Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Admin Direktori Blog | | Posted on 7:22 PG

sumber :-

Barisan Nasional


bumiyang

Posted: 22 Mar 2015 03:09 AM PDT

bumiyang


Untuk Tegakkan Hudud Pas Perlu Keluar Pakatan Rakyaat-TG Hj Hadi ??

Posted: 21 Mar 2015 11:01 PM PDT

Perlaksanaan Hudud - Melayu Akan Dilabel Pengganas???

Posted: 21 Mar 2015 06:30 PM PDT

Bagi PKR Hudud Hanya Berguna Untuk Melepaskan Anwar???

Posted: 21 Mar 2015 04:13 AM PDT

Belantan

Posted: 21 Mar 2015 11:38 PM PDT

Belantan


Hudud: PKR ikut DAP, Presiden Pasma lepaskan jawatan dalam Pas?

Posted: 21 Mar 2015 11:26 PM PDT


Parti Keadilan Rakyat (PKR) memu­­tuskan untuk mengikut langkah DAP apabila tidak menyokong hasrat Pas membentangkan rang undang-undang persendirian berkaitan pelaksanaan hudud di Parlimen.

Keputusan itu dicapai dalam mesyuarat Biro Politik PKR di Ibu Pejabat PKR, Petaling Jaya dekat sini malam tadi yang diadakan bagi membincangkan secara khusus tentang rang undang-undang persendirian tersebut.

Menurut PKR, parti itu tidak dimaklumkan tentang kandungan rang undang-undang persendirian berkenaan kerana ia dicadangkan secara sebelah pihak tanpa pemberitahuan kepada parti-parti lain dalam pakatan pembangkang.

PKR turut menyifatkan tindakan tersebut bercanggah dengan keputusan mesyuarat majlis pimpinan pakatan pembangkang pada 8 Februari lalu.

"Sekiranya rang undang-undang persendirian tersebut berkaitan dengan Rang Undang-undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015), PKR tetap dengan pendirian asal iaitu untuk tidak menyokong berdasarkan prinsip fiqh al-awlawiyyat, maslahat ummah dan maqasid syariah," kata parti itu dalam kenyataan melalui laman Facebook milik Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail hari ini.


Kenyataan tersebut ditandatangani oleh Wan Azizah dan Timbalannya, Mohamed Azmin Ali serta Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Shamsul Iskandar Md. Akin, Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli, Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin dan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad.

Difahamkan, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah mengemukakan notis untuk membentangkan rang undang-undang persendirian tersebut kepada Parlimen Rabu lalu.

Rang Undang-undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan secara sebulat suara kelmarin melibatkan 31 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Pas, 12 ADUN Barisan Nasional (BN) dan seorang ADUN Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Walau bagaimanapun, PKR seolah-olah cuba mengalihkan kontroversi yang bakal timbul ekoran keputusan tersebut dengan menyatakan Peraturan Tetap Dewan Rak­yat menetapkan bahawa sebarang rang undang-undang hanya akan dibahaskan dengan restu kerajaan.

Parti itu menambah, setakat ini, tiada pemimpin tertinggi UMNO atau Barisan Nasional (BN) yang membuat kenyataan berhubung pendirian mereka terhadap rang undang-undang persendirian ter­babit.

Phahrolrazi lepas jawatan dalam Pas

Presiden Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma), Datuk Phahrolrazi Zawawi percaya keputusannya untuk tidak mempertahankan jawatan Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Kedah membolehkan beliau bergerak aktif tanpa sebarang sekatan oleh parti.


Beliau berkata, keputusan itu adalah selaras dengan arahan Pas Pusat dan Majlis Syura Ulama Pas agar pemimpin parti tidak melibatkan diri dengan Pasma.

"Saya menghormati arahan itu. Kalau tidak, nampak macam saya tidak dengar arahan pula," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Phahrolrazi menolak pencalonan untuk mengekalkan beliau sebagai Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Kedah namun masih mengekalkan keahlian dalam parti.

Jawatan tersebut diisi oleh Datuk Amiruddin Hamzah setelah beliau menang tanpa bertanding dalam mesyuarat agung tahunan Pas Kawasan Kuala Kedah, semalam.

Jelas Phahrolrazi, Pasma akan memberi tumpuan untuk meredakan ketegangan dalam pakatan pembangkang ekoran perbalahan tentang isu hudud.

Suara Politik
Belantan

sekupangdua

Posted: 21 Mar 2015 11:26 PM PDT

sekupangdua


NOSTALGIKNYA PANGGUNG WAYANG DISEKITAR BANDARAYA IPOH 80's... Kini tinggal sejarah?

Posted: 21 Mar 2015 05:57 PM PDT



Kalau bijak menanbung... Belanja sekolah 2 kupang sehari dijimatkan supaya hari minggu boleh tengok wayang, tak jadi masalah... Sebab harga tiket lewat 70an tak lah mahal mana, 3 kupang utk seat biasa, kena book awal supaya tak sakit tengkok kalau disaat akhir dah tentu dapat seat paling depan sekali... Ibarat tengok artis yg berlakon besor gajah ler jawabnya... Tapi kalau nak duduk ditempat yg lebih istimewa atau orang perak mengelor rizeb, reganya mahal la sikit, ada yg 5 kupang, itu panggung yg takda tingkat atas, tapi bagi sesetengah panggung macam Cathay pulak enam kupang lima duit (65sen). Biasanya kalau dating kenaler duduk kat sini... Hehehe tapi jaminan kena gigit pijat belum tentu...

