Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Admin Direktori Blog | | Posted on 7:37 PG

sumber :-
Barisan Nasional

Barisan Nasional


bumiyang

Posted: 03 Apr 2015 03:24 AM PDT

bumiyang


Telcos Sudah!!! Bank Bila Lagi???

Posted: 02 Apr 2015 11:42 PM PDT

tunku

Posted: 03 Apr 2015 03:24 AM PDT

tunku


James Masing defends Najib after Dr M's scathing criticism

Posted: 03 Apr 2015 01:36 AM PDT

Parti Rakyat Sarawak (PRS) has once against come out in defence of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak after criticism from Tun Dr Mahathir Mohamad.

In a statement Thursday evening, PRS president Tan Sri James Masing (pic) called Najib, "the only (Prime Minister) who really cares for Sarawak and Sabah's well-being".

Masing said, previous Prime Ministers "couldn't care less" about the two Malaysian states on Borneo.

Firstly Najib recognised Sept 16 as Malaysia Day, saying it was "a date that is so dear" to Sarawakians and Sabahans.

"Secondly, Najib has allocated funds for the construction of the Pan Borneo Highway, while the other past PMs, including Mahathir, couldn't care less," Masing said.

"Under previous PMs, highways were built in Malaysia, (and other) mega projects like the Petronas Twin Towers, two Penang bridges, and a proposal for a crooked bridge between Johor and Singapore, not to mention lots of schools and hospitals. Rural areas of Sarawak and Sabah were ignored," he said.

Masing claimed the east Malaysian states "could not afford" to withhold support for Najib.

"I'm confident Barisan Nasional with Najib as PM will continue to administer Malaysia after the 14th General Election. It would be much easier if Umno remains united, as a house divided is harder to defend.

"Don't divide it! Don't wreck it!" he said.

PRS, which has six MPs, he said, thanked Najib for recognising there would be no Malaysia without Sarawak and Sabah.

Masing's statement came hours after Mahathir posted on his blog Thursday morning calling Umno members not to be "blind followers".

The former prime minister claimed Najib has failed to address accusations against him and the public had lost confidence in him.

On March 17, Masing also issued a statement defending Najib, also in response to criticism from Mahathir.

Then, Masing said Mahathir was given 22 years to administer Malaysia and he did an excellent job despite criticism against his administration.

"Please give Najib the time to prove his worth. Don't interfere prematurely."

Notably, Najib seems to have stepped up his attempts to shore up Sarawak support – if the frequency of his visits is anything to go by.

On February 27, Najib visited the rural town of Sri Aman where he launched the construction of a hospital.

On March 31, he went to Bintulu and surrounding rural areas including a Dayak longhouse, and Masing was among officials to greet him, to launch an early phase of the Pan Borneo Highway.

At a longhouse, Najib told the audience; "Thank you for the strong support from Sarawak Barisan to me as announced by your Chief Minister Tan Sri Adenan Satem.

"I am thankful for all the support. It allows me to carry out duties as the leader of the Government with full confidence that there is people's support from all corners of the country."

Although Barisan officials in Sarawak have not confirmed it, talk is that Najib will come to Sarawak again in May, which has led to the Sarawak Legislative Assembly sitting being brought forward by two weeks.

After that, Najib could return in June for Gawai Dayak celebrations, while he himself confirmed he would be at Sematan, which is Adenan's constituency, in September to launch another phase of the Pan Borneo Highway.

Sabah speaker defends 1MDB, jet purchase

Posted: 02 Apr 2015 03:47 PM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad's questions with regard to 1Malaysia Development Bhd (1MDB) and the purchase of a new private jet by the Government can be answered by making comparisons with other countries, says Datuk Seri Salleh Said Keruak.

In a blogpost on Thursday, the Sabah state assembly speaker compared 1MDB to Singapore's Temasek Holdings, which was established in 1971, and noted that the jet was important to ensure the security of the Prime Minister.

"Malaysia has its 1MDB, which has just started and needs time to prove its viability.

"Investments are not meant for quick profit. They are meant for the long term so that the next generation will have something to look at after the oil has run dry," he said, in answer to Dr Mahathir's criticisms of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak in the latter's own blog.

On the purchase of a new jet, Salleh, who is Sabah Umno deputy chairman, noted that all over the world, the cost of security for the head of government is high.

"The Special Branch has warned that Malaysia faces the risk of a terrorist attack, specifically from the Islamic State.

"If this is true then the security of the Prime Minister and Yang di-Pertuan Agong cannot be taken lightly, hence the need for suitable and efficient transportation for both the Prime Minister and the Agong," he said.

Salleh added that taxpayers in the United States pay the equivalent of RM5bil annually on the security of President Barack Obama and his family, while the cost to British taxpayers for the security of former Prime Minister Tony Blair had been RM34mil yearly.

"I am not saying that since it costs a lot of money to protect the UK Prime Minister and the US President then this justifies doing the same.

"The point I am making is that security is not cheap and security here includes proper transportation for the heads of state such as the Prime Minister and the Agong," he said.

sekupangdua

Posted: 02 Apr 2015 11:43 PM PDT

sekupangdua


PENGKHIANAT DAP DAN CAI CABAR KESABARAN RAKYAT DENGAN MMENGHINA SULTAN

Posted: 02 Apr 2015 05:09 AM PDT



Perbahasan sidang dewan semalam menunjukan yb pakatan haram jadah masih tetap menunjuk keangkuhan mereka malah terus menghina dan mempermainkan isu sultan denga baju hitam mereka.

Membazirkan masa dan menolak hak rakyat sepatutnya... Nasib rakyat sepatutnya diperbahaskan bukan nasib LKY yg dah mati. Apa pula jasanya terhadap negeri Perak sehingga mereka menepukan pakaian istiadat nom 1 yg Sultan sendiri memakainya kerana adat istiadat perasmian sidang dun lalu
Sebaliknya yg membebel dalam maya si penyamun baju pulak yg menuduh kononnya Dato Shahrul yb Rungkup sebagai samseng dalam dewan. Yb tronoh sebenarnya paling celupar dan sebut dan menuduh yb Rungkup CELAKA!



Apa pun sebagai rakyat negeri Perak pada aku memang yb Pakatan Roket nie memang haram jadah. Mereka lah punca yg membuat Rakyat hilang batasan. Terlalu kurang ajar dan mencetuskan kemarahan dan hilang pertimbangan. Mereka memang sengaja mahu rakyat bangkit menentang mereka supaya supaya dilihat kurang ajar sebaliknya memang siapa sahaja akan bangkit menentang sikap komunis yg menghina Sultan sebagaimana sejarah sistem keagungan Maharaja dan Maharani yg di praktikalkan di negrara China sebelum ini hancur dan tinggal sejarah... mana Maharaja mereka sekarang? Tinggal nama dan istana sebagai sejarah dan kini jadi tempat lawatan dan buat pengambaran filem


Lihat sendiri video diatas bagaimana celupar dan kurang ajarnya adun tronoh dan DAP didalam sidang. Memang sepatutnya Rakyat bangkit menentang komunis yg era baru di negara kita....



