Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Unknown | | Posted on 7:45 PG

sumber :-

Barisan Nasional


bumiyang

Posted: 04 Jan 2015 03:14 AM PST

bumiyang


Banjir Besar di Kelantan Amaran Allah Supaya Umat Islam/Melayu Betsatu???

Posted: 03 Jan 2015 04:30 AM PST

anakbukitgantang says

Posted: 04 Jan 2015 03:09 AM PST

anakbukitgantang says


Kenyataan Media TNB menyanggah fitnah Husam

Posted: 03 Jan 2015 03:54 AM PST

Empangan TNB Bantu Mengurangkan Musibah Banjir Lebih Besar
Terdapat berita di media sosial yang membuat tuduhan bahawa pembangunan Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu (juga di kenali sebagai Projek Kenyir Dua) adalah punca banjir di Negeri Kelantan.
Antara tuduhannya termasuklah:
1. Limpahan air dari Projek ini menyebabkan kejadian banjir di Negeri Kelantan
2. Empangan di Projek ini pecah dan menyebabkan banjir di Negeri Kelantan
3. Kerja-kerja pembalakan di kawasan Projek telah menyebabkan kawasan tersebut gondol dan ini menjadi punca aliran air yang besar ke kawasan Malik Urai, Kuala Krai & seterusnya ke Kota Bahru.
4. Projek ini dilaksanakan secara rahsia
Pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) menafikan tuduhan ini dan ingin memberi penjelasan berdasarkan fakta-fakta berikut:
Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu terletak di Daerah Hulu Terengganu, di kawasan hutan simpan Tembat, di bahagian hilir Tasik Kenyir. Ia melibatkan pembinaan dua empangan merintasi Sg. Terengganu (Empangan Puah) dan Sg. Tembat (Empangan Tembat) yang mengalir ke Tasik Kenyir.
Kawasan tadahan untuk Projek ini terletak di Negeri Terengganu dan dipisahkan dari Negeri Kelantan oleh banjaran gunung. Oleh hal yang demikian segala aliran air permukaan (surface run-off) mengalir ke arah kedua-dua sungai tersebut yang akhirnya akan menjadi Tasik Puah dan Tasik Tembat apabila Projek ini siap kelak.
Air dari Tasik Tembat akan disalurkan melalui terowong lencongan air ke Tasik Puah. Air ini akan digunakan untuk penjanaan di Stesen Permukaan Tembat (15MW) sebelum memasuki Tasik Puah. Air dari Tasik Puah pula akan disalurkan ke Stesen Bawah Tanah Puah (250MW). Selepas penjanaan air ini akan disalurkan melalui terowong aliran keluar ke Tasik Kenyir seperti Lakaran Rentas di bawah:
keratan rentas terowong aliran ke tasik kenyir
Pembinaan Empangan Puah telah selesai dan penakungan tasik telah dimulakan pada 1 Oktober 2014 manakala Empangan Tembat didalam proses pembinaan dan penakungan Tasik Tembat akan dimulakan pada Jun 2015. Projek ini akan tamat sepenuhnya pada April 2016 dengan keupayaan untuk menjana tenaga elektrik 265MW.
Empangan Kenyir adalah salah satu infratruktur yang dibina untuk tebatan banjir. Fakta yang perlu diketahui ialah adalah mustahil  aliran hujan dari Terengganu membanjiri Kelantan kerana arah aliran Emoangan itu disalurkan ke Tasek Kenyir di Terengganu. Setelah ditohmah TNB mengeluarkan kenyataan media menyanggah Husam Musa. 

Lokasi pembinaan empangan-empangan tersebut dipilih untuk mengelakkan pembinaan empangan pelana (saddle dam) dan oleh itu segala pelepasan air adalah melalui Empangan Puah dan Empangan Tembat dimana air pelepasan akan mengalir di aliran asal Sg. Terengganu dan Sg. Tembat dan seterusnya mengalir masuk ke Tasik Kenyir. Adalah mustahil untuk air pelepasan dari kedua-dua empangan ini untuk merintasi banjaran gunung untuk memasuki Negeri Kelantan. Tiada pelepasan dari Tasik Puah dan perkara ini mustahil untuk dilaksanakan memandang paras air di Tasik Puah setakat 1 Januari 2015 masih dibawah paras pelepasan melalui pintu limpahan empangan.
Projek ini dilaksanakan selepas mendapat kelulusan dari Suruhanjaya Tenaga dan Kerajaan Negeri Terengganu. Ia tidak dilaksanakan secara rahsia. Malah upacara perasmian penakungan Tasik Puah telah dilaksanakan oleh YB Dato Seri DiRaja Mahdzir bin Khalid, Timbalan Menteri Tenaga, Teknoloji Hijau dan Air pada 1 Oktober 2014 dan upacara perasmian ini telah disiarkan di media massa. Manakala pihak TNB kerap mengadakan aktiviti dibawah program Tanggungjawab Sosial Korporat (Corporate Social Responsibility) untuk kebaikan penduduk tempatan.
Projek-projek hidroelektrik yang dilaksanakan oleh pihak TNB bukan hanya untuk tujuan penjanaan kuasa elektrik tetapi juga penebatan banjir. Proses penakungan Tasik Puah telah membantu mengurangkan kesan kemasukan air ke Tasik Kenyir dimana setakat 31 Disember 2014, air sebanyak 740,000 juta cubic meter ditahan oleh Empangan Puah.
Penerangan diatas dengan jelas menunjukan bahwa Projek ini tiada kaitan dengan peristiwa banjir di Negeri Kelantan, malah ia telah berkesan di dalam usaha penebatan banjir dengan mengurangkan kemasukan air ke Tasik Kenyir.

RAPERA ..

Posted: 04 Jan 2015 01:39 AM PST

RAPERA ..


Are Muslims Really the Best of People ???

Posted: 03 Jan 2015 03:27 AM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 04 Jan 2015 01:26 AM PST

Taipingmali (tm)


BILA GAMBAR BERBICARA

Posted: 03 Jan 2015 11:10 PM PST

Pada 24.12.2014 dua gambar jalan berlubang sudah diterbitkan dalam blog ini.Pada 25.12.2014 pekerja JKR bahagian jalanraya Daerah LMS telah membaiki lubang yang terdapat pada jalan tersebut, tetapi apakan daya apabila sudah dibaiki hanya bertahan selama 3 hari sahaja.Adakah bahan yang digunakan tidak berkualiti seperti mana yang digunakan oleh kontraktor lain atau pun JKR hanya mempunyai pekerja yang kurang mahir dan juruteknik/jurutera JKR hanya percaya pada PRA.Kalau macam inilah baik tidak payah buat kerja baik pulih jalan tersebut.Kalau kerja bak kata perpatah BAGAI TIKUS MEMBAIKI LABU.Apa yang akan terjadi kepada pengguna jalanraya tersebut.Lubang jalanraya tersebut bukan 1 tapi 2 dan 3

Aspirasi Bangsa

Posted: 04 Jan 2015 01:13 AM PST

Aspirasi Bangsa


Apa sudah jadi pada rakyat Malaysia??

Posted: 03 Jan 2015 11:29 PM PST

BALAK ATAU EMPANGAN? - MENJAWAB TUDUHAN JAHAT HUSAM MUSA

Posted: 03 Jan 2015 06:35 PM PST

Panglima Perang Cyber

Posted: 03 Jan 2015 11:19 PM PST

Panglima Perang Cyber


Banjir : Anggota JPAM Jadi ‘Bidan terjun’ | Harian Metro

Posted: 03 Jan 2015 05:50 PM PSTKota Bharu: Seorang anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Kelantan menjadi 'bidan banjir' apabila menyambut kelahiran bayi lelaki yang dilahirkan mangsa banjir di Kampung Cina, di sini, Khamis lalu.

Difahamkam, anggota berkenaan, Lans Koperal Aida Dollah ditugaskan membantu mangsa berpindah ke tempat selamat selepas kawasan kediamannya dinaiki banjir.

Mangsa bersama keluarga dan penduduk kampung berhampiran dibawa menaiki trak anggota JPAM.

Jurucakap bahagian perhubungan awam JPAM Kelantan, pihaknya sebelum itu menerima panggilan kecemasan daripada mangsa yang meminta bantuan menghantarnya ke hospital berikutan keadaannya sudah sarat.