Seperti (diatas) Panggung Wayang Cathay... Sekarang nie dah jadi pasaraya yg setiap hujung minggu dipenuhi oleh bangla, mynmar dan pendatang asing yang mencari rezeki sekitar bandar ipoh... Selepas  ianya ditutup akibat kehadiran panggung elit yg lebih esklusif didalam pasaraya siap ada waiter and waiteres dan minuman percuma dalam kapaksiti yg lebih kecil dan teratur serta punyai sistembunyi yg amat canggih...

Panggung Cathay juga merupakan tempat orang-orang kenamaan menonton dan juga merupakan tempat bagi mereka sebagai keraian adanya, bangunan yg menelan belanja sebanyak Rm 600 ribu ini menjadi kebanggaan dan dirasmikan oleh DYMM Raja Sir Izuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Abdul Jalil (sultan perak ketika itu) dimalam tahun Baru Cina...



Ini pulak panggung Odeon yg kini dah jadi tempat Food court... Disebabkan teman kebetulan buat sedikit usikan dalam laman facebook temanterhadap semua rakan-rakan yg dah lebih 5 siri nie... Banyak pulak yg mula menceritakan beberapa sejarah sebelum nie yg pernah mereka lalui.. Jadi kebetulan dalam laman FB Sdr Nizam Isa mengupa lebih detail... Tertarik dengan apa yg dia kembalikan nostalgia, jadi teman pinjam ler cerita dia utk post kali nie... Nampak lengkap dan penuh huraian dan pencarian tentang kisah panggung-panggung wayang... Banyak jugak yg dia ceritakan buat makin ramai sahabat mula menbongkar pasal Panggung Wayang di sekitar bandaraya ipoh.

Untuk makluman juga, bandar Ipoh juga pada suatu ketika dahulu merupakan bandar yg terbesar dan berasingan, hasul dari perangkaan dan perancangan Kerajaan Negeri Perak untuk adakan projek bandar bercantum maka ianya semakin membesar bila pusat bandar kecil dicantumkan seperti di Pasir putih, Ipoh Garden, Tambun, Kg Simee, Jelapang, Meru dan banyak lagi... Kini bandar Ipoh melebar sebagai pusat bandar yg bercantum ke Meru arah utara tambun di selatan sehingga kebarat di Ser Iskandar...


Pernah tengok wanyang di panggung Star? Bagi yg zaman memuda masa nie tenggu tersenyum sendiri. Mesti banyak kenangan kan? 


Siapa sahaja yg pernah menetap di Ipoh pada tahun kegemilangan ipoh sekitar 60an mesti dapat mengenal bangunan Jublee Park, banyak cerita dan sejarah yg ada pada pengunjung tempat ini suatu ketika dulu, kini bangunan ini masih berfungsi lagi sebagai tempat hiburan ditengah bandar ipoh, didalam nya juga ada dua panggung wayang yg cukup dikenali... Panggung Grand... 


Kupasan Sdr Nizam memang menarik... Tu yg buat teman terperonggok berejam lamanya di kedai mamak nie dengan ipad yg nak habih bateri nie...







Panggung wayang ketika itu hanyalah satu-satu cara bagaimana kita dapat melihat secara visual mat saleh dengan berwarna dan lebih jelas, ketika zaman tahun 70an masih lagi dikampung-kampung kita menonton TV dirumah-rumah yg mampu milik mengadakan TV, kekadang ia juga menjadi sumber perniagaan atau invesment, manakan tidak bayaran lima sen atau sekupang akan dikenakan, jadi jika anda memiliki TV yg hitam putih pun boleh buat duit, malah ramai yg mengoreng keropok dan membungkus pelbagai kudap-kudap dijual semasa ramai yg datang menonton...

Kalau ada panggung pun dipanggil wayang pacak kekadang sebualan sekali atau dua sahaja... Free yop tapi bila ditayangkan ditengah-tengah padang maka penuhlah pelbagai bengkak digigit nyamuk atau agas... Bagaimana pun kehadiran wayang pacak nie jugak dah jadi macam pesta pulak setiap kali ia masuk kampung... Tak dinafikan ada yg bertemu jodoh sebab tengok wayang pacak hehehe...







Ini adalah pangungwayang Mayfair Theatre yg separa kayu juga dibina, banyak lagi panggung wayang di sekitar kg simee, gopeng, menglembu, batu gajah ( yg pernah menjadi tempat pertandingan kumpulan rock 80an) dan banyak lagi... Teman sengaja tak nak menyebut nama-nama panggung lain sebab nak tau kut korang boleh refresh dan bagitau nama panggung yg masih ingat... Batt nak abih... Nanti-nanti kita sambung...

Terima kasih sdr Nizam Isa kerana maklumat miker di MENITI JALAN KENAGAN PEKAN IPOH....

NOSTALGIKNYA PANGGUNG WAYANG DISEKITAR BANDARAYA IPOH 80's... Kini tinggal sejarah?

