Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Unknown | | Posted on 7:40 PG

sumber :-

Barisan Nasional


tunku

Posted: 31 Dec 2014 03:02 AM PST

tunku


Floods: Victims who lose important documents given free replacements.

Posted: 30 Dec 2014 11:15 PM PST


Flood victims who have lost their birth certificate, identity card or other self identification card due to the floods will be given free replacement.

Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said they could apply for the replacements at any National Registration Department (JPN) when the situation had returned to normal.

"For enquiries on the matter, members of the public can contact the Public Relations Unit, JPN at telephone numbers 03-88807077, 03-88807067, 03-88807069 and 03-88808206 or e-mail to pro@jpn.gov.my," he said in a statement Wednesday.

Meanwhile, Ahmad Zahid said the ministry, through the agencies under it, had taken immediate action to assist flood victims who were facing difficulties following the disaster.

He said they were carried out through operations by the Civil Defence Department, the involvement of Immigration Department volunteers, coordination and supervision by the Royal Malaysia Police and support services and assistance from other departments and agencies.

Taipingmali (tm)

Posted: 31 Dec 2014 01:48 AM PST

Taipingmali (tm)


Menara Jam nak runtuh.

Posted: 30 Dec 2014 03:57 PM PST

Pihak berwajib harus mengambil tindakan segera membaik pulih menara jam yang menjadi icon pelancongan taiping. Clock tower yang menjadi lambang kebanggan taiping berada dalam keadaan yg amat membimbangkan terutama dibahagian atas kayu kayu sekeliling jam sudah reput dan akan tumbang bila bila masa. pihak berwajib seakan lepas tangan terhadap penyelengaraan clock tower taiping. Perkara ini juga telah diajukan kepada exco perlancongan YB Norlee Radzi tetapi sehingga sekarang masih tiada apa apa tindakan diambil. Jangan sampai sudah tidak boleh dibaiki baru kita menyesal kelak. 

Aspirasi Bangsa

Posted: 31 Dec 2014 01:27 AM PST

Aspirasi Bangsa


Desak kerajaan Kelantan dedahkan kroni PR yang dapat projek balak dan ke mana wang balak ni pergi??

Posted: 30 Dec 2014 06:04 PM PST

Belantan

Posted: 30 Dec 2014 11:33 PM PST

Belantan


Terkini....!!! Tragedi nahas AirAsia #QZ8501 : Reda ketentuan takdir!

Posted: 30 Dec 2014 12:41 AM PST30 DIS : Beberapa mayat tragedi pesawat QZ8501 yang ditemui terapung di dalam air sudah dibawa menaiki kapal tentera laut Indonesia.

Suasana sedih menyelubungi Pusat Krisis Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Juanda yang dipenuhi ratusan waris dan anggota keluarga penumpang dan anak kapal pesawat QZ8501 AirAsia Indonesia selepas pihak DCA negara itu mengesahkan penemuan serpihan pesawat sebentar tadi.

Suasana di pusat ini yang terletak kira-kira 40 kilometer dari Surabaya yang pada awalnya terkawal, bertukar ratapan dan suasana sedih.

Ketua Badan Badan SAR Nasional (BASARNAS) di Surabaya, M Hernanto dilihat memberikan taklimat manakala pegawai penerbangan AirAsia Indonesia menenangkan para waris keluarga mangsa pesawat yang hilang itu.


Antara yang kedengaran ialah 'sila bersabar' dan sebahagian mereka dilihat berupaya mengawal emosi dengan ketenangan terpancar di riak wajah waris keluarga sekalipun menonton visual serpihan yang disiarkan stesen televisyen tempatan secara langsung dari kawasan pencarian.

Mereka melihat dan mendengar dakwaan Pembantu juruterbang Hercules C130 Indonesia yang mengaku melihat objek seperti mayat manusia terapung di Selat Karimata di mana objek lain seperti pelampung dan serpihan pesawat.


"Pada awalnya saya lihat seperti manusia melambai-lambai, mungkin dia menyedari kehadiran pesawat. Tetapi selepas kami dekati, nampak ia sudah membengkak. Ia kelihatan melambai-lambai mungkin kerana dipukul ombak," kata Leftenan Satu Tri WibowoTri.

Pesawat Airbus 320-200 bersama 162 orang penumpang dan anak kapal berlepas dari Surabaya pada 5.35 pagi Ahad dan dijadualkan tiba di Singapura pada 8.20 pagi tetapi hilang komunikasi dengan menara kawalan trafik udara Indonesia pada 7.24 pagi.

Seramai 155 daripada mereka adalah warga Indonesia dan seorang dari Malaysia.

Suara Politik
Belantan

Terkini...!!! AirAsia #QZ8501 : Gelongsor kecemasan, pintu pesawat dikesan?

Posted: 30 Dec 2014 12:31 AM PST

LAUT JAWA 30 DIS. 2014 - Gambar udara dari pesawat mencari dan menyelamat Indonesia menunjukkan objek terapung di kawasan pencarian pesawat AirAisa Indonesia yang hilang, QZ8501 di sini hari ini. Objek itu kini sedang disiasat oleh pihak berkuasa Indonesia sama ada ia berkaitan dengan pesawat QZ8501 itu ataupun tidak.

JAKARTA 30 Dis. – Sejumlah objek gelongsor kecemasan dan pintu dipercayai milik pesawat AirAsia QZ8501, dikesan ketika misi pencarian melalui udara dijalankan oleh pasukan penyelamat, lapor pihak berkuasa Indonesia hari ini.

Pegawai Tentera Udara Indonesia, Agus Dwi Putranto dalam sidang akhbar berkata, pihaknya mengesan kira-kira 10 objek besar dan banyak lagi objek kecil berwarna putih di kawasan pencarian, kira-kira 10 kilometer dari lokasi terakhir pesawat yang membawa 162 penumpang itu dikesan radar.

Beliau turut menunjukkan 10 objek yang merupakan pintu pesawat, gelongsor kecemasan dan objek berbentuk kotak.

Seorang jurugambar AFP yang menyertai misi pencarian berkata, dia turut melihat sejumlah objek yang menyerupai rakit getah, jaket keselamatan dan tiub panjang berwarna jingga. - AFP

Suara Politik
Belantan

Pesawat QZ8501 mungkin di dasar laut?

Posted: 30 Dec 2014 12:17 AM PST


JAKARTA  - Pesawat AirAsia QZ8501 yang hilang dalam penerba­ngan dari Surabaya, Indonesia ke Singapura awal pagi semalam berkemungkinan berada di dasar laut selepas dikhuatiri terhempas di perairan Indonesia ketika beberapa negara sekitar Asia menghantar kapal dan pesawat untuk membantu operasi pencarian.

Pesawat Airbus A320-200 yang membawa seramai 162 orang itu dilaporkan hilang selepas juruterbang gagal mendapat kebenaran daripada pusat kawalan trafik udara Lapangan Terbang Antarabangsa Sukarno-Hatta untuk menukar laluan bagi mengelakkan cuaca buruk.

Pesawat QZ8501 itu juga dimaklumkan tidak mengeluarkan isyarat kecemasan dan hilang di perairan Laut Jawa lima minit selepas gagal mendapat kebenaran pertukaran laluan berikutan kesesakan trafik udara.

Ketua agensi mencari dan menyelamat Indonesia, Soelistyo berkata, berdasarkan koordinasi mereka, pesawat itu dijangka berada di dasar laut.


Sumber penerba­ngan awam Indonesia melaporkan kepada agensi Reuters, pihak berkuasa mempunyai data radar pesawat tersebut dan sedang menunggu pasukan mencari dan menyelamat menemui serpihan pesawat sebelum memulakan siasatan punca kemalangan.

Seramai 155 penumpang Indonesia, tiga rakyat Korea Selatan, dan seorang penum­pang dari Singapura, Malaysia dan Britain menaiki pesawat ber­kenaan.

Jurucakap Tentera Udara Indonesia, Hadi Thahjanto berkata, dua pesawat C-130 digunakan untuk mencari pesawat QZ8501 di kawasan timur laut Pulau Bangka yang terletak di perairan Laut Jawa.

Negara jiran seperti Australia, Malaysia, Singapura dan China turut menghantar kapal dan pesawat bagi membantu operasi pencarian.

