Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Unknown | | Posted on 7:37 PG

sumber :-

Barisan Nasional


KEMBARA DI PERJALANAN INI

Posted: 02 Mar 2015 07:29 AM PST

KEMBARA DI PERJALANAN INI


CARA MEMIMPIM HATI (6) - ERTI TAJALLI

Posted: 02 Mar 2015 01:10 AM PST

 3. TAJALLI 


Sebagai hasil mujahadah dalam takhalli dan tahalli , kita akan memperolehi tajalli. Iaitu sejenis perasaan yang datang sendiri tanpa memerlukan usaha lagi. Agak sukar untuk dituliskan atau digambarkan dengan bahasa. 

Apakah yang dikatakan tajalli? Yang sebenarnya ia adalah sejenis perasaan yang bersifat maknawiah (zauk), yang hanya mungkin dimengertikan oleh orang-orang yang mengalami dan merasainya. Sepertilah kemanisan gula, tidak akan dapat digambarkan secara tepat.


Tajalli secara ringkas, secara asas dan secara mudah difahami ialah perasaan rasa bertuhan, rasa dilihat dan diawasi. Hati seakan-akan celik, hidup, nampak dan terasa kebesaran Allah. Ingatan dan rindu penuh tertuju pada Allah. Hati tenggelam dalam kebesaran-Nya atau dalam mencintai-Nya dengan tidak putus-putus lagi. Harapan dan pergantungan hatinya tidak lagi pada yang selain dari Allah. Dirasakan oleh hatinya bahawa seluruh amal bakti yang dibuatnya, adalah kerana dan untuk Allah semata-mata. Atau hadiah daripada Allah kepadanya. 


Apa sahaja masalah hidup, dihadapi dengan tenang dan bahagia.Tidak ada pun kesusahan dalam hidupnya. Sebab semua itu dirasa pemberian dari Kekasihnya, Allah SWT. Kalau begitu, bagi orang-orang yang beriman, dunia ini sudah terasa bagaikan Syurga. Kebahagiaan mereka adalah kebahagiaan sejati dan kebahagiaan abadi iaitu kebahagiaan hati.Setakat ini yang mampu saya gambarkan rasa tajalli yang agak rasional yang boleh dihuraikan secara ilmiah. Yang selebihnya, lemahlah tinta untuk menulisnya. Hanya siapa yang dapat, dia akan merasakannya dan tidak dapat berkongsi dengan orang lain pula. Kalau cuba juga diceritakannya, akan menimbulkan fitnah di sisi orang-orang yang jahil. Sementara orang-orang yang hasad dengki pula akan mengambil peluang menuduhnya sesat, kafir atau zindik. 

Dalam soal ini ada seorang Sahabat Rasulullah SAW pernah berkata: "Kalau aku luahkanlah apa yang terasa dalam hati ini, orang akan menuduh aku kafir dan lantas membunuh aku." 

CARA MEMIMPIN HATI (5) - ERTI TAHALLI

Posted: 02 Mar 2015 01:05 AM PST


2. TAHALLI 

Tahalli bererti menghias. Yakni perkataan lawan bagi takhalli. 


Sesudah kita mujahadah yakni mengosongkan hati darisifat-sifat terkeji atau mazmumah, segera pula kita menghiasi hati dengan sifat-sifat terpuji atau mahmudah. Untuk mudah difahami, cuba gambarkan hati kita sebagai sebuah mangkuk yang kotor. Kemudian mangkuk itu dibersihkan. Setelah bersih, jangan dibiarkan ianya kosong. Isikan dia dengan barang-barang yang berharga dan makanan yang lazat. Begitu jugalah dengan hati yang telah dibersihkan daripada sifat-sifat mazmumah tadi.


Janganlah dibiarkan ianya kosong. Mestilah diisi dengan sifat-sifat mahmudah pula.Untuk mengisi hati dengan sifat mahmudah, sekali lagi kita perlu mujahadah. Saya tegaskan sekali lagi, bahawa dalam peringkat mujahadah ini, kita masih berasa berat dan susah. Susahnya memerangi hawa nafsu itu kerana hakikatnya kita terpaksa memerangi diri kita sendiri. Bukankah sebelum ini kita katakan nafsu itu sebahagian dari jasad kita, iaitu jasad halus kita (jismul latif). Maknanya belum ada ketenangan dan kelazatan yang sebenar. 

Bagaimana hendak lazat kalau terpaksa memerangi diri sendiri. Insya-Allah, kalau kita bersungguh-sungguh, lama kelamaan bila ia sebati dengan hati, di waktu itu akan terasalah lazatnya. Kerana setelah kita bersungguh-sungguh, Allah akan membantu sepertimana janji-Nya dalam Al Quran.