Posted: 21 Mar 2015 05:56 PM PDT



Kalau bijak menanbung... Belanja sekolah 2 kupang sehari dijimatkan supaya hari minggu boleh tengok wayang, tak jadi masalah... Sebab harga tiket lewat 70an tak lah mahal mana, 3 kupang utk seat biasa, kena book awal supaya tak sakit tengkok kalau disaat akhir dah tentu dapat seat paling depan sekali... Ibarat tengok artis yg berlakon besor gajah ler jawabnya... Tapi kalau nak duduk ditempat yg lebih istimewa atau orang perak mengelor rizeb, reganya mahal la sikit, ada yg 5 kupang, itu panggung yg takda tingkat atas, tapi bagi sesetengah panggung macam Cathay pulak enam kupang lima duit (65sen). Biasanya kalau dating kenaler duduk kat sini... Hehehe tapi jaminan kena gigit pijat belum tentu...

Seperti (diatas) Panggung Wayang Cathay... Sekarang nie dah jadi pasaraya yg setiap hujung minggu dipenuhi oleh bangla, mynmar dan pendatang asing yang mencari rezeki sekitar bandar ipoh... Selepas  ianya ditutup akibat kehadiran panggung elit yg lebih esklusif didalam pasaraya siap ada waiter and waiteres dan minuman percuma dalam kapaksiti yg lebih kecil dan teratur serta punyai sistembunyi yg amat canggih...

Panggung Cathay juga merupakan tempat orang-orang kenamaan menonton dan juga merupakan tempat bagi mereka sebagai keraian adanya, bangunan yg menelan belanja sebanyak Rm 600 ribu ini menjadi kebanggaan dan dirasmikan oleh DYMM Raja Sir Izuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Abdul Jalil (sultan perak ketika itu) dimalam tahun Baru Cina...



Ini pulak panggung Odeon yg kini dah jadi tempat Food court... Disebabkan teman kebetulan buat sedikit usikan dalam laman facebook temanterhadap semua rakan-rakan yg dah lebih 5 siri nie... Banyak pulak yg mula menceritakan beberapa sejarah sebelum nie yg pernah mereka lalui.. Jadi kebetulan dalam laman FB Sdr Nizam Isa mengupa lebih detail... Tertarik dengan apa yg dia kembalikan nostalgia, jadi teman pinjam ler cerita dia utk post kali nie... Nampak lengkap dan penuh huraian dan pencarian tentang kisah panggung-panggung wayang... Banyak jugak yg dia ceritakan buat makin ramai sahabat mula menbongkar pasal Panggung Wayang di sekitar bandaraya ipoh.

Untuk makluman juga, bandar Ipoh juga pada suatu ketika dahulu merupakan bandar yg terbesar dan berasingan, hasul dari perangkaan dan perancangan Kerajaan Negeri Perak untuk adakan projek bandar bercantum maka ianya semakin membesar bila pusat bandar kecil dicantumkan seperti di Pasir putih, Ipoh Garden, Tambun, Kg Simee, Jelapang, Meru dan banyak lagi... Kini bandar Ipoh melebar sebagai pusat bandar yg bercantum ke Meru arah utara tambun di selatan sehingga kebarat di Ser Iskandar...


Pernah tengok wanyang di panggung Star? Bagi yg zaman memuda masa nie tenggu tersenyum sendiri. Mesti banyak kenangan kan? 


Siapa sahaja yg pernah menetap di Ipoh pada tahun kegemilangan ipoh sekitar 60an mesti dapat mengenal bangunan Jublee Park, banyak cerita dan sejarah yg ada pada pengunjung tempat ini suatu ketika dulu, kini bangunan ini masih berfungsi lagi sebagai tempat hiburan ditengah bandar ipoh, didalam nya juga ada dua panggung wayang yg cukup dikenali... Panggung Grand... 


Kupasan Sdr Nizam memang menarik... Tu yg buat teman terperonggok berejam lamanya di kedai mamak nie dengan ipad yg nak habih bateri nie...







Panggung wayang ketika itu hanyalah satu-satu cara bagaimana kita dapat melihat secara visual mat saleh dengan berwarna dan lebih jelas, ketika zaman tahun 70an masih lagi dikampung-kampung kita menonton TV dirumah-rumah yg mampu milik mengadakan TV, kekadang ia juga menjadi sumber perniagaan atau invesment, manakan tidak bayaran lima sen atau sekupang akan dikenakan, jadi jika anda memiliki TV yg hitam putih pun boleh buat duit, malah ramai yg mengoreng keropok dan membungkus pelbagai kudap-kudap dijual semasa ramai yg datang menonton...

Kalau ada panggung pun dipanggil wayang pacak kekadang sebualan sekali atau dua sahaja... Free yop tapi bila ditayangkan ditengah-tengah padang maka penuhlah pelbagai bengkak digigit nyamuk atau agas... Bagaimana pun kehadiran wayang pacak nie jugak dah jadi macam pesta pulak setiap kali ia masuk kampung... Tak dinafikan ada yg bertemu jodoh sebab tengok wayang pacak hehehe...







Ini adalah pangungwayang Mayfair Theatre yg separa kayu juga dibina, banyak lagi panggung wayang di sekitar kg simee, gopeng, menglembu, batu gajah ( yg pernah menjadi tempat pertandingan kumpulan rock 80an) dan banyak lagi... Teman sengaja tak nak menyebut nama-nama panggung lain sebab nak tau kut korang boleh refresh dan bagitau nama panggung yg masih ingat... Batt nak abih... Nanti-nanti kita sambung...

