Pengikut

Pakatan Rakyat

Posted by Unknown | | Posted on 3:25 PTG

sumber :-

Pakatan Rakyat


DIALOG RAKYAT

Posted: 22 Apr 2014 03:12 PM PDT

Dia tidak ke mana-mana. Dia tidak boleh ke mana-mana. Dia di situ hingga akhir usia di sebuah kawasan terpencil, diasingkan malah dibuang masyarakat akibat stigma dan salah faham.

Di situ rumahnya, di situ juga nisan dipacak. Dia, bersama teman-teman senasib yang lain; mereka tidak memiliki apa-apa selain hubungan persahabatan yang kekal hingga ke akhir hayat. Itulah satu-satunya harta mereka, harta yang tidak mampu ditukar ganti dengan wang ringgit.

Begitulah lazimnya kisah seorang penghidap kusta di sebuah daerah sunyi, mengharap kasih manusia dan menanggung rindu tak terperi.

Saya melangkah ke daerah ini dengan penuh tanda tanya dan bingung. Nyata betapa jahilnya saya mengenai tempat ini sejak sekian lama hidup di bumi Malaysia. Terasa betapa saya tidak bertanggungjawab dan tidak peduli pada sekelompok masyarakat yang telah lama terpinggir.

Saya berasa amat sedih kerana tidak melakukan sesuatu sebelum ini. Walhal, kusta bukan perkara baharu pernah saya dengar. Saya mendengar perkataan itu sejak kecil. Saya hanya tahu bahawa kusta ini penyakit 'makan orang'. Orang yang menghidap kusta perlu dijauhi kerana berjangkit kononnya.

Tidak kurang juga ada saranan dalam agama supaya menjauhkan diri dari penyakit kusta. Dengan pemahaman demikian, saya senang hati menyamakan kusta seperti penyakit-penyakit berbahaya yang lain tanpa saya ketahui bahawa di sini, di Sungai Buloh, sekumpulan insan penghidap kusta terasing dan, paling menyanyat hati, dipisahkan dari anak-anak darah daging sendiri. Kini, usia menghambat mereka tatkala kasih belum bertaut kembali.

Lembah Harapan: Penempatan kusta Sungai Buloh

Sungai Buloh. Di sini ada sebuah kawasan khas dibuka bagi menempatkan pesakit-pesakit kusta sejak 16 Ogos  1930 oleh kerajaan British. Tanah seluas 200 hektar ini diberi gelar Lembah Harapan (Valley of Hope). Ia merupakan pemukiman kedua pesakit kusta terbesar di dunia. Kini, sekitar 200 penghuni sahaja yang masih menetap, berbanding 2000 pesakit yang pernah direkodkan pernah menjadi warga Lembah Harapan ini.

Enakmen Kusta 1926 yang diluluskan Inggeris mengkehendaki sesiapa yang menghidapi kusta diasingkan. Mereka juga dilarang menggunakan pengangkutan awam, menginap di hotel atau pun menggunakan kemudahan awam. Ia bertujuan mengelak penyakit itu dari menular lebih-lebih lagi kerana keterbatasan kemudahan rawatan dan ketiadaan vaksin yang sempurna.

Sebelum pesakit kusta dimukimkan ke Lembah Harapan, mereka ditempatkan di beberapa kawasan berasingan di seluruh negara, antaranya di Setapak, Kuala Lumpur (dibuka pada 1893); Pulau Ketam, Klang; Pulau Serimbun, Melaka (1860); Pulau Jerejak, Pulau Pinang (1871); Pulau Pangkor Laut, Perak (1903); Tumpat, Kelantan; Tampoi, Johor Bharu (1927); Rajah Charles Brooke Memorial Hospital, Sarawak (1925); dan di Sungai Buloh. Mereka hidup dalam keadaan yang serba kekurangan, daif dan sengsara.

Sebaik Lembah Harapan dibuka dengan rasmi pada 16 Ogos 1930 oleh Dr Gordon Alexander Ryrie, Penguasa Perubatan pertama di Tanah Melayu, semua penempatan kusta di negeri dan kawasan terbabit ditutup manakala pesakit kusta sedia ada dipindahkan seluruhnya ke Lembah Harapan.

Seperkara yang unik, penghuni Lembah Harapan membentuk komuniti majmuk yang saling lengkap melengkapi dan wajar menjadi suri tauladan buat warga Malaysia. Mereka terdiri dari masyarakat Cina, Melayu, India, Serani, Siam dan sebagainya. Kini, banyak di kalangan mereka telah pun meninggal dunia dan sebahagian yang sembuh telah keluar membina hidup masing-masing.

Pada hari ini, yang masih kekal di Lembah Harapan ialah beberapa chalet kecil kediaman bekas pesakit kusta yang semakin hari semakin usang bersama deretan gerai menjual bunga-buangaan, kompleks kesihatan, wad bagi pesakit dan bekas pesakit kusta yang masih mendapatkan rawatan.