"Mangsa berjalan dari rumahnya keluar ke jalan utama bagi memudahkan anggota penyelamat mengambilnya berikutan keadaan lorong rumahnya terlalu kecil untuk dilalui kenderaan berat.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 03 Jan 2015 11:19 PM PST

Belantan


Benarkah pesawat Air Asia QZ8501 terbang tanpa kebenaran..?

Posted: 03 Jan 2015 10:21 PM PST


Pesawat Penerbangan AirAsia Indonesia QZ8501 yang hilang bersama 162 penumpang dan anak kapalnya Ahad lalu berkemungkinan terbang tanpa kebenaran. Ia susulan tindakan Kementerian Perhubungan Indonesia (KEMENHUB) untuk membekukan buat sementara kebenaran penerbangan AirAsia Indonesia bagi laluan Surabaya- Singapura, berkuatkuasa semalam.

Lapor Kompas.com, tindakan itu diambil kerana AirAsia dikatakan melanggar surat kebenaran Ketua Pengarah Perhubungan Udara republik itu, bertarikh 24 Oktober 2014, yang sebelum ini hanya mengizinkan penerbangan dilakukan pada hari Isnin, Selasa, Khamis dan Sabtu.

Pengumuman itu dibuat oleh Ketua Pusat Komunikasi Awam KEMENHUB, J.A Batara. AirAsia juga telah didapati melanggar kebenaran itu dengan membuat penerbangan pada Ahad, 28 Disember 2014. Pesawat QZ8501 miliknya telah melakukan penerbangan dengan membawa 155 penumpang dan tujuh anak kapal dengan bertolak dari Surabaya ke Singapura pada hari itu sebelum dipercayai terhempas di Teluk Karimata, Kalimantan Tengah.

"Jadi ini pembekuan sementara izin rute (laluan) AirAsia rute penerbangan Surabaya-Singapura," ujar J.A Batara dalam satu kenyataan rasmi yang dikeluarkan.


KEMENHUB bagaimanapun akan menimbangkan semula larangan itu selepas siasatan ke atas insiden pesawat AirAsia QZ8501 dilakukan oleh Jawatan Kuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan Indonesia.

Penumpang yang telah pun membeli tiket penerbangan laluan Surabaya-Singapura dinasihatkan mengubah jadual penerbangan mereka. Sementara itu Pengarah Keselamatan AirAsia Indonesia, Kapten Ahmad Sadikin berkata syarikat itu tidak pernah beroperasi di sebarang laluan tanpa mendapat kebenaran.

"Saya tidak boleh menjawab kerana belum membacanya (laporan). Tetapi kalau kami tiada kebenaran, kami tidak mungkin terbang," kata Sadikin pada Jumaat.

Pasukan mencari dan menyelamat (SAR) mangsa pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 sehingga semalam telah menemui 30 mayat di kawasan Kalimantan Tengah, iaitu hari ke-enam operasi itu. Sehingga kini empat daripadanya telah dikenal-pasti identiti mereka.

Suara Politik
Belantan

Sekadar di pinggiran, Pas ikut telunjuk DAP?

Posted: 03 Jan 2015 09:29 AM PST


Hudud dan siapa Perdana Menteri (PM) pakatan DAP-Pas-PKR (3P) jika memenangi pilihan raya umum (PRU) timbul lagi. Isu ini pernah dibangkitkan tidak lama dulu. Dua isu inilah yang menghantui pemikiran pemimpin pakatan – Hudud dan PM. Belum ada kata sepakat mengenainya. Baru-baru ini DAP mahu kedua-dua isu itu diputuskan sebelum berlangsung Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14). Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mahu pakatan itu menjelaskan pendirian bahawa 3P tidak akan melaksanakan hudud jika mahu menang PRU.

Pendirian itu penting supaya pakatan 3P mempunyai dasar yang jelas, konsisten dan meyakinkan rakyat apabila menjadi pentadbir di Putrajaya. Bagi Guan Eng, itulah aspirasi pengundi-pengundi (berhaluan) sederhana, bukan (aspirasi) pengundi ekstrem. Begitu juga dengan calon PM dalam kalangan mereka yang juga memerlukan satu ketetapan.

Siapa mereka? Adakah PM itu Anwar Ibrahim, Abdul Hadi Awang (atau Mat Sabu), Lim Kit Siang (atau Guan Eng). Anwar jadi pilihan DAP walaupun pemimpin itu di dalam penjara. Kenyataan Guan Eng berkaitan pendirian dasar pakatan itu senada dengan Pemangku Pengerusi Kebangsaan DAP, Tan Kok Wai yang mahu pakatan itu mengutamakan matlamat politiknya yang menyeluruh berbanding matlamat parti. Kegagalan untuk mengutamakan perjuangan bersama akan menggugat kesepakatan pakatan itu dan peluang pada PRU nanti.

Dalam erti kata lain, 3P tidak boleh 'tidur sebantal' tetapi mimpi lain-lain. Mereka boleh tidur di bantal sendiri tetapi harus mempunyai mimpi yang sama. Pada masa yang sama DAP akan terus konsisten dengan ideologi Sosial Demokrasi yang dakwa parti itu berjuang untuk semua rakyat Malaysia serta mempertahan Perlembagaan Persekutuan.


DAP tidak risau dengan pendirian atau ideologi PKR. DAP sudah tentu lega dengan ikrar Presiden PKR, Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang sebelum ini menegaskan tidak akan meneruskan konsep 'ketuanan Melayu' supaya golongan muda Melayu itu membesar dengan bermaruah. Apa yang menimbulkan kegelisahan DAP ialah ideologi Pas walaupun sudah ada tanda-tanda pendirian itu akan berubah.

PKR juga sudah tentu akan bergerak seiring dengan DAP. Jika sebelum ini, DAP senada dengan PKR dalam isu Menteri Besar (MB) Selangor, maka tidak timbul sokongan PKR kepada DAP dalam dua isu yang dibangkitkan oleh Guan Eng. DAP tidak akan menghadapi masalah besar dengan PKR asalkan Anwar mendapat jawatan PM.

Jika diselak kembali beberapa kenyataan terdahulu, Anwar yang disifatkan isteri-nya sebagai anugerah Tuhan sudah tentu menjadi pilihan pakatan 3P ini sebagai PM. Jawatan ini jugalah yang menjadi matlamat PKR. Anwar dalam satu wawancara dengan akhbar Sin Chew Daily pada tahun 2010 ada menyebut bahawa beliau sebagai PM dan Kit Siang sebagai timbalannya apabila pakatan pembangkang berjaya memerintah. Itu kata Anwar. Pas pula bagaimana?

Majlis Syura Ulama Pas menolak Anwar sebagai PM jika pakatan menang pada PRU lalu. Mungkinkah isu PM akan berakhir sama seperti jawatan MB Selangor? Isu dasar perjuangan Pas dijangka berlarutan tetapi sejauh mana pendirian Pas dalam menghadapinya? Pakatan 3P sebelum ini bersetuju supaya semua parti tidak memberi komen mengenai hudud tetapi isu ini akan terus menjadi 'duri dalam daging' kepada pakatan itu setiap kali menjelang PRU.


Kali ini DAP nampaknya mahu penegasan segera dibuat, bukan lagi menunggu saat menghadapi PRU. Mungkin juga isu ini sengaja ditimbulkan bagi menggambarkan kepada semua bahawa DAP tidak akan bertolak ansur dalam isu hudud?

Jika Pas masih kekal dengan matlamatnya menubuhkan negara Islam dan hudud, DAP mungkin boleh mencari alternatif lain bagi melayakkan parti itu bersama PKR memenangi lebih banyak kerusi. Dalam PRU lalu, BN memenangi 133 daripada 222 kerusi yang dipertan-dingkan. Pakatan 3P menang 89 kerusi iaitu DAP (38), PKR (30) dan Pas (21). Di peringkat negeri, DAP menguasai 95 kerusi diikuti Pas 85 dan PKR 49.