Sementara itu, Soelistyo berkata, Indonesia mungkin tidak memiliki teknologi canggih untuk mencari pesawat di dasar laut dan mereka menerima tawaran bantuan daripada Amerika Syarikat (AS), Britain dan Perancis bagi melicinkan operasi. – REUTERS

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 30 Dec 2014 11:20 PM PST

The Unspinners


Rakyat sengsara bukan Najib, Rosmah puncanya

Posted: 30 Dec 2014 07:30 PM PST
PUNCA KESENGSARAAN hingga rakyat menangis sengsara, rumah dan harta musnah ....BUKAN kerana Najib terpaksa main golf dengan Obama atau Rosmah yang bukan ahli politik belum pulang ke Malaysia atau jet kerajaan dipercayai sedang servicing di luar negara.


TERAMAT BANGANG bagi yang konon prihatin terhadap UMNO dan BN tetapi dah perangai macam anarkis seperti Hishamuddin Rais dan Harris Ibrahim untuk guna masa yang tidak sesuai ketika rakyat tengah susah juga untuk cari salah Najib dan Rosmah.

Najib tidak prihatin ke? Sebelum dia ke Honolulu, dia dah turun ziarah mangsa banjir. Dia dah berbincang dengan Tan Sri Muhyiddin. Sepanjang masa dia pantau keadaan.YANG TAK TURUN tidak pula si bangang timbulkan. Yang bekerja dan berusaha pula yang dipersalahkan dan dicari titik bengek kesalahan. Memang sikap anarkis pemusnah dan bukan membina.

TURUN PUN pembangkang hanya untuk bergambar dan lakunkan pemberiaan yang tak seberapa.

Kepala pembangkang turun dengan dua trolley.


Kalau ada satu trailer pun dari kerajaan Pulau Pinang, bukan usaha DAP. Mereka kaut duit berbillion dari developer tapi pelokek!!!

Sebab kelantan Melayu, Muslim dan nak adakan hudud, biar mereka mati lemas dan kelaparan.


BUKAN juga puncanya pada salah kerajaan negeri atau pusat atau MKN atau tentera atau polis atau sukarelawan.

NAK TAHU PUNCANYA untuk persalahkan sesiapa, pergi ke asal usul yang menyebabkan masaalah.Lantaklah orang kata blogger ni pengampu atau pembodek. Ini kebenarannya ...

Tentera dipersalahkan? Tanya 5 pemimpin PR ni ...

Posted: 30 Dec 2014 05:01 PM PST


Punca banjir adalah Hutan Simpan kepunyaan Ngeh Koo Ham

Posted: 30 Dec 2014 05:57 AM PST


SALAH SATU PENYEBAB BANJIR YANG BESAR SERTA BERARUS DERAS KERANA LIMPAHAN AIR DARI BUKIT BUKAU TINGGI MENDADAK MENCURAH KEKAWASAN PENEMPATAN KAMPUNG2 & BANDAR2, DI KELANTAN IALAH, KERANA KERAKUSAN PEMBALAKAN YANG TIDAK TERKAWAL SECARA SISTEMATIK OLEH KERAJAAN NEGERI PIMPINAN NIK AZIZ SELAMA 23 TAHUN YANG LEPAS !sebagai contoh ...

Hutan Simpan Sungai Relai 
(kini gondol, Licin dikerjakan oleh Nga dan Ngeh)

Sebahagian besar daripada kira-kira 4,000 hektar (10,526 ekar) kawasan Hutan Simpan Sungai Relai dekat sini, gondol dipercayai ditebang syarikat perladangan dikuasai Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming. 


Kawasan balak berkenaan yang ditebang sejak Mac 2012 lalu, dikatakan akan ditanam dengan sawit, tetapi sehingga kini belum diusahakan. 

Kegiatan balak aktif pada tahun lepas dan terhenti sejak april 2013. Nilai hasil kayu balak mencecah RM30 juta sudah habis ditebang bersih sehingga menimbulkan pencemaran, hakisan kepada tanah & aliran air hujan terus kawasan rendah yang mengakibatkan banjir ...

HARI INI, RAKYAT KELANTAN SEHARUSNYA LEBIH RASIONAL & BIJAK MEMIKIRKAN KENAPA, BAGAIMANA, BILA & SIAPA YANG BERTANGGUNG JAWAB TERHADAP BENCANA BESAR INI, SELAIN DARI AMALAN2 BIASA MENUNDING JARI KE ARAH SEMUA PIHAK KECUALI PAS - KERAJAAN NEGERI YANG MEMERINTAH !

ASBAB2, ISU2 & KES2 TERPENCIL SENGAJA DI ADA2KAN, DI VIRALKAN DI MEDIA MAYA, TIUPAN NISTA DI SETIAP SURAU & MASJID OLEH POLITIKUS2 PAS, YANG CUBA MENUTUP BUKIT BUKAU YANG GONDOL DENGAN LILITAN SERBAN & JUBAH SERTA JANGGUT KAMBING !

MEREKA TIDAK TAKUT AZAB ALLAH, DIKETIKA RAKYAT KELANTAN BAGAIKAN TELUR DIHUJUNG TANDUK, TETAP MENERUSKAN PEMBOHONGAN DEMI PEMBOHONGAN ... TETAP MENCARI APA SAJA ISU YANG BOLEH DIFITNAH, DEMI MEMESONGKAN PEMIKIRAN RAKYAT KELANTAN ... "KENAPA BANJIR BESAR SEBEGINI BERLAKU"
KENAPA DAP MENGGUNAKAN HUDUD, SEBAGAI ALASAN TIDAK AKAN BANTU KELANTAN ? ... ATAU
TAUKEH2 (BALAK) DAP TAKUT KE KELANTAN, KERANA MEREKALAH, PUNCA BANJIR, MEREKA LAH YG PUNYA ANGKARA SEHINGGA HABIS SEGALA HUTAN DI KELANTAN DIGONDOLKAN !


DIKALA PETUGAS2 AGENSI2 KERAJAAN, atm, pdrm, NGO ... BERSUSAH PAYAH MENGHULURKAN BANTUAN, SEMUA POLITIKUS2 PAS SIBUK BERMESYUARAT POLITIK DI "PUTIK" KUNUNNYA UJUDKAN HUDUD, HARI INI JUGA, BOLEH HENTIKAN BANJIR SERTA MERTA ! 
SESUDAH DUA HARI, TAK JUGA LAKSANAKAN HUDUD, YANG DIKATAKAN MESTI DI BINCANGKAN KETIKA KELANTAN BANJIR BESAR !
TAK BOLEH TANGGUH, KUNUNYA ...

TEPAT KATA NABI S.A.W. DI AKHIR ZAMAN AKAN LAHIRLAH PEMUKA2 AGAMA YANG TAMAK HALOBA, BERSELINDUNG DISEBALIK SERBAN JUBAH JANGGUT BAGAI ... SEOLAH2 MEREKA MAKSUM, SEMPURNA, MEREKA AHLI2 SYURGA (KUNUN NYA) ... TAPI HAKIKATNYA HARI INI, MEREKA TAK MEMPERDULIKAN APA PUN, WALAU NYAWA RAKYAT SEKALI PUN SBG GALANG GANTI, DEMI MENGEJAR KEDUDUKAN KEMEWAHAN DUNIAWI !


Facebook Stringsvii

Sukarelawan IM4U dah lama rancang untuk banjir

Posted: 29 Dec 2014 11:30 PM PST


10,000 Khemah IM4U Akan Diedar Kepada Mangsa Banjir

IM4U, sebuah badan bukan kerajaan, akan mengedarkan 10,000 khemah untuk digunakan oleh mangsa banjir yang berada di pusat pemindahan di negeri-negeri yang dilanda banjir.

Ketua Pegawai Operasinya Azlan Rudy Malik berkata khemah berbentuk bilik itu diedarkan untuk memberi keselesaan kepada mangsa banjir.

"Inisiatif ini timbul dah lama…kami ingin memberi keselesaan kepada mangsa banjir.

"Kita juga akan mengedarkan 40,000 beg tidur kepada mangsa banjir untuk memberi keselesaan kepada mereka," katanya ketika ditemui pemberita di Sekolah Kebangsaan (SK) Penambang di sini, hari ini.


Azlan Rudy berkata setakat ini, 1,000 khemah dan 2,000 beg tidur telah diedarkan di lima pusat pemindahan di Kelantan.