Tempayan Retak

Posted: 22 Apr 2014 09:33 AM PDT

Posted by Admin Direktori Blog | | 9:33 PG

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

sumber :-

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info


Cakap-cakap Disebalik Anwar Tarik Diri Tanding Presiden PKR

Posted: 21 Apr 2014 10:14 PM PDT


Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan (JPP) PKR Datuk Johari Abdul dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya sebentar tadi mengumumkan bahawa Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik diri daripada bertanding jawatan presiden parti itu menentang isterinya Datuk Seri Wan Azizah Ismail

Katanya lagi JPP telah menerima surat berkenaan minggu lalu daripada Anwar tentang perkara ini tapi hanya umumkan sekarang disebab beberapa perkara berlaku termasuk kematian Karpal Singh.


Mengikut cakap-cakap di sebalik perkara ini sebenarnya adalah sebahagian daripada percaturan untuk menyekat Timbalan Presiden, Azmin Ali bertanding jawatan presiden.

Pertembungan antara Wan Azizah dan Azmin telah lama berlalu dan banyak cadangan daripada kumpulan Azmin untuk meminta dia bertanding dan menerajui PKR. Azmin dikatakan berhati-hati dalam hal ini.

Apabila berlaku pula pertembungan antara Azmin dengan Khalid Ibrahim dimana Khalid menyatakan dia akan bertanding merebut jawatan Timbalan Presiden PKR, Azmin ketika balik daripada Mekah sekadar menjawab dia akam membuat keputusan nanti.

Azmin dilihat lebih cenderung untuk bertanding Presiden dan tidak akan mengekalkan jawatannya.

Che'gu Bard dalam Facebook membuat kenyataan membenarkan maklumat bahawa Azmin memang bersedia untuk bertanding Presiden PKR.


Kenapa Anwar Perlu Bertanding lawan Wan Azizah??
Siapa yang akan cabar Presiden?

Kita tahu Khalid Ibrahim dah nyaata bahawa dia akan bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden PKR. Tinggal Azmin sahaja yang  mampu bertanding jawatan Presiden atau dia kekal lawan Khalid.

Azmin melihat tersempit.

Kenapa Anwar dilihat pula tergesa-gesa membuat kenyaataan akan bertanding Presiden selepas dia didapat bersalah atas tuduhan liwat II. Mengikut pendapat Anwar memintas sebelum Azmin mengumumkannya.

Anwar dikatakan mungkin hilang kelayakan jika beliau menang ekoran sabitannya dan hukuman penjara lima tahun bagi tuduhan liwat.

Karpal Singh sebaliknya meletakkan jawatan sebagai pengerusi DAP sementara menunggu rayuan mahkamah selepas didapati bersalah atas tuduhan menghasut dan didenda RM4,000 dan sangat bercanggah dengan Anwar yang pula menyatakan nak bertanding.

Mengikut

Akta Pertubuhan 1966, Di bawah Seksyen 9A (1) ( b ), seseorang tidak boleh menjadi atau kekal memegang jawatan dalam pertubuhan yang berdaftar jika disabitkan dengan apa-apa kesalahan dan didenda tidak kurang daripada RM2,000 atau hukuman kepada penjara selama tempoh tidak kurang daripada satu tahun.

Ada perkara pelik disebalik tindakan Anwar ini.

Ada juga yang berpendapat Anwar sebenarnya cuba menyelamatkan Wan Azizah daripada ditandingi oleh Azmin dalam perebutan Presiden PKR.

Anwar dan Azmin juga dilihat banyak perbezaan dalam membawa hala tuju PKR. Anwar lebih selesa PKR diterajui Wan Azizah daripada Azmin kerana bila Azmin mempunyai kuasa Azmin boleh membawa hala tuju yang berbeza dengan beliau...

Apakah Azmin akan berdiam atau Azmin sebenarnya seorang yang sangat bijak berpolitik pasal itu dia masih kekal bersama dengan Anwar... Kalau tak jadi macam yang lain-lain... dah lebih 2 dozen menghilang meninggakan Anwar.....
Fatwa Baru BN: Tolak Hudud Tak Apa Bagi Orang Islam!

Posted: 21 Apr 2014 05:54 PM PDT


Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan dalam Malaysiakini Ketua Pemuda Gerakan Tan Keng Liang mengingatkan orang ramai (termasuk Islam) bahawa menolak hudud bukan bermaksud "menentang undang-undang Islam dan prinsipnya".

 "Ia persoalan sama ada praktikal melakukannya dan patutkan melepaskan prinsip dalam perlembagaan persekutuan," katanya.


UMNO membisu dan membiarkan komponen dalam BN untuk membuat kenyataan berhubung dengan hukum agama Islam.
 
Sebelum ini Tan berkata jika desakan ke arah pelaksanaan hudud di Kelantan berjaya dilakukan melalui Parlimen, ia akan mencetuskan "krisis perlembagaan" di negara ini. Langkah itu akan membentuk "dua set undang-undang jenayah" di negara Malaysia, tambahnya.

Kita tunggu komen Mufti dan bijak pandai agama UMNO. Adakah mereka akan membisu?Comments (0)