Tetcalarnya hati Tuanku Sultan. Malah di aibkan baginda oleh DAP, PKR dan PAS menandakan betapa mereka derhaka dan menghina kesultanan yg dijunjung lebih 200 tahun lalu...

Maka penderhakaan yg mereka lakukan utk aibkan bukan sekali tetapi betkali-kali... jadi sudah terbukti mereka memamg mahu memalukan Tuanku Sultan Perak yg  baginda turun merasmikan dewan utk agenda perjuangan utk kehidupan rakyat.

Bermakna peristiwa ini juga sebenarnya DAP PAS dan  PKR memang mencabar rakyat untuk bertindak. Pengkhianatan telah berlaku. Tuanku Di Aibkan. Rakyat dicabar... maka tunggulah kebangkitan Rakyat di bawah duli Tuanku bangkit. Kalau kamu mencabar maka rakyat tidak menolak... Kami tak gentar...

The Unspinners

Posted: 02 Apr 2015 11:24 PM PDT

The Unspinners


Janji Buku Jingga dah dicampak DAP masuk tandas

Posted: 02 Apr 2015 09:32 PM PDT




Campak saja dalam longkang. Azmin pun bukan saja tak mahu air murah. Air pun tak mahu dibekalkan ...

Husni, Idris Jala berdiam, AWO bersuara juga ... Kesian pulak Mat Maslan

Posted: 02 Apr 2015 07:37 PM PDT


Kesian pulak kami tengok Mat Maslan. Dia di kedepankan dan dia yg teruk kena tapi rakan-rakan kabinet tidak membantunya .

Kenapa menteri penuh mcm Dato Husni Hanazlah yg patut bantu PM dan Dato Idris Jala yg kuat mahukan GST diam sajer?

Dato Wahid Omar ada juga bersuara ...

Assalamualaikum WBT & salam sejahtera.

Akhirnya, terlaksana juga sistem cukai barangan & perkhidmatan (GST) mulai hari ini, 1 April 2015. Pelbagai komen & reaksi orang ramai. Ada juga yang masih mempolitikkan isu ini. Izinkan saya memberikan sedikit pengamatan / pencerahan  :

1) GST 6% ini menggantikan cukai jualan 10% & cukai perkhidmatan 6%. Ia bukan cukai tambahan.

2) Kadar 6% yang dikenakan adalah yang terendah di ASEAN dan antara yang terendah di dunia. Sebagai contoh, kadar di Singapura 7%, Thailand 7%, Indonesia 10%, Vietnam 10%, Filipina 12%. Di Australia 10% dan di UK jauh lebih tinggi iaitu 20% .

3) Untuk mengurangkan kesan kenaikan harga barang kepada rakyat, Kerajaan telah memperluaskan senarai barangan asas yang dikenakan kadar sifar atau terkecuali dari GST. Ini termasuk barangan makanan asas seperti beras, gula, minyak masak, ayam, daging, ikan & sebagainya, ubat-ubatan, buku-buku dan minyak petrol RON95 & Diesel. Berdasarkan pengiraan Kementerian Kewangan, kesan GST terhadap kadar inflasi adalah peningkatan sebanyak1.1%. Memandangkan kadar inflasi sekarang adalah pada kadar 1-2%, purata kadar inflasi untuk tahun 2015 dijangka sekitar 3%, satu kadar berpatutan & antara kadar terendah di rantau ini.

4) Tidak semua harga barang & perkhidmatan akan naik. Ada juga yang turun seperti harga kereta yang turun 2-3%. Proton menurunkan harga sehingga RM1,475 seunit manakala Honda antara RM500 hingga RM2,500 seunit.

5) Semasa pelaksanaan GST diumumkan dalam Bajet 2014 pada 25 Oktober 2013, Kerajaan juga telah mengumumkan langkah 'pengimbangan' seperti pengurangan cukai pendapatan individu antara 1-3%, pengurangan cukai pendapatan korporat dari 25% kepada 24% dan pengurangan cukai perusahaan kecil & sederhana dari 20% kepada 19%.

Pemberian BR1M isirumah berpendapatan RM3,000 kebawah sebulan juga ditingkatkan dari RM500 ke RM650 manakala isirumah berpendapatan RM3,000-4,000 sebulan mula diberikan BR1M RM450 buat pertama kali.

Seterusnya dalam Bajet 2015, jumlah BR1M telah dinaikkan masing-masing kepada kepada RM950 & RM750 . Untuk individu bujang berpendapatan RM2,000 kebawah pula, BR1M dinaikkan kepada RM350. Ini semua bertujuan untuk meringankan impak kenaikan harga barang.

6) Ada peniaga yang merungut tidak diberikan masa yang cukup untuk membuat persediaan GST. Sebenarnya masa 17 bulan yang diberikan adalah munasabah & mencukupi. Mereka yang masih tidak bersedia kebanyakannya berlengah pada peringkat permulaan. Ada juga yang sengaja mengharapkan agar GST tidak dilaksanakan kerana dengan adanya GST, adalah lebih sukar untuk mengelak dari membayar cukai pendapatan.

7) Seperti dalam mana-mana pelaksanaan sistem baru, memang akan terdapat isu-isu pelaksanaan (teething problems) di peringkat awal. Untuk itu, Kerajaan telah mewujudkan GST hotline Jabatan Kastam1300888500 dan KPDNKK 1300886800. Kunjungi laman sesawang gst.customs.gov.my untuk maklumat lanjut.

8) Tujuan asal pelaksanaan GST adalah untuk memperluaskan asas percukaian negara memandangkan kita hanya ada 2 juta pembayar cukai, satu jumlah yang kecil berbanding jumlah rakyat Malaysia seramai 28 juta.

GST adalah cukai penggunaan (consumption or indirect tax)dimana mereka yang berbelanja lebih adalah dari kalangan mereka yang berpendapatan lebih. Ini juga selaras dengan langkah konsolidasi fiskal yang mensasarkan bajet seimbang menjelang 2020.

Dengan peningkatan pendapatan Kerajaan, kita bukan sahaja dapat mengurangkan defisit fiskal kita malah dapat melaksanakan banyak projek pembangunan yang tertangguh sebelum ini seperti pembinaan jalanraya, jambatan, sekolah, hospital, klinik desa, dll. Marilah kita sama-sama menjayakan sistem percukaian yang baru ini.

Memang tiada sistem yang sempurna (perfect). Pasti ada kelemahannya. Walau apapun, niat kita murni. InsyaAllah apa yang dihasratkan akan tercapai. Maaf pencerahan ini panjang sedikit. Harap ia membantu.

Terima kasih drp-
YB Dato Seri Wahid Omar-Menteri

Kesian pulak tengok Mat Maslan kena balun ...





Akhirnya Mat Maslan akui ...


Gini pun tak bolehlah ...

Kastam bawah MOF. Kementeriaan kat atas kenalah tahu. Tak tahu kena rujuk dan tanya dulu. Usah memandai caksp tanpa rujuk pegawai terlibat.