Terima kasih sdr Nizam Isa kerana maklumat miker di MENITI JALAN KENAGAN PEKAN IPOH....

The Unspinners

Posted: 21 Mar 2015 11:21 PM PDT

The Unspinners


Guan Eng disaman untuk "cover" 1Betty Development Berhad?

Posted: 21 Mar 2015 09:30 PM PDT


Tidak tahulah apa dibuat Betty Chiew isteri Lim Guan Eng sebagai ahli Lembaga Amanah Penang Chinese Chamber of Commerce yang bertanggungjawab dalam hal ehwal hartanah. Suatu masa dahulu Pengerusi PCCC boleh ugut Guan Eng supaya teruskan projek Kg Buah Pala.

Sering kali kenyataan Guan Eng yang suka menipu, putarbelit dan alihkan pandang ada kepentingan tertentu yang disorok. Entah kenapa dia buat fitnah terhadap Maison Heights Sdn Bhd menjual tanah orang Melayu.


Jangan pula, ada pemaju cina pulau pinang yang dalam rangkaian PCCC dan Betty Chiew sebenarnya yang sebat tanah tapi persalahkan UMNO dan pemaju ini jual tanah Melayu. Cuba check kalau ada company nama 1Betty Development Berhad.

Diversion begini biasa di buat Guan Eng

Azmin sanggup gali lubang cari air untuk rakyat

Posted: 21 Mar 2015 05:34 PM PDT




















Isu kereta Hishamuddin dan surat nikah palsu anak PM tunjuk PR terdesak!!!

Posted: 21 Mar 2015 08:30 AM PDT


Rafizi masih belum jawab lagi bagaimana kerja 6 tahun dengan Petronas doa sudah jadi jutawan ... cash RM1.34 juta, beberapa biji kereta, rumah dll.

Dia tak jelaskan wang bulanan konsultansi korporat sebanyak RM3 ribu yg diperoleh dari luar negara yang mana ini kelentong.


Untuk melarikan perhatian terhadapnya, maka disebarkan resit beli kereta Dato Hishamuddin.

Menurut Hishamuddin, dia trade in kereta lama maka kelihatan dalam resit dia bayar cash.



Senang nak pintas juga, tanya Nga Kor Meng. Besar rumah? Banyak kereta mewah?



Selain cerita ini, timbul pula hal mas kahwin anak PM.


Komen Putra merdeka SINI agak menarik.

Rosak dah pembangkang negara ni..! takkan la isu mas kahwin pun nak sebok..! dah dia mampu..! biar la..! Kalau dia bagi mas kahwin RM25 pun akan jadi isu..! 

Soalnya kenapa surat sebegini boleh dikeluarkan untuk tatapan umum..!

Betul kata Putra Merdeka, sebenarnya surat itu palsu.



Begitulah pembangkang, asyik fitnah saja

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 21 Mar 2015 09:35 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Orang Melayu Sokong PKR Mahu Ikut DAP Juga?

Posted: 21 Mar 2015 08:30 PM PDT

Sudah Sudahlah Tidur, Sudah Tiada Sokongan Dah

Posted: 21 Mar 2015 08:48 AM PDT

Seorang sahaja yang mogok? Yang lain semua dah lari. Sama juga keadaan kumpulan yang menggelar diri Kita Lawan di KL tadi. Jam 7 petang dah hilang semua erti lawan.

Jika begitulah jadinya, lebih baik fokua buat kerja lain yang lebih berfaedah dan bermanfaat. Daripada menghabiskan masa tidur dan mogok tidak tentu pasal.

Sudah sudahlah.

Faekah Belasah Teruk PKR Di Twitter

Posted: 21 Mar 2015 07:35 AM PDT



Hudud : Apa Sudah Jadi Dengan MP PKR Ini?

Posted: 21 Mar 2015 02:12 AM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 21 Mar 2015 07:09 PM PDT

JURI RAKYAT


Beberapa Hewan Aneh dan Unik Yang Hampir Punah

Posted: 21 Mar 2015 05:24 PM PDT

Beberapa Hewan Aneh dan Unik Yang Hampir Punah -  Di indonesia bahkan di Dunia banyak sekali hewann hewan yang sebenarnya sangat unik dan aneh yang keberadaanya hamir punah, alasan semangkin minimnya populasinya banyak sekali masyarakat yang berburu akan hewan tersebut karena kebanyakan hewan tersebut memiliki harga yang snagat mahal. berikut daftarnya :

1. Pangolin (Trenggiling)


Hewan ini saat ni keberadaanya sangat terancam punah dan merupakan salah satu hewan yang di lindungi di indonesia. hewan ini merupakan hewan dengan pemaakan serangga, sedanggkan populasinya banyak seklai di temmukan di asia tenggara salah satunya yaitu indonesia.

2. Okapi


Sedangkan hewan ini merupakan slah satu mamalia dari Hutan Hujan Ituri yang berada di Afrika Tengah. secara garis besar warna hewan ini emiliki warna yang hampir sama dengan zebra namun secara famili  hewan ini lebih dekan dengan hewan jerapah.

3. Thorny Devil



Thorny Devil merupkan salah satu hewan unik lainnya yang biasanya disebut sebagai setan gunung. salah satu ilmuwan yaitu Dr. John Grey, yang menemukan reptil ini, mengambil dan namanya dari dewa Canaanite (Moloch). hewan ini dapat tumbuh hingga 8 inchi dan merupakan salah satu hewan yang tidak agresif dalam pergerakannya.

