Pengikut

Barisan Nasional

Posted by Admin Direktori Blog | | Posted on 7:12 PG

sumber :-

Barisan Nasional


bumiyang

Posted: 14 Aug 2014 04:14 AM PDT

tunku

Posted: 14 Aug 2014 04:13 AM PDT

tunku


Selangor seeking 51 PKR, DAP members to fill vacant councillor posts

Posted: 14 Aug 2014 03:49 AM PDT

With the PKR and DAP quota at Selangor local councils not fulfilled, those with relevant qualifications can soon apply to become councillors.

Tan Sri Khalid Ibrahim assured current councillors would not be affected, with activists and professionals to take up the remaining seats, said the Selangor Mentri Besar in a statement.

The decision was made after a Selangor Economic Action Council (MTES) at the State Secretariat Building Thursday.

"The current councillors can remain if they are prepared to work under this state government.
"The state government wants to ensure the service at all local councils are in line with the development of the state," he said.

He added that the openings for the positions will be announced in major newspapers soon.

It was speculated that DAP and PKR councillors at local councils would be axed following the sacking of five Selangor executive councillors.

The five exco members are PKR's Dr Daroyah Alwi, Elizabeth Wong, DAP's Datuk Teng Chang Khim, Ean Yong Hian Wah and V. Ganabatirau.

Selangor MB crisis: A defiant Khalid says Wan Azizah must prove support with no-confidence vote

Posted: 14 Aug 2014 02:09 AM PDT

Despite PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail's announcement that she has the majority support in the Selangor legislative assembly, Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim remains defiant.

In a series of tweets following Dr Wan Azizah's announcement that she has the support of 30 out of the 56 lawmakers in the state assembly, thus giving her the majority support to become mentri besar, the embattled Khalid said she must still prove this via a motion of no-confidence.

"Until this process is done, the administration of the Selangor government will go on as usual," said Khalid.
He said that he took note of Dr Wan Azizah's announcement.

"I am aware of Datuk Seri Dr Wan Azizah's claim that she has the majority support of the assemblymen.
"However, Wan Azizah will still have to translate the support through a motion of no-confidence at the Selangor state assembly," Khalid said.

Meanwhile, Khalid's aides informed the media that the Mentri Besar would not be giving a press conference on Thursday.

Khalid was sacked from PKR last Saturday for refusing to step down and make way for Dr Wan Azizah to take over as mentri besar.

Selangor ruler Sultan Sharafuddin Idris Shah has also directed that Khalid should remain as mentri besar and gave his consent for the sacking of PKR and DAP exco members.

Khalid is now running the state with four PAS exco members who have been directed to give the mentri besar their support.
The PAS leadership will decide on Aug 17 whether or not to continue backing Khalid.

Selangor MB crisis: PAS' Wan Azizah backers willing to go independent

Posted: 14 Aug 2014 01:00 AM PDT

The two Selangor PAS assemblymen backing PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail as the new mentri besar are willing to face the rap, including becoming independents, for pre-empting the party's decision on the post.

Hulu Kelang assemblyman Saari Sungib said he believed his decision was not against PAS' standing policy of working with Pakatan Rakyat.

"I believe I have not done any wrong, as my decision is in line with the party's policy of remaining committed to Pakatan Rakyat and the coalition's principles in all areas," he told reporters.

Asked if he was pre-empting his party's central committee meeting this Sunday that would make a stand on the ongoing mentri besar crisis, he said he was willing to be called up by the party to explain his decision.
This included having disciplinary action taken against him, and becoming an independent for backing the PKR president.

PAS' Morib assemblyman Hasnul Baharuddin said the menteri besar candidacy had yet to be decided by his party, claiming that grassroots members were behind Dr Wan Azizah.

"I believe the issue will be resolved by proper discussions within the party.

"Eventually, the Sultan has to decide who the MB will be, not the political party," he said.

The duo's open backing for Dr Wan Azizah has swung support in the Selangor state assembly towards her, although it would need to be legitimised by a vote of no confidence in Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim during the state assembly sitting.

Khalid tweeted that PKR and DAP's claim that they had the majority support in the state assembly to topple him would need to translate to votes.

"Until there is a vote of no confidence in the Selangor state assembly, the administration of the state will continue as usual," he said.

PAS GIVES PKR AND DAP COLD SWEAT

Posted: 13 Aug 2014 11:42 PM PDT

PAS now sees itself as an important factor in the Selangor Mentri Besar saga as leaders of the Islamist party take time to peruse and weigh where the party should stand.

While Sunday is still five days away when PAS leaders would convene and decide, Parti Keadilan Rakyat (PKR) de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim is 'sweating profusely' to achieve his Kajang Move objective and DAP has started being impatient.


In desperation as time is an important factor to pull down sitting Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, Anwar had rushed to Terengganu and met PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang to get his nod to abandon Khalid, but the outcome seemed negative.


Negative in the sense that Anwar did not get Abdul Hadi's positive response to act further against Khalid, a reason Anwar did not speak to the media after the four-eyed meeting.


If the response from Abdul Hadi was positive, Anwar would have quickly called for a press conference to further launch the assault to pressure Khalid to vacate the post or seek appointment with the Sultan of Selangor that could convince the Ruler to overturn his earlier decision.


Not giving up his effort, the DAP which is supporting the Kajang Move had made a call for PAS to, at the very least, make its stand clear whether it would continue with Pakatan Rakyat (PR) while waiting for its Sunday meeting to decide on Khalid.


At stake which worry DAP and PKR leaders is PAS' status in the opposition pact because without the Islamist party, the opposition pact will lose not just the die-hards PAS members and supporters but its credibility as a pact.