Adakah DAP bersedia berjuang bersama PKR jika Pas tetap dengan pendiriannya? Apakah peluang Pas tanpa sokongan PKR dan DAP dalam menghadapi PRU akan datang? Pendirian sebenar Pas amat dinanti-nantikan. Anggota-anggota parti ingin tahu apakah tindakan Pas dalam menghadapi tuntutan DAP dan PKR supaya Pas tidak melaksanakan hudud. Selama ini dalam banyak tindakan termasuk demonstrasi, anggota Pas lebih ramai dan rajin ke hadapan.

Adakah Pas akan mengalah demi membantu sekutunya PKR dan DAP menguasai Putrajaya? Apa pula pendirian Pas berhubung kenyataan Guan Eng yang dikatakan memberi kebenaran kepada bukan Islam di Pulau Pinang menggunakan kalimah Allah? Guan Eng dilaporkan berkata, larangan penggunaan kalimah Allah yang termaktub dalam Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang 2004 tidak terpakai kepada bukan Islam, penguatkuasaannya hanya sah kepada orang Islam.Pas sudah jelas pendirian tegas dan konsisten DAP dalam isu ini. Pas sedar ketegasan ini melalui kenyataan Karpal Singh (mendiang) bahawa Pas perlu melangkah mayatnya terlebih dahulu sebelum melaksanakan hudud. Kenyataan itu tidak berubah walaupun Karpal Singh sudah tiada.

ini pun Kit Siang menyatakan pendirian yang sama. ''Kami berpegang teguh kepada prinsip fundamental kami bahawa negara Islam dan hukum hudud adalah tidak kena dan tidak sesuai bagi Malaysia sebagai sebuah masyarakat majmuk.

Kami tidak menyorok prinsip dan kepercayaan fundamental kami, sama ada daripada Pas atau parti-parti politik lain atau rakyat Malaysia,'' kata Kit Siang pada September 2012. Ini bermakna jika pembangkang menawan Putrajaya dan membentuk Kerajaan Persekutuan, hudud tidak akan dilaksanakan.

Persidangan Parti DAP 2014 yang bertemakan 'Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing' juga meluluskan sembilan resolusi merangkumi 32 perkara termasuk menolak cadangan melaksanakan hukum hudud. Resolusi yang diluluskan sebulat suara oleh 938 perwakilan itu menolak pelaksanaan hukum hudud sebagai sistem perundangan sama ada di peringkat negeri atau kebangsaan. Begitulah sikap konsisten DAP berhubung hudud.

Jika Pas mementingkan kerusi atau kuasa politik untuk ke Putrajaya, maka tidak ada pilihan lain kecuali mengalih perhatian penyokong-penyokongnya supaya mereka bersedia melupakan matlamat penubuhan negara Islam dan melaksanakan hudud. Hala tuju Pas perlu beralih kepada negara berkebajikan sahaja dan pada masa yang sama menyedapkan hati dan meyakinkan anggotanya tentang 'masa akan tiba' juga hudud dilaksanakan.


Apa yang penting ketika ini, Pas boleh mengambil kesempatan kerjasama dengan DAP dan PKR untuk menambah kerusi membentuk kerajaan Persekutuan. Pas tidak boleh lagi berdolak dalih. Pas perlu membuat keputusan sama ada mahu meneruskan agendanya berkaitan hudud atau agenda menawan pusat pentadbiran Putrajaya.

Pas tidak boleh bersandiwara membohongi penyokong-penyo-kongnya mengenai ideologi atau prinsip perjuangan parti itu. Jangan di hadapan penyokong, parti itu menyatakan akan menegakkan hukum hudud tetapi di depan DAP akur dengan kehendak sekutunya itu. Mungkin juga Pas perlu mendapatkan mandat anggota parti sama ada mahu kekal dengan perjuangan atau berubah mengikut kehendak DAP.

Berdasarkan perkembangan semasa, tidak mustahil Pas akan 'mengendurkan' perjuangan hudud. Mungkin dalam kalangan pimpinannya akan ada suara-suara yang mahu Pas melupakan sementara soal hukum hudud dan memberi fokus kepada mendapatkan kuasa terlebih dahulu.

Peranan besar adalah untuk meyakinkan anggota parti terhadap sebarang perjuangan parti itu sama ada hudud atau kuasa. Tidak sukar rasanya bagi Pas untuk meyakinkan anggota parti jika kalangan pemimpin yang lebih terbuka merestui perubahan perjuangan parti manakala golongan ulama yang mahu mempertahankan hudud semakin berkurangan. Adakah Pas bersedia mengorbankan dasar dan ideologinya? Kita tunggu perkembangan hudud di Kelantan yang dikuasai Pas.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 03 Jan 2015 11:11 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


NGEH DAN NGA: SUKA HATI KAMILAH GONDOL HUTAN KELANTAN, BISNES MA... HUSAM KAWAN BISNES MA..

Posted: 03 Jan 2015 04:48 PM PST

Facebooker BBCD mendedahkan syarikat kepunyaan DAP juga turut bertanggungjawab dengan aktiviti pembalakan di Negeri Kelantan.
"Pengerusi DAP Perak, Ngeh Koo Ham mengaku beliau dan sepupunya, Nga Kor Ming DAP yang juga Setiausaha DAP negeri Perak, melabur dalam syarikat Upaya Padu Sdn Bhd yang mendapat projek pembalakan di Kelantan yang telah mengakibatkan banjir di Kelantan yang paling teruk dalam sejarah.
"Adun DAP Sitiawan dan Ahli Parlimen DAP Beruas yang menang hasil pilihan orang Melayu itu berkata, mereka menyertai perniagaan berkenaan selepas diajak oleh anak guam mereka untuk melabur.
"DAP melalui syarikat Upaya Padu diberi tanah balak lebih 4,000 hektar di Gua Musang, Kelantan sebagai balasan membenarkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, menjadi Menteri Besar selepas Pilihan Raya Umum 2008," dedah BBCD.
Pendedahan BBCD itu berdasarkan laporan Berita Harian bertarikh 22 Dis 2012 bertajuk "Projek pembalakan di Kelantan: Ngeh, Nga terbabit."
Datuk Hamidah Osman, ketika itu Exco Kerajaan Perak berkata carian di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mengesahkan Koo Ham dan Kor Ming adalah dua daripada enam ahli lembaga pengarah syarikat berkenaan.
Ditanya mengenai pendedahan dokumen dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) bahawa beliau mengeluarkan jutaan ringgit untuk projek berkenaan, Koo Ham berkata:
"Ini dibuat sekumpulan pelabur, apa yang dia (Hamidah) ada hanya satu dokumen saja. Sebagai seorang peguam, saya tidak boleh beri (dedahkan) semua transaksi."
Kor Ming enggan mengulas lanjut isu itu untuk melindungi anak guam mereka mengikut Akta Profesion Undang-undang 1956.
Koo Ham turut mengugut akan membuat laporan polis mengikut Seksyen 8A Akta Mesin Percetakan dan Seksyen 499 Kanun Keseksaan, selain saman sivil terhadap media yang memfitnah mereka berkaitan isu berkenaan.
Beliau juga mengedarkan kenyataan media Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari yang menjelaskan tanah berkenaan adalah milik Yayasan Islam Kelantan (YIK) dan syarikat terbabit diberi pajakan selama 50 tahun.
Menurut blog topengrakyat, syarikat Upaya Padu Sdn Bhd adalah salah satu kroni Datuk Husam Musa yang merupakan exco paling kanan dalam Kerajaan Negeri Kelantan.
Husam merupakan pengerusi berkaitan dengan perancangan ekonomi, kewangan Kerajaan Negeri Kelantan dari tahun 2004 – 2013.
Blog sungguhka mendedahkan asalnya tanah-tanah itu milik YIK, kemudian dipajakkan kepada tauke-tauke Cina termasuk syarikat Upaya Padu Sdn Bhd dengan tujuan atas kertas untuk 'Projek Ladang Rakyat'
"Termasuklah 10,526 ekar (4,259 hektar) tanah hutan balak di Gua Musang yang dimiliki secara bersama oleh pemimpin bersaudara dari DAP Perak, Ngeh Koh Ham dan Nga Kor Min melalui syarikat Upaya Padu Sdn Bhd.
"Selain syarikat milik pemimpin DAP itu, beberapa syarikat milik tauke Cina seperti Leong Hup Holding Sdn Bhd (LHH) turut menguasai pajakan tanah yang luasnya mencecah 10,095 ekar selama 99 tahun juga di Gua Musang.
"Manakala tanah seluas 7,500 ekar tanah Ladang Keruing Teknik yang asalnya milik Yayasan Islam Kelantan (YIK) di Relai, Gua Musang juga kini telah dipajakkan kepada syarikat Suurban Sdn Bhd, milik tauke Cina dari Johor.
"Apapun, melihat pada pelbagai urusan pajakan dan pemilikan tanah yang banyak berkisar di kalangan tauke-tauke Cina sahaja, ternampak jelas Ladang Rakyat yang sinonim dengan gelaran Ladang Air Mata Rakyat ini wujud khusus untuk kepentingan para kroni Kerajaan PAS Kelantan sahaja.
"Penguasaan tanah-tanah di Selatan Kelantan termasuklah di Ladang Rakyat oleh tauke Cina dari DAP dan Cina Singapura ini kian lama akan jadi umpama "Belanda dapat tanah", hasil kekayaan yang sepatutnya untuk kepentingan pribumi akhirnya hanya menguntungkan orang lain sahaja,' dedah blog itu.