4. Narwhal


Nah yang berikut ini adalah hewan yang tidak mudah untuk di lihat karena jumlahnya snagat minim sekali di dunia dan saat ini hampir punah.

5. Long-eared Jerboa


kalau secara kasap mata hewan ini sangat mirif dengan tikus, namun bila diperhatikan hewan ni snagat berbeda karena hewan ini satu-satunya anggota dari genus Euchoreutes dan subfamily Euchoreutinae. liat aja hewannya sangat aneh bukan..

Bagaimana ? sungguh luar biasa bukan keanekaragamman hewan di dunia ini, itu adalah sedikit dari tanda tanda kebesaran tuhan yang mungkin bisa ita lihat, masih banyak lagi yang tak bisa kita jangkau. baca juga yang aneh lainnya 5 Gambar Pohon Paling Aneh di Penjuru Dunia.

10 Gambar Bangunan Bersejarah di Indonesia

Posted: 21 Mar 2015 07:49 AM PDT

10 Gambar Bangunan Bersejarah di Indonesia - Pada artikel sebelumnya saya sudah menuliskan artikel mengenai Gambar dan Daftar Beberapa Peninggalan Mesir Kuno, nah sekarang giliran indonesia, apa saja sih bagunan yang bersejarah di indonesia, berikut daftarnya dan gabarnya ;

1. Istana Maimun



2. Mesjid Raya Medan



3. Mesjid Istiqlal



4. Gereja Katedral


5. Gedung Sate



6. Lawang Sewu


7. Gereja Blendug



8. Mesjid Agung Palembang


9. Taman Sari


10. Tongkonan

Demikianlah yang bisa saya sampaikan mengenai 10 Gambar Bangunan Bersejarah di Indonesia, semoga bisa memberikan insfirasi untuk kita semunya, dan perlu di ingat bahwa indonesia merupakan salah satu negara dengan tinggat kebudayaan yang paling besar sehingga peninggalan masa lalu juga banyak naun tidak semuaya dapat di ketahui oleh smeua pihak.

Gambar dan Daftar Beberapa Peninggalan Mesir Kuno

Posted: 21 Mar 2015 07:36 AM PDT

Gambar dan Daftar Beberapa Peninggalan Mesir Kuno - Mesir adalah salah satu pusat yang mempunyai kebudayaan tertua yang berada di benua afrika, hal ini karena di mesir ditemuan sebuah batu tulis pada daerah Rosetta yang ditemukan oleh pasukan prancis yang mana pasukan ini dipimpin oleh Napoleon Bonaparte.

Berikut Gambar dan Daftar Beberapa Peninggalan Mesir Kuno yang melegenda hingga saat ini :




1. Peninggalan Tulisan Heiroglyph
Huruf Heiroglyph adalah huruf gambar. Dari kumpulan huruf-huruf tersebut muncul tulisan batu yang disebut dengan hierotis yang di gunakan oleh para pendeta Mesirpada masa itu untuk keperluan regili mereka, sedangkan huruf demotis ini dipergunakan oleh rakyat setempat. Gambar atau Huruf heiroglyph digunakan hingga pada abad ke lima sesudah Masehi.



2. Peninggalan Piramida
Piramida merupakan salah satu bangunan raksasa yang terbuat dari batu. batu ini dgunakan sebagai makam untuk raja mesir dan orang bangsawan pada masa itu.



3. Peninggalan Sphinx
Sphixn merupakan bangunan raksasa yang terbuat dari batu yang memiliki kepala  manusia dan badan singa yang didirikan di depan sebuah piramida di mesir. Sphinx adalah salah satu lambang kekuasaan dan pemerintahan dari seorang raja Mesir yang dimakamkan pada piramida atau bangunan tersebut



4. Peninggalan Kota-kota kuno di Mesir




Demikianlah beberapa gambar dan daftar peninggalan mesir kuno yang sampai saat ini masih menjadi kebanggaan untuk mesir, bagaimana dengan negara indonesia? silahkan tinggalkan komentar!!

Gambar dan Daftar Keajaiban Allah SWT

Posted: 21 Mar 2015 04:34 AM PDT

Gambar dan Daftar Keajaiban Allah SWT - Dibelahan dunnia ini mungkin bayak sekali sesuatu kejadian yang menisaratkan betapa besarnya kemampuan Allah SWT dalam menciptakan sesuatu, berikut sedikit gambaran yang mungkin bisa menggugah hidup anda jauh lebih baik kedepannya..






Sumber : Google Gambar





Jenis-Jenis Tanaman Hias Termahal Di Dunia

Posted: 21 Mar 2015 04:18 AM PDT

Jenis-Jenis Tanaman Hias Termahal Di Dunia - Tanaman hias adalah salah satu jenis tanaman yang di gunakan sebagain besar oleh masyarakat indonesia bahkan dnia untuk mempercantik rumah yang di huni, bukan hanya rumah namun juga kantor kantor pemerintahaan, tahukan anda bunga hias aa yang aling mahal di dunia saat ini, berikut daftarnya..