If PAS leaves, DAP and PKR aim of taking over Putrajaya is lost forever and even now, the objective of taking over Putrajaya in the next general election is just a far-fetched dream.


Anwar's Kajang Move has in reality jeopardise PR's chance of sustaining its influence which it obtained quite handsomely in the last general election.


Anwar's Kajang Move does not only tarnish PKR's image as a stable political party but tarnish the whole of PR's image as an opposition pact.


Fearing for the worse, PKR and DAP leaders may be in for a surprise as their 'pressure' for PAS to react fast seem to have slighted the Islamist party leaders.


The party leaders have put a gag order on its members on the issue and they themselves are keeping their distance from DAP and PKR leaders for fear of misinterpretations.


And PAS secretary-general Datuk Mustapha Ali gave just few words for comment: "Wait for our decision on Sunday."


In short, he is tired of getting questions from media for which he himself did not know the answer.
The moderates aligned to Anwar are also working hard to convince the leadership to support Anwar's Kajang Move before they sit to discuss the issue on Sunday.


And judging from the unfolding events and reaction, PAS is expected to continue supporting Khalid but will not work with Umno and will not leave PR.


In short, PAS wants its partners in PR to recognise and accept that it has its own principles and policies which its aprtners must respect and not go on senseless debates such as the Hudud laws and the Islamic state.

The Unspinners

Posted: 13 Aug 2014 11:32 PM PDT

The Unspinners


KETUM "gone", PKR "lost cause" PKR dan DAP bakal "problem"

Posted: 13 Aug 2014 09:00 PM PDT


Erdogan-Erdogan boleh berkokok dalam usaha nak pengaruhi keputusan 17hb tapi sesuatu yang tidak boleh dinafikan adalah Anwar akan masuk ke dalam. Muka pun dah serupa banduan dan begitu serabut.

Belum apa-apa... Saiful sudah guna peluang ini untuk saman malu RM50 juta.



Anjing keling Anwar pun nampaknya pun lost cost juga. Kata-katanya bakal jadi masaalah dan rasanya sudah pasti akan disiasat bila ada dua bekas IGP bersama-sama 15 loyar, dan aktivis yang membuat petisyen kepada Ketua Hakim, AG dll untuk siasat atas hina mahkamh.







Surendran kata ada konspirasi antara mahkamah dan Najib untuk kenakan Anwar.

Masaalah untuk Anwar menghampiri penjara akan lebih lagi masaalah buatnya. Anwar bukan lagi dizalimi tapi sudah tahap gila kausa yang menzalimi orang lain dan turun naikkan orang sesuaka hati macam diktator zalim.

Sementara itu, crowd pro Anwar yang berkumpul di SUK atau mana-mana sepanjang krisis Selangor ini begitu sedikit. PKR baru lepas dari pemilihan calun yang begitu memecahbelahkan. Siapa tak tahu ini semua angkara Anwar nak kenakan Khalid?

Khalid masih ada sekurang-kurang 30% undi dan ada juga pengikut. Pasti mereka akan mula komplen ke ROS. Cabang Miri dan beberap cabang Sarwak sudah file report.

Ahli-ahli yang tidak puashati dengan pemilihan dan bila lihat keadaan sekarang, lagi menyampah. Ramai rakyat yang berpersepsi negatif terhadap BN kini dah mula kata "Ah .... sama saja PKR DAP ini ...Tak boleh kita harapkan lagi"

Pasti akan berlaku ramai keluar parti satu persatu yang hanya akan merumitkan lagi keadaan.

Konvensyen - yang dikatakan stadium pun sudah dibatalkan oleh Khalid dan juga pelbagai kemudan PBT - pun bakal terbatal.

Selain itu, diakhir Konvensyen ada perpindahan AJK lama kepada AJK baru. Masaalahnya AJK baru tak sah dan pasti bakal di lawan di mahkamah dan ROS. PKR akan terbatal pendaftaran dan game over!!!

Jangan lupa DAP pun ada msaalah dengan keanggotaan CEC yang mana ada komplen terhadap kedua-dua pemilhena parti mereka!!!

Benda ini dah lama buat DAP dan masa ROS nak bertindak bila-bila saja. Jangan kata ini kerja kerajaan UMNO sebab dia bawah bidang kuasa dan tindak tanduk pegawai kerajaan ...

DAP akan bermasaalah bila Khalid mula "menyerang" melalui pendedahan dan saman untuk membersihkan nama baiknya.... 


Pikiaq balik PAS untuk bergabung balik dengan PKR dan DAP.

Dengan Khalid sekurang-kurangnya PAS terajui kerajaan. Sama PKR ... PAS tak dipedulikan.  DAP benci agenda ISlam PAS dan tak mahu PAS diajak berpakat dan beri kuasa. Tengok berapa exco DAP kasi di Pulau Pinang????

Tersirat sebalik Guan Eng warning Khalid

Posted: 13 Aug 2014 06:47 PM PDT


Ada beberapa sebab:

1. Anwar sudah tidak boleh cakap dan arah-arah sesiapa lagi. Sejak hadi enggan dengar arahan dia, Anwar terpaksa minta Lim Kit Siang untuk arah 4 exco PAS supaya tidak pergi. Lim Guan Eng juga diminta Anwar untuk talipon exco-exco PAS supaya tidak pergi mesyuarat....

.... tapi mereka tidak akur.

2. Sedarkah anda Lim Guan Eng nampak lebih menggelabah dari orang lain. Bukankah Tony Pua dah buat komen dan amaran yang kira bijak juga kepada PAS? Kenapa dia perlu sampai warning-warning?

Lim Guan Eng tahu bahawa dirinya akan dikaitkan jika Khalid mula membersihkan namanya. Khalid mahu dituduh ambil duit dari Tropicana tetapi kenapa tidak diungkit oleh Rafizi dan Saifuddin? Sebaliknya mereka ungkit mengenai Eco World yang mana telah beli tanah lebih mahal dari Tropicana.