Cara-cara mujahadah dalam tahalli samalah seperti kita mujahadah untuk takhalli. Macamlah juga orang yang buat latihan senaman untuk sihatkan badan. Peringkat awal tentulah terasa letih, menjemukan dan sakit-sakit badan. Tetapi akhirnya nanti, dia akan rasa seronok dan terhibur dengan senaman itu. 

Begitulah juga dalam riadatunnafsi ini. Ertinya, kita bersenam secara rohaniah. Peringkat awal tentulah jemu dan terseksa tetapi akhirnya ia akan mesra dengan tabiat diri kita. 

Misalnya, kita mahu menghiasi hati dengan sifat pemurah. Maka kita mujahadah dengan mengeluarkan harta atau barang kita, terutama yang kita suka dan sayang, untuk diberi pada yang memerlukannya. Mulanya tentu terasa berat dan payah. Tetapi jangan menyerah. Kita lawan. Ingatkan hati bagaimana orang-orang muqarrobin berebut-rebut untuk dapatkan pahala sedekah. Sayidatina Aisyah r.ha. di waktu tiada apa yang hendak dimakan, beliau cuba juga mendapatkan walau sebelah kurma untuk disedekahkan. Begitu kuat keinginan mereka pada pahala dan rindunya dengan Syurga. 

Mereka berlumba-lumba menyahut pertanyaan Allah SWT:

Maksudnya: "Siapakah yang mahu meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, maka Allah akan melipatgandakan (balasan) pinjaman itu untuknya, dan dia akan memperolehi pahala yang banyak." (Al Hadid: 11)

Setiap kali kita rasa sayang pada harta, setiap kali itulah pula kita keluarkannya. Insya-Allah lama-kelamaan kita akan memiliki sifat pemurah. Begitu juga dengan sifat-sifat mahmudah yang lain seperti kasih sayang, berani, tawadhuk dan sebagainya, perlulah kita miliki. Untuk itu kenalah bermujahadah. Jika tidak, iman juga turut hilang. Sebab iman itu terdiri di atas sifat-sifat mahmudah.

RIDHUAN TEE

Posted: 02 Mar 2015 03:48 AM PST

RIDHUAN TEE


Bila sijahil bercakap soal akademik

Posted: 01 Mar 2015 04:04 PM PST(Sinar Harian, 2 Mac 2015)

Kenyataan Menteri Pendidikan II mengenai sistem pendidikan kita yang mendapat pengikhtirafan dunia, mendapat liputan meluas media sosial ultra kiasu, dengan mempersendakannya. Inilah akibatnya bila sijahil berbicara pasal akademik, di luar kepakaran mereka. Mereka hanya ambil satu dua fakta dan kemudian putar belit. Bahayanya ultra kiasu dalam politik negara.

Misalnya, ultra kiasu memanipulasikan data 135 ribu pelajar asing di IPT, dengan memadamkan fakta lain yang ditimbulkan, seperti bidang yang menjadi tumpuan dan tarikan dunia serta pengikhtirafan yang diberikan.

Ultra kiasu tidak memetik laporan Thomson Reuters 2014, yang mana 4 profesor IPTA yang diiktiraf sebagai antara minda saintifik utama dunia. Profesor tersebut memperoleh kepujian melalui penerbitan artikel terbanyak yang kerap dipetik oleh orang lain.

Dalam bidang perbankan dan kewangan Islam pula, ternyata Malaysia menjadi rujukan dunia. Ramai pensyarah kita yang menjadi buruan. Peliknya ultra kiasu tidak nampak semua itu. Mata hati mereka gelap.

Penting sangatkah mendapat ranking terbaik dunia? Apakah jaminan bahawa pelajar yang keluar dari universiti terbaik dunia boleh menjadi terbaik di alam pekerjaan, berguna kepada agama bangsa dan negara?

Ramai usahawan ultra kiasu yang berjaya di negara ini, tidak mendapat pendidikan di mana-mana universiti, tetapi mereka dikategorikan sebagai kalangan terkaya di negara kita. Kejayaan mereka disebabkan oleh bantuan sistem kerajaan yang sedia ada, yang menyebabkan mereka boleh jadi kaya raya. Begitu juga ahli DUN dan ahli parlimen ultra kiasu, hanya mendapat pendidikan di IPTA dan bersekolah menengah, tetapi dipilih menjadi wakil rakyat. Malah, ada yang ditangkap berjudi. Dari universiti mana pula ultra kiasu ini belajar?