Kalau salahkan Kastam, dah serupa boss sign salah surat tapi kerani dipersalahkan. Padahal dia tak check dulu seblum sign.

Turut juga adalah untuk rujuk pada boss. Jadi boss pun tak boleh diam diti macam Husni Hanazlah.

Kami pun tahu telco dah setuju lain tapi menteri buat kenyataan lain.

Satu lagi setan besarnya adalah Seven-11.



Pengguna perlu cermat dan berhati..Guna kuasa pengguna. Ajar kedai tak berdaftar yg menipu kutip GST dan memandsi caj GST.

Macam rasa Vincent Tan (Digi dan 7-11) dan Maxis nak kenakan pengguna


Ada bunga lebih bernilai dan sentiasa harum

Posted: 02 Apr 2015 05:20 PM PDT


Kami maafkan jika kami dituduh macam pembodek.

Kami faham kesimpulan mudah yg akan dibuat dengan dikait bunga2 yg tersebar di sosial media dan keluhan dengan 'teething problem' dari GST.

Walaupun ada mungkin tak setuju dan ada mungkin pula cari salah, jangan lupa ada sesuatu yang baik nawaitu yg dilakukan.

Jangan pula persepsi negatif mengaburi usaha yg baik lagi ikhlas dan murni.




Terserah pada tuan2 dan puan2 untuk menilai dan berlaku adil.

Bukankah ada bunga2 yg lebih bernilai yg sentiasa cantik dan harum selamanya pun harus disebarkan. Benda baik pun disebar.

Yg was2 baik diamkan.

Provokasi DUN Perak adalah signal DAP YAKIN AMBILALIH PERAK

Posted: 02 Apr 2015 08:34 AM PDT





Demikianlah rupa Pakatan Rakyat Perak menghina Sultan Perak ketika pembukaan DUN Perak baru-baru ini.

Dan demikian pula reaksi yang diterima:





Sibuk saja budak kedai buku nak cari publisiti menyentil program orang

Ada yang menuntut darjah kebesaran kepada Niar dan Ngeh ditarikbalik.

Azmeer menimbulkan pandangan berikut:


Tujuan mereka bukan saja provokatif dan konon untuk peringati Lee Kuan Yew atau Chin Peng, tapi memberi signal bahawa mereka yakin ambilalih Perak.

Maka mereka tidak takut untuk tunjuk kurang ajar dan menimbulkan kemarahan pengundi Melayu. Mereka mahu kata kami tak perlu pakai songkok macam Lee Kuan Yew dan kopiah macam Guan Eng tapi dah boleh menang.

Adakah UMNO Perak sedar keadaan ini?

Dulu Ketua Bahagian telagah sesama sendiri dan ramai menentang Dr Zambery. Sekarang tak tahu lah dah damai ke belum ...

Dr Zambery ok sebagai MB dan menunjukkan kesungguhan tapi keliling diia boleh ke pakai. Ramai ex-PKR keliling dia yang mahu kuasai macam pejabat MB itu lombong emas mereka. Ada pegawai penting dia tak membantu persepsi ke atasnya. Naib Ketua Pemuda UMNO yang berassal dari pejabat Zambery dan didikan Zambery pun agak novice pandangan dan gerak kerja politiknya.

Kalau keadaan berterusan seperti suatu ketika, kembali berkuasa DAP dan kali ini, dia akan letak Melayu DAP jadi MB. Nizar lambai pun nga ngeh. 

Afif Baharuddin calun PKR di PPauh, TAPI PR macam GABRA DI KUBU SENDIRI

Posted: 02 Apr 2015 05:30 AM PDT


Sudah diumumkan Anwar terpaksa lepaskan kursi.

Manakala Afif masih cuba menegakkan benang basah:


Disebalik penolakkan Pengampunan Diraja yang dipohon untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim.
1. Permohonan tidak mengikut prosedur.  Permohonan bukan dilakukan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri. Ianya dilakukan atas nama Datin Seri Wan Azizah dan anak-anaknya.

2. Datuk Seri Anwar tidak menandatangan permohonan tersebut. Sebaliknya ia ditandatangan oleh Datin Seri Wan Azizah.

3. Permohonan Pengampunan Diraja hendaklah dipohon oleh Datuk Seri Anwar sendiri.

4. Tindakan melulu Datin Seri Wan Azizah,YB Nurul Izzah, Nurul Nuha dan YB Rafizi Ramli tanpa berbincang dengan parti terlebih dahulu membuatkan peluang Datuk Seri Anwar bebas telah tertutup. Sepatutnya mereka berempat yakinkan Datuk Seri Anwar terlebih dahulu dan dapatkan tandatangan beliau untuk permohonan Pengampunan Diraja.

5. Tindakan mereka berempat dilakukan secara sulit tanpa memaklumkan kepada parti terlebih dahulu bertujuan untuk menyekat YAB Menteri Besar Selangor, Azmin Ali daripada dipilih sebagai Ketua Pembangkang.

6. Ahli-ahli parti berharap selepas ini jika ada apa-apa tindakan besar yang hendak diambil, Datin Seri Wan Azizah serta keluarga dan YB Rafizi Ramli perlu bawa kepada parti terlebih dahulu untuk dibincangkan.

Sekian
Dr Afif Bahardin
Adun Seberang Jaya
Timbalan Ketua AMK
Exco Kerajaan Negeri P.Pinang

Tak perlu Afif nak auta. 

Anwar tidak akan ngaku salah dan macam mana nak minta ampun untuk sesuatu yang dia tak ngaku salah? 



Dalama posting terbaru Gelagat Anwar, nama Afif dah disebutkan sebagai calun dan Nurul Nuha bakal diketepikan atas alasan nepotisma. Itu yang nama dia sering keluar sana sini:

Sekarang ini di kalangan kepimpinan PKR (baik di HQ mahupun di negeri), tertanya-tanya tentang wujudnya sepucuk surat daripada Menteri Besar Selangor/Timbalan Presiden PKR yang mahukan Presiden beransur dari jawatan sekarang kepada Ketua Umum. MB Selangor mengatakan parti sudah semakin hilang halatuju dan tidak ada fokus.

Azmin merasakan Keadilan Raya sudah mula perlu dibangkitkan semula dengan menyeluruh. Wan Azizah tidak kena membawa imej pemimpin kerana kelihatan lemah dan tidak forceful. PKR perlukan pimpinan baru.

Perang psikologi Azmin ini melarat sampai ke senarai calon di Permatang Pauh. Nuha sudah dipinggirkan sama sekali. Susah nak pertahan bila isu nepotisme timbul.

Maka itu, untuk Permatang Pauh, Azmin berikan syarat berikut:-

- Calon muda (Yusmadi/Dr Afif antara calon utama).
- Kewangan akan ditanggung sepenuhnya Azmin
- Kak Wan ambil jawatan Ketua Umum
- Peralihan kuasa mesti berlaku selepas Permatang Pauh
- Azmin ambil alih parti dan Ketua Pembangkang.
- Nuha dipersiapkan untuk PRU14 (dalam bandar; Setiawangsa adalah kawasan utama).