Ada udang disebalik batu kan ....

Tropicana = Danny Tan dan Danny Tan rapat dengan Guan Eng. Untuk Danny Tan nak dapatkan tanah murah dari kerajaan Selangor, mestilah ada yang telah diberi pada Khalid dan diberi copy untuk study oleh pegawai Khalid.

Jeng jeng jeng .... simple logic saja.

3. Beberapa nak muda dan kini tersebar bahawa Anwar mahukan MB Inc yang ada RM3 billion untuk diguna sebagai political funding. Siapa yang sudah minta duit dari Khalid tak henti-henti?

Ye ... PKR dan DAP.

Dan PAS tiada apa-apa bagi mu tapi tak faham kenapa ada pemimpin mahukan Wan Azizah yang dungu dan bakal beri modal kepada BN untuk lanyak PR.

Orang yang selalu meminta dari Khalid dan permintaan itu sering tanpa resit adalah Lim Guan Eng untuk biayai program politik DAP. INi yang Khalid terpaksa stop pasal dah melampau hingga jejas duit rakyat!!!

4. Lim Guan Eng takut dirinya yang sudah tahap Tok Pekong pada pengundi cina akan mula hilang dan terhakis kepercayaan mereka. Dia tahu orang CIna boleh berubah dan mereka pasi akan rasa mual bila lihat DAP pun 2 x 5 dengan persepsi negatif yang mereka lihat terhadap BN.

BIla cina mula congak balik, Guan ENg tahu boleh pecah undi cina dan DAP pun boleh terbarai. Hanya tinggal pemula saja dan banyaklah akan terbarai.

Itu baru sikit saja kami tunjuk ... hehehe

Oleh itu baik PAS usah terkait dengan DAP-jal ini. Nanti terpalit sekali bila hal ini terbarai. Masa ada hingga November untuk terbaraikan. Jika PAS nak pusing 17hb.... cepat semua ini terbarai dan PAS ikut sekali terbarai.


Yang Professor ini pula ... dah baik-baik pencen tapi nak ngada komen benda dia tak tahu. Jangan rumah Kg Tunku terjual dan hang duduk rumah orang tua-tua ...
 

Apa yang dikata? Apa yang difikir?

Posted: 13 Aug 2014 05:30 PM PDT



Diamlah lu Apek ... Ini bukan PR, bukan PUKI ... tapi PASKI

Posted: 13 Aug 2014 08:35 AM PDT






Sudahlah Kit Siang ... lu punya trick provokasi tahun 50-60an sudah old school. Akhirnya terbarai juga.



Relax my Muslim brother.






Lu perintahlah baik-baik.

Jaga itu Islam, jaga itu Melayu dan jaga itu semua rakyat juga.



Pakatan bukan ...






PUKI pun bukan tetapi PAS dan Khalid Ibrahim .... PASKI.

Janji tiada DAP dan parti liwati!!!

Nak sangat kahwinlah! BUKAN MAIN PELACUR saja!!!

Posted: 13 Aug 2014 07:39 AM PDT


Pecat exco salah? Kah kah kah ... "trick" basi recycle dari Perak

Posted: 13 Aug 2014 05:22 AM PDT


Alahai ... trick basi dari Perak juga mahu recycle balik.


Mahu kerja ... opis boleh masuk ka?


Hahaha ... itu nampak ka .... Sultan sudah sign. Apa lupa mahu cerita?


Lu dulu manyak durhaka ...

[KEMASKINI]: 916 ke 150... KETUM memang "total loser"

Posted: 13 Aug 2014 04:21 AM PDT













Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 13 Aug 2014 11:09 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SERABAINYA MUKA...TANDA SERABUTNYA PEMIKIRAN

Posted: 13 Aug 2014 09:30 AM PDT


Ape ke hal Pak KETUM?

Makin serabut dan serabai?

Itulah dah tahu Ketum tu memabukkan kenapa yang pi teguk jugak...

Tak pa... 50 Januari tahun-tahun mendatang boleh cuba lagi...

Selamat malam Pak KETUM, jangan tak lena tidur...jumpa di mahkamah esok!

Jangan lupa sediakan duit RM50 juta yer...

WARKAH HATI, TUANKU SULTAN SELANGOR

Posted: 13 Aug 2014 07:36 AM PDT

DYMM SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH AL-HAJ 
Ampun Tuanku Sembah Patik Mohon Diampun,

Adapun patik merafak sembah warkah ini kerana rasa bangga patik kepada Tuanku, tatkala kerajaan di bawah negeri Tuanku berada di dalam cacamerba, Tuanku muncul menjadi penyelamat daripada negeri Selangor rosak binasa.

Tuanku telah membuktikan kepada seluruh pelusuk gugusan nusantara Melayu ini, betapa Tuanku telah mengangkat martabat Kesultanan Raja-Raja Melayu di singgahsananya. Bahawa Raja-Raja Melayu masih berdaulat, ada daulahnya dan senantiasa di bawah lindungan Allah SWT.

Tuanku,

Tatkala musuh dalam selimut begitu rakus menggila, ketika negeri Tuanku dibelasah oleh mereka yang tamak haloba, bilamana negeri Tuanku diperhina oleh mereka yang buta sejarah... Tuanku telah menunjuk jalan bahawa Raja-Raja Melayu daulahnya akan digunakan apabila sampai masanya, bahawa daulah Tuanku boleh mematikan apa jua kesombongan mereka yang buta hati, bahawa daulah Tuanku jua memberi jalan kebahagiaan kepada rakyat jelata Tuanku.