Terbaik atau tidak, biar orang akademik yang bercakap. Pada saya, yang lebih penting, mereka tidak menjadi terlalu ultra kiasu yang anti-establishment. Kiasu itu baik, tetapi bila menjadi ultra, itu bahaya, walaupun mereka lahir dari kalangan 10 universiti terbaik dunia.

Saya amat bimbang dengan mereka kononnya datang dari universiti terbaik dunia, bila kembali berkhidmat di negara, mereka menjadi lebih orang putih dari orang putih atau lebih Cina dari orang di China.  
Jangan terlalu obsess mengejar ranking sehingga terlupa modal insan dan kemahiran insaniah. Apa guna keluar dari universiti terbaik dunia, jika hati mereka kotor. Tidak setia pada negara, malah belot dan membocorkan rahsia negara kepada orang lain.

Apa yang penting pada hari ini pada saya adalah; pertama, kita berjaya melahirkan pelajar yang ada pakej. Baik dalam akademik, professional dan berakhlak mulia. Ramai pelajar universiti terbaik dunia yang kehidupan tidak seperti manusia.

Kedua, jangan terperangkap dengan permainan "politik perniagaan pendidikan" Barat. Semua yang dibuat barat itu betul. Kita masih berada dalam "colonized mind and attitude". Barat sangat pandai bermain silap mata. Wujudkan ranking, kemudian ubah kriteria dari semasa ke semasa. Kita terhegeh-hegeh mengejar.

Misalnya, permainan SCOPUS dan ISI. Penerbitan  dibayar dengan harga mahal. Siapa yang kaya, penulis atau penerbit? Lebih menyedihkan apabila satu artikel ditulis oleh sebilangan pensyarah sehingga ada yang melebihi 10 orang. Tidak salah, tetapi kurang comel. Ini tidak termasuk yang menenggek.

Ketiga, jangan anaktirikan penerbitan tempatan. Sedih melihat apabila penerbitan tempatan ibarat hidup segan, mati tak mahu. Lebih teruk lagi apabila buku-buku dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris, yang banyak membuka minda tidak lagi dihargai. Saya ucapkan tahniah kepada UniSZA kerana masih rasional dalam perkara ini.

Keempat, akibat dari terlalu mengejar ranking, pensyarah tidak lagi ikhlas dengan ilmunya. Menulis kerana mengejar status, bila berhadapan dengan khalayak, menjadi kaku dan bisu, tidak down-to-earth. Bila berceramah, khalayak tidur.

Berbeza dengan di barat sendiri, KPI sarjana dinilai kepada sebanyak mana  ilmu dan kepakaran disumbangkan kepada masyarakat.  Sumbangan mereka menulis untuk penerbitan berkala, akhbar, majalah mahupun buku cerita kanak-kanak, amat dihargai, kerana para pensyarah itu dikatakan milik masyarakat.

Maka, tidak hairanlah sarjana yang berada di Barat itu amat rapat hidupnya dengan masyarakat, dihormati kawan dan lawan. Kenapa ia tidak berlaku di sini? Jawapannya kerana terlalu mengejar SCOPUS dan ISI? Hidup macam kera sumbang.

Akhirnya, kita sepatutnya berfikir seperti orang Jepun. Tidak terlalu obses mengejar ranking. Yang penting kita tahu apa yang kita buat. Misalnya, Fakulti Kejuruteraan Automobil, Universiti Tokyo, adalah antara fakulti terbaik dunia, meskipun berada dalam ranking 100 terbaik dunia.  Hal ini sepatutnya boleh berlaku kepada Akademi Pengajian Melayu, UM,  Fakulti Kontemporari Islam, UniSZA dan UKM. Berfikir dan bertindaklah seperti mana orang Jepun, sentiasa memastikan bangsa dan negara mereka dimartabatkan tanpa membunuh jati diri mereka.

bumiyang

Posted: 02 Mar 2015 03:17 AM PST

tunku

Posted: 02 Mar 2015 03:14 AM PST

tunku


NGO lodges report against Sanjeevan

Posted: 01 Mar 2015 10:25 PM PST

An anti-crime awareness group, the Malaysia Community Crime Care, (MCCC), has lodged a police report against MyWatch chairman R. Sri Sanjeevan for allegedly making a seditious remark.

Exco member V. Ravindran who lodged the report, claimed that Sanjeevan allegedly tweeted last week that the son of an ex-Inspector-General of Police had murdered a man.

"This is a wild and seditious allegation and he did not even mention the name of the person he is accusing.