Budak-budak Azmin di Permatang Pauh sudah siapkan costing awal dan ianya mencecah RM2.3 juta. Murah untuk sebuah kawasan Parlimen kubu kuat.

Azmin mahu urusan duit kempen diuruskan oleh orang Selangor dan bukan PKR Pulau Pinang. Ini bagi memudahkan urusan resit dan claim dapat diuruskan dengan lebih baik dan sempurna.

Sepenuh di SINI


Namun Nurul Nuha ada cita2:

Kemana tumpahnya kuah, kalau tidak ke nasi.

Peribahasa melayu lama ini amat sesuai dengan gelagat famili Bapa Peliwat Negara. Mutakhir ini kita berpeluang menyaksikan bakat lakonan dari ahli famili KETUM..!

Klik link http://medan-info-kita.blogspot.com/2015/04/modal-dukung-cucu-anwar-untuk-mengemis.html?m=1






PKR bakal hilang undi Pas di Permatang Pauh?
MOHD. FIRDAUS ISMAIL

PERMATANG PAUH 1 April - Parti Keadilan Rakyat (PKR)  kemungkinan besar untuk hilang lebih 5,000 undi daripada ahli Pas sekiranya Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Permatang Pauh diadakan dalam masa terdekat ekorannya timbulnya beberapa isu membabitkan kedua-dua parti kebelakangan ini.

Sentimen berkenaan jelas kelihatan terutamanya di kawasan Kubang Semang yang terletak dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir yang diwakili wakil rakyat tunggal Pas, Datuk Mohd. Salleh Man.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati  satu papan tanda besar dinaikkan bagi menyatakan sokongan kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan hukum Hudud yang diluluskan di DUN Kelantan baru - baru ini.

Mohd. Salleh ketika dihubungi Utusan Malaysia berkata, beliau tidak dapat menghalang tindakan menggantung papan tanda berkenaan kerana ia merupakan hak individu yang mahu menyatakan sokongan kepada Abdul Hadi dan Pas.

Katanya, papan tanda itu bukan dinaikkan oleh Pas kawasan berkenaan namun tidak menafikan ia merupakan suara akar umbi ahli parti yang terkesan kerana kecaman yang diterima Pas daripada DAP dan PKR selepas Hudud yang diperjuangankan oleh parti itu sejak sekian lama mula menampakkan jalan positif.

" Mereka (ahli Pas) bebas untuk menyatakan pendapat masing- masing dan harus dihormati," katanya.

Ditanya mengenai sokongan padu yang diberikan Pas kepada PKR di Permatang Pauh selama ini akan terhakis, Mohd. Salleh berkata, setakat ini mereka masih menghormati prinsip kerjasama yang terjalin.

" Ketiga- tiga parti kena saling menjaga hati dan saya tidak nafikan, Pas terutamanya di Permatang Pasir mempunyai pengaruh kuat dalam memastikan kemenangan PKR. Cuma, kena jaga hati Pas, baru 'cantik', " katanya.

Sementara itu, Bendahari Pas negeri, Iszuree Ibrahim berkata, kecaman yang diterima Pas mungkin akan menyebabkan ahli- ahli Pas di Permatang Pauh berubah hati dan tidak akan memberi undi kepada PKR.

" Kemungkinan tidak mengundi PKR itu ada kerana ahli Pas peringkat akar umbi berasa terguris kerana kecaman yang diterima pucuk pimpinan parti, " katanya.

Sementara itu, pengundi di Permatang Pauh yang ditemui berkata, pihak- pihak tertentu tidak seharusnya memperkecilkan peranan Pas di Permatang Pauh.

Penjual kuih, Yuha Ruzni,26, berkata, banyak isu yang membelenggu hubungan Pas - DAP dan PKR kebelakangan ini dijangka memberi kesan kepada undi yang diterima calon PKR.

" Pada akhirnya, sokongan ahli Pas tetap utuh untuk parti sendiri dan wajar dihormati," katanya.

Seorang lagi pengundi yang hanya mahu dikenali sebagai Shahidan Rahman,40, berkata, sokongan ahli Pas terhadap PKR tidak sekuat seperti sebelum ini.

" Kalau dahulu, 10 penyokong Pas akan beri sokongan kepada PKR tetapi kini saya percaya, empat daripadanya sudah hilang keyakinan dan tidak akan menyokong calon parti itu lagi," katanya.

Sebelum ini, DAP berkata:



Permatang Pauh kubu kuat PR dan PKR ... amacam ini?

Demi Betty, sana sini diroboh!!! "TIME TO CASH OUT on Penang!!!"

Posted: 02 Apr 2015 02:26 AM PDT


KAMPUNG Bagal Jermal berhampiran Persiaran Gurney semakin terhimpit

Persiaran Gurney yang menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara di sini, bakal berubah wajah tidak lama lagi selepas sebahagian kawasan tersebut dijangka dibangunkan dengan projek komersial. Perkara itu berikutan notis yang dikeluarkan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) bagi kerja-kerja pembangunan tanah di atas lot 1011, 1372 dan 2882 di kawasan berkenaan.




Sebahagian lot tanah tersebut meliputi kawasan Jalan Kelawai berdekatan bulatan Persiaran Gurney serta kawasan penempatan penduduk. Projek terbaharu oleh MPPP itu mengundang kebimbangan penduduk kerana bakal merubah sepenuhnya landskap Persiaran Gurney pada masa depan.

 Malah, projek pembangunan itu juga bakal menyebabkan Persiaran Gurney bertambah padat dengan bangunan komersial, sekali gus memburukkan lagi keadaan lalu lintas yang sudah sedia sesak ketika ini.

 Menurut jurucakap Citizens Awareness Chant Group (Chant Group), cadangan pembangunan di atas tapak tanah milik MPPP itu sangat mengejutkan memandangkan kawasan berkenaan disifatkan sudah terlalu sesak dengan pembangunan komersial.

Baca di Anak SeberangSINI




 MPPP robohkan kawasan perniagaan di Seberang Prai.



Kedai cina pun ada dirobohkan.

Guan Eng hanya sibuk nak projek hartanah atas permintaan Betty yang merupakana salah seorang ahli pemegang Amanah dalam Penang Chinese Chamnber of Commerce untuk jaga hal ehwal hartanah.

Hal sampah tak dipedulikan langsung.




Ni semua pasal citarasa Betty canggih ...


Facial buat di eropah dan khabar angin berkata Guan Eng belanja sampai RM70 ribu supaya muka isterinya setanding dengan Chai Ho!!!!

Khabarnya Guan ENg dan Kit Siang akan cabut dari Penang setelag menyedari umur Kit Siang dah lanjut dan akan ikut jejak langkah Lee Kuan Yew. Guan Eng sedar orang Penang mulai meluat dan benci ter hadapnya.

TIME TO REAP THE FAMILY's MANY YEARS OF SUFFERING AND SACRIFICE IN POLITICS!!!