TNB JAWAB FITNAH HUSAM

Posted: 03 Jan 2015 03:56 AM PST


TNB-Kenyir2
A Karim Omar - Setelah kiriman saya beredar pada 1hb Januari 2015 untuk menjawab "bagi pihak TNB "Punca Banjir Di Kelantan Terjawab? Kerana Pembinaan Empangan Kenyir 2?, akhirnya, hari ini, TNB mengeluarkan kenyataan rasmi bagi menjawab fitnah Husam Musa.
Pada 31hb Disember 2014, Husam Musa menyalahkan kerja-kerja pembinaan projek empangan Kenyir 2 sebagai punca banjir di Kelantan. (Baca: Siapa Yang Mula Reka Cerita Projek Empangan Kenyir 2 Sebagai Punca Banjir Di Kelantan?)
Baca kenyataan penuh kenyataan TNB (klik pada imej untuk paparan lebih besar):
Walaupun akhirnya TNB mengesahkan penjelasan yang telah saya utarakan sebelum ini – namun TNB dikira terlalu lambat untuk menjawab sesuatu isu berkaitan reputasi TNB. TNB tidak patut tunggu sehingga hari ke empat baharu hendak jawab secara rasmi.

The Unspinners

Posted: 03 Jan 2015 11:09 PM PST

The Unspinners


Ingat balik Ngeh-Nga, Upaya Padu ... terima kasih DAP kasi banjir

Posted: 03 Jan 2015 09:00 PM PST


BBCD : DAP Juga Bertanggungjawab Pembalakan Di Kelantan

Jan 03,2015 - by AIDC

Facebooker BBCD mendedahkan syarikat kepunyaan DAP juga turut bertanggungjawab dengan aktiviti pembalakan di Negeri Kelantan.

"Pengerusi DAP Perak, Ngeh Koo Ham mengaku beliau dan sepupunya, Nga Kor Ming DAP yang juga Setiausaha DAP negeri Perak, melabur dalam syarikat Upaya Padu Sdn Bhd yang mendapat projek pembalakan di Kelantan yang telah mengakibatkan banjir di Kelantan yang paling teruk dalam sejarah.

"Adun DAP Sitiawan dan Ahli Parlimen DAP Beruas yang menang hasil pilihan orang Melayu itu berkata, mereka menyertai perniagaan berkenaan selepas diajak oleh anak guam mereka untuk melabur.

"DAP melalui syarikat Upaya Padu diberi tanah balak lebih 4,000 hektar di Gua Musang, Kelantan sebagai balasan membenarkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, menjadi Menteri Besar selepas Pilihan Raya Umum 2008," dedah BBCD.

Pendedahan BBCD itu berdasarkan laporan Berita Harian bertarikh 22 Dis 2012 bertajuk "Projek pembalakan di Kelantan: Ngeh, Nga terbabit."

Datuk Hamidah Osman, ketika itu Exco Kerajaan Perak berkata carian di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mengesahkan Koo Ham dan Kor Ming adalah dua daripada enam ahli lembaga pengarah syarikat berkenaan.

Ditanya mengenai pendedahan dokumen dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) bahawa beliau mengeluarkan jutaan ringgit untuk projek berkenaan, Koo Ham berkata:

"Ini dibuat sekumpulan pelabur, apa yang dia (Hamidah) ada hanya satu dokumen saja. Sebagai seorang peguam, saya tidak boleh beri (dedahkan) semua transaksi."

Kor Ming enggan mengulas lanjut isu itu untuk melindungi anak guam mereka mengikut Akta Profesion Undang-undang 1956.

Koo Ham turut mengugut akan membuat laporan polis mengikut Seksyen 8A Akta Mesin Percetakan dan Seksyen 499 Kanun Keseksaan, selain saman sivil terhadap media yang memfitnah mereka berkaitan isu berkenaan.

Beliau juga mengedarkan kenyataan media Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari yang menjelaskan tanah berkenaan adalah milik Yayasan Islam Kelantan (YIK) dan syarikat terbabit diberi pajakan selama 50 tahun.

Menurut blog topengrakyat, syarikat Upaya Padu Sdn Bhd adalah salah satu kroni Datuk Husam Musa yang merupakan exco paling kanan dalam Kerajaan Negeri Kelantan.

Husam merupakan pengerusi berkaitan dengan perancangan ekonomi, kewangan Kerajaan Negeri Kelantan dari tahun 2004 – 2013.

Menurut blog sungguhka asalnya tanah-tanah itu milik YIK, kemudian dipajakkan kepada tauke-tauke Cina termasuk syarikat Upaya Padu Sdn Bhd dengan tujuan atas kertas untuk 'Projek Ladang Rakyat'

"Termasuklah 10,526 ekar (4,259 hektar) tanah hutan balak di Gua Musang yang dimiliki secara bersama oleh pemimpin bersaudara dari DAP Perak, Ngeh Koh Ham dan Nga Kor Min melalui syarikat Upaya Padu Sdn Bhd.

"Selain syarikat milik pemimpin DAP itu, beberapa syarikat milik tauke Cina seperti Leong Hup Holding Sdn Bhd (LHH) turut menguasai pajakan tanah yang luasnya mencecah 10,095 ekar selama 99 tahun juga di Gua Musang.

"Manakala tanah seluas 7,500 ekar tanah Ladang Keruing Teknik yang asalnya milik Yayasan Islam Kelantan (YIK) di Relai, Gua Musang juga kini telah dipajakkan kepada syarikat Suurban Sdn Bhd, milik tauke Cina dari Johor.

"Apapun, melihat pada pelbagai urusan pajakan dan pemilikan tanah yang banyak berkisar di kalangan tauke-tauke Cina sahaja, ternampak jelas Ladang Rakyat yang sinonim dengan gelaran Ladang Air Mata Rakyat ini wujud khusus untuk kepentingan para kroni Kerajaan PAS Kelantan sahaja. 

"Penguasaan tanah-tanah di Selatan Kelantan termasuklah di Ladang Rakyat oleh tauke Cina dari DAP dan Cina Singapura ini kian lama akan jadi umpama "Belanda dapat tanah", hasil kekayaan yang sepatutnya untuk kepentingan pribumi akhirnya hanya menguntungkan orang lain sahaja,' dedah blog itu

Husam dan PMBK Sawit ... dah buat duit, bila nak sumbang???

Posted: 03 Jan 2015 05:00 PM PST


BAH KUNING, KERAJAAN NEGERI KELANTAN, EXCONYA DAN BEKAS EXCONYA

Bah Kuning dah Pergi

Saya difahamkan Kerajaan Negeri Kelantan melalui Perbadanan Ladang Rakyat Negeri Kelantan, Ladang Sungai Terah, PMBK Sawit jana banyak keuntungan hasil dari penerokaan tanah di Hulu Kelantan, maka apalah salahnya buat CSR untuk membantu mangsa banjir dengan membuat kediaman sementara tanpa perlu mengira dia ahli parti PAS atau tidak , Penerima Dividen Ladang Rakyat atau tidak.

Exco dan Bekas Exco wajar menjelaskan kepada rakyat Kelantan seluas mana hutan simpan yang telah diberikan kepada syarikat- syarikat atas nama berbagai konsesi sama ada GETAH KLON atau STOK DIRIAN.