"I challenge him to come out to say the name of the person he is accusing and urge the police to investigate Sanjeevan for sedition," he said when contacted.

Ravindran lodged the report around 11am Monday at Sentul police headquarters.

Taipingmali (tm)

Posted: 02 Mar 2015 01:07 AM PST

Taipingmali (tm)


Daftar Paksa GST Mulai Esok Denda RM15,000 Kepada Syarikat Yang Masih Be...

Posted: 01 Mar 2015 07:20 AM PST

Kenyataan DS Rosmah Diputarbelit: Ahmad Maslan

Posted: 01 Mar 2015 07:17 AM PST

Belantan

Posted: 01 Mar 2015 11:42 PM PST

Belantan


Lagi kisah di Kelantan - Dirogol dalam bilik kosong di pasaraya?

Posted: 01 Mar 2015 11:41 PM PST

Sekadar gambar hiasan

KOTA BHARU - Seorang remaja perempuan menjadi mangsa kerakusan lelaki hidung belang dalam kejadian rogol di sebuah pasar raya Rabu lalu.

Dalam kejadian itu, mangsa berusia 14 tahun yang baru berkenalan dengan teman lelakinya sejak dua bulan lalu melalui aplikasi Wechat dirogol di sebuah bilik kosong di pasar raya terbabit.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu Asisten Komisioner Rohaimi Md Isa mengesahkan menerima laporan kejadian.

Menurutnya, remaja berkenaan bersetuju untuk bertemu teman lelakinya di sebuah pasar raya selepas waktu sekolah.

"Remaja perempuan itu pada mulanya ditemani dua rakan perempuan namun mereka meninggalkan dia bersama teman lelakinya itu.

"Suspek kemudian bertindak menarik mangsa dalam bilik kosong pasar raya terbabit dan menyebabkan mangsa tidak dapat lawan memandangkan teman lelakinya itu mengunci pintu," katanya.

Akibat kejadian itu mangsa bergaduh dengan teman lelakinya pada Jumaat lalu dan lelaki itu mengugut untuk menyebarkan gambar mangsa yang tidak berpakaian.

"Takut dengan tindakan lelaki itu, mangsa terus menceritakan hal itu kepada ibu saudaranya dan cerita itu disampaikan kepada ibu dan ayah mangsa.

"Dalam kes ini, kita berjaya menahan suspek pada Jumaat lalu dan dia menjalani tahanan reman sehingga 5 Februari ini," katanya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 01 Mar 2015 11:15 PM PST

The Unspinners


Dahlah rasis dan rasuah, LGE kuat bohong

Posted: 01 Mar 2015 10:30 PM PST


Pembohongan pertama Guan Eng di Kg Buah Pala.

LGE tak benar cina DAP himpun, cuma Rara di Sogo

Posted: 01 Mar 2015 08:30 PM PST


Ada arahan Guan Eng supaya cina tak turun...

Nama saja pakai tudung .. anak didik Sham Rais ni terdedah alur nonok dari seluar ketatnya


Rara ni budak SAMM Chegu Bard dan kira orang PKR dimasukkan dalam DAP. Entah kenapa dia tak ikut boikot Nik Nazmi?


Walau tak ramai sambut Raja Aiskrim, KIPAS kena hati-hati

Posted: 01 Mar 2015 06:30 PM PST

Mungkin raja aiskrim ke sarawak bukan sangat nak kempen untuk PR salam menghadapi pilihanraya negeri.

Rasanya cuma nak kempen dan touching dengan pkr sarawak. Baik2 kak wan

Serian pun ada jambu Anwar kan? Joshua ke namanya.

AP DAN Naib Pres.PKR tak boleh kata, "Not my business"

Posted: 01 Mar 2015 04:38 PM PSTMana boleh gitu? Ini melibatkan public policy.

Jika pemimpin macam Anwar diberi keistimewaan, rakyat lain pjn perlu diberi layanan sama. Tiada beza dan keistimewaan antara Anwar dan penjenayah lain.

Implimentasi public policy mesti konsisten dan adil. Itu tuduhan dan cakap dari pkr.

So it is your fu#king business, Nurul!!!


Banyak ni nak buat Mac 7hb? Rafizi, Nik Nazmi resign la...!!!

Posted: 01 Mar 2015 07:30 AM PST


Hehehe ... nak suruh Najib turun tapi ramai itu saja?

Terpaksa block jalan dan buat di sogo untuk kelihatan ramai. Hanya menutup kekurangan?


Terpaksa minta sundal malam sokong perhimpunan pula?