8 tipu helah Lee Kuan Yew bakal diguna DAP untuk tindas Melayu

Posted: 01 Apr 2015 11:30 PM PDT



8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia

Singapore in the Malay World


Tulisan ini dipetik daripada buku tulisan Profesor Dr Lily Zubaidah Rahim bertajuk "Singapore Dilemma in the Malay World," Routledge Taylor & Francis Group, 2009.


Dr Lily Zubaidah telah dibuang negeri kerana mengkritik kerajaan PAP dan sekarang beliau bertugas sebagai seorang Profesor di Sydney University Australia.

1) Memperalat orang Melayu


Selepas Yusof Ishak tiada lagi Presiden Singapura berbangsa Melayu kerana selepas kematiannya, jawatan Presiden itu diganti oleh Benjamin Henry Sheare, Devan Nair, Wee Kim Wee, Ong Teng Cheong, Sellapan Ramanathan dan Dr. Tony Tan Keng Yam.

Manakala Setiausaha Agung PAP, Lee Kuan Yew pula memegang jawatan Perdana Menteri selama 31 tahun diganti dengan Goh Chok Tong dan pada 12 Ogos 2004, anak Kuan Yew, Lee Hsien Loong mengambil alih semula jawatan Perdana Menteri Singapura hingga sekarang.

Yusuf Ishak hanyalah gula-gula untuk menarik sokongan orang Melayu pada ketika itu.

2) Siapa yang mempersoal PAP, dituduh "Chauvinists, Religious Extremists and harbouring a sinister agenda".

"Organisasi-organisasi Melayu, pakatan politik pembangkang, atau individu yang berani mempersoal kerajaa PAP Singapura, akan didakwa sebagai 'Chauvinists, Religious Extremists & harbouring a sinister agenda" (membawa agenda jahat).

Tuduhan ini amatlah bercanggah dengan amalan meritokrasi seperti mana yang dilaung-laungkan oleh kerajaan PAP.

Tambahan beliau lagi, orang Melayu di Singapura dinafikan hak mereka untuk menyatakan pendapat sama ada di media-media utama ataupun akhbar-akhbar tempatan.

Itu belum lagi, penganiayaan terhadap pelajar Muslim yang ingin memakai tudung ke sekolah.

Hal ini boleh dilihat pada tahun 2002, Malay Community Organisation, Fateha.com dan juga jurucakap mereka, Zulfikar Shariff, telah dihalang kerana dikatakan membicarakan hal-hal sensitif seperti bantahan terhadap 'No tudung petition', diskriminasi terhadap pekerja Melayu, menuntut supaya madrasah dikekalkan dan sebagainya.

3) Bahasa Melayu bahasa golongan rendah.

"Kebanyakan bukan Melayu tidak bercakap bahasa kebangsaan (Melayu) atau tahu makna lagu kebangsaan 'Majulah Singapura'. Oleh itu, ramai rakyat Singapura tidak menyanyikan lagu kebangsaan apabila ia sedang dimainkan semasa majlis rasmi.

Menurutnya penurunan nilai bahasa kebangsaan (Melayu) boleh dikaitkan dengan pandangan umum masyarakat yang menganggap bahasa itu mencerminkan modal sosial, ekonomi dan kebudayaan golongan yang lemah dan dituturkan oleh golongan kelas rendah seperti pembantu rumah warga Indonesia, posmen dan pembersih pejabat.

"Terdapat penurunan yang ketara dalam Bahasa Melayu untuk jalan dan daerah. Pemaju perumahan swasta dan penduduk telah membuat petisyen untuk menukar nama-nama jalan Melayu, dengan mendakwa mengelirukan dan memudaratkan maruah penduduk," katanya.

Menurutnya lagi pada tahun 1960-an, Jawatankuasa Penasihat Penamaan Jalan telah diarahkan untuk menghentikan daripada menamakan jalan-jalan dengan nama-nama berunsur Bahasa Melayu.

Nama jalan ditukar kepada Bahasa Inggeris dan Mandarin.

Perkataan 'Lorong' telah dinamakan semula sebagai 'Avenue', 'Rise', 'Drive' dan 'View'.

Namun, dalam masa sama pada tahun 1980-an, berlaku peningkatan ketara nama-nama jalan dan tempat dalam Bahasa Mandarin.

"Berbeza dengan kedudukan yang merosot bahasa kebangsaan, Lee Kuan Yew dan kepimpinan lain dalam PAP terus-menerus mengingatkan masyarakat Cina daripada nilai ekonomi bahasa Mandarin dan peranannya dalam perniagaan dan budaya purba Cina tradisional," katanya lagi.

4) Singapura adalah Israel in a Malay Muslim Sea.


Lee Kuan Yew dengan bangganya mengakui peranan Singapura di rantau ini seperti "Israel in a Malay Muslim Sea". (Willairat 1975:45)

5) Ketuanan Cina di Singapura.


Untuk memastikan Ketuanan Cina dominan di Singapura, kuasa pengundi Melayu Singapura telah dicairkan secara sistematik dengan skim penempatan semula bandar pada tahun 1960-an dan 1970-an, pengenalan kuota perumahan dan sistem kumpulan perwakilan undi (A Group Representation Constituency – GRC).

Menurut beliau, polisi-polisi ini dilaksanakan bersandarkan retorik multi-racism untuk memastikan masyarakat Melayu yang secara tradisinya menyokong parti-parti pembangkang tidak mempunyai kuasa penentu dalam mana-mana kawasan pilihan raya.

Pembaharuan pilihan raya bukan sahaja dilakukan ke atas parti berasaskan Melayu di Singapura seperti PKMS (Pertubuhan Kebangsaan Melayu Singapura), bahkan juga terhadap parti-parti pembangkang lain seperti Parti Pekerja dan Parti Demokratik Singapura kerana kedua-dua parti pembangkang itu secara umumnya bersimpati terhadap masyarakat Melayu.

6) Masalah kekurangan penduduk Cina akibat kesuburan diatasi dengan menjadikan pendatang Cina daripada luar sebagai warganegara.

Untuk mengatasi masalah kekurangan penduduk Cina disebabkan tahap kesuburan masyarakat tempatan yang rendah, pendatang-pendatang Cina diambil dari luar yang telah membantu meningkatkan penduduk kepada 4.6 juta pada tahun 2007 dan dijangka akan membantu meningkatkan penduduk Singapura kepada 6.5 juta dalam tempoh dua dekad.

Dr Lily mendedahkan walaupun pendatang bukan Cina diperlukan untuk pembangunan ekonomi Singapura, namun pendatang Cina separuh mahir telah ditawarkan penduduk dan status kewarganegaraan.

Mereka biasanya bekerja di kedai-kedai kopi, pusat membeli-belah, pasar raya, stesen minyak, tapak pembinaan, pusat penjaja dan sebagai pemandu bas.

Fakta ini telah diperkukuh dengan data yang menganggarkan bahawa 60 peratus daripada pekerjaan baru pada tahun 2007 adalah pendatang asing.