Apakah KERAJAAN NEGERI KELANTAN adalah bukan Penyumbang Kepada Banjir Terpelik Abad Ini. 

Teka Teki masih belum Terjawab.

Orang Kampung yang tegar menyokong PAS mungkin tak tahu sebelum Empangan Kenyir Dua tu ada banjaran yang besar memisahkan Kelantan dan Terengganu dan dikawasan bersebelahan dengan Hutan Simpan Kekal Tembat sebelah Terengganu yang didakwa ada Empangan Kenyir Dua , wujud Penerokaaan HALAL, yang telah diberikan kepada NYS TIMBER SDN BHD,KRAI IDEAL WOOD INDUSTRY, MAJU JAYA TIMBER SDN BHD, MARCH RIMBA TRADING, TEROKA TUAH SDN BHD, TUNJUNG DEVELOPTMENT SB, HDY PLANTATION TRADING, FAUZI LIM PLANTATION DAN TIMUR AGRESIF SDN BHD. Semuanya meneroka HUTAN SIMPAN LEBIR DAN YANG BERHAMPIRAN, bersebelahan banjaran yang memisahkan Kenyir di Hutan Simpan Kekal Tembat, Terengganu.

Saya pohon penjelasan Segera Kerajaan Negeri Kelantan dari EXCO dan BEKAS EXCONYA sebelum menunding jari kepada pihak lain temasuk TNB.

INSYA ALLAH SAYA TAK PERLU DAPATKAN GAMBAR DARI SATELITE CHINA UNTUK TUJUAN ITU, MEMADAI DENGAN MENGUHUBUNGI MOSTI DAN AGENSI REMOTE SENSING NEGARA SEDIKIT MASA LAGI.

KERAJAAN NEGERI MESTI BERANI UNTUK TELUS SEPERTI MANA BERANI MELULUSKAN LESEN DAN PERMIT PENEROKAAN BALAK.

MAT JEK
FACEBOOKER CABUK

Membalas surat husam musa

Gagal salahkan TNB dan Kenyir, Presiden Pasma salahkan ALLAH

Posted: 03 Jan 2015 05:17 AM PST


Husam setuju nama tuhan orang Islam.diguna kristian di Semenanjung. Dia keliru kot?PASMA CADANG INDUSTERI BARU DARI BANJIR

Posted: 03 Jan 2015 01:56 AM PST


Design batik baru ....


Stail rambut baru ....


Wallpaper rumah baru ...

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 03 Jan 2015 09:38 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Pandai Pula Guan Eng Cakap Pasal Peraturan

Posted: 02 Jan 2015 11:11 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 03 Jan 2015 03:02 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Isteri curang dipaksa 'susukan' kekasih dikhalayak umum

Posted: 03 Jan 2015 08:00 AM PST

INDIA: Akibat berlaku curang, seorang wanita yang sudah mempunyai suami dan dua orang anak dipukul dan dipaksa menyusukan kekasihnya di hadapan orang ramai kerana telah berlaku curang.

Selain itu, untuk memalukan lagi Wanita yang berusia 24 itu yang menetap di kampung Wardha di Mudhya Predesh turut dicukur kepala sebagai hukuman.

Menurut pihak polis, wanita tersebut telah menjalinkan hubungan sulit dengan seorang lelaki yang berusia 20an yang dikenali sebagai Kamlesh.

Pasangan ini yang telah melarikan diri bagaimanapun berjaya dikesan oleh si suami dan membawa pasangan itu kepada ketua kampung.

Biarpun si suami tidak bersetuju dengan hukuman itu, namun orang kampung tetap mahukan hukuman itu dilaksanakan.

Bagaimanapun setelah kejadian itu, pasangan itu telah membuat laporan polis dan beberapa orang telah ditahan.

Nikah 'Skype'

Posted: 02 Jan 2015 10:37 PM PST

Kuala Lumpur: Dua suspek termasuk seorang wanita berusia 27 tahun ditahan polis Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, Selangor selepas dipercayai merancang untuk menyertai Kumpulan Militan Negara Islam (IS) di Syria.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, wanita terbabit yang juga bekas penuntut Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di Lembah Klang ditahan pada 24 Disember lalu kerana terpengaruh untuk menyertai kumpulan IS selepas menonton video propaganda kumpulan itu di Youtube.

"Hasil siasatan dan risikan mendapati suspek turut berinteraksi dengan anggota kumpulan IS melalui Facebook yang dikenali wanita itu sejak pertengahan November lalu. Suspek turut berkahwin dengan lelaki berkenaan yang juga warga Maghribi pada pertengahan Disember lalu menerusi talian Skype," katanya dalam satu kenyataan media sebentar tadi.

Sementara itu, dalam tangkapan kedua seorang lelaki berusia 22 tahun ditahan pada 28 Disember lalu selepas disyaki merancang ke Syria dan terbabit dalam serangan bunuh diri di negara itu.

Khalid berkata, kedua-dua suspek yang ditahan disyaki melakukan kesalahan di bawah bab VIA- Kesalahan berkaitan dengan keganasan, Kanun Keseksaan (Akta 574) dan disiasat mengikut prosedur di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Akta 747).

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/21043#sthash.C6nBJT8G.dpuf

Khalwat: Bangla sanggup sembah kaki

Posted: 02 Jan 2015 08:28 PM PST

ALOR SETAR - "Saya sanggup sembah kaki tuan. Tolonglah, lepaskan saya," demikian rayuan seorang warga Bangladesh bagi mengelakkan diri dicekup dalam operasi dijalankan Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik), kelmarin.

Penolong Pengarah Penguatkuasa Undang-Undang, Syeikh Mohd Roshidi Mahmud berkata, lelaki berusia 27 tahun berkenaan ditahan bersama pasangannya seorang wanita Kadazan berusia 30.

"Lelaki Bangladesh itu memberitahu mereka merancang untuk berkahwin, malah teman wanitanya dalam proses mendalami Islam.

"Mereka antara 15 orang berusia antara 16 hingga 34 tahun yang ditahan dalam operasi di sekitar bandar raya ini," katanya.

Menurutnya, turut ditahan dalam operasi itu adalah duda anak dua bersama pasangannya berusia 30 tahun dalam hotel sama.

"Ketika serbuan, lelaki berusia 34 tahun itu cuba melarikan diri dengan terjun dari tingkat dua bilik hotel menggunakan selimut putih.

"Pasangannya pula memberikan alasan membeli peralatan persekolahan untuk anak pasangannya berusia 9 dan 14 tahun sebelum mengambil keputusan menyewa bilik hotel," katanya.

Dalam serbuan di hotel berlainan, seorang lelaki tidak berbaju dan hanya berseluar jeans pendek berusia 28 tahun cuba meloloskan diri melalui lubang siling tandas hotel.

Anggota Jaik bertindak mengetuk pintu tandas berulang kali namun lelaki berkenaan enggan keluar sebelum dipujuk pasangan wanitanya.

Syeikh Mohd berkata, wanita berusia 28 tahun berkenaan mendakwa mereka adalah sepupu yang datang dari Langkawi semata-mata mahu meraikan sambutan tahun baharu.

"Kesemua yang disyaki bersekedudukan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar sebelum dibawa ke Pejabat Jaik untuk disoal siasat," katanya.

Nafsu suami mabuk

Posted: 02 Jan 2015 04:01 PM PST

GEORGETOWN - Gara-gara menegur suami yang baharu pulang rumah dalam keadaan mabuk, seorang isteri terpaksa menerima 15 jahitan di kepala selepas dipukul dengan pinggan kaca di pangsapuri Krystal Heights, Gelugor di sini awal pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 pagi itu, mangsa yang berusia 30 tahun dikatakan sedang tidur dan menyedari suaminya pulang dalam keadaan mabuk selepas menjerit dan membaling barang.

Menurut sumber, mangsa hanya membiarkan perbuatan suaminya itu namun selepas keadaan tenang, dia cuba menegur perbuatan itu.

"Sebaik keadaan reda, mangsa menegur perbuatan suaminya itu namun suspek yang masih gagal mengawal perasaan terus mengambil pinggan kaca lalu mengetuk kepala mangsa hingga berdarah.