1. Phillodendrum Marbel Varigatha


Saat ini Anthorim termahal yanng pernah djua diipasaran iayah seharga 70juta rupiah. tanaman ini mempunyai daya tarik sendiri dar berbagai bentuk tanaman dan keindahan daunnya. tanaman ini di indonesia banyak sekali jenis nya yaitu Anthurium Jenmanii, Wave of Love, Hookeri, Jenmanii Sawi, Anthurium Variegata, dan masih banyak lainnya.

2. Aglaonema
Q

Mesti tanaman anthorium masih mennguasai pasar tanaman hias namun tidak bisa dipungkiri juga tanaman yang satu ini yakni aglonema banyak ssekali juga diminati oleh pecinta tanaman hias, hal ini mungkin disebabkan banyak pemulia yang menyilangkan tanaman ini dengan jeis lainnya sehingga dapat memperindah tanaman ini..

3. Philodendron
Banyak sekali parapengamat tannaman hias menyatakan bahwa kehadiran Philodendron akan menggeser dominasi Anthurium dan Aglaonema yanng saat ini sedang munging dan menggila. Philodendron yang berdaun lebar termasuk dalam keluarga Aracea. Keindahan Philla yang dalam 

4. Sansevieria


Mungkin anda idak mengira bahwa Sansevieria saat ini sedang meningkat tingkat ppuleritasnya. Sansevieria mempunyai daya tarik tersendiri karena mempuyai daun yang snagat unik dan seirinyya waktu harnya tanaman ini naik. data terakhir yaitu 10 juta perdaunnya untuk tanaman jenis Kirkii Silver Blue.

5. Puring

Nah untuk tanaman ini mungkin kurang di minati namun tanaman ini akan menjadi salah satu ppesaing ketat dalam penjualan tanaman hias tahun depan bagaimana tidak tanaman ini memunyai bentuk yang sangat unnik sekali sehingga bayak di cari oleh pecintaa tanaman hias pastinya..Puring yang kini jadi incaran dan banayak dburu yaitu jenis Logam, Oscar, Kura, Red Aple, 

Itulah daftar Jenis-Jenis Tanaman Hias Termahal Di Dunia yang saat ini juga sedang berkembang dengan pesat di indonesia, dan kini menjadi barang mewah yanng harus dimiiki oleh orang orang yang berada.. (Baca juga : Gambar dan Daftar Pohon Tertinggi Di Dunia)

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 21 Mar 2015 03:05 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Sijil nikah anak Najib palsu - JAWI

Posted: 21 Mar 2015 07:27 AM PDT

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menjelaskan surat perakuan nikah anak perempuan Perdana Menteri, Nooryana Najwa Najib dan pasangannya Daniyar Kessikbayev, yang tersebar di media sosial, adalah palsu.

Pengarah JAWI Paimuzi Yahya berkata, maklumat mengenai mas kahwin dan jumlah hantaran yang tertera pada surat perakuan nikah itu adalah tidak benar selain sijil berkenaan tidak ditandatangani pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk JAWI.

"Pihak JAWI ingin menegaskan bahawa surat perakuan nikah berkenaan adalah palsu," katanya dalam kenyataan.

JAWI turut menyertakan salinan surat perakuan nikah palsu yang dilaporkan viral di media sosial dan salinan surat perakuan nikah asli bersama-sama kenyataan itu.

Kandungan dokumen palsu itu antara lain menyatakan nilai mas kahwin ialah RM111 dan jumlah hantaran sebanyak US$500,000.

Salinan dokumen asli yang diperoleh daripada JAWI memaparkan nilai mas kahwin ialah sebanyak RM5,000 tanpa menyatakan belanja hantaran, lapor Bernama.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyempurnakan sendiri akad nikah pasangan itu dalam satu majlis di Putrajaya pada Khamis.

Nooryana Najwa dan Daniyar mula berkenalan ketika kedua-duanya menuntut di Amerika Syarikat.

 

- FMT

Sia-sia beranak...puiih!

Posted: 20 Mar 2015 10:30 PM PDT

Hong Kong: Seorang lelaki yang didakwa membunuh, mengerat dan memasak mayat ibu bapanya disabitkan atas dua tuduhan bunuh, semalam.

Dalam perbicaraan selama 20 hari, mahkamah diberitahu Henry Chau, 31, mengerat ibu bapanya sebelum cebisan mayat diasin dan disimpan dalam bekas makanan seperti 'daging babi barbeku.'

Kepala Chau Wing-ki, 65, dan isteri Siu Yuet-yee, 62, ditemui di dalam dua peti sejuk pada Mac 2013 di dalam sebuah pangsapuri yang berlumuran darah beberapa hari selepas dilaporkan hilang.

Cebisan mayat lain ditemui di dalam tong sampah dalam keadaan disimpan bersama nasi di dalam bekas makanan.

Media tempatan melaporkan, panel juri Mahkamah Tinggi memutuskan Chau bersalah bagi kedua-dua tuduhan bunuh terhadapnya.

Bagaimanapun, rakannya Tse Chun-kei yang turut berdepan tuduhan sama didapati tidak bersalah. Kedua-duanya mengaku tidak bersalah ketika didakwa.

Mahkamah menetapkan Isnin ini untuk menjatuhkan hukuman ke atas Chau.

Chau mulanya memberitahu polis bahawa ibu bapanya berada di tanah besar China, namun mengaku melakukan pembunuhan itu dalam mesej kepada rakan-rakannya dalam laman sembang Internet.