Patik sungguh rasa bangga dan terharu, sebagai orang Melayu yang duduk di tanah jajahan Tuanku, patik mohon menyampaikan khabar gumbira bahawa rakyat jelata Tuanku berasa sungguh-sungguh bertuah dan menumpahkan lagi kasih sayangnya kepada Tuanku di atas kebijaksanaan Tuanku menyelesaikan kemelut politik di negeri jajahan Tuanku ini.

Sesungguhnya hari ini menjadi sejarah yang terbukti, bahawa tanah Melayu ini ada Rajanya, Rajanya ada di singgahsana, Rajanya menjadi penyelamat di kala kitul-kitul bermaharajalela. Syabas Tuanku.

Semoga Allah SWT memberikan hidayahNYA kepada Tuanku untuk terus memerintah negeri Selangor ini dengan aman dan sejahtera.

Daulat Tuanku.


MISTERI ANGKA 50: PUNCA MULUT ANWAR TERPACUL MENYEBUTNYA...

Posted: 13 Aug 2014 06:08 AM PDT

Angka 50 Januari kini menjadi sebutan di kalangan rakyat bukan sahaja di Selangor atau Malaysia, tetapi di seluruh dunia.

Bila diselidiki ternyata sebenarnya terdapat dua insiden utama yang mungkin menganggu minda si KETUM hingga tersebut 50 Januari.

Ntah mungkin kerana terlalu confidence dengan Langkah Kajangnya yang kononnya akan berjaya menggulingkan si Khalid Ibrahim seperti mana jayanya aksi guling menguling para pencacai haprak Pakatan di jalanan untuk menguling kerajaan BN atau berjayanya aksi gulingan Anwar di ranjang.


Pertama, mungkin Anwar tengah kebingungan yang beliau telah dihadapkan dengan saman malu dan ganti rugi mangsa liwatnya si Saiful pada tuduhan liwat pada 23 Jun lalu yang mana sebutan pengurusan kes akan berlangsung pada 10 Oktober mendatang. Anwar disaman RM50 juta...fuh

Bahkan, Anwar baru-baru ini telah dikehendaki hadir ke mahkamah pada 8 Ogos lalu untuk mendengar kes keputusan rayuannya bersabit kes liwat di mana hukuman telah pun dijatuhkan iaitu penjara 5 tahun. Namun beliau menggunakan taktik yang peguamnya sakit lalu beliau tidak dapat hadir ke mahkamah. 

Kesnya akan disebut lagi esok 14 Ogos.

Kedua, akibat nafsu serakah Anwar menggulingkan Menteri Besar Selangor berkemungkinan wang rakyat sebanyak RM50 juta bakal dibazirkan oleh Kerajaan Pusat melalui SPR demi sebuah pilihanraya negeri yang mungkin terpaksa diadakan.

Ketiga, akibat kegilaan tahap maksimum si KETUM untuk menabalkan bininya menjadi Menteri Besar yang baharu beliau tersasul menyebut 50 Januari. 

Ntah bila gamaknya akan berlaku 50 Januari itu?


Adakah Anwar dalam khayalan seperti mana khayalnya beliau dengan langkah 16 September dan Black 505

Atau mungkinkah Anwar terbayang spender Levi's 501 yang pernah beliau hadiahkan pada si Saiful demi menggoda anak muda tersebut ke ranjang?

Atau mungkin sudah 50 kali Anwar bercakap bohong sepanjang krisis MB di Selangor.

Atau mungkin juga si KETUM teringatkan buku 50 Dalil Mengapa Anwar Ibrahim Tidak Boleh Jadi PM yang menghantui dirinya selama ini?     

Apapun angka 50 akan tetap menghantui hidup Anwar...

Mungkin selepas ini selama 50 tahun sejarah Anwar akan dikenang sebagai manusia durjana dalam sejarah negara sebelum tibanya kiamat. Wallahualam

Apapun selamat menonton wayang 50 Januari ini...




ANWAR PAKSA JUAL TANAH PNSB KEPADA TROPICANA

Posted: 12 Aug 2014 11:54 PM PDT


Maklumat telah didedahkan kepada umum bahawa orang yang mendesak PNSB bagi power of attorney kepada Tropicana dalam kes jual tanah PNSB kepada Tropicana ialah PENASIHAT EKONOMI SELANGOR ketika itu. Patutlah Khalid Ibrahim sebagai MB marah sangat kepada Penasihat Ekonomi

SURAT SULTAN

Posted: 12 Aug 2014 11:08 PM PDT


AZLI SHUKRI

Posted: 13 Aug 2014 11:02 PM PDT

AZLI SHUKRI


Surat yang Tidak Akan Dibaca Oleh Anwar

Posted: 13 Aug 2014 06:27 PM PDT

Salam Datuk Seri, Saya perlu akui bahawa saya bukan penyokong tegar Datuk Seri selama ini.

Meskipun demikian, pada PRU13 yang lalu, saya diamanahkan menjaga Facebook Datuk Seri dan juga Datuk Seri Wan Azizah, saya menjaganya dengan baik dengan hasrat membantu PR mencapai kemenangan.

Di dalam isu Menteri Besar Selangor, Datuk Seri perlu jelaskan matlamatkan Datuk Seri. Adakah Datuk Seri hanya ingin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ditukarkan? Atau Datuk Seri inginkan Datuk Seri Wan Azizah menjadi Menteri Besar? Kedua-dua objektif itu berbeza.

Seperti mana PRK Kajang, meskipun ada di kalangan PR tidak bersetuju dengan PRK Kajang, tapi semua turun berkempen untuk kemenangan Datuk Seri Wan Azizah, demi menjaga keutuhan PR.