"Mangsa yang bekerja sebagai kerani akaun kemudian terus mendapatkan rawatan di Hospital Pulau Pinang (HPP)," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, hari ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Mior Faridalathrash Wahid ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan.

Menurutnya, pemeriksaan polis di tempat kejadian menemui sebahagian pinggan kaca yang pecah.

Mior Farid berkata, polis sedang mengesan suami mangsa yang berusia 33 tahun itu.

"Kita akan menjalankan tangkapan ke atas suspek secepat mungkin mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

"Mangsa dilaporkan berada dalam keadaan stabil," katanya.

Apa Yang Tersirat

Posted: 03 Jan 2015 01:41 PM PST

Apa Yang Tersirat


Budaya Umno di Mata Datuk Salleh Tun Said

Posted: 03 Jan 2015 09:49 AM PST

 "It doesn't matter who heads Umno, the party culture no longer acceptable to civil society" 

Petikan di atas membawa maksud  ayat terakhir pada tulisan Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah Datuk Salleh Tun Said (disini)

Berasaskan kenyataan itu, seolah-olah Umno adalah parti yang tidak relevan lagi, atas sebab budaya Umno tidak lagi boleh diterima oleh rakyat yang bertamadun.

Salleh adalah Ketua Bahagian Umno Kota Belud, merangkap Timbalan Pengerusi Umno Sabah.

Beliau juga adalah mantan Ketua Menteri Sabah, selain mantan Ahli Parlimen Kota Belud.

Anwar-Pemimpin Yang Bertanggungjawab?

Posted: 03 Jan 2015 07:12 AM PST

PADA PRU-13,Pembangkang mendapat 52peratus undi popular, kerana Anwar dikatakan bakal dilantik sebagai Perdana Menteri.

Rakyat yang memilih Pakatan Rakyat terutama di Kelantan menaruh harap kepada Anwar.

Malangnya, apabila Kelantan dilanda Banjir Terburuk, Anwar tidak membantupun, kerana memberi alasan, tidak dapat pulang disebabkan ketiadaan tikit untuk pulang ke tanah air.

Sebelum ini, semasa berkempen, Anwar boleh menyewa Jet, akan tetapi apabila rakyat terkena musibah, alasan bodoh pula yang rakyat terima.

waadat

Posted: 03 Jan 2015 01:41 PM PST

waadat


Perumahan baru untuk mangsa banjir

Posted: 03 Jan 2015 05:17 AM PST

Demang menetap di Jengka Pahang sejak 1974 hingga 1996. Ertinya Demang tidak sempat banjir besar 1971.

Biarpun sepanjang musim banjir 2014 ini Demang tidak berkesempatan untuk ke Jengka namun setiap detik kritikal tersebut menjerat hati Demang di sana.

Media sosial menjadi wadah komunikasi bagi mengikuti perkembangan semasa.

Demang insaf, betapa berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

Hari ini kebanyakan tempat diberitakan sudah mula surut. Kerja pembersihan sedang rancak dan ternyata lebih sukar berbanding tugas memindahkan barang semasa banjir.

Berapakah nilai kerosakan harta benda dan berapa banyakkah wang yang perlu disediakan bagi menggantikan perkakas yang musnah?

Ini adalah bencana dan ia bukan suatu pilihan. Jika rumah kita tidak berada di kawasan terbabit itu bukan bermaksud kita tidak terlibat. Justeru yang ditimpa musibah secara langsung tidak sepatutnya menanggung kesan secara sendirian.

Seluruh sumber dalam negara seharusnya ditumpukan pada kawasan terlibat.

Barangkali ini kesempatan yg baik utk kerajaan menyusun semula perumahan negara. Bina pertempatan baru untuk mangsa banjir. Gunakan tanah rezab untuk bina rumah kos sederhana. Jangan sesekali bina flat atau rumah kos rendah.

Jika rumah tersebut tidak mampu diberi percuma, permudahkan mangsa banjir membayar harga kos sahaja dan dibuat secara ansuran yang rendah.

Ini bukan masanya mengira untung.

Nasihat Demang, fikirkan hikmah besar di sebalik banjir 2014. Kerajaan tidak seharusnya melepaskan peluang ini jika masih mahu menguasai parlimen pada PRU akan datang.

Ia bukan sekadar menghulur beras dan sardin.

Sirah rasulullah

Posted: 02 Jan 2015 04:43 PM PST

Sempena sambutan maulidurrasul hari ini Demang letakkan ringkasan latar belakang baginda yang Demang terima melalui media sosial.

Demang percaya anda sudah faham konsep media sosial. Ia ibarat anda sedang berjalan kaki untuk ke kedai runcit dan seorang jiran menegur daripada tingkap rumahnya:

"Tadi ada pengumuman kat surau, hj kasam meninggal".

Anda mengangguk sambil terus berjalan. Sampai di kedai, anda dapat khabar rupa-rupanya isteri kasam yang meninggal.

Nanti, jangan terus percaya berita itu sehinggalah anda sendiri menziarahi simati atau diberitahu oleh orang yang ada 'authority' seperti tok siak, imam dan sebagainya.

Demang mohon maaf jika catatan di bawah kurang tepat. Sila buat rujukan tambahan dan dapatkan pengesahan daripada guru anda.

Kita adalah ummat Muhammad saw. Ummat terbaik yang dijanjikan Allah taala.

Nama: Muhamad bin Abdulllah bin Abdul Muthalib bin Hashim bin Abdul Manaf bin Qusai bin Kilab bin Murrah bin Ka’ab

Nama-nama lain : 
Ahmad, Al-Mahi, Al-Hasyir, Al-A’qib, Al-Mutawakkil.

Nama-nama Gelaran : 
• Abu Qasim, Al-Amin.

Bangsa : 
• Arab Quraisy

Agama : 
• Islam

Tarikh Lahir : 
• Hari Isnin
• 12 Rabi’ul Awal Tahun Gajah ( Riwayat lain 9 Rabiu’l Awal )
• Bersamaan 20 April 571 Masihi.

Bidan Nabi : 
• Ummu Mas’ud.

Tempat Lahir : 
• Di Syua’ib Bani Hashim di Makkah.

Bilangan Adik-beradik : 
• Anak tunggal [ anak yatim ].

Nama Ibu : 
• Aminah binti Wahab bin Abdu Manaf bin Zahrah bin Kilab.

Nama Ibu Susuan : 
• Thuwaibah [ hamba Abu lahab ], Halimah bt. Abu Zuaib as-Sa’diah.

Nama-nama Pengasuh : 
• Aminah, Thuwaibah, Halimatun as-Sa’diyah, Barakah al-Habsyiyyah digelar Ummu Aiman, hamba perempuan bapa Rasulullah SAW.

Nama-nama Isteri : 
• Khadijah bt. Khuwailid, Saudah, A’isyah bt. Abu bakar, Hafsah bt. Umar, Zainab bt. Khuzaimah, Hindun bt. Abi Umaiyah, Zainab bt. Jahsyi, Juwairiah bt. Al-Haris, Ramlah bt. Abi Sufian, Sufiah bt. Huyi, Maimunah bt. Al-Haris.

Nama-nama Anak :
• Qasim, Abdullah, Ibrahim, Fatimah, Zainab, Ummu Kalsum, Ruqayyah.

Nama-nama Bapa Saudara : 
• Hamzah, Al-Abbas, Abu Talib, Abu Lahab, Az-Zubir, Abdul Ka’bah, Al-Muqawim, Dhirar, Qusam, Al-Mughirah, Al-Ghaidak.

Nama-nama Emak Saudara Sebelah Ibu Dan Bapa : 
• Sufiah, A’tikah, Barrah, Urwa, Umaimah, Ummu Hakim Al-Baidha’.

Bapa Saudara Dan Emak Saudara Yang Memeluk Islam : 
• Hamzah, Al-A’bbas.
• Sufiah, Urwa.

Nama-nama Hamba Sahaya Perempuan : 
• Mariah al-Qibtiah, Raihanah.

Nama-nama Hamba Lelaki : 
• Aslam, Abu Rafi’, Sauban, Abu Kabsyah Sulaim, Syurqan, Yasar Nubi.

Nama Anak Angkat : 
• Zaid bin Harithah bin Syarahil.