Tolong ikut cakap polis mahu buat, pergi padang merbok...


Pada perjumpaan dengan Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Penolong Pesuruhjaya Zainol Samah, penganjur 'Kita Lawan' disaran berhimpun di Padang Merbok ataupun di Stadium Merdeka dan bukannya di hadapan pusat membeli-belah Sogo.

Aku syorkan agar mereka juga boleh berkumpul beramai ramai di hadapan Zoo Negara dan jika berkesempatan boleh menjenguk haiwan haiwan didalamnya sebagai tanda sokongan kepada kesedaran umum melindungi haiwan terancam seperti yang kini sedang dikurung di penjara Sungai Buluh!

Lagi baik tak payah bbuat kalau tak ramai orang. Nik Nazmi dan Rafizi gagal ... baik resign saja!!!!

Jawapan untuk Awang Selamat: JANGAN DISAMBUNG GANI PATAIL!!!!

Posted: 01 Mar 2015 04:29 AM PST


Siapa cuai tak bawa dokumen pulau batu putih dan guna gambar pulau dari internet yg tak betul?

Mungkin tertipu dengan gambar fake oleh singapore....

Anwar sesat tapi TS Harussani dan Dr Maza diam

Posted: 01 Mar 2015 01:24 AM PST


Mana Dr Maza? Mana Tan Sri harussani yang bising betul pasal Najib ziarah Thaipusan?


Tapi berdiam pula dengan orang lain ...

Malah Harussani pun lupa ...


KENYATAAN RASMI
KETUA PENGARAH
JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA
MENGENAI  KEHADIRAN YAB PERDANA MENTERI DI MAJLIS SAMBUTAN THAIPUSAM


Isu mengenai kehadiran YAB Perdana Menteri di Majlis Sambutan Thaipusam di Batu Caves akan menjadi isu setiap kali majlis tersebut berlangsung. Memandangkan Malaysia adalah  sebuah Negara berbilang kaum dan Islam merupakan  Agama Persekutuan, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 12 April 2005 telah mengeluarkan Garis Panduan Orang Islam Turut Merayakan Hari Kebesaran Agama  Orang Bukan Islam sebagai panduan dan rujukan kepada seluruh umat Islam.

Garis Panduan ini juga telah disampaikan untuk makluman YAB Perdana Menteri dan selaku Ketua Negara, YAB Perdana Menteri telah sedia maklum mengenai batas-batas dan garis panduan yang telah diberikan oleh Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dalam sama-sama meraikan majlis sambutan rakyat bukan beragama Islam di Negara ini.  Oleh itu, tidak timbul isu YAB Perdana Menteri tidak boleh menyertai sebarang acara sambutan rakyat bukan Islam kerana menyalahi akidah atau bertentangan dengan kehendak Islam sepertimana yang diperkatakan oleh sesetengah pihak di media baru-baru ini.

Isu ini sebenarnya telah pun diperjelaskan oleh Sahibus Samahah Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria pada tahun 2012 bahawa bahawa kehadiran YAB Perdana Menteri di majlis sambutan Thaipusam tidak menyalahi hukum syarak selagimana tiada niat untuk merayakan atau redha dengan perbuatan agama lain, dan sebagai pemimpin sebuah Negara adalah tidak salah untuk Perdana Menteri bersama-sama dengan bangsa lain selagimana tidak terlibat dalam acara-acara yang bersifat ritual agama orang bukan Islam.

Mengenai pakaian kurta yang dipakai oleh YAB Perdana Menteri, ianya tidak menyalahi garis panduan yang ditetapkan kerana kurta merupakan pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi, dan tidak ada sebarang isu berkaitan pelanggaran akidah atau sebagainya.

Oleh itu saya ingin menasihatkan seluruh umat Islam berhati-hati dalam memperkatakan isu yang tidak diketahui secara jelas supaya penyebaran isu-isu seumpama ini, lebih-lebih lagi berkait dengan akidah dapat dielakkan bagi mengelakkan fitnah dan tohmahan di kalangan rakyat.

Sekian dimaklumkan.

"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"

'Saya Yang Menurut Perintah'


(DATO' HAJI OTHMAN MUSTAPHA)
6 Februari 2015


P/S tak payahlah ziarah perayaan ugama, Dato Seri Najib. Tun Mahathir tak pernah pergi pun.