Kerusi Dun Kajang adalah kerusi PKR, yang PKR boleh menentukannya siapa calon tanpa merujuk kepada Pas dan DAP. Tapi Datuk Seri, jangan pula Datuk Seri anggap kerusi Menteri Besar Selangor sama dengan kerusi Dun Kajang. Kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik ketiga-tiga parti – Pas, DAP dan PKR.

Cuma persetujuannya ialah hanya mereka di kalangan PKR yang dipersetujui ketiga-tiga parti boleh dilantik menjawat jawatan terpenting ini. Atas setiakawan, Pas dan DAP telah lama mengisytiharkan bahawa kerusi Menteri Besar Selangor perlu dilantik dari kalangan PKR. Tiada siapa yang ingin merampas kerusi itu daripada PKR.

Itu sudah satu kejayaan bagi Datuk Seri dan PKR. Akan tetapi, ini tidak bermakna Datuk Seri dan PKR tidak perlu mendapatkan pandangan daripada Pas dan DAP terhadap calon ganti kepada Tan Sri Khalid Ibrahim. PR bergerak atas nama konsensus – di mana setiap parti ada kuasa vetonya.

Dalam hal pengganti Khalid, Datuk Seri tahu ada kuasa veto keempat iaitu istana Selangor, kuasa yang terbesar dalam kemelut ini. Ramai yang sudah memberi nasihat kepada PKR bahawa pandangan istana perlu dijadikan pertimbangan dalam strategi politik PKR. Akan tetapi, sangat malang, nasihat ini telah dibawa angin. Datuk Seri dan PKR telah mengambil langkah untuk memecat Tan Sri Khalid.

Semua memahami itu satu langkah terdesak supaya Pas dan DAP memotong nama Tan Sri Khalid daripada senarai calon dari PKR yang layak menjadi Menteri Besar Selangor. Kita boleh memahami mengapa Datuk Seri inginkan isteri Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor, selaku Presiden PKR. Akan tetapi, itu kehendak Datuk Seri dan PKR. Ini bukan bermakna semua akan menerimanya.

Halangan pertama ialah istana – sebagaimana nasib yang dihadapi Datuk Seri Shahidan Kassim dan Datuk Seri Idris Jusoh. Saya percaya Datuk Seri juga sayangkan PR dan negeri Selangor. Dan dengan itu, Datuk Seri tidak mahu Dun dibubarkan, sebab itulah Datuk Seri cuba berjumpa dengan Sultan dan berunding dengan Pas dan DAP.

Atas dasar itu, Datuk Seri sekarang kena mempertimbangkan untuk situasi menang-menang. Datuk Seri perlu mengalah untuk mengemukakan Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor. Lantiklah calon lain dari PKR yang diperkenan Sultan. Dengan ini, kerusi Menteri Besar Selangor masih akan kekal di tangan PKR dan kerajaan negeri Selangor masih kekal di tangan PR.

Selama ini pun, Tan Sri Abdul Khalid tiada jawatan besar di dalam PKR ketika menjawat Menteri Besar Selangor. Jadi, sepatutnya tiada masalah untuk mengemukakan calon lain. Untuk PR menjadi kuat, ketiga-tiga parti perlu kuat secara sendirian.

Usah lagi paksa Pas memberi jawapan, PKR akan kehilangan Selangor tanpa Pas. Pas dan DAP ada prinsip mereka sendiri. Nasib baik, kedua-duanya ada perbezaan prinsip, jika tidak, Pas dan DAP dah cukup kuota Adun untuk membentuk kerajaan tanpa PKR. Datuk Seri sudah mendapat signal jelas dari PAS bahawa Pas ingin kekal bekerjasama dengan PR daripada kenyataan Presiden dan juga Majlis Syura Pas.

Pas dah berkali-kali tegaskan bahawa mereka tidak akan bekerjasama dengan Umno. Lebih besar lagi, Pas telah membuat ketetapan tidak akan menuntut kerusi Menteri Besar dari PKR. Itu sudah satu kemenangan besar untuk Datuk Seri dan PKR.

Tapi di dunia ini, you cannot win all. You gotta give some to take some. Yang Datuk Seri dan PKR perlu lakukan sekarang ialah mencari satu nama calon pengganti Tan Sri Abdul Khalid yang boleh diterima istana (selain Datuk Seri Wan Azizah), dan dengan ini, segalanya akan selesai. Asalkan Datuk Seri dapat clearkan laluan istana, semua akan menyokong tanpa syarat.

Pada ketika itu, Datuk Seri dan PKR boleh terus menerajui Negeri Selangor dengan aman dan damai tanpa Tan Sri Abdul Khalid, orang yang dituduh menjadi duri dalam daging PKR. Dengan itu, objektif terbesar Datuk Seri dan PKR tercapai, cuma objektif kedua sedikit tersasar, tapi ia sudah cukup bagus.

Kalau sekiranya objektif kedua lebih besar daripada objektif membuang Tan Sri Abdul Khalid, maaflah saya kerana tersalah anggap. Lawan tetap lawan. Tapi lawan Datuk Seri bukanlah PAS dan DAP mahupun istana.

Akhir sekali, PR melambangkan kejayaan kareer politik Datuk Seri. Mendapat 52 peratus undi popular di PRU13 ialah satu kejayaan. Bagi saya, itulah yang Datuk Seri perlu pertahankan.

Timmy Say
Sumber Klik Sini.. 

Belantan

Posted: 13 Aug 2014 11:02 PM PDT

Belantan


Masih adakah DNA integriti perjuangan PKR?

Posted: 12 Aug 2014 11:19 PM PDT


Hasrat Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menyingkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada jawatan nombor satu di Se­langor akhirnya berkubur dengan perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah agar jawatan tersebut terus dipegang oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang tersebut.