Nama-nama Khadam : 
• Anas bin Malik, Abdullah bin Mas’ud, ‘Uqbah bin ‘Amir, Asla’ bin Syarik, Bilal bin Rabah, Abu Zar al-Ghiffari.

Setiausaha Nabi Sebagai Pencatat Al-Quran : 
• Abu Bakar, Umar, Uthman, Ali, Zubir, Amir, Amru Al-‘As, Zaib bin Thabit, Muawiyyah, Ubai bin Kaa’b, Abdullah bin Rawa.

Setiausaha Sulit : 
• Huzaifah b. Yaman.

Sifat Fizikal : 
• Badan tinggi sedang.
• Rambut ikal mayang.
• Muka bulat, putih kemerahan, mata hitam gelap.
• Bulu dada nipis, keseluhan badan tidak berbulu.
• Bulu mata panjang, suara kasar, gigi hadapan renggang.

Sifat-sifat Yang Wajib Bagi Seorang : 
• Siddiq [ benar ], Amanah [ jujur], Tabligh [ menyampaikan ], Fatanah [ bijkasana ].

Sifat-sifat Yang Mustahil:
• Kazib [ dusta ], Khianah [ pecah amanah], Kitman [ menyembunyikan ], Baladah [ bodoh].

Sifat-sifat Yang Harus : 
• Makan, minum, tidur, berkahwin, sakit, demam.

Pendidikan : 
• Al-Ummiy [ tidak pandai membaca dan menulis ].

Pekerjaan : 
• Gembala Kambing.
• Berniaga.

Perlantikan Menjadi Nabi dan Rasul 
 • Umur 40 tahun di Gua Hira’.

Guru Pertama : 
• Malaikat Jibril ‘Alaihi Salam.

Tugas Utama : 
• Menyeru manusia menyembah Allah SWT.

Jawatan Yang Diamanahkan :
• Menjadi Nabi.
• Menjadi Rasul kepada umat manusia dan jin .
• Ketua Pemerintah kerajaan Islam di Madinah.

Keistimewaan : 
• Sebaik-baik makhluk yang dicipta.
• Mempunyai mukjizat terbesar dan terutama Al-Qur’an.
• Penghulu dan penutup segala Nabi dan Rasul [ Khatamun Nabiyyin ].
• Manusia pertama masuk Syurga.

Gelaran Dari Kalangan Nabi : 
• Ulul ‘Azmi أولوالعزم [ banyak menempuhi ujian berat daripada Allah ].
• صلى الله عليه وسلم

Kenangan Manis :
• Dibawa melancong dalam peristiwa Isra’ dan Mi’raj.

Kenangan Pahit : 
• Diusir oleh penduduk Ta’if.
• Semasa peperangan Uhud.

Pengalaman Pertama Menerima Wahyu
• Turunnya al-Quran Ayat Iqra’ [1-5 ayat, di Gua Hira’] pada 12 Rabiu’l Awal.

Pengalaman Yang Paling Menakutkan : 
• Ketika melihat rupa asal Malaikat Jibril a.s. di ruang angkasa.

Hijrah ke Madinah 
• Umur 53 tahun ditemani Abu Bakar as-Siddiq, sampai Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal bersamaan 24 September 622M.

Orang Yang Pertama Didakwah Dan Memeluk Islam : 
• Lelaki Dewasa : Abu Bakar as-Siddiq.
• Perempuan Dewasa : Khadijah [ isteri Nabi ].
• Kanak-kanak : Ali bin Abu Talib.
• Hamba : Zaid bin Harithah.

Sahabat-sahabat Kanan :
• Abu bakar as-Siddiq.
• Umar al-Khattab.
• Uthman bin Affan.
• Ali bin Abu Talib.

Mertua Dan Menantu Dari Kalangan Sahabat : 
• Abu Bakar dan Umar [ mertua ].
• Uthman dan Ali [ menantu ].

Berita Yang Mengembirakan : 
• Keislaman Umar bin al-Khattab.

Berita Yang Menyedihkan : 
• Kematian Khadijah bt. Khuwailid [isteri Nabi].
• Abu Talib bin Abdul Mutalib [bapa saudara Nabi].
• Hamzah bin Abdul Mutalib [bapa saudara Nabi].

Peristiwa Yang Mengembirakan : 
• Pembukaan Kota Mekah.

Penglibatan Dalam Peperangan : 
• Peperangan Badar , Uhud , Khandak , Khaibar , Al-Fath , Hunain , Tabuk.

Nama Tempat Yang Pernah Dilawati : 
• Syam , Baitul Maqdis [ Palestin ].

Catat Rekod Dunia : 
• Pengembaraan yang jauh dari bumi ke langit sehingga ke Sidratul Muntaha bermula selepas waktu Isya’ hingga sebelum masuk waktu Subuh [ Isra’ & Mi’raj ].

Isteri Yang Paling Disayangi : 
• ‘Aisyah [ ketika kesemua isteri-isteri Nabi masih hidup ].

Anak Yang Paling Disayangi : 
• Fatimah.

Cucu Yang Paling Disayangi : 
• Hassan bin Ali.
• Hussin bin Ali.

Sahabat Yang Paling Disayangi : 
• Abu Bakar.  

Nasihat Nabi : 
• “Jadikanlah kamu sebagai orang musafir yang sedang dalam perjalanan.”

Wasiat Nabi : 
• Dalam Khutbah Wida’ [ Khutbah Selamat Tinggal ] “Aku tinggalkan dua perkara , kamu tidak akan sesat selama-lamanya sekiranya kamu berpegang dengan keduanya iaitu Kitab Allah dan Sunnahku.”

Syafaat Nabi : 
• Kepada umat yang sentiasa berselawat ke atasnya.

Tarikh Wafat : 
• Waktu pagi hari Isnin.
• 12 Rabiu’l Awal 11 H bersamaan 8 Jun 632M
• Umur 63 tahun , 4 hari.

Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga.” (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

PEJUANG BANGSA

Posted: 03 Jan 2015 11:39 AM PST

PEJUANG BANGSA


APA MASALAH KERAJAAN DAP TOLAK SAMBUT MAULIDUL RASUL GUNA MASJID NEGERI ? @dzainalabidin @ReezalMerican @NajibRazak

Posted: 03 Jan 2015 09:29 AM PST

Ramai yang tidak tahu bahawa lokasi sebenar sambutan Maulidul Rasul hari ini di USM dihadiri 10 ribu umat Islam kelmarin  dianjurkan Majlis Tindakan Persekutuan P.Pinang adalah di Masjid Negeri .

Tetapi ianya ditolak oleh kerajaan Negeri P.Pinang diperintah DAP  walaupun dihantar surat pemohonan rasmi  .  Sebelum ini sambutan ini  pernah dibuat di Seberang Perai & dibenarkan menggunakan Masjid Daerah Sbrg Perai Tengah  .

Kali ini sahaja dihalang dan adakah perarakan itu dilihat satu masalah di kawasan sekitar Masjid Negeri ?

Apakah mereka tak benarkan sebab yang berhimpun adalah majoritinya  orang UMNO ??  

Tapi apa  macai2 mereka jawab ..mengapa Pusat buat asing dan negeri buat asing ? 

Apa masalahnya buat asing ??  Ada juga sekolah2 agama membuat asing sambutan dan adakah itu dilarang ? 


Kesal dengan tindakan kerajaan negeri menolak permohonan agensi pusat untuk mengadakan sambutan Maulidur Rasul di Masjid Negeri Pulau Pinang.

Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, walaupun ditolak tanpa sebarang alasan spesifik, pihaknya menerima keputusan itu dengan redha.

Walaupun tidak mahu perkara ini dipolitikkan, beliau sedih dan terkilan apabila permohonan untuk mengadakan sambutan Maulidur Rasul di Masjid Negeri ditolak tanpa sebab .

"Jika kerajaan negeri tidak mahu buat (perarakan), tidak mengapa, itu hak masing-masing dan pilihan mereka. Bagi saya, perarakan ini sejak dari dulu lagi tidak pernah menimbulkan rasa tidak senang pada semua kaum.

"Saya juga terkilan apabila perarakan ini dilihat seperti satu 'masalah' apabila kita minta kebenaran melalui surat rasmi, dibalas dengan surat penolakan. Ia seolah-olah satu aktiviti yang memudaratkan," katanya kepada media selepas menghadiri sambutan dan perarakan Maulidur Rasul peringkat negeri di Universiti Sains Malaysia (USM), hari ini.