"Kita edarkan di Kelantan terlebih dahulu di jajahan Kota Baharu dan selebihnya kita akan edarkan di negeri terjejas banjir yang lain seperti Terengganu dan Pahang.

"Mangsa banjir di pusat pemindahan kelihatan gembira menerima khemah itu dan mereka juga ada menyatakan barang-barang lebih selamat bila berada dalam khemah," katanya.

Seorang penerima Khalid Mat Noor, 54, yang berada di Sekolah Kebangsaan Seri Chempaka berkata beliau dan anggota keluarga merasa lebih selesa apabila menggunakan khemah IM4U.

"Memang khemah ini amat bermakna… saya amat berterima kasih kepada IM4U kerana menyediakan kemudahan seperti ini. Ia memberi lebih keselesaan dan rasa lebih selamat berada di dalam khemah ini…anak saya juga rasa lebih selesa," katanya.

BERNAMA

Sapa kata tiada yang rancang untuk banjir?

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 30 Dec 2014 11:16 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


LIHAT KERAKUSAN KERAJAAN NEGERI KELANTAN, DEDAHKAN SYARIKAT BALAK CINA SINGAPURA!!!

Posted: 30 Dec 2014 10:49 PM PST
Gambar-gambar terbaharu dari udara yang diambil dari helikopter dan pengesahan gambar-gambar yang sama dari sumber google imej dan google map menunjukkan Rahsia besar kawasan pembalakan Lojing botak, rosak dan punah. 

Segala-galanya alam, hutan, ekosistem rosak terok dengan Kerakusan manusia yang gila Wang, kerana Wang untuk membeli pangkat dan jawatan.

Tidak perlu berlapik lagi, Kerajaan PAS ketika Husam berkuasa mesti bertanggungjawab!!! Dedahkan siapakah Syarikat Balak dari Cina Singapura yang dibawa masuk oleh Husam! Ambil semula wang Balak itu untuk pulihkan Kelantan yang hancur gara-gara mereka.

Kepada rakyat Kelantan, lihatlah dan saksikanlah Kerakusan Manusia merosakkan alam ciptaan Ilahi menyebabkan banjir luar biasa di negeri Kelantan.

Ketika banjir besar memunjak Husam lari bersembunyi, Ahli Parlimen Kuala Krai lari bersembunyi, dan ramai lagi lari bersembunyi setelah mengaut keuntungan jutaan ringgit. Sebab itu mereka tidak perlu bekerja lagi...

Bersambung...

SAJAK MERUNTUN JIWA...KENAPA RUMAH KITA RUNTUH IBU, ABAH?

Posted: 30 Dec 2014 07:30 PM PST


Ibu...
Kenapa rumah kita dihanyut banjir?
Abah...kenapa begitu dahsyat bencana ini?
Apa dosa-dosa kita... hingga Tuhan hukum sebegini?
Adakah kita selama ini leka
Hingga hukum Tuhan kita permain-mainkan
Kalimah suciNya kita gadaikan
Kita biarkan maksiat berleluasa, 
rasuah melata, alam kita yang membinasanya

Ibu...
Dulu kita begitu angkuh menghina
Dulu kita sombong berfatwa
Kita menjalar di jalan-jalanraya
bangga terjerit-jerit melata, merata-rata...
berbaju berwarna warni di kota-kota
Seolah-olah kita begitu hebat berkuasa
Peraturan kita langgar
Suara kita gegar
bagai tiada kuasa yang mampu halang arus kebangkitan kita
Orang lain kita doa laknatkan
Kita ego tak pedulikan larangan
Kita hilang kejujuran
Yang berniaga tak bertimbang rasa
Mengaut untung selagi ada
Memeras tak kira masa
Jika untung banyak... dialah yang berkuasa
Yang punya kuasa, 
berleluasa tutup mata
dengan apa yang ada di sempadan sana
Jenayah masuk dibiarkan saja
Anak isteri diberi rezeki entah sumbernya apa?

Abah...
Mungkinkah ini petunjuk dari Tuhan
Mahu kita muhasabah diri
Mahu kita bersatu hati
Tegakkan hukumNya dibumi ini
Mahu kita memuji RasulNya sentiasa.
Mahu terus mengesakanNya
Tiada lagi bersahaja bersama mempersekutukanNya

Ibu...Abah
Terlalu perit penderitaan ini.
Rumah kita musnah
Kenderaan kita punah
Bandar-bandar kita hancur digenangi lumpur
Anak-anak kecil terus menangisi
Ibu dan bapa terus mengeluh
Air bah itu terlalu besar...

Tuhan
Mungkinkah ini balasan Mu
Kerana kita terlalu angkuh berbicara
Kita kufur pada nikmatNya
Memekik meminta-minta pada yang bukan haknya
Kita terus mengadu domba
menabur fitnah tak kira apa caranya
Menagih kuasa merebut dunia
Mengumpul kekayaan khianat caranya...
Sedangkan yang teraniaya jauh di mata
merintih berdoa meminta ihsan Tuhannya
tunjukkan kuasaMu...sesungguhnya kami teraniaya...

Ibu...Abah
Kini semua nikmat itu direntap sekelip mata
Dengan air badai entah dari mana
Namun disebalik musibah 
masih ada yang terus bersengketa...

Syukur pada Tuhan kita masih hidup
Untuk menginsafi apa yang selama ini kita lakukan
...pada manusia, pada alam dan juga pada Tuhan

Syukur masih ada insan-insan sudi membantu
melupakan apa yang dulu dia dihina dicerca
oleh kita semua...

Ibu, Abah
Syukur... Tuhan masih sayang kita
Masih lagi memberi nikmat hidup buat kita
Walaupun semua sudah punah binasa
Namun sinar baru tetap ada
Kita mulakan hidup baru
Pada nikmat dan rahmat yang akan terus menjelma
Hikmah disebalik musibah ini.

Selamat tinggal 2014...
Selamat datang 2015
Semoga Allah memberkati hidup kita
Di tahun baru nanti...Amin

Olak Jeram, Kuala Krai 2014  
TONY PUA, USAHLAH BERLAGAK PANDAI JIKA HERO DI DEPAN HANDPHONE SAHAJA!

Posted: 30 Dec 2014 06:06 PM PST


BENCANA banjir besar yang melanda negara kita khususnya di negeri-negeri pantai timur meninggalkan kesan yang besar kepada rakyat kita yang ditimpa ujian ini.
Alhamdulillah kita bersyukur kepada Allah SWT kerana dengan ujian yang maha besar ini, Kerajaan berjaya melaksanakan misi utamanya iaitu menyelamatkan mangsa-mangsa banjir dan mengurangkan angka kematian.

MAIN-MAIN AIR BANJIR ....EEEI GEDIKS...POYO PUN ADE !

Posted: 30 Dec 2014 02:39 AM PSTKata orang kalau nak berselfie atau berfoto masa banjir tu berpada-padalah jangan sampai timbul cacian orang.

Tau la awak tu celebriti namun paling penting awak tu adik kepada seorang Menteri Besar. 

Apa yang awak buat itu akan mencerminkan imej dan maruah keluarga awak.

Ketika banjir inilah ramai yang nak tunjuk hero. 


Kuala Lumpur - Pengacara sensasi, Azwan Ali kembali dikritik hebat oleh pelbagai lapisan masyarakat kerana 'selfie' ketika banjir di Kuala Kangsar baru-baru ini. Azwan di dalam rakaman video berdurasi 0:15 saat itu berkata akhirnya dia dapat merasai pengalaman banjir.

"Sebab kita tidak pernah merasa banjir di Kuala Lumpur. "Lihatlah orang-orang Perak" katanya melalui rakaman video tersebut.

Rata-rata memberikan komen tidak bersetuju dengan tindakan tersebut yang dilihat hanya ingin mencari publisiti murahan berbanding membantu mangsa yang terlibat dengan banjir.

Malah ada dikalangan mangsa banjir yang turut dikatakan kurang senang dengan komen yang diberikan Azwan itu.

Azwan sebelum ini pernah dikritik hebat kerana tindakan 'selfie' ketika ribuan rakyat Malaysia sedang bertafakur bagi mengingati mangsa nahas MH17.

Masyarakat merasakan tindakan Azwan itu sangat melampau dan tidak sensitif kerana tidak menghormati perasaan khusus kaum keluarga waris yang sedang bersedih.