Dia dikatakan merancang mengelirukan polis supaya dapat 'mencuri masa' untuk mengucapkan selamat tinggal kepada rakan-rakannya.

"Saya dan rakan pembunuh merancang menjadikannya seperti kes orang hilang dengan membuang cebisan mayat sikit demi sedikit," katanya.

Dalam mesej itu, Chau mengaku dirinya psikopat.

"Saya tidak dapat menyelami penderitaan dialami orang lain kerana pengalaman zaman kanak-kanak dan remaja saya sendiri tidak baik," katanya.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/38364#sthash.erRnthel.dpuf

waadat

Posted: 21 Mar 2015 01:44 PM PDT

waadat


Rumah melayu lawan GST

Posted: 21 Mar 2015 04:03 AM PDT

Tidak sampai dua minggu lagi GST akan dilaksanakan. Walaupun bukan langsung tugas Demang namun batu jemala Demang ikut letih memikirkannya, sebagai rakyat.

Perang persepsi sedang berlangsung. Masing-masing pihak mengemukakan pendapat dan pandangan.

Kesimpulan yang Demang dapat ialah; GST adalah satu sistem baru untuk kerajaan memastikan unjuran kerajaan dalam pungutan cukai mencapai sasaran.

Ertinya, kerajaan berjaya mendapat satu sistem bagi meleraikan kebuntuan mereka dalam pungutan cukai. Selesai masalah kerajaan.

Bagaimana pula dengan masalah rakyat? Apa masalah rakyat?

Masalah rakyat ialah apabila perbelanjaan melebihi pendapatan. Jika masalah itu selesai, maka rakyat peduli apa hatta dengan bapak GST sekalipun.

Kenaikan harga adalah normal. Ada atau tiada GST, harga barang akan tetap naik saban masa dan ketika. Maklum, kehendak manusia tidak pernah puas.

Cuma, GST menjadi alasan baru untuk pengusaha menaikkan harga. Jika produk itu bukan barang keperluan maka pasaran yang akan membuat keputusan. Jika barang keperluan maka tanggung sahaja lah.

Salah satu masalah rakyat ialah mendapatkan tempat tinggal yang selesa. Rakyat bukan mahukan rumah seperti rumah gadang pemimpin namun rakyat juga tidak mahu rumah seperti hamba sahaya. Rumah kos rendah yang ada 2 bilik atau 2 setengah bilik mencerminkan semua pihak yang terlibat membinanya jenis manusia yang kurang akal fikiran. Nak guna istilah bodoh pun boleh.

Pemimpin cina nampaknya berjaya melakukan urbanisasi dan menempatkan kaum mereka di perumahan tersusun sederhana mewah. Padahal bukan sedikit kekangan untuk mereka mendapatkan tanah. Agaknya sebab mereka ikhlas nak menolong kaum sendiri.

Pemimpin melayu pula terkial-kial tak tau nak buat apa. Akhirnya ikut berebut rumah kos murah dengan rakyat marhaen.

Rumah yang kurang selesa menyebabkan anak melayu tak suka duduk di rumah. Mak bapak pun tak suka anak duduk di rumah sebab susah 'nak buat projek'.

GST atau tidak, ia bukan masalah utama. Jika rakyat tenteram, kerajaan pun senang. Pemimpin pun boleh kerap makan angin ke luar negeri.

Walau bagaimanapun jika kerajaan susahkan rakyat maka jangan haraplah kerajaan akan hidup senang. Kalau rakyat sudah marah, mereka tidak peduli lagi DAP bahkan komunis sekalipun menang pilihanraya.

A Piece of My Mind

Posted: 21 Mar 2015 11:39 AM PDT

A Piece of My Mind


11 Days from GST

Posted: 21 Mar 2015 05:12 AM PDT

We are 11 days away from the implementation of GST. You might think that the Government is going to make more money out of you. But did you know that, as a trade off, the Government stands to lose about RM20 bil from you for the implementation of GST? I will explain more later.

Actually, we have been talking about introducing a new, fairer tax system since the days when "someone" was Finance Minister in 1990s but I guess he had other ambition and priorities.

It stayed as nothing more than mere talk till one day in 2013.

On 29 August 2013 in Securities Commission, Treasurer General Tan Sri Irwan Serigar's announcement set off a media frenzy and those of us who were there saw journalists and analysts busy typing on their smartphones.

I can still recall the exact words. Tan Sri said, "GST is a must, no longer an option."

Ever since then, there are so many tax experts and web portals out there explaining about GST. I did a quick search and found the following links. Some are newcomers with easy to understand graphics:

a) www.apaitugst.com (newbie and trilingual, makes you understand from the simplest perspective)

b) www.gst.customs.gov.my (all that you need to know, textbook-ish)

c) www.loanstreet.com.my/learning-centre/GST-In-Malaysia-Explained

d) www.imoney.my/articles/why-malaysia-needs-gst

e) www.gst.com.my

There's no excuse in terms of implementation or knowledge. Every single piece of info, in whatever form, they are all out there.

From the point that it was formally announced in Parliament in Oct 2013 till today in March 2015, the entire economy and population had more than 500 days or 17 months to learn about GST and to adjust to the forthcoming GST.

It is either you want to do it and understand it, or you just can't be bothered and prefer to be abusive and grumpy.