Isu perebutan jawatan antara ADUN Kajang, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dengan Abdul Khalid semakin rancak sejak Kajang Move digerakkan di negeri ini.

Soalnya, adakah gerakan menukar tampuk pentadbiran Selangor tersebut membolehkan PKR terus mendabik dada sebagai parti yang mengutamakan integriti dalam perjuangan?

Integriti dari segi bahasa membawa erti keutuhan dari semua segi yang baik. Dalam bahasa Malaysia maknawinya menjurus ke arah perwatakan seseorang.

Maksud integriti mengikut Kamus Dwibahasa Dewan Bahasa dan Pustaka, 1985, ialah kejujuran dan ketulusan; kesempurnaan; keutuhan.

Daripada maksud kamus di atas, integriti adalah sifat jati diri yang merangkumi juga keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai dan boleh pegang cakapnya.


Melihat kepada kemelut yang melanda Abdul Khalid yang terkenal dengan nilai integriti yang tidak bertolak ansur melibatkan isu kewangan, musuh-musuh politiknya turut menggunakan senjata sama untuk menjatuhkannya.

Apa yang dikesalkan PKR masih mahu menguar-uarkan kepada dunia bahawa mereka amat mementingkan 'DNA' integriti dalam diri pemimpin mereka. Dalam isu Menteri Besar (MB) Selangor segalanya ibarat senjata makan tuan kerana dengan pemecatan Abdul Khalid daripada PKR, beliau telah diadili dengan asas integriti yang amat diragui.

Ke manakah perginya peguam-peguam PKR yang hebat berhujah membela segala pejuang reformasi? Bukankah Abdul Khalid dipecat oleh jawatankuasa disiplin dengan cara yang tidak mencerminkan konsep keadilan dan integriti dalam pengadilan seorang yang begitu berjasa kepada PKR.

Tidakkah pemimpin, ahli-ahli PKR yang menyokong Abdul Khalid sebagai Timbalan Presiden dan rakyat Selangor sedar bahawa beliaulah yang menjadi ikon PKR dalam bab integriti pasca Pilihan Raya Umum ke-12 hingga PRU-13 yang baru lalu?

Di Selangor seharusnya semua pihak membuka mata bahawa untuk menjadi pemimpin nombor satu bukan sekadar hebat dalam bidang ekonomi atau pandai membaca undang-undang tetapi perlu juga mahir bab integriti dalam kepimpinan dan persahabatan.


Soalnya adakah Wan Azizah, seorang doktor perubatan boleh dianggap melepasi integriti diri sebagai seorang yang layak menjadi menteri besar sebuah negeri yang terkaya dan termaju di negara ini? Dia bukan seperti bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang bukan sahaja doktor perubatan tetapi juga seorang pemikir dan pemimpin UMNO yang naik dari bawah hingga ke puncak dunia.

Apabila Abdul Khalid dipecat daripada PKR, seluruh negara terpana kerana selama ini PKR sendiri yang melabelkan beliau sebagai ikon integriti parti mereka. Namun hari ini jawatankuasa disiplin PKR telah menolak hak asasi untuk 'ikon' mereka bersuara membela diri terhadap setiap tuduhan.

Ke mana perginya konsep hak asasi untuk memberi peluang pihak dituduh bersuara sebagai mana frasa 'dengar juga pihak sebelah sana' (Audi alteram partem)?

Dengan kata lain, ke manakah hilangnya prinsip keadilan di dalam DNA perjuangan PKR sehingga penghakiman terhadap Abdul Khalid menjadi sedemikian rupa? Adakah jawapan surat tunjuk sebab Abdul Khalid tidak bernilai hingga ia dijadikan satu-satunya keterangan membela dirinya?


Bukankah Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim diberi peluang merayu dalam kes liwat beliau sehingga ke peringkat Mahkamah Persekutuan. Mengapa kes Abdul Khalid diberi pengecualian? Di mana nilai integriti pucuk pimpinan PKR hingga sanggup mengetepikan ikon integriti mereka demi seorang ADUN yang langsung tidak berpengalaman untuk mentadbir sebuah negeri sekalipun.

Rakyat Selangor perlu menilai senario politik PKR yang tidak menghormati prinsip perjuangan mereka yang telus dalam melaksanakan sesuatu agenda.

Hari ini tembelang mereka sudah pecah apabila DNA integriti mereka gagal ditemui dalam kes pemecatan Abdul Khalid yang bukan sahaja menyebabkan beliau menjadi MB tanpa parti malahan satu-satunya ikon integriti yang diragui oleh partinya sendiri.

Jika hak asasi pemimpin hebat mereka sendiri tidak dihargai bagaimana pula dengan hak-hak rakyat untuk mendapat air bersih yang cukup, rumah yang selesa dan lain-lain pada masa depan?

Jadi apa perlunya menukar MB jika integriti sebagai aspek asas diperlekehkan?

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 13 Aug 2014 09:12 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Empat ADUN PKR Akan Ikut Jejak Khalid Ibrahim?

Posted: 13 Aug 2014 09:30 AM PDT





Siapakah mereka? Apakah mereka ini adalah Castle, Queen, Bishop dan Knight pilihan Khalid untuk "Check Mate" Anwar dalam Langkah Kajang. Dalam permainan Langkah Khalid vs Langkah Kajang sekarang ini, Langkah Khalid sedang mendahului. 

Setelah 4 hari dipecat oleh PKR pada 9 Ogos 2014, Khalid Ibrahim terus mengorak langkah dengan lebih agresif dan berani berbanding Langkah Kajang yang dicipta oleh Rafizi Ramli. Kini ramai menantikan apakah langkah langkah seterusnya yang akan dibuat oleh Khalid dalam Langkah Khalid. (baca seterusnya)

Beranikah Timbalan Presiden PAS Lawan Ugutan DAP Ini?