Selain Azwan pelakon dan usahawan Fizo Omar turut dikritik segelintir pengikut laman Instagram miliknya yang mengecam tindakan dia memuat naik gambar selfie ketika dalam perjalanan memberi bantuan kepada mangsa banjir di Kuala Krai, Kelantan pada Ahad lalu.


Nasibla, kekadang niat baik kena kritik, apatah lagi jika niat tak baik semata-mata cari publisiti pasti kena maki berguni-guni...

Namun ia berbeza jika ada pemimpin rakyat dan tokoh masyarakat yang buat...pujian pasti pasti lebih hebat.

Datang ketika banjir surut ...Melawat rakyat di bandar-bandar meninjau bagaimana mahu mengambil kesempatan membuat untung dalam perniagaan di kala banjir.
Air banjir terlalu dalam hingga ke paras dada, namun demi masyarakat Mat Sabu sanggup tenggelam...
Perdana Menteri melawat banjir di atas helicopter yang disewa menggunakan wang sendiri sambil bersms dan berwhatsapp mendengar keluhan rakyat. 
Bersedia dengan uniform khas untuk meredah banjir 
Rakaman bersama mangsa banjir untuk program prihatin bersama rakyat

Panglima Perang Cyber

Posted: 30 Dec 2014 11:07 PM PST

Panglima Perang Cyber


Nasihat Ulama kepada Umat - @Youtube (Sebarkan)

Posted: 30 Dec 2014 05:24 PM PST

Hayati nasihat beliau :

http://www.youtube.com/watch?v=uMZriiuOsnw&sns=em


Ringkasannya :

Nasihat daripada Habib Abu Bakr Masyhur hafizahullah buat para pelajarnya di Ribat, Yaman. Semoga ia juga bermanfaat buat saya & anda.
===============================================

1. Jika kalian mahu mati dengan husnul khatimah, hendaklah bersabar dengan orang yang bangunkan anda, bersabar dengan orang yang menjaga anda, bersabar dengan perkataan yang menyakitkan anda.

2. Ribat ini akan ditutup suatu hari nanti, Yaman akan kembali seperti zaman penjajahan & kalian akan pulang ke tanahair kalian. Oleh itu, rebutlah peluang masa yang masih ada ini. Jangan buang masa kalian.

3. Kami (Habib) di sini membawa manhaj salafunassoleh, kami membongkar perancangan syaitan yang tampak baik atas nama agama namun bertujuan menjauhkan manusia darinya. Syaitan cuba menjauhkan manusia dari agama atas nama agama.

4. Habib membaca surah al-Qaf ayat 37 & sebuah hadis secara mafhum;

"Hendaklah kalian ketika itu (zaman fitnah) menjaga diri sendiri & tinggalkan urusan orang lain (jangan masuk campur)."

5. Sifat-sifat orang soleh yang dikenali sebagai عباد الرحمن. Boleh rujuk surah al-Furqan ayat 63-68.

6. Habib melafazkan الحمد لله kerana kita bukan golongan musyrikin. Jika ada yang menuduh kita dengan gelaran musyrikin maka CUKUP & MEMADAILAH kita mendoakan hidayah buat mereka. Tidak ada manfaatnya lagi untuk berbincang, berbahas & berdebat dengan mereka itu. Semua itu boleh membuang masa ummah. Seorang menafikan maulid, seorang lagi mempertahankannya. Seorang mempertahankan ziarah kubur, seorang lagi menafikannya. Ini adalah "permainan iblis". Disebabkan perbalahan ini, maka banyak permasalahan yang lagi penting tertangguh atau terhenti.

7. Jika kalian dapat memahami apa yang kami (Habib) bicarakan ini, maka sebenarnya tiada siapa yang mengajak kalian kepada pergaduhan. "Kami tidak mahu kalian menyimpan rasa tidak puas hati terhadap siapa sahaja yang beragama Islam walau sebesar zarrah sekalipun. Walaupun kalian & mereka itu berbeza atas nama (fikrah) apa sekalipun".

8. Kami tidak pernah dengki dengan orang Islam yang solat, tapi kami berasa sangat sedih dengan mereka yang tidak solat. Tatkala kami melihat orang yang bercakap atas nama orang alim untuk mencaci orang lain, bercakap atas nama agama bertujuan membawa konflik dalam ummah maka inilah yang menyesakkan dada-dada kami.

9. Semua ini kami mengetahuinya daripada para masyayikh & Imam kami. Di mana mereka ini tidak pernah sia-siakan nafas (hidup) mereka kecuali sentiasa mengingatkan kami kepada Allah, Rasulullah صلى الله عليه وسلم & para sahabat.

# Nota mafhum bercampur catatan semula dari terjemahan asal di dalam video di sini; https://m.youtube.com/watch?sns=fb&v=uMZriiuOsnw
-----------------------------------------------

Ayuh sahabat, kita terima nasihat beliau. Muhasabah buat kita sebagai pemegang watak-watak di zaman hampir kiamat. Semoga Allah redha, ampuni dosa-dosa & sayang kita, amin.

"Ya Allah, sesungguhnya aku telah sampaikannya."

#copyshareSent from my iPhone

Ngeri ! Kereta 4w4 Terbalik Beberapa Kali

Posted: 30 Dec 2014 04:35 AM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/acrPWKBWpys


Sent from my iPhone

Video Mayat Terapung Korban Pesawat AirAsia & Serpihan Pesawat AirAsia QZ 8501 30 Desember 2014

Posted: 30 Dec 2014 03:35 AM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/eAPvp0CBROA


Sent from my iPhone

APANAMA

Posted: 30 Dec 2014 11:04 PM PST

APANAMA


CONFIRMED - AIRASIA plane crashed into Java Sea

Posted: 29 Dec 2014 11:54 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 30 Dec 2014 09:32 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


12 Maklumat Palsu Tentang Banjir Yang Telah Tersebar

Posted: 30 Dec 2014 05:18 PM PSTHentikan Penipuan Cerita Banjir

Posted: 30 Dec 2014 01:31 AM PST

Banjir : Baru Hendak Bertindak, Bila Hendak Turun?

Posted: 29 Dec 2014 11:17 PM PST

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 30 Dec 2014 09:27 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


AGENDA HALUS MALAY MAIL. SEPUPU MALAYSIAN INSIDER.

Posted: 30 Dec 2014 02:19 PM PST

BANJIR : WANITA UMNO HANTAR 100 RIBU AHLI CUCI RUMAH MANGA BANJIR.

Posted: 30 Dec 2014 02:00 PM PST

BANTUAN BANJIR. JAKEL HANTAR 6 TRELER BANTUAN KE PANTAI TIMUR.

Posted: 30 Dec 2014 12:12 AM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 30 Dec 2014 03:04 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


#QZ8501: Nahas Pesawat AirAsia, Lebih 40 Mayat Ditemui Di Lokasi

Posted: 30 Dec 2014 05:34 AM PST

Laporan media Indonesia mengatakan lebih 40 mayat telah ditemui di kawasan serpihan pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 dan kesemuanya akan dibawa balik ke Pangkalan Bun di Kalimantan Tengah.

Mayat-mayat berkenaan telah dibawa naik ke atas Kapal Tentera Laut Republik Indonesia KRI Bung Tomo.

Memetik kenyataan dari Kepala Dinas Penerangan (Kadispen) TNI AL Laksma Manahan Simorangkir, "Ada lebih dari 40 jenazah."

Daripada pemerhatian, diyakini semua 162 orang penumpang termasuk tujuh anak kapal terkorban dalam nahas berkenaan selepas tiga hari pesawat yang dinaiki mereka hilang sejak Ahad lepas.

Reaksi keluarga juga begitu menyayat hati khususnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Juanda di Surabaya apabila mengetahui bahawa serpihan yang ditemui di permukaan laut disahkan pesawat berkenaan yang sudah terhempas.

Pesawat QZ8501 itu hilang ketika dalam penerbangan dari Surabaya ke Singapura sebelum dikatakan menghadapi cuaca buruk dan hilang serta terputus hubungan dengan pusat kawalan trafik udara Indonesia pada pukul 7.24 pagi Ahad lepas. - MYNEWSHUB.CC

#QZ8501: Anggota SAR temui mayat membengkak terapung

Posted: 30 Dec 2014 01:01 AM PST

PANGKALAN BUN: Pembantu juruterbang Hercules C130 Indonesia mendakwa melihat objek seperti mayat manusia terapung di Selat Karimata di mana objek lain seperti pelampung dan serpihan pesawat.