Over the past week, I saw and heard so many excited chatter among friends and relatives about the holiday they just booked in MATTA Fair and when the conversation moved on to politics, it was all guns blazing at GST.

It shows how ignorant we Malaysians are. The countries that you are traveling to have GST too, you know? China's GST rate is at 17%, Korea (10%), Indonesia (10%), Thailand (7%), Vietnam (10%). Even Burkina Faso and Burundi have GST!

A total of 6.3 billion people lives under a GST regime in the 169 countries. Surely, there's a reason why countries implement this tax system.

In Malaysia, we have over 6 mil registered taxpayers but only less than 2 mil actually pay taxes. We have over 500,000 registered tax paying companies but less than 110,000 pay taxes,

Any country in our position would have thought about GST. But it wasn't an easy move for the Government in today's political climate.

The Government had to give something back in return for people to accept GST and these are not small sums. Take a look:

(a)   Government will abolish the Sales and Services Tax (SST). And did you know that in 2014, Government received RM17.8 bil from SST? They are gonna lose this.

(b)   Those who earn RM4,000 per month and below will no longer need to pay income tax. For the rest, it will be a 1-3% reduction in tax rate. The Government received RM26.7 bil in 2014 and just a 2% reduction means the Government is letting go RM530 million.

(c)   Government is reducing corporate, cooperative and SME income taxes. In 2014, the Government received RM68 bil. At 1% reduction, that's another RM680 million gone from Government revenue.

Welfare and cash handouts have also gone up. Just BR1M alone costs the Government RM4.9 bil for over 7 mil people.

We have not even touched public hospitals and education costs borne by the Government. They are not cheap. Medical services and facilities cost the Government RM23.3 bil per year.

Government must pay these bills. How?

There's no other option but to re-engineer the wealth of the society and channel taxes from high end consumers back to the bottom 40% households. The more you consume, the more you pay, the more the Government has to give back to the bottom 40% households.

GST is a must, no longer an option.

PEJUANG BANGSA

Posted: 21 Mar 2015 11:12 AM PDT

PEJUANG BANGSA


KELUARGA TOLAK HUDUD ...BAPAK BOREK ANAK RINTIK ..

Posted: 21 Mar 2015 09:23 AM PDT



Melihat kepada luahan bapanya Tajol  yang mengulas tentang PAS yang mahu melaksanakan hudud. jadi kita tak perlu terkejut dengan tindakan video dilakukan anaknya yang menghina hudud .

Anak beranak ini memang tak takut langsung bercakap soal agama kerana bagi mereka parti DAP paling No 1  .

Mereka lebih takutkan DAP kalah daripada melaksanakan hukum Allah .




KENAIKAN TAMBANG TAK SESUAI LAGI , KABINET MINTA TANGGUH - MUHYIDDIN

Posted: 21 Mar 2015 08:27 AM PDT





PETALING JAYA: Kabinet meminta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) supaya menangguhkan kenaikan harga tambang pengangkutan awam seperti yang diumumkan oleh suruhanjaya itu pada Khamis lalu.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, mesyuarat kabinet pada Jumaat telah membincangkan perkara itu dan berpendapat kenaikan tambang itu
tidak sesuai diumumkan dalam keadaan sekarang.

"Kabinet semalam telah berbincang mengenai perkara itu dan berpendapat asas untuk kenaikan itu ada... seperti kata sudah lama tidak naik dan pengusaha (pengangkutan awam) telah menanggung kerugian dan tidak dapat membayar gaji pekerja setimpal.

"Isu yang timbul termasuk soal kecekapan dan mereka merayu. Asas itu memang ada lah cuma soal berbangkit adalah timingnya (masa yang sesuai)," katanya kepadapemberita selepas merasmikan serentak Persidangan Tahunan UMNO Cawangan-cawangan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Pagoh di Seri Pekembar di sini, Sabtu.

SPAD pada Khamis mengumumkan penyelarasan kadar tambang teksi dan kereta sewa antara 20 hingga 67 peratus manakala bas ekspres pula naik 22.6 peratus bermula 15 Mei ini.

Kenaikan itu berikutan kenaikan kos yang ditanggung pengusaha pengangkutan awam termasuk kos penyelenggaraan.

Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, penyelarasan kadar tambang itu dibuat selepas mengambil kira keperluan pihak pengusaha yang terbeban dengan kenaikan harga barangan dan kepentingan orang ramai yang menggunakan perkhidmatan itu.

Muhyiddin berkata, pengumuman SPAD itu tidak sesuai pada masanya ketika Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan dilaksanakan pada 1 April ini.

"Saya fikir mungkin kita (kabinet) minta perkara itu ditangguh dahulu kerana mungkin masa tidak begitu sesuai lebih lagi diumumkan tarikh yang sama mengenai GST.

"Beban pengguna itu mungkin bertambah terutama mereka yang tinggal di bandar yang menggunakan pengangkutan awam dan sebagainya," katanya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, SPAD perlu melihat keadaan itu secara keseluruhan dan menunggu masa yang sesuai untuk mengumumkan kenaikan tambang itu nanti.

Katanya, SPAD sementara itu boleh berbincang dan membawa perkara tersebut ke kabinet untuk mengambil kira pandangan semua pihak.

"Ambil kira pandangan pelbagai pihak walaupun sedar mereka ada asas untuk menaikkannya," katanya. 

Comments (0)