Reezal yang juga Timbalan Pengerusi Umno Pulau Pinang berkata, kerajaan negeri tidak mengalami sebarang kerugian jika membenarkan agensi kerajaan pusat mengadakan sambutan itu di Masjid Negeri seperti perancangan awal.

"Saya minta kerajaan negeri faham kerana mereka tidak akan rugi apa-apa jika memberi kebenaran,. Malah, mereka akan dipandang tinggi kerana membenarkan kita mengadakan sambutan di situ dengan mengenepikan soal politik. Masjid Negeri adalah ikon keislaman di negeri ini, sebab itu kita pilih.

"Seperti hari ini, kerajaan negeri mengadakan sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas. Ia masjid yang dibina kerajaan pusat namun kita tidak ada masalah jika ia mahu digunakan untuk kebaikan. Kita tidak akan halang dan tidak pernah menghalang," katanya.

Menurutnya, surat penolakan itu ditandatangani Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) dan diserahkan kepadanya pada 23 Disember lalu.


"Saya pasti, beliau hanya menjalankan tugas. Kita faham, tugasnya hanya menerima arahan. Saya tidak salahkannya.

"Kita terima dan alhamdulillah walaupun majlis ditukarkan tempat ke USM, sambutan itu amat menggalakan. Seperti yang dimaklumkan, kita akan adakan sambutan dan perarakan ini sebagai acara tahunan," katanya. -sinar harian -

14 individu penyebar berita palsu banjir diburu SKMM

Posted: 02 Jan 2015 07:53 PM PST


Setelah lapan individu tampil untuk memberi keterangan bermula awal minggu ini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) meminta kerjasama 14 individu berikut untuk hadir membantu siasatan mengenai penyebaran berita palsu berikutan bencana banjir yang melanda Pantai Timur baru-baru ini.

"Setakat ini, lapan individu yang diminta tampil telah pun memberikan kerjasama yang baik. Kesemua mereka telah hadir sendiri ke pejabat kami untuk membantu siasatan," kata Ketua Bahagian Pemantauan dan Penguatkuasaan MCMC, Zulkarnain Mohd Yasin.

Beliau berkata MCMC bekerja sama rapat dengan pihak Polis dalam siasatan kes-kes berkaitan berita palsu ini seperti yang telah dijelaskan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar pada Jumaat.

Berikut merupakan kes berita palsu yang disebarkan bersama-sama dengan individu yang dikenal pasti untuk tampil membantu siasatan:

1. Sepuluh orang sekeluarga terperangkap dalam rumah mati lemas di Guchil, Kelantan yang dipetik sumber kononnya daripada sebuah stesen berita. Ketiga-tiga individu telah tampil memberi keterangan.

2. Keruntuhan pusat pemindahan Sekolah Manek Urai. Empat individu telah tampil dan dua individu berikut diminta tampil, iaitu:
i. Raja Mohd Haidi bin Raja Daod (No Mykad: 881026-03-5993). Alamat terakhir: Kg Manek Urai, Kuala Krai, 18050 Kuala Krai, Kelantan
ii. Zawawi bin Mat (No MyKad: 760319-03-6083). Alamat terakhir: No 26, Kg Tengah, 18000 Kuala Krai, Kelantan

3. Kerajaan menyembunyikan fakta ramai orang mati lemas kerana banjir. Seorang individu telah tampil.

4. Pintu empangan di Selatan Thailand dibuka dan menyebabkan banjir di Kelantan. Individu berikut diminta tampil, iaitu:
i. Mohd Bustam bin Omar (No MyKad: 751124-11-5203). Alamat terakhir: 6224 Jalan Kota Raja, Taman Bijaya, Kelang

5. Bantuan daripada NGO untuk mangsa banjir tak sampai. Individu berikut diminta tampil, iaitu:
i. Mohamad Azrani bin Daud (No MyKad: 830228-02-6139). Alamat terakhir: No 70, Kampung Keda, Sadik, 09200 Kupang, Kedah

6. Mayat kanak-kanak dikeluarkan daripada lumpur yang dikatakan mangsa banjir di Kelantan. 5 individu berikut diminta tampil, iaitu:
i. Mohd Fauzi bin Mohd Azmi (No MyKad: 750629-03-5183). Alamat terakhir: 2537, Lorong Bangau 2, Taman Si Buyong, Jalan Mentok Cukai, 24000 Terengganu
ii. Mohamad Zamzami bin Yaakob (No MyKad: 670511-03-5145). Alamat terakhir: Kampung Wakaf Lichong, 16800 Pasir Puteh, Kelantan
iii. El Jiffy bin Abd Aziz (No MyKad: 860327-56-5901). Alamat terakhir: 15 Jalan Melur 29, Taman Melur, Ampang, Selangor
iv. Yuliza Indriani binti Zulfin (No MyKad: 860103-01-5708). Alamat terakhir: 981-A, Paya Bemban, Jalan Abd Kadir Adabi, 15200 Kota Bharu, Kelantan
v. Mohd Bustam bin Omar (No MyKad: 751124-11-5203). Alamat terakhir: 6224 Jalan Kota Raja, Taman Bijaya, Klang

7. Helikopter TUDM terpaksa disewa untuk keluar pesakit dari Hospital Kuala Krai. 3 individu berikut diminta tampil, iaitu:
i. Farah Wahida binti Abdullah Suhaimi (No MyKad: 841027-03-5104). Alamat terakhir: No 3-4-5 Blok 3 Sri Permata Condo, Jalan SASAAS 9/6, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor
ii. Natrah binti Mohamed (No MyKad: 850207-03-5106). Alamat terkahir: No 13, Jalan 4/10 B, Seksyen 4 Tambahan, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor
iii. Norazimah binti Zakaria (No MyKad: 850918-02-5916). Alamat terakhir: Blok E1, 12 Mahallat Al Zahrawi, UIAM Jalan Istana, Bandar Indera Mahkota, 25200 Kuantan, Pahang

8. Seorang wanita terjun dari sekolah ke dalam air. Individu berikut diminta tampil, iaitu:
i. Siti Asiah binti Shaary (No Mykad: 931004-03-6154). Alamat terakhir: No 5, Jalan SD 2/2 Taman Seri Duyong 2, 75460 Melaka

9. Bantuan disekat oleh pihak berkuasa. Individu berikut diminta tampil, iaitu:
i. Ayub bin Musa (No MyKad: 780410-11-5303). Alamat terakhir: No 24, Lorong Chengal Lempong Baru 12, Taman Balok Jaya, Fasa 3, Perkampungan Chengal, Lempong Bari, 26100 Kuantan, Pahang

10. Bantuan diterima oleh orang BN sahaja. Individu berikut diminta tampil, iaitu:
i. Nor Azwani binti Saimi (No MyKad: 890330-03-6258). Alamat terakhir: No 48, Kg Air Lanas, Lata Rek, Kuala Krai, Kelantan

Mereka di atas diminta untuk menghubungi pegawai penyiasat MCMC, Mohamad Syukri Jamaluddin (019-2869515) atau Rafina Mimi Muhammad (019-2869471) dengan segera.

IPOHMALAY

Posted: 03 Jan 2015 09:43 AM PST

IPOHMALAY


Ancaman ribut tropika ke atas Malaysia di masa lalu

Posted: 02 Jan 2015 08:03 PM PST

Kisah siri ribut tropika Pasifik Barat yang terlepas ke Semenanjung bukanlah hal yang tidak pernah terjadi.  

Pada tahun 1962, hampir 1,000 orang maut di selatan Thai akibat ribut tropika Harriet.


Beberapa hari sebelum itu, ia nyaris memasuki Kelantan. 

Justeru, adakah generasi hari ini akan terus dibiar untuk menganggap bahawa kedatangan ribut terlepas seperti ini adalah sesuatu yang mustahil?

Nampaknya begitulah jika pihak yang berwajib sentiasa menganggap sesebuah ramalan yang dibuat melalui kajian pakar adalah khabar angin.

Tragedi seperti ribut tropika Greg di Sabah mungkin boleh berlaku lagi padahal kedatangannya telah diramal. Comments (0)