Syarikat-syarikat berkaitan kerajaan, badan berkanun dan angkatan tentera kebanyakannya pegawai kanannya adalah Cina. Daripada 70 pegawai-pegawai yang paling kanan (kolonel dan lebih tinggi) pada tahun 1999, hanya satu adalah bukan Cina.

7) Melayu disisihkan daripada tentera Singapura, GLC dan politik.

Menjelang tahun 2003, sembilan daripada sepuluh anggota profesional SAF (Singapore Armed Forces) adalah Cina dengan pelantikan kritikal dipegang oleh Cina.

Ini berikutan pada tahun 1980-an, di mana lebih wakil etnik (bukan Cina) di peringkat pegawai kanan SAF, namun selepas itu pegawai-pegawai bukan Cina yang bersara, mereka telah diganti oleh pegawai-pegawai Cina.

Menurut kajian perintis Worthington, daripada 78 Eksekutif teras dalam lembaga-lembaga berkanun dan GLC pada tahun 1998, hanya 7 (9 peratus) adalah bukan Cina. Melayu tunggal adalah Ahli Parlimen PAP, Ahmad Mohamed Megad.

Ahmad Megad juga dikenalpasti sebagai satu-satunya Melayu daripada 122 anggota Eksekutif teras Singapura pada tahun 1998.

Daripada 30 GLC atas, hanya dua (6.7 peratus) yang dipengerusikan oleh bukan Cina pada tahun 1991.

Dalam kerajaan PAP, orang Melayu kurang dalam Kabinet diberi memegang portfolio yang agak rendah seperti Hal Ehwal Sosial, Pembangunan Masyarakat, Sukan, Alam Sekitar dan Hal Ehwal Islam.

Adalah mustahil orang Melayu akan dilantik untuk portfolio penting dalam Pertahanan, Kewangan, Perdagangan, Industri, Kementerian Luar atau Pendidikan pada masa hadapan.

8) 98% penerima biasiswa SAFOS (Angkatan Bersenjata Singapura) adalah Cina.


Data menunjukkan Cina mendominasi perwakilan dalam birokrasi, GLC, badan berkanun, SAF (Singapore Armed Forces). Cina juga turut mendominasi dalam penerimaan biasiswa yang paling berprestij seperti biasiswa Presiden dan biasiswa SAF yang tidak dibincangkan secara terbuka dibincangkan oleh media Singapura.

Dalam masyarakat yang kononnya mempraktikkan sistem meritokrasi, hanya terdapat seorang penerima biasiswa Presiden bukan Cina antara tahun 1987 dan 2005. Sehingga tahun 2005, 98 peratus daripada penerima biasiswa luar negara daripada Angkatan Bersenjata Singapura (SAFOS) adalah Cina.

Selain itu, tidak pernah ada satu penerima biasiswa SAFOS berbangsa Melayu. Begitu juga, sehingga tahun 2005, 97 peratus daripada biasiswa Angkatan Bersenjata Singapura Merit (SAFMS) penerimanya adalah orang Cina.

Adakah Melayu dan India tidak sepintar dan serajin seperti orang Cina?

Aduan diskriminasi tidak mudah ditangani kerana negara itu tidak menubuhkan Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Saksama, Lembaga Anti-Diskriminasi atau Pejabat Ombudsman untuk melindungi kelayakan yang berbilang kaum dan meritokrasi Singapura.

Dalam proses pemilihan untuk biasiswa kerajaan, diskriminasi tidak hanya berdasarkan keputusan peperiksaan. Sebagai contoh, aktiviti-aktiviti ko-kurikulum, 'watak' dan prestasi dalam satu temubual akan dipertimbangkan. Pemboleh ubah subjektif telah dimasukkan dengan cara yang tidak telus untuk kejayaan kemasukan ke fakulti seperti fakulti Perubatan Universiti Singapura.

Oleh itu, golongan etnik minoriti yang mendapat hampir skor 'A' ditolak untuk menduduki fakulti seperti Perubatan, mereka cenderung untuk mengesyaki bahawa terdapat diskriminasi semasa proses temubual, namun mereka tidak mempunyai bukti kukuh untuk menyokong syak wasangka itu

Asyraf Farique
Penyelidik IRIS



Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 02 Apr 2015 11:13 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GST: APA PENIPU BUAT DAN APA YANG RAKYAT DAPAT???

Posted: 02 Apr 2015 06:22 PM PDT


Kalau ditanya kepada puak-puak pencacai pembangkang atau di kalangan mereka yang jenis tak nak ambil kisah tentang hak mereka sebagai pengguna, GST adalah sesuatu sistem percukaian yang membebankan.

Mereka akan sentiasa mencari sisi buruk dan busuk GST walaupun keburukan itu mereka sendiri yang merekacipta. 

Kekadang langsung tak mahu mendengar kebaikan atau penjelasan yang membuka minda agar menerima GST kerana jika dapat menerima GST maka akan hilanglah segala kebebalan mereka selama ini. 

Maka samalah tabiat mereka itu seperti tabiat lalat yang hanya suka menghurung bangkai dan najis. Sambil-sambil buat bising kemudian hinggap di makanan-makanan yang bersih lalu menyebarkan virus hingga membuatkan orang sakit.  

Kita lihat banyak peniaga yang tak jujur menipu berganda-ganda untuk raih keuntungan atas kesempitan orang lain sebelum perlaksanaan GST lagi.

Mereka terlebih dahulu menaikkan harga barang sehingga 6% yang tidak disedari oleh pengguna lalu mengenakan cukai GST 6% lagi mulai 1 April lalu.

Perbuatan jahat ini memang membebankan pengguna. Tetapi kebanyakkan pengguna lebih rela dan redho ditipu peniaga. Mereka tak tahu hak mereka sebagai pengguna sebaliknya menyalahkan kerajaan.

Dey...kau ada hak ke atas kau punya duit. Jangan jadi mangsa kerakusan peniaga tamak dan suka pijak rakyat! 

Laporkan pada penguatkuasa, masuk dalam facebook dan whatsapp penipuan para peniaga celaka itu dan boikot terus mereka. Selagi peniaga khianat pengguna itu tak dikenakan tindakan selagi itu kita lawan mereka sampai tumbang.  Jangan ada perasaan kasihan.

Penipu besarlah kalau berniaga ikan atau sayur-sayuran di pasar mengenakan GST pada rakyat
Selama ini mereka hidup memboroi bergenerasi lamanya dengan menindas rakyat bawahan dengan adanya GST kita lawan mereka supaya mereka berlku jujur dan adil pada pengguna.

Hanya berdaftar GST boleh kenakan GST

Setahu kita hanya syarikat yang berpendapatan tahunan RM500,000.00 atau RM1/2 juta layak mengenakan GST kepada pelanggan yang menggunakan perkhidmatan dan membeli barang mereka. Itupun bukan semua item barang kena GST.

Mereka terlebih dahulu perlu berdaftar dalam sistem GST yang dibangunkan oleh pihak KASTAM.