Panglima Perang Cyber

Posted: 01 Mar 2015 11:09 PM PST

Panglima Perang Cyber


Belum Pernah Ahli Parlimen Dipenjara Seperti @Anwaribrahim Dibenar Masuk Parlimen Malaysia - Agenda Daily CC @NajibRazak @Zahid_Hamidi

Posted: 01 Mar 2015 02:34 AM PST


Penulis ingin mengambil petikan artikel portal Agenda Daily yang disiar di sini http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/awas-parlimen-mungkin-kena-liwat.html berkenaan kes Anwar yang disabitkan dengan kesalahan meliwat yang menafikan sejarah ahli parlimen dibenar dibawa masuk Parlimen apabila sudah dipenjara.
Ia menjadi bukti bahawa cubaan pembangkang memohon agar Parlimen dibenarkan menerima kehadiran Anwar selaku ketua pembangkang adalah perbuatan yang sia-sia dan layak digelar sebagai lawak semata-mata.

Atas dasar terhutang budi dilantik menjadi Setiausaha Agong PKR mungkin itulah menjadi faktor utama mendorong Rafizi Ramli membuat kenyataan bahawa Anwar boleh dibenarkan untuk dibawa keluar masuk ke Parlimen apatah lagi selepas Speaker turut mengesahkan telah menerima permohonan petisyen pengampunan oleh isteri dan anak-anak Anwar.
Namun perlu diingatkan bahawa usaha ini akan sia-sia selepas Menteri dalam Negeri DS Dr Ahmad Zahid Hamidi turut menolak untuk melayan kerenah kebudak-budakan PKR yang hanya keseorangan memohon agar Anwar dibebaskan untuk hadir ke Parlimen.

Kenyataan tegas beliau boleh dibaca di bawah :


Tabik kepada Menteri atas ketegasan beliau dan semoga Peguam Negara juga tidak membuang masa melayan permohonan 'gila' mereka.


Sent from my iPhone

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 01 Mar 2015 11:04 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


MAMPUKAH MAT SABU TUMBANGKAN HJ HADI ?