Posted: 13 Aug 2014 05:30 AM PDT


Jika diam sahaja dan tidak berani melawan hujah DAP ini, maka apa gunanya beliau menyandang jawatan sebagai orang nombor dua dalam PAS. Mengapa beliau tidak berani lawan DAP?

Rambut Anwar Serabai Selepas Gaduh Dengan Azmin Di Pejabat PKR?

Posted: 13 Aug 2014 04:56 AM PDT

Hadi Awang Jumpa Anwar Ibrahim 10 Minit Sahaja, Apa Yang Mereka Bincangkan?

Posted: 13 Aug 2014 03:30 AM PDT






"Ya, masanya hanya 10 minit sahaja. Itu pun Tok Guru Hadi tidak mahu berjumpa langsung dengan Anwar Ibrahim pada mulanya" ujar sumber yang rapat dengan Presiden PAS di Marang tersebut bila ditanya tentang pertemuan Hadi Awang dan Anwar Ibrahim di Terengganu pada Isnin lepas, 11 Ogos 2014.

"Tuan Guru kuat berpegang kepada keputusan yang telah diputuskan oleh Majlis Syura Ulama PAS yang mana Khalid Ibrahim perlu kekal sebagai Menteri Besar berasaskan hukum syarak dan melihat kepentingan rakyat yang mesti mendahului kepentingan individu (Wan Azizah dan Anwar Ibrahim)".

 Keputusan Majlis Syura Ulama PAS itu telah dibuat pada 6 Ogos 2014 dan dipersetujui oleh Nik Aziz dan Haron Din. Nampaknya Anwar begitu terdesak untuk mendapatkan sokongan Hadi Awang bagi memujuk semula 15 ADUN PAS yang dilihat menjadi penyokong kuat Khalid (baca lanjut).

Khalid Ibrahim Mohon Jadi Ahli PAS?

Posted: 13 Aug 2014 01:01 AM PDT



Sultan Perkenan Pecat 5 Orang Exco, Habislah Anwar Ibrahim

Posted: 12 Aug 2014 11:18 PM PDT

waadat

Posted: 13 Aug 2014 01:29 PM PDT

waadat


Siapa lagi yang tinggal bersama anwar?

Posted: 12 Aug 2014 10:16 PM PDT

Ada yang pertikai bagaimana Demang begitu yakin PKR akan berkubur dalam waktu terdekat.

Demang bukan sekadar meneka tetapi itulah analisis Demang berdasarkan faktor sejarah dan situasi semasa.

Perpecahan dalam UMNO bukan kali pertama berlaku. PAS sendiri adalah parti yang ditubuhkan oleh ahli UMNO yang tidak berpuas hati setelah ketuanya gagal dalam pemilihan menduduki kerusi tertinggi UMNO.

Kemudian berlaku juga pada parti Semangat 46 apabila Tengku Razaleigh Hamzah tewas dalam pertandingan menentang Tun Dr Mahathir untuk jawatan presiden.

Barangkali generasi baru melihat Anwar Ibrahim begitu hebat dan  mereka tidak tahu bahawa Ku Li juga hebat hingga sekarang. Malah Tun M hampir-hampir tewas ketika itu.

Malah kemelut parti ketika itu menyebabkan pendaftaran UMNO dibatalkan sehingga terpaksa ditubuhkan parti baru dan setelah melalui proses undang-undang barulah nama UMNO boleh digunakan oleh parti baru tersebut.

Kenyataannya, Anwar telah diputuskan bersalah oleh mahkamah. Perlu diingat bahawa Anwar sekarang bukanlah Anwar yang dulu terutama dari segi usia.

Lebih penting lagi, orang di sekeliling Anwar bukan lagi orang sama seperti ketika beliau disingkir daripada UMNO dulu.

Dulu, Dato Hasan Ali sedang top sebagai motivator dan popular dengan Forum Perdana. Kedudukan beliau kadangkala lebih hebat daripada Dato Fadhilah Kamsah. Apabila beliau menyokong Anwar secara terbuka, beliau menang kerusi parlimen dan DUN serentak!

Sekarang di mana Hasan Ali?

Ketika itu juga ada Ezam Mohd Nor seorang pemuda yang lebih popular dan hebat daripada YB Khairy Jamaludin.

Di sebelah manakah sekarang Ezam Mohd Nor?

Ketika itu juga ada Lokman Adam dan  jangan lupa aktivis masyarakat Dr Chandra Muzaffar juga menyokong kuat Anwar sehingga dilantik sebagai Naib Presiden PKN.

Jangan lupa waktu itu Tun Mahathir dikatakan mahazalim dan mahafiraun oleh rakyat manakala sekarang apakah pandangan generasi sekarang terhadap beliau? Buatlah survey dan buatlah kesimpulan secara jujur pada diri sendiri.

Satu lagi faktor yang tidak boleh dilupa ialah Karpal Sigh sudah mati!

Sekarang, satu lagi gelombang sedang bergerak akibat isu penyingkiran MB Selangor iaitu TS Khalid Ibrahim. Beliau bukan calang-calang orang walaupun sering diremehkan pihak lawan. Beliau adalah salah seorang yang terlibat dalam serangan downing raid bersama Tun Ghafar Baba, Tun Ismail Mohd Ali, dan Tengku Razaleigh Hamzah dalam misi merampas Guthrie, Sime Darby, dan Golden Hope daripada Britain.

Dipendekkan cerita, berikut adalah senarai orang yang pernah berjuang bermati-matian membela Anwar ketika beliau tersingkir dulu dan kini mereka bukan sahaja telah meninggalkannya bahkan turut membongkar banyak perkara yang sebelum ini tidak diketahui.