Bila dah daftar mereka akan dapat nombor pendaftaran GST yang 12 digit tu. Lepas tu barulah mereka layak untuk mengenakan GST 6% pada pelanggan mulai 1 April 2015.

Nombor GST akan tertera pada resit di bahagian atas resit-resit yang dikeluarkan dan nilai GST 6% akan dipamerkan dalam resit itu juga. Bukan boleh ditulis tangan sesuka hati dalam resit-resit biasa.

Kalau peniaga gagal beri resit seperti mana tetapi mengenakan juga GST 6% kepada pelanggan mereka maka para pengguna atau pelanggan boleh tengking dan maki hamun tokey peniaga tersebut kerana sahlah peniaga itu menipu kita.

Adakah kita nak diam diri saja bila kena tipu dek peniaga celaka sebegitu? Kita mesti lawan, kita ada hak sebagai pengguna jangan jadi tunggul yang membodohkan diri sendiri lepas tu salahkan kerajaan dan penguatkuasa. 

Jadilah bijak sebagai pengguna, jangan asyik kena tindas dek peniaga yang khianat ekonomi.    

Peniaga yang tak berdaftar GST dah kira bersalah dan langgar undang-undang. Mereka salah lagi jika kenakan pula GST tanpa ada resit yang sah ikut peraturan KPDNKK dan Kastam. Lepas tu tipu pelanggan kata kena GST. 

Maka tiga kesalahan serentak yang mereka lakukan. Tu belum lagi kesalahan naikkan harga barang, tak letak tanda harga sebelum dan selepas GST, menipu lagi...

Peniaga celaka yang melakukan kesalahan mengenakan GST tanpa resit yang sah boleh dikenakan denda maksimim RM200,000.00. 

GST sepatutnya menjadikan harga barangan lebih stabil dan turun. tetapi perbuatan khianat peniaga tertentu menyebabkan harga dinaikkan dan membebankan pengguna. 

Kuasa Pengguna vs Peniaga Tamak

Inilah masa kita sebagai pengguna nak ajar para peniaga yang selama ini mencekik darah rakyat dan merompak pendapatan kita serta hak kita untuk mendapatkan barang murah. 

Dah lah mereka tak daftar dalam sistem GST, pendapatan serta keuntungan tahunan pun tak sampai RM500,000.00 setahun tetapi begitu kurang ajar mengenakan GST kepada pelanggan...

Bukankah itu satu kezaliman golongan peniaga terhadap rakyat sebagai pengguna? 

Dulu dibawah sistem SST hanya 63,000 saja syarikat berdaftar dengan KASTAM. Mereka boleh lari dari membayar cukai, boleh buat dua atau lebih akaun, boleh sorok keuntungan.

Namun dibawah GST mereka perlu berdaftar dibawah dengan sistem GST KASTAM yang mempunyai jaringan dengan pelbagai agensi seperti Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan sebagainya.

Di bawah GST, baru kita tahu jumlah para peniaga di Malaysia yang berpendapatan lebih RM500,000.00 sebenarnya melebihi setengah juta syarikat. 

Sehingga 26 Mac 2015, sebanyak 360,855 telah berdaftar bawah GST. Peningkatan lebih 10 kali ganda.

Hari ni baki yang masih belum berdaftar dah mula kelam kabut nak berdaftar GST. Takut kena kompaun dan denda.

Persoalannya ke manakah mereka selama ini sejak tahun 1972 lari dan menyorok di bawah sistem cukai SST?

Tu belum lagi masuk bab individu berpendapatan lebih RM4,000 lari dari mendaftar dalam sistem e-filing dan bayar cukai pendapatan pada LHDN tapi tuntut hak maam-macam kononnya mereka bayar banyak cukai.

Ternyata kerajaan kita bijak untuk mengesan golongan peniaga di bawah sistem GST. 

Panglima Perang Cyber

Posted: 02 Apr 2015 11:07 PM PDT

Panglima Perang Cyber / Cyber Warlords

Panglima Perang Cyber


POTA Dijangka Kurang Terima Tentangan Pembangkang - Utusan Online

Posted: 02 Apr 2015 07:31 PM PDT

Nasional - Utusan Online

POTA dijangka kurang terima
tentangan pembangkang

03 April 2015 1:27 AM

Dr. Ahmad Zahid Hamidi bersama Pengerusi Humanitarian Care Malaysia

KUALA LUMPUR 2 April – Rang undang-undang Pencegahan Keganasan (POTA) yang akan dibentang kali kedua di Parlimen 6 April ini dijangka kurang menerima tentangan daripada pembangkang berikutan kerajaan berjaya menunjukkan contoh pengenalan Akta Pencegahan Jenayah (POCA) yang telus dan baik.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, POCA kini menjadi kayu pengukur dan contoh kepada pelaksanaan POTA.

Menurut beliau, apabila contoh itu ada dan digunapakai untuk POTA, maka halangan itu berkurangan.

Bagaimanapun, kata Ahmad Zahid, cuma mungkin badan hak asasi manusia atau peguam-peguam yang ada di Dewan Rakyat biasanya akan mempersoalkan hak asasi manusia yang paling minimum dapat digunakan dalam POTA.

Namun setakat ini tiada mana-mana ahli politik yang dizalimi atau ditahan disebabkan perbezaan pendapat di bawah POCA.

"Saya tidak fikir ramai yang tidak setuju dengan POTA ini berbanding dengan POCA yang dibentangkan tahun lepas.

"POCA dianggap menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Jelas apabila POCA dijalankan dan laporan telah dibentangkan di Kabinet dan Dewan Rakyat, tidak ada mana-mana ahli politik yang tidak terlibat dengan sebarang aktiviti jenayah yang ditangkap.

"Juga, tidak ada tangkapan dilakukan kerana perbezaan pendapat dan tidak ada tangkapan ke­rana berdasarkan penganiayaan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Humanitarian Care Malaysia (MyCare) di sini hari ini.

MyCare adalah gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam bagi menjalankan misi membangunkan bantuan kemanusiaan yang terdiri daripada Aqsa Syarif, i4Syria, Salam Iraq, Rose2Rose, Nusantara Care (NICE) dan Palestine Centre of Ecxellence (PACE).

Matlamat penubuhan MyCare adalah untuk menggabungkan sumber, tenaga dan kepakaran daripada setiap agensi ini dapat diurus dengan lebih kemas dan berkesan.

Isnin lalu, dua rang undang-undang baharu yang membolehkan pihak berkuasa memerangi ancaman keganasan secara lebih berkesan iaitu Pencegahan Keganasan (POTA) 2015 dan Langkah-Langkah Khas Menentang Keganasan di Luar Negara 2015 dibentangkan di Dewan Rakyat.

Rang undang-undang tersebut yang dilihat cukup bertaring dalam membantu pihak berkuasa memastikan tidak berlaku penularan aktiviti keganasan ke negara ini, dibentangkan untuk bacaan kali pertama oleh Ahmad Zahid.