Leftenan Satu Tri Wibowo berkata, pada awalnya beliau melihat objek berkenaan seperti manusia yang sedang melambai-lambai ke arah pesawat, namun selepas didekati ia menyerupai jasad manusia yang sudah membengkak.

"Pada awalnya saya lihat seperti manusia melambai-lambai, mungkin dia menyedari kehadiran pesawat. Tetapi selepas kami dekati, nampak ia sudah membengkak. Ia kelihatan melambai-lambai mungkin kerana dipukul ombak," kata Tri di sini, sebentar tadi. - Kompas.com

Video lucah 'Fazura' viral menerusi email

Posted: 29 Dec 2014 10:01 PM PST


 Gambar hiasan
Sudah mahu masuk tahun 2015 dan masih ada lagi pihak yang tidak bertanggungjawab menyebar video lucah yang dikatakan milik selebriti tempatan dan Nur Fazura menjadi mangsa terbaru dan ini bukan buat pertama kalinya selepas insiden beberapa tahun lalu.

Menurut laporan Harian Metro hari ini, Nur Fazura menafikan dirinya sebagai pelaku dalam sebuah video lucah yang disebarkan pihak tertentu menerusi e-mail sejak minggu lalu.

"Saya tidak pernah terbabit dengan mana mana video lucah. Saya telah dapatkan nasihat undang undang dan tidak teragak agak untuk mengambil tindakan terhadap penyebar video berkenaan," ujarnya yang telah membuat laporan polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Video berdurasi seminit itu dihantar oleh seorang individu tidak dikenali kepada wartawan Harian Metro pada 23 Disember lalu dan ianya memaparkan aksi wanita yang wajahnya dikatakan mirip Fazura bersama seorang lelaki. (rtky/m)

Wanita hamil, anak maut dalam tanah runtuh di Cameron Highlands

Posted: 29 Dec 2014 06:06 PM PST

CAMERON HIGHLANDS: Seorang wanita hamil dan anaknya yang berusia setahun terbunuh dalam kejadian tanah runtuh di Tringkap di sini awal pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.29 pagi itu, suami mangsa bagaimanapun selamat selepas berjaya dikeluarkan dari dalam kawasan runtuhan kira-kira jam 7.15 pagi.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Cameron Highlands berkata, mayat kanak-kanak itu berjaya dikeluarkan kira-kira jam 8 pagi dn mayat ibunya kira-kira 30 minit kemudian.

Setakat pagi ini, identiti semua mangsa masih belum diketahui.

Balik Pulau Dilanda Ribut, 10 Rumah Hampir Musnah

Posted: 29 Dec 2014 05:01 PM PST

BALIK PULAU: Sekurang-kurangnya 10 buah rumah di sini hampir musnah setelah dilanda ribut dan angin kencang pada Isnin.

Anggota Dewan Undangan Negeri Pulau Betong Muhammad Farid Saad berkata beliau mendapat laporan terdapat lebih 10 buah rumah di sini termasuk di Kampung Sungai Rusa, hampir musnah apabila bumbung rumah ditiup angin kencang.

Beliau berkata angin kencang yang berlaku lebih kurang 8.30 malam mengakibatkan banyak pokok tumbang menghalang jalan.
"Saya telah turun ke Jalan Sungai Pinang untuk membantu anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat yang mengambil masa lebih 45 minit untuk memotong pokok besar bagi membuka balik jalan kepada orang ramai," katanya.

Sementara itu, menurut seorang jurucakap polis, terdapat lebih sembilan kejadian pokok tumbang di kawasan Balik Pulau dan satu kejadian kabel elektrik terputus dilaporkan.

Katanya seorang pemandu dikejarkan ke Hospital Balik Pulau selepas keretanya dihempap pokok yang tumbang di Jalan Tun Sardon.

Beliau berkata kecederaan lelaki masih belum dapat dipastikan tetapi keretanya rosak teruk.

"Antara lokasi kejadian pokok tumbang termasuk Jalan Tun Sardon, Jalan Sungai Pinang, Jalan Pondok Upeh, Jalan Titi Teras, Lintang Pokok Upeh dan Jalan Sungai Pinang," katanya

#QZ8501: Bomoh tawar bantuan dalam misi pencarian

Posted: 29 Dec 2014 04:08 PM PST

Belitung: Pengamal ilmu ghaib atau bomoh di sana bersedia untuk membabitkan diri didalam pencarian pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 yang hilang hubungan dalam penerbangan dari Surabaya ke Singapura pada pagi Ahad.

Selain itu, mereka juga mendakwa sudah membuat pemantauan secara ghaib dan mendapati bangkai pesawat berada di perairan timur Pulau Nangka, Kabupaten Belitung Timur.

Menurut laporan yang dipetik daripada Tempo.co, Ketua dukun dan Adat Belitung Mukhti Maarif masih menunggu permintaan rasmi daripada Kerajaan Indonesia.

""Perlu ada permintaan rasmi untuk menghindari persepsi negetif ke atas kami," katanya ketika dihubungi Tempo.co.

Menurut Mukhti sehingga kini mereka belum dihubungi oleh mana-mana pihak untuk turut serta membantu proses pencarian dan menyelamat Airasia QZ8501.
"Sampai saat ini, kami belum dibabitkan, sedangkan kami bersedia membantu,"katanya.

Mukhti mengatakan pencarian secara ghaib mungkin belum dianggap sebagai penyelesaian yang tepat untuk membantu menemukan pesawat itu.

"Hasil pemantauan kami adalah pesawat berada di perairan timur Pulau Nangka, Kabupaten Belitung Timur.

"Pesawat itu terhempas kerana adanya kerosakan enjin,"dakwa Mukhti.

Tambah Mukhti, upacara ritual khusus perlu diadakan.

"Kita siap membantu bersama-sama dengan pihak yang menggunakan teknologi canggih.

"Insya Allah posisi pesawat diketahui. Memang wilayah Belitung, baik darat, laut maupun udara, dipenuhi hal ghaib,"katanya.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/19882#sthash.yqkH5mqd.dpuf

Duke of UMNO

Posted: 30 Dec 2014 01:27 PM PST

Duke of UMNO


GAMBAR VIRAL: AKSI POSING "MAUT" MAT SABU DI MUSIM BANJIR...

Posted: 30 Dec 2014 01:31 AM PST


Hebat gak la Abang Mat kita ni... orang dok sibuk huloq bantuan kat mangsa banjir... bergadai nyawa bagai... dia dok sibuk posing....hehehheeee...

Apa pun, saya "puji" la Abang Mat kita ni... terbukti dia memang pandai cari publisiti... murah ka, mahal ka... itu belakang kira...

Cuba tengok kat bawah ni... Abang Mat beraksi di musim banjir!

 

Klik kat sini untuk tengok gambar Abang Mat posing time orang busy bantu mangsa banjir...heh!

BILA ORANG INDON KETAWAKAN ORANG MALAYSIA...

Posted: 29 Dec 2014 06:13 PM PST


Ada sesetengah pihak di kalangan rakyat Malaysia yang mudah terpengaruh dengan sentimen negatif sehingga tergamak memalukan diri sendiri di laman-laman sosial.
Jika kejahilan dan pemikiran yang lemah itu hanya dilihat oleh keluarga terdekat sahaja, mungkin ia boleh dikira "cincai" sahaja. Maklumlah, adik beradik....

Tapi kalau sampai memalukan diri sendiri dan negara hingga melibatkan peringkat antarabangsa, serta dikomen dengan persepsi buruk melibatkan seluruh rakyat Malaysia, apakah ia boleh diterima?
 

Cucu Tok Selampit

Posted: 30 Dec 2014 01:17 PM PST

Cucu Tok Selampit


Apa Tok Mat @ahmadmaslan Buat Dalam Selimut Ni?

Posted: 29 Dec 2014 11:47 PM PSTBiarlah KETUM Anwar Ibrahim tak balik. Biarlah KETUM berseronok bercanda dengan keluarganya di United Kingdom. Kita fikir baik sahajalah. Mungkin di United Kingdom banjir besar menyebabkan lapangan terbang tidak berfungsi dan KETUM tak dapat balik. KETUM tak dapat balik, YB-YB BN banyak yang bersama dengan mangsa-mangsa banjir. Yang Berhormat seoarang ni memang CTS pandang tinggi. CTS kenal beliau sudah lama, beliau saja yang tak kenal CTS.