1. Chandra Muzaffar (Timbalan Presiden Parti KeAdilan Nasional)

2. S. Nalla Karuppan (Ketua Bahagian PKR Kepong)

3. Ezam Mohd Nor (Ketua Pemuda PKR)

4. Anuar Shaari (Setiausaha Anwar Ibrahim)

5. Fairus Khairuddin (ADUN Penanti – Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang)

6. Zahrain Mohd Hashim (Ahli Parlimen Bayan Baru)

7. Zulkifli Noordin (MP Bandar Baru Kulim)

8. Zainur Zakaria (Bekas peguam bela Anwar, AJK Parti KeAdilan Nasional)

9. Ruslan Kassim (Ketua PKR Negeri Sembilan dan juga Ketua Penerangan PKR)

10. Nell Onn (Ketua Wanita Parti KeAdilan Nasional)

11. Jeffrey Kitingan (Naib Presiden PKR)

12. Marina Yussuf (Naib Presiden Parti KeAdilan)

13. Lokman Noor Adam (Setiausaha Angkatan Muda Keadilan)

14. V. Arumugam (ADUN Bukit Selambau)

15. Mohd Radzi Salleh (ADUN Lunas)

16. Badrul Hisham Abdullah (ADUN Pelabuhan Kelang)

17. Tan Tee Beng (Ahli Parlimen Nibong Tebal)

18. Sallehudin Hashim (Setiausaha Agung PKR)

19. Dr Halili Rahmat (Bendahari PKR Hulu Selangor)

20. Muhammad Zahid Md Arip (Naib Ketua Pemuda PKR)

21. Mohsin Fadzli Samsuri (Ahli Parlimen Bagan Serai)

22. Hamdan Taha (Timbalan Pengarah Pilihanraya Keadilan)

23. Dr Abdul Wahid Ahmad Suhaimie (Pengerusi Perhubungan Keadilan Pahang)

24. Jamaludin Abu Hassan (Pemangku Ketua PKR Padang Serai)

25. Mohd Hanafiah Man (Ketua Pemuda Keadilan Perak)

26. Fakhrul Azman Abu Bakar (Exco Pemuda Keadilan)

27. Shamsul Bahari Shamsuddin (Exco Pemuda Keadilan)

28. Rosli Mohd Johar (Naib Ketua Pemuda Keadilan Wilayah Persekutuan)

29. Zainuddin Awang (Exco Pemuda Keadilan Terengganu)

30. Datuk Bujang Ulis (Keadilan Sarawak)

31. Rusli Mohd Shariff (Naib Ketua Pemuda Keadilan Negeri Sembilan)

32. Jeffry Nizam (Exco Pemuda Keadilan Pahang)

33. Jamaluddin Mohd Radzi (ADUN Behrang)

34. Kapten (B) Mohd. Osman Jailu (ADUN Changkat Jering)

35. Tan Wei Shu (ADUN Bakar Arang)

36. Soraya Sulaiman (Ketua Penerangan Wanita PKR)

37. Roshanita Mohd Basir (Timbalan Ketua Wanita PKR Bahagian Bagan Serai)

38 . Datin Saidatul Badru Tun Said Keruak (Naib Presiden PKR) – Updated

http://jebatmustdie.wordpress.com/2010/04/21/mereka-yang-telah-meninggalkan-anwar-ibrahim/

Hanya takdir Allah sahaja yang kita belum tahu kerana ia belum berlaku.

Jika dilihat pada sifir, begitu lah.

PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Aug 2014 11:04 AM PDT

PEJUANG BANGSA


15 ADUN PAS BIKIN ANWAR & DAP TERUS PANAS , PERLU KEKAL SOKONG KHALID

Posted: 12 Aug 2014 06:21 PM PDT


Kesemua 15 Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS Selangor perlu memberi sokongan penuh kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang kekal menerajui Selangor sebagai menteri besar.
  
Anggota Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata sokongan berkenaan selari dengan pendirian Majlis Syura Ulama PAS yang mempertahankan Abdul Khalid untuk kekal sebagai Menteri Besar Selangor.

"Apabila Majlis Syura Ulama PAS membuat keputusan menyokong Abdul Khalid dan selagi parti masih belum membuat apa-apa keputusan (lain) mengenainya, dari segi kewajipan wakil rakyat PAS Selangor akan (terus) bersama-sama beliau (Abdul Khalid).
  
"Arahan juga sudah dikeluarkan kepada Exco PAS Selangor supaya kekal dengan jawatan yang ada sekarang," kata Nik Amar yang juga timbalan menteri besar Kelantan kepada pemberita di pejabatnya di Kota Bharu hari ini.
  
Semalam, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah memberi perkenan kepada Abdul Khalid untuk kekal sebagai menteri besar walaupun dipecat keanggotaannya daripada PKR, Sabtu lalu.

Perkenan baginda itu diumumkan sendiri oleh Abdul Khalid dalam sidang media di Bangunan Setiausaha Kerajaan selepas menghadap Sultan Selangor berkaitan kedudukan jawatan menteri besar.
  
Pada 7 Ogos lalu, Majlis Syura Ulama PAS memutuskan bahawa Abdul Khalid tidak boleh digugurkan daripada jawatan menteri besar Selangor selagi beliau tidak disabitkan sebarang pelanggaran terhadap amanah sebagai menteri besar yang mewajarkannya disingkirkan.
  
Mohd Amar  berkata Majlis Syura Ulama merupakan badan tertinggi dalam parti dan segala yang diputuskan majlis itu selalunya tidak akan disanggah oleh anggota mahupun kepimpinan.

- Bernama

Comments (0)