Posted: 01 Mar 2015 05:07 AM PST

SELEPAS pelbagai pertelingkahan politik antara kumpulan proulama dan kumpulan bukan ulama dalam PAS berlaku sejak tahun lalu, "pertarungan" secara rasmi bermula hari ini apabila pencalonan bagi 27 jawatan peringkat pusat dibuka. Pencalonan itu selaras dengan pelaksanaan mesyuarat agung tahunan oleh 188 kawasan (bahagian) PAS di seluruh negara.
Pemilihan kali ini dianggap paling menarik dalam sejarah PAS kerana ia tidak berlegar-legar soal gabungan antara ulama dan bukan ulama sebaliknya bakal menyaksikan pertembungan antara kedua-dua kumpulan tersebut.
Golongan ulama sedang berusaha habis-habisan untuk memastikan mereka terus menguasai kepimpinan PAS ketika golongan bukan ulama pula semakin ghairah mahu menjadi dominan dalam parti tersebut.
Sebenarnya kehangatan pemilihan peringkat pusat pada Jun ini sudah dirasai sejak muktamar tahunan parti itu di Batu Pahat tahun lalu. Ketika itu pertembungan antara golongan proulama dan bukan ulama sudah terserlah.
Golongan proulama mahu tahaluf siyasi PAS dengan sekutunya, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP dikaji semula kerana ia dikatakan tidak memberi keuntungan politik kepada PAS manakala golongan bukan ulama pula mahu hubungan politik itu dikekalkan.
Walaupun golongan ulama sudah menegaskan, kajian itu bukanlah berkisar soal PAS meninggalkan pakatan pembangkang namun bagi sesetengah pemimpin golongan bukan ulama, mereka bagaikan diburu mimpi ngeri kononnya ada kecenderungan PAS yang dipimpin oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Presiden mahu mewujudkan kerajaan perpaduan dengan UMNO.
Mengulas perkara ini, Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak menganggap, pemilihan kali ini ibarat pertarungan "hidup mati" antara dua golongan dalam PAS memandangkan ia bukan berkisar soal menentukan barisan kepimpinan semata-mata sebaliknya jauh daripada itu bakal menentukan hala tuju dan dasar perjuangan PAS.
"Sebab itulah golongan ulama tidak boleh bergantung kepada doa sahaja, mereka perlu menyusun strategi dan perancangan bagi mempertahankan PAS. Ini memandangkan jika mereka gagal berbuat demikian kemungkinan PAS akan dikuasai oleh satu kumpulan yang bersedia berkompromi apa sahaja demi mengikut kehendak politik PKR dan DAP," katanya.
Berdasarkan hujah itu juga, Prof. Mohamed Mustafa secara terbuka tidak menolak andaian bahawa pemilihan PAS tersebut akan turut menyaksikan campur tangan secara langsung daripada kedua-dua parti itu yang mahu memastikan kepimpinan PAS berubah.
"Bukan lagi rahsia, PKR dan DAP sememangnya tidak senang dengan corak kepimpinan ulama yang dibawa oleh Abdul Hadi. Apatah lagi pendirian golongan ulama dalam beberapa isu termasuklah "Langkah Kajang" dilihat tidak selari dengan kemahuan kedua-dua parti itu.
"Justeru mereka sudah tentu mahu memastikan pemilihan PAS pada Jun nanti dikuasai oleh barisan kepimpinan yang "sehati sejiwa" dengan mereka dan bersedia mengikut hala tuju yang ditentukan oleh mereka,'' katanya.
Menjawab satu soalan, Prof. Mohamed Mustafa berkata, tidak timbul soal PAS meninggalkan pakatan pembangkang jika golongan ulama menang, sebaliknya apa yang diinginkan oleh golongan itu ialah hak PAS dihormati dalam satu-satu tindakan.
"Pada pandangan golongan ulama, kalau DAP berhak melakukan apa sahaja demi memenuhi agenda politiknya bagi mendapat sokongan kaum Cina kenapakah PAS tidak boleh diberi hak yang sama bagi menarik kembali sokongan orang Melayu kepada parti itu yang semakin merosot,'' katanya.
Turut menjadi tumpuan sejauhmanakah Abdul Hadi akan dapat mempertahankan kedudukannya. Persoalan ini dilontarkan kerana gerakan untuk meletakkan beliau sekadar Mursyidul Am bagi menggantikan Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semakin ketara.
Abdul Hadi dilihat lemah dan tidak tegas dalam memimpin PAS serta didakwa menjadi punca kepada hubungan dingin parti itu dengan PKR dan DAP. Timbul juga persoalan siapakah yang akan mencabar beliau? Dan bagaimana pula dengan kedudukan Timbalan Presiden, adakah Mohamad Sabu atau Mat Sabu akan dicabar atau berusaha untuk mencabar kedudukan Presiden?
Mengulas perkara ini satu sumber dalaman PAS menegaskan, ketika ini kedudukan Abdul Hadi masih belum tergugat walaupun pelbagai usaha dilakukan bagi melemahkan kepimpinan beliau.
"Abdul Hadi tetap akan terus mendapat sokongan menjadi Presiden. Adalah mustahil beliau harus diletakkan menjadi mursyidul am kerana kedudukan itu akan diisi oleh Datuk Haron Din yang kini Pemangku Mursyidul Am PAS," katanya.
Menjawab satu soalan, sumber itu berkata, di peringkat kawasan atau lebih tepat lagi akar umbi, mereka tetap mahu PAS diterajui oleh kepimpinan ulama sesuai dengan perjuangan PAS yang berteraskan Islam.
"Pelbagai cerita yang kononnya memaparkan kedudukan Abdul Hadi semakin tergugat hanya diuar-uarkan oleh kumpulan tertentu yang cuba menonjolkan kononnya mereka semakin kuat dalam PAS, tetapi hakikatnya ia hanyalah mainan politik semata-mata,'' katanya.
Sumber itu juga menegaskan, tumpuan sepatutnya diberikan kepada kerusi Timbalan Presiden yang sudah pasti akan menyaksikan pertembungan antara golongan bukan ulama dengan proulama.
"Mat Sabu sudah pasti akan mempertahankan kedudukan itu tetapi difahamkan ada permintaan beliau bertanding Presiden bagi membolehkan calon daripada bukan ulama menggantikan tempat beliau,'' katanya.
Walaupun ada cakap-cakap politik kononnya Mat Sabu akan mencabar Abdul Hadi namun ia boleh dianggap khabar angin semata-mata kerana Timbalan Presiden PAS itu sudah pasti akan memikirkan segala risiko jika beliau berbuat demikian.
Apa pun ia belum dapat mengalih perhatian terhadap persoalan golongan manakah yang akan mendominasikan pemilihan kali ini. Apakah golongan ulama yang berpegang teguh kepada perjuangan PAS termasuk mahu melaksanakan hukum hudud atau golongan bukan ulama yang segelintir daripada mereka bersedia berkompromi apa sahaja demi menjaga hubungan politik dengan PKR dan DAP.
Hanya ahli-ahli PAS yang berhak menentukannya. (MM)

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 01 Mar 2015 03:39 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Aib.. Isteri Curang ‘Melekat’ Ketika Seks Bersama Kekasih

Posted: 01 Mar 2015 02:59 AM PST

JOHANNESBURG – Polis terpaksa menyembur serbuk lada untuk menyuraikan orang ramai yang berkumpul untuk melihat seorang wanita curang 'melekat' pada kekasihnya selepas mengadakan seks.