Walaupun beliau tidak berkampung lebih dua minggu seperti Tok Pa, Datuk Azeez Rahim, DS Sahahidan Kassim, DS Shabeery Chik dan beberapa Yang berhormat lain di Pantai Timur, Datuk Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan yang lebih mesra dengan panggilan Tok Mat melapangkan masa sekembalinya beliau dari Jerman atas urusan rasmi Kerajaan. Sebagai orang kampung, To Mat tidak kekok untuk bermalam di pusat pemindahan banjir SK Kg Sireh, Kota Bharu. Inilah Yang Berhormat yang kita mahu.

Macai PR! KETUM @anwaribrahim Bagi Arahan Dan Berdoa Dari Cathays Park, United Kingdom Tu!!!

Posted: 29 Dec 2014 10:37 PM PST


Wahai penduduk-penduduk negeri Pasir Berdengung. Raja kamu KETUM Anwar Ibrahim sudah bersuara. Hebat sungguh Ketua Pembangkang seorang ini. Siap boleh bagi arahan dari luar negeri lagi. Lebih tepat tempatnya bernama Cathays Park di United Kingdom. Pastinya macai-macai PR berbangga dan sujud syukur apabila mendapat berita dari KETUM dari Negeri Atas Angin. Selepas ini pastinya mereka akan berhujah di media sosial Ketua kami adalah seorang yang prihatin dan dekat dengan Rakyat, Rakyat sentiasa di hati beliau. Punyalah bghal macai-macai KETUM sehingga sejumlah 10,043 setakat posting ini ditulis memberikan "like". Suka hati macailah.

Apa Yang Tersirat

Posted: 30 Dec 2014 01:04 PM PST

Apa Yang Tersirat


Airasia QZ8501- Seripahan Ditemukan

Posted: 30 Dec 2014 12:34 AM PST

KINI mengampiri tempoh 72 jam, kehilangan pesawat Airasia QZ8501 laluan Surabaya Singapura dengan 162 termasuk 7 kru, telah ditemukan seripahan dan mayat yang dipercayai berasal daripada pesawat malang itu.

Seripahan itu dijumpai di Selat Karimata. Selat Karimata adalah selat luas yang menghubungkan Laut China Selatan dan Laut Jawa. Selat itu terletak di antara Pulau Sumatera dan Borneo.

Lebar selat itu sekitar 150 km apabila diukur dari Borneo hingga Pulau Belitung. Belitung dipisahkan dari Pulau Bangka Indoensia.

Pesawat QZ8501 hilang daripada radar ATC Jakarta pada jam 6.18 pagi 28 Disember lalu, dan hingga kini belum diketahui keadaan pesawat itu. Tanda-tanda bahawa pesawat itu terhempas, apabila dijumpai serpihan dan mayat seperti mana awal tulisan ini.

waadat

Posted: 30 Dec 2014 01:03 PM PST

waadat


Peristiharan darurat

Posted: 29 Dec 2014 07:47 PM PST

Seluruh negara sedang berduka kerana musibah yang sedang melanda.

Semua sedang berfokus pada banjir luar biasa yang belum tahu bila surutnya. Malah jikapun ada beberapa tempat sudah nampak surut namun hujan masih turun di sana sini dan air akan tepu di kuala seterusnya akan membuak semula ke hulu.

Dalam pada itu negeri-negeri lain seperti Melaka, Selangor, dan NS yang belum begitu ketara hujannya sebelum ini sudah mula berhujan lebat berhari-hari.

Daruratkah Malaysia? Apa maksud darurat?

"darurat boleh didefinisikan secara amnya sebagai keadaan yang memerlukan hukum-hakam keringanan terutamanya ketika terlalu lapar, terlampau dahaga, sedang berubat, menghidapi penyakit, di dalam keadaan terpaksa, kelupaan, kejahilan, kepayahan, keadaan yang tidak dapat dihindari atau umumul balwa, ketika bermusafir, sakit, kesempitan dan juga ketika berdepan dengan suatu keadaan yang luar biasa. Sekiranya hukum-hakam rukhsah (kelonggaran) ini tidak wujud dan penekanan hanyalah kepada hukum-hakam azimah, umat Islam pasti akan binasa ketika berdepan dengan suasana kecemasan atau darurat."

(Dr Daniel zainal abidin:  http://virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=23524)

Anda baca sendiri, fahamkan, dan rasakan sendiri adakah negara kita sekarang bersituasi darurat?

Jangan dipedulikan soal tuntutan insuran atau impak bank. 'Darurat adalah darurat' yakni suatu keadaan yang menyebabkan peraturan dan hukum biasa tidak lagi sesuai digunakan.

Demang berpendapat jika keadaan sekarang sudah sampai pada hukum darurat maka kerajaan perlu isytiharkan darurat sebelum rakyat sendiri yang melakukannya kerana dalam keadaan darurat, peraturan yang biasa dianggap sudah tidak ada.

Lagipun, berapa ramai rakyat yang memiliki polisi insuran seperti itu?

PEJUANG BANGSA

Posted: 30 Dec 2014 11:18 AM PST

PEJUANG BANGSA


TUDIA ! WAHYU KETUM DARI UK DAPAT 10K LIKE MACAI PR , BELUM LAGI TURUN BANJIR ...

Posted: 30 Dec 2014 01:07 AM PST


WAHYU Anwar Ibrahim memang dinantikan macai2 PKR ... ayatnya memang power mahu semua pihak bertindak dalam satu pasukan .

Tapi pasukannya berada di Cathay Park UK  ...selepas beberapa hari berbasikan di New Zealand .

itu pun macai2 pakat  beri 10,043 LIKE ...hahaha ...sayang betul mereka ..


Kalau turun banjir tak tau la dapat LIKE banyak mana ..hahaha ,,

nama pun MACAI = Mempercayai Apa Cakap Anwar IbrahimMB TERENGGANU PRIHATIN , AMBIL ANAK PASANGAN GURU MATI LEMAS SEBAGAI ANAK ANGKAT #Pray4PantaiTimur

Posted: 29 Dec 2014 08:36 PM PSTMenteri  Besar, Dato' Ahmad Razif Abd Rahman melahirkan rasa simpati kepada enam anak pasangan Suhaimi Awang serta isteri, Nurhayati Sulong yang meninggal dunia akibat lemas selepas terjatuh dari bot yang dinaiki mereka, Rabu lalu.
Kejadian berlaku apabila Nurhayati, guru dari Sekolah Menengah Kebangsaan Geliga dikatakan pulang ke rumah kerana ingin mengambil kertas peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang belum selesai ditanda permarkahannya.
Ahmad Razif berkata, pengorbanan yang dilakukan oleh beliau amat ternilai sehingga menggadai nyawanya sendiri.
"Saya amat merasa tersentuh dengan apa yang berlaku kerana saya dapat maklumat Allahyarham Cikgu Nurhayati ini, dia pulang ke rumah semata-mata hanya untuk mengambil kertas Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang masih belum selesai ditanda.
"Dia seorang guru yang hebat. Tanpa memikirkan keselamatan diri, beliau tetap nak balik mengambil kertas soalan SPM," katanya.
Beliau ditemui pemberita di Hospital Kemaman selepas menziarahi jenazah Suhaimi semalam.
Sebagai menghargai khidmat bakti pasangan itu, Ahmad Razif berkata pihaknya akan menjaga segala kebajikan dan pendidikan serta akan mengambil keenam-enam anak mangsa sebagai anak angkat Kerajaan Negeri Terengganu.
Mereka ialah Nor Syafiqah Syahira, 12; Nor Izah Insyirah, 11; Muhammad Ifran Irshad, 9; Nur Intisar Iedihar, 6; Muhammad Aqil Amsyar, 4; serta anak bongsu Nor Adifa Arissa, yang merupakan bayi berusia 4 bulan.
"Bantuan khas kepada anggota keluarga mangsa akan kita putuskan sebaik selesai urusan pengkebumian," ujarnya.

