jadi begini. Saya tidak ada masalah, saya boleh terima (pertukaran MB)," katanya.

Menurutnya lagi, Ahmad berkata beberapa ADUN lagi dijangka akan mengambil langkah yang sama sepertinya.

Bagaimanapun, beliau tidak menyebut jumlah dan siapa yang terlibat untuk berbuat demikian.

"Insya-Allah ada lagi," katanya ketika dihubungi Malaysiakini sebentar tadi.

Mkini

KL DILANDA BANJIR KILAT DI SANA-SINI

Posted: 12 May 2014 01:49 AM PDT

Banjir kilat di KL, sekali lagi...

Banjir kilat telah melanda beberapa kawasan di Kuala Lumpur, berikutan hujan lebat yang bermula pada kira-kira pukul 2.30 petang.

Air semakin meningkat pada jalan-jalan utama termasuk Jalan Bangsar dan Jalan Semantan, mengikut Sistem Maklumat Pengangkutan Bersepadu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (Itis) amaran.

Pengguna Twitter juga berkongsi gambar-gambar dan amaran kenaikan air di Jalan Mahameru, Jalan Duta, Jalan Chan Sow Lin dan Jalan Kia Peng.

Beberapa gambar menunjukkan air meningkat kepada lebih daripada 30 sentimeter dalam dengan hujan berterusan.

Sementara itu, Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) berkata bahawa perkhidmatan Komuter antara Bank Negara dan Kuala Lumpur terhenti kerana banjir kilat.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, hujan lebat akan berterusan sehingga akhir bulan ini apabila kemarau berpanjangan dijangka.

-MKini

Lokasi: Berdekatan Plaza Phoenix Cheras

Lokasi: Jalan Semantan

Lokasi: Taman Teanaga

Lokasi: Segambut

MH370: INSURAN DAH BAYAR RM14.2 JUTA KEPADA WARIS

Posted: 11 May 2014 06:00 PM PDT

Kuala Lumpur : Syarikat insurans tempatan sudah membayar lebih RM14.2 juta kepada ahli keluarga penumpang pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Presiden Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM), Vincent Kwo berkata, memandangkan keadaan yang luar biasa selepas kehilangan pesawat MH370, syarikat-syarikat insurans hayat di Malaysia mengambil pendekatan yang proaktif dalam mempercepatkan proses tuntutan iaitu bayaran pampasan kepada ahli-ahli keluarga penumpang yang mempunyai insurans hayat di dalam pesawat itu.
Menurutnya, bayaran sudah dibuat kepada beberapa ahli keluarga dan waris penumpang sejak beberapa minggu tanpa melalui proses tuntutan pampasan mengikut prosedur biasa.

"Sehingga ke hari ini, kira-kira RM14.2 juta sudah dibayar kepada waris daripada jumlah pampasan bernilai RM18.7 juta daripada 184 polisi insurans hayat milik mangsa.

"Baki RM4.5 juta itu masih dalam proses berikutan ahli keluarga mangsa belum membuat tuntutan secara rasmi," katanya dalam kenyataan.

HM

Comments (0)