Orang ramai berkumpul selepas khabar angin tersebar mendakwa suami wanita itu meminta seorang dukun 'mengunci' kemaluan isterinya ketika dia keluar.

Walaupun pakar berkata kejadian memalukan itu berlaku kerana fenomena perubatan yang menyebabkan otot kemaluan wanita mengecut terlampau, ia tidak dihiraukan oleh orang ramai yang berkumpul di tempat kejadian.

Media tempatan mendakwa, Sasha Ngema, 34, melakukan seks dengan kekasihnya, Sol Qoboza, 22, di sebuah apartmen di Johannesburg, Afrika Selatan, ketika suaminya tidak ada di rumah.

Pasangan itu terus melekat dengan masing-masing tidak boleh melepaskan diri. – Agensi

PEJUANG BANGSA

Posted: 01 Mar 2015 11:52 AM PST

PEJUANG BANGSA


7 AMANAT PM UNTUK PANDUAN BANGSA MELAYU @NajibRazak @HishamuddinH20

Posted: 28 Feb 2015 06:13 PM PSTDatuk Seri Najib Tun Razak menggariskan tujuh amanat utama sebagai panduan untuk bangsa Melayu melangkah maju pada abad ke-21 dan menjadi kuat, hebat serta bermaruah. Perdana Menteri ketika menggariskan amanat itu dalam Malam Perhimpunan Perpaduan Melayu di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini berkata, orang Melayu dan umat Islam mesti memperjuangkan ketinggian agama Islam serta syiarnya sebagai agama Persekutuan yang berasaskan al-Quran dan al-Sunnah.

 Menurut beliau, amanat kedua menuntut orang Melayu mempertahankan institusi raja-raja Melayu dan hak keistimewaan mereka serta kaum bumiputera yang lain seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

 Najib memberitahu, amanat ketiga menegaskan komitmen untuk menegakkan maqasid syariah manakala amanat keempat menyatakan tekad memperkukuhkan ekonomi orang Melayu agar mampu bersaing dengan kaum-kaum lain di negara ini dan di pentas antarabangsa. Beliau yang juga Presiden UMNO menambah, amanat kelima memberi penekanan terhadap usaha melatih dan mendidik orang Melayu sebagai peneraju yang berilmu, berpengetahuan, berkemahiran tinggi, berdaya saing, kreatif, inovatif, berwawasan serta berfikiran global namun dalam masa sama, berpaksikan kepada adat resam dan budaya Melayu.

 "Amanat keenam iaitu menyuburkan nilai-nilai mahmudah yang mulia lagi terpuji seperti berjiwa besar, semangat juang yang tinggi, berani serta patriotik kepada watan dengan menjauhi sifat-sifat mazmumah yakni tercela, terkeji seperti berdengki dan bersengketa serta bermusuh-musuhan sesama bangsa.

 "Amanat ketujuh, memperteguh institusi keluarga dan masyarakat Melayu serta menjadikan nilai murni seperti hormat menghormati, kasih mengasihi, tolong menolong sesama kita di samping itu menjauhi sifat-sifat negatif seperti buruk sangka, saling memfitnah sesama bangsa dan seumpamanya," katanya.

Yang turut hadir Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar dan Datuk Seri Shahidan Kassim; Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob serta Setiausaha Agung Majlis Perundingan Melayu (MPM), Datuk Dr. Hasan Mad.

Perdana Menteri menegaskan, dengan tujuh amanat tersebut, orang Melayu wajib mengorak langkah dalam mengeratkan silaturahim sesama bangsa. Beliau berkata, orang Melayu mesti menjadi bangsa yang kuat, hebat, bermaruah dan diberkati Allah SWT.

"Amanat yang dilafazkan ini bagi mewakili semua pemimpin Melayu hendaklah dijadikan peringatan yang kekal untuk kita semua.

"Selagi ada bulan dan bintang serta selagi darah Melayu mengalir dalam tubuh badan kita semua, amanat ini menjadi wadah dan maslahah umat ini dan kita akan terus perjuangkan sampai bila-bila," ujarnya. Najib mengakhiri amanatnya dengan laungan 'Hidup Melayu!' dan 'Allahuakbar' masing-masing sebanyak tiga kali yang seterusnya disambut dengan teriakan gemuruh oleh para hadirin. -

Comments (0)