KERAJAAN DAP TAK SENSITIF , KONSERT AMBANG TAHUN BARU P.PINANG DITERUSKAN @dzainalabidin @Rrafizal @Khairykj

Posted: 29 Dec 2014 05:30 PM PST


Tak sensitif betul kerajaan DAP dengan mangsa banjir di Pantai Timur dan mereka tetap meneruskan juga konsert  .

Malah semalam pun beberapa kawasan di P.Pinang dah dibadai ribut kuat pun kerajaan DAP tak mahu stop lagi konsert ambang tahun baru ??

Apa nak diherankan maklum la kerajaan ditadbir DAP ..mana dia ada perasaan hormat dan sensitif tentang agama dan kemanusiaan . Negeri2 lain seperti Perak , Negeri Sembilan dan Selangor pun membatalkan sebarang penganjuran konsert countdown tahun baru kali  ini .

GPB nak bertanya  puak-puak PAS di negeri itu seperti Mat Sabu , Mujahid , Salleh Man ,Afnan Hamimi ..

Di ketika ostat2 anda berceramah setiap malam di kuliah masjid menghentam kerajaan Pusat  pasal bala banjir ini  ,  apa tanggungjawab anda di P.Pinang atau  melihat saja konsert di negeri ambang tahun baru  ini diadakan ?

Kalau setakat membantah konsert2 di luar P.Pinang  lain tapi negeri sendiri dipejamkan mata bermakna anda hipokrit dan bersikap double standard !!
KENYATAAN MEDIA PERGERAKAN PEMUDA UMNO PULAU PINANG BERKAITAN PENGANJURAN KONSERT 'PG2015, THE 10TH PENANG GOLDEN NEW YEAR'S EVE COUNTDOWN CELEBRATION' DAN 'TRANCE MOVEMENT'  OLEH KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG.

Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Pulau Pinang mengecam sekeras-kerasnya tindakan kerajaan negeri Pulau Pinang untuk menganjurkan konsert 'Pg2015, The 10th Penang Golden New Year's Eve Countdown Celebration' dan 'Trance Movement' yang dicadang untuk dilaksanakan pada malam tahun baru 2015.

Di saat negara berada dalam kedukaan berkaitan tragedi banjir besar yang melanda hampir seluruh negeri di Semenanjung saat ini, ketika sebahagian besar saudara kita terutamanya di negeri Pantai Timur bertarung dengan bencana alam, di saat saudara kita yang terlibat dengan bencana kehilangan tempat tinggal, kekurangan keperluan asas, tiada makan dan minum yang sewajarnya.

Ini ditambah pula dengan peristiwa terbaru kehilangan pesawat Air Asia QZ8501 yang menyebabkan seluruh dunia bersedih dengan kejadian ini. Kerajaan Negeri Pulau Pinang seharusnya sensitif dan menghormati mangsa-mangsa banjir besar ini dengan tidak menganjurkan konsert dan program yang berbentuk hiburan yang pastinya mengundang rasa tidak puas hati rakyat dengan konsert ini, seterusnya mengundang implikasi negatif terhadap moral khususnya pada golongan remaja di negeri ini.

Pergerakan Pemuda UMNO Pulau Pinang merasakan adalah tidak wajar sama sekali konsert sambutan tahun baru ini diadakan. Kerajaan Negeri Pulau Pinang seharusnya menyelami isi hati rakyat terutamanya mereka yang ditimpa bencana saat ini. Sekalipun tidak mahu membantu, janganlah menunjuk sikap tidak prihatin seolah-olah apa yang berlaku tidak memberi kesan pada naluri kemanusiaan kita yang tidak ditimpa bencana. Sekarang adalah waktu bencana, seharusnya program-program seperti ini dibatalkan.

Tidak salah kiranya kerajaan negeri membatalkan konsert ini seterusnya menyalurkan dana konsert ini untuk membeli keperluan asas kepada mangsa-mangsa banjir dan untuk belanja pasca banjir yang semestinya memerlukan suntikan dana yang besar bagi memulihkan kembali keadaan seperti sediakala.

Jangan hanya pandai bercakap seolah-olah tugas ini hanya perlu digalas oleh kerajaan persekutuan, seharusnya kerajaan negeri juga perlu mengambil inisiatif bersama dalam membantu memulihkan kembali negeri-negeri yang terjejas akibat banjir besar yang melanda negara. Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Pulau Pinang kesal dengan sikap kerajaan negeri yang sambil lewa dalam hal ini serta asyik menunding jari kepada pihak lain apabila ditegur.

Akhir kalam, kerajaan negeri Pulau Pinang didesak sekeras-kerasnya untuk membatalkan konsert 'Pg2015, The 10th Penang Golden New Year's Eve Countdown Celebration' dan 'Trance Movement' ini, jagalah sensitiviti rakyat sekalipun anda tidak punya rasa sensitif terhadap apa yang berlaku. Sedangkan kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri lain membatalkan semua perayaan dan program berbentuk hiburan di seluruh negara bagi menzahirkan rasa hormat kepada mangsa bencana, mengapa kerajaan Pulau Pinang tidak boleh melakukan perkara yang sama ?

RAFIZAL ABDUL RAHIM
Ketua Pergerakan
Pemuda UMNO Pulau Pinang

PENJELASAN POLIS TENTANG KEMATIAN & ORANG HILANG AKIBAT BANJIR #Pray4PantaiTimur

Posted: 29 Dec 2014 04:00 PM PST
Sejak dua tiga hari ini macam-macam cerita yang 'dikarang' oleh individu tidak bertanggungjawab kononnya puluhan mayat dijumpai akibat banjir di Kelantan. Lagi menarik siap ada gambar 'kain kafan' yang disebarkan melalui facebook dan whatapps...

 Persoalannya kerja siapakan ini... apakah gambar tersebut diambil dalam studio dan apakah tujuannya...

Juga soalan mana pihak berkuasa yang dipertanggungjawabkan memantau internet? Ini kerana menurut polis Kelantan sejak 17 Disember lalu 13 orang dilaporkan hilang akibat banjir di negeri itu.

 "Sembilan daripada mereka ditemui meninggal dunia, dengan tiga di Kota Baru, empat di Pasir Mas, dan dua di Tumpat, manakala empat lagi masih tidak ditemui," kata Ketua Polis Kelantan, Datuk Mazlan Lazim. Menurut beliau, pihaknya masih mengesan mayat seorang berusia tiga tahun di Pasir Mas dan tiga di Kuala Krai," katanya pagi Isnin. Beliau berkata berdasarkan siasatan polis, semua sembilan mayat yang ditemui mati lemas.

 "Kami juga telah menubuhkan lapan pasukan untuk memantau aktiviti kecurian di seluruh negeri ini," katanya.

 Jelas cerita 'kain kafan dengan jumlah yang banyak diperlukan di Kuala Krai' adalah cubaan untuk menimbulkan situasi panik, marah dan benci kepada kerajaan.

 Satu tindakan subversif yang sepatutnya dipandang serius oleh SKMM.

 Sementara itu, keadaan banjir di Kelantan semakin buruk pagi Isnin dengan jumlah mangsa terus meningkat kepada 151,072 orang manakala keadaan di lima negeri tidak banyak berubah dengan Selangor kembali dilanda banjir kilat. Jumlah keseluruhan mangsa banjir di enam negeri terbabit kini ialah sebanyak 225,731 mangsa.Di KELANTAN, Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Kelantan Nik Omar Nik Abdul Rahman berkata mangsa banjir daripada 36,128 keluarga ditempatkan di 309 pusat pemindahan melibatkan lapan daerah. Bernama melaporkan di jajahan Kota Baharu masih mencatatkan angka tertinggi mangsa banjir iaitu 44,061 orang, Tumpat (30,569), Pasir Mas (23,568), Kuala Krai (23,500), Gua Musang (17,327), Machang (8,289), Tanah Merah (3,546) dan Pasir Puteh (192).

 Di PAHANG, jumlah mangsa terus meningkat kepada 33,225 orang berbanding 31,095 mangsa semalam. Menurut Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang, setakat 9 pagi ini, Temerloh kekal menjadi daerah mangsa banjir paling ramai iaitu 12,012 orang yang ditempatkan di 71 pusat pemindahan.