Jika diluluskan, POTA membo­leh­kan pihak berkuasa menahan selama tidak lebih dua tahun sebelum melanjutkan tempoh tahanan jika perlu, ke atas individu atau kumpulan yang disyaki terlibat dengan sebarang aktiviti keganasan tanpa boleh dicabar oleh mana-mana mahkamah di negara ini.

Tambah Ahmad Zahid, kerajaan memberi keyakinan bahawa kuasa menteri ditiadakan di bawah POTA tetapi kuasa itu diserahkan kepada lembaga pencegahan jenayah dan di dalam hal ini di bawah lembaga pencegahan keganasan.

Selepas itu, katanya, kalau mereka yang ditahan tidak setuju dengan penahanan, mereka boleh mela­kukan penyemakan kehakiman kerana ada sebab kuasa lembaga penasihat akan melihat keputusan yang dibuat oleh lembaga pencegahan keganasan.

"Daripada enam orang yang ditahan atas cadangan lembaga pencegahan jenayah, selepas di­bawa ke lembaga penasihat, lima daripadanya dilepaskan.

"Di sini berlaku satu penyemakan yang tidak dizalimi dan tidak ada penganiayaan. Walaupun polis agak jatuh moral tetapi itulah kehendak undang-undang pencegahan yang diperkenalkan," ujarnya.


Ahli-Ahli Parlimen Perak Kecam Perbuatan Biadap Adun Pembangkang Pakai Baju Hitam

Posted: 02 Apr 2015 06:46 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/WWuXJFDxWAI


Sent from my iPhone

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 02 Apr 2015 03:25 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Video kanak-kanak bertudung kuning dirogol dalam semak tersebar

Posted: 02 Apr 2015 12:01 AM PDT

Sebuah video yang menunjukkan seorang kanak-kanak perempuan bertudung kuning diperk0sa oleh dua orang lelaki tersebar di media sosial sejak beberapa hari yang lalu.

Kejadian 'hitam' itu dipercayai berlaku di sebuah kawasan semak, jauh dari jalan raya menyebabkan dua individu terbabit berani melakukan perbuatan terkutuk itu. Mangsa juga dipercayai mengenali dua lelaki berkenaan.

Mangsa yang dipercayai seorang kanak-kanak hanya mampu menangis dan meraung dalam kesakitan, sesekali diarahkan oleh suspek agar mendiamkan diri. Mangsa tidak henti-henti meraung & memanggil emaknya.

Berdasarkan video, salah seorang suspek dipercayai berasal dari Kelantan.

Mohon pihak polis menyiasat dan orang ramai yang mempunyai maklumat, sila laporkan ke balai polis berdekatan.

Foto berpelukan erat disalah erti

Posted: 01 Apr 2015 11:00 PM PDT

SUDAH menjadi lumrah seorang artis, apa sahaja yang dilakukan pasti akan dinilai dan diperhatikan peminat hiburan.

Begitu jugalah yang berlaku kepada penyanyi terkenal Shila Amzah apabila gambarnya berpelukan bersama seorang jejaka disalah tafsir oleh para peminat.

Apatah lagi, pelantun Patah Seribu ini sudah lama berhijrah mengenakan hijab.

Gambar yang diiringi kapsyen "My date for tonight…" tersebut membuatkan Shila dikritik dan diajukan soalan sinis antaranya, "Dah kahwin ke belum ni??"

Apa yang kelakar, lelaki yang dipeluk Shila itu sebenarnya adalah adik kandungnya sendiri!

Hm, inilah jadinya bila ramai sangat ustaz dan ustazah di laman sosial yang kerjanya hendak berceramah tanpa usul periksa.

Sedangkan kalau mereka tak terburu-buru, pada kapsyen gambar tersebut terang-terangan Shila memaklumkan nama lelaki itu iaitu @syahiramzah turut membawa nama ayah yang serupa dengannya.

Kepada para keyboard warrior cukup-cukuplah bermain serkap jarang dan menuduh orang lain. Kan dah malu..

- MYNEWSHUB.CC

Apa Yang Tersirat

Posted: 02 Apr 2015 01:20 PM PDT

Apa Yang Tersirat


PRK Pematang Pauh- Kali Ini Lah BN Berpeluang?

Posted: 02 Apr 2015 02:02 AM PDT

AKHIRNYA PRK Permatang Pauh, Pulau Pinang menjadi juga. Penyandang kawasan itu Dato Seri Anwar Ibrahim kehilangan kelayakan pada 16 Mac 2015, kerana rayuan yang dikemukakan kepada Lembaga Pengampunan yang dikemukakan keluarganya pada 24 Februari telah ditolak.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia melalui kenyataan media semalam, Ketua Pembangkang itu telah kehilangan kelayakan sebagai Ahli Dewan Rakyat, dijatuhi hukuman penjara 5 tahun Penjara pada 10 Februari lalu, kerana kesalahan meliwat.

INILAH kali kedua Pilihanraya Kecil (PRK) P044 Permatang Pauh. Kali pertama berlangsung pada ogos 2008, sebaik sahaja tamatnya PRU-12. 

Pada PRK tahun 2008, dilangsungkan kerana penyandang yang juga isteri kepada Anwar Ibrahim mengosongkan kerusi itu untuk membolehkan suaminya bertanding.

Pada PRK itu Anwar menang dengan majoriti 15,671 apabila Ketua Pembangkang itu mendapat undi 31,195 mengalahkan calon Bn Datuk Arif Shah Omar Shah yang memperolehi undi 15,524.

Pada PRU-13, sekali lagi Anwar menang dengan majoriti yang menurun 11,721 apabila mendapat undi 37,090 mengalahkan caon Bn Dr Mazlan Ismail yang mendapat undi 25,369.

Pada PRK kali ini, jika Dr Mazlan dicalonkan semula, besar kemungkian beliau akan menang, dengan syarat mendapat undi 55 peratus kaum melayu (PRU-13 46 peratus), 45 peratus undi cina (PRU-13 29 peratus), pengundi india 45 peratus (PRU-13 40 peratus) dan kaum-kaum lain 2 peratus (PRU-13 1.6 peratus).

Jika daftar undi pada PRU-13 digunapakai, di mana kawasan itu mempunyai 71,699 pengundi berdaftar, dan jika diandaikan 88.47 peratus pengundi keluar mengundi, calon Bn akan mendapat 32,832 undi dengan pecahan 23,900 pengundi melayu, 7080 pengundi cina, 1800 pengundi india dan 52 orang kaum-kaum lain.

Berasaskan keadaan semasa, kemungkinan P044 Permatang Pauh bakal dirampas Bn, seperti mana berlaku di PRK Telok Intan Perak.

Jikapun Bn menang, berkisar pada majoriti 2,000-3,000 undi, jikapun kalah berbezaan undi dalam lingkaran jumlah itu.

Presiden PKR Wan Azizah Wan Ismail, yang juga isteri kepada Anwar, membayangkan akan bertanding semula bagi kawasan itu.

Pada PRK kalilah, UBN mempunyai peluang merampas kawasan itu, kerana faktor kecelaruan dalam Pakatan Rakyat.

Comments (0)