 Enam daerah lain ialah Kuantan membabitkan 3,046 mangsa yang ditempatkan di 17 pusat pemindahan, Pekan (4,873 mangsa di 17 pusat pemindahan), Maran (3,479 mangsa di 33 pusat pemindahan), Jerantut (6,025 mangsa di 59 pusat pemindahan), Bera (1,491 mangsa di 14 pusat pemindahan) dan Lipis (2,299 mangsa di 31 pusat pemindahan). Sehingga kini Lebuhraya Pantai Timur (LPT) bagi laluan kedua-dua arah Kuantan-Kuala Lumpur dan jalan lama masih ditutup kepada lalu lintas. Orang ramai yang menuju ke Kuantan dari Kuala Lumpur diminta menggunakan jalan alternatif melalui Seremban-Kuala Pilah-Serting-Muadzam Shah-Kuantan dan sebaliknya.

 Di PERAK jumlah mangsa terus meingkat kepada 7,813 mangsa berbanding 7,539 mangsa malam tadi. Menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara (MKN) Perak, kesemua mereka ditempatkan di 54 pusat pemindahan iaitu 22 di Kuala Kangsar, Perak Tengah (20), Hulu Perak (11) dan Kerian (satu). Di Perak Tengah, bilangan mangsa banjir setakat ini adalah sebanyak 4,220 orang. Kuala Kangsar yang merangkumi kawasan Sungai Siput mencatat jumlah mangsa banjir sebanyak 2,565 manakala di Hulu Perak sebanyak 738 dan Kerian (290) mangsa.

 Di TERENGGANU, jumlah mangsa banjir menurun kepada 33,260 orang berbanding 36,210 malam tadi. Di Kemaman masih tinggal 22,214 mangsa manakala hampir 3,000 mangsa dibenarkan pulang ke rumah masing-masing apabila keadaan air beransur surut.

 Di Dungun masih terdapat 10,138 orang mangsa, Kuala Terengganu (759) orang dan Hulu Terengganu (149) mangsa. Jumlah pusat pemindahan di Terengganu juga menurun daripada 88 malam tadi kepada 79 pagi ini, iaitu Dungun 34, Hulu Terengganu (empat), Kemaman (35) dan Kuala Terengganu (enam).

 Sementara JOHOR mencatatkan sedikit penurunan mangsa banjir iaitu empat orang, dengan seramai 328 mangsa direkodkan pagi ini berbanding 332 mangsa malam tadi. Menurut Pusat Kawalan Operasi Bencana Negeri Johor, sembilan pusat pemindahan menempatkan 85 keluarga masih dibuka iaitu di satu di Muar, Batu Pahat (dua) dan masing-masing tiga di Segamat dan Kluang. Jalan Kampung Asli Sedohok di Kahang, Kluang masih belum boleh dilalui, menurut pusat kawalan terbabit.

 Sementara di SELANGOR, hujan lebat berterusan pada Sabtu lepas menyebabkan beberapa buah kampung di Klang, antaranya Kampung Budiman, Meru dan Kampung Sementa, Kapar mengalami banjir kilat melibatkan 33 mangsa. Kesemua mangsa daripada sembilan keluarga itu ditempatkan di pusat penempatan sementara Sekolah Kebangsaan Sungai Binjai.-29/12/2014 - agendadaily-

IPOHMALAY

Posted: 30 Dec 2014 09:10 AM PST

IPOHMALAY


40 mayat sudah ditemui di lokasi nahas QZ8510

Posted: 30 Dec 2014 07:20 AM PST

Sekurang-kurangnya 40 mayat penumpang dan krew pesawat Air Asia QZ8510 yang hilang Ahad lalu telah ditemui di kawasan nahas yang ditemui pagi tadi.

Pesawat ditemui telah tenggelam berhampiran perairan Kalimantan Tengah dan dipercayai pecah ketika mencecah ke air.

Penemuan mayat berpegangan tangan mengukuhkan firasat bahawa ramai penumpang yang terselamat sejurus malapetaka itu namun mati akibat lemas dan tidak dapat bertahan dalam cuaca buruk.

Disebalik pujian dunia ke atas pasukan penyelamat Indonesia yang dikatakan pantas mengesan dan menemui bangkai pesawat, ramai rakyat Indonesia kesal dengan operasi menyelamat yang dikatakan lambat digerakkan di mana terdapat kemungkinan untuk menemui mangsa yang terselamat sekiranya operasi digerakkan setta merta sejurus selepas pesawat dikesan hilang dari radar dan terputus hubungan.


Ribut Tropika Jangmi dijangka tiba di Semenanjung pada hari Ahad dalam bentuk depresi tropika

Posted: 29 Dec 2014 11:53 PM PST

Ribut Tropika Jangmi dijangka tiba di Kelantan hari Ahad ini pada kekuatan yang telah melemah kepada Depresi Tropika. Namun, depresi tropika akan menyebabkan hujan lebat dan ini menjadikan proses pemulihan selepas banjir mungkin terganggu.

Berikut adalah unjuran pergerakan Ribut Tropika Jangmi oleh Weather Underground pada petang ini untuk 5 hari ke depan.Serpihan QZ8510 sudah ditemui (?)

Posted: 29 Dec 2014 10:07 PM PST

Berita yang diterbitkan di portal DetikNEWS jam 1:49 petang dan 1:59 petang tadi menunjukkan imej yang dirakam oleh Tentera Udara Indonesia yang didakwa kelihatan seperti serpihan pesawat QZ8510 yang hilang pagi Ahad lepas.


Selasa, 30/12/2014 12:49 WIB

AirAsia Hilang

Ini Penampakan Serpihan yang Ditemukan TNI AU di Selat Karimata

Elza Astari Retaduari - detikNews

Jakarta
 - Tim TNI Angkatan Udara (AU) melihat serpihan di sekitar Selat Karimata, selat yang memisahkan Pulau Sumatera dan Pulau Kalimantan. Beberapa serpihan diduga berasal dari pesawat AirAsia QZ8501.

"Tadi saya ikut dengan pesawat dari Halim. Di situ kami melihat di sekitar titik pesawat AirAsia hilang terdeteksi beberapa benda-benda di lautan itu," kata Panglima Komando Operasi I TNI AU Marsekal Madya Dwi Putranto di Pangkalan Bun, Kalimantan Barat, Selasa (30/12/2014).

Dwi Putranto sedang melakukan koordinasi dengan Basarnas dan pihak terkait untuk melakukan penelusuran lanjutan. Tim akan mengarah ke lokasi segera.

"Ada 10 benda besar dan benda kecil-kecil banyak. Untuk meyakinkan itu saya akan berangkat dengan helikopter bersama Basarnas," katanya.

Dia pun mendeskripsikan serpihan yang diduga berasal dari AirAsia. "Prediksinya ada bentuknya seperti tangki berwarna kuning, ada menyerupai benda menyerupai peluncuran pesawat belum bisa dipastikan. Ada panjang berwarna kuning, ada putih polos mengkilat itu terlihat jelas," jelasnya.

"Kalau memang itu terbawa air laut seharusnya sudah pudar, tapi tadi terlihat dengan jelas warnanya," pungkasnya.

Selasa, 30/12/2014 12:59 WIB

AirAsia Hilang

TNI AU Deteksi 10 Lebih Serpihan, Mirip Tangki Kuning dan Peluncur Pesawat

Elza Astari Retaduari - detikNews

Pangkalan Bun - TNI AU menemukan 10 lebih serpihan diduga dari pesawat AirAsia QZ8501. TNI AU bersama Basarnas akan memastikan langsung dengan menggunakan helikopter.

"Ada 10 benda besar dan benda kecil-kecil banyak. Untuk meyakinkan itu saya akan berangkat dengan helikopter bersama Basarnas," kata Panglima Komando Operasi I TNI AU Marsekal Muda Dwi Putranto di Pangkalan Bun, Kalimantan Barat, Selasa (30/12/2014).

Sejumlah serpihan diduga berasal dari pesawat Airbus A320-200 yang hilang. Sejumlah benda mirip dengan perangkat pendaratan pesawat.

"Prediksinya ada bentuknya seperti tangki berwarna kuning, ada menyerupai benda menyerupai peluncuran pesawat, tapi belum bisa dipastikan. Ada panjang berwarna kuning, ada putih polos mengkilat itu terlihat jelas," paparnya.

Dari analisis awal terlihat warna benda masih sangat jelas dan bukan merupakan benda yang lama terapung di lautan.